החולה שלא אהב את הרופא שלו. באינטרנט.

כאשר מישהו מחפש רופא בתחום ספציפי בימינו, הוא מוצף במידע מגוון שכולל המלצות של חברים, המלצות של רופא המשפחה ורופאים בתחום וכמובן המידע שהוא יכול למצוא על רופאים בתחום באמצעות האינטרנט. המידע קיים באתרים שונים, בפורומים ובאתרי רפואה שונים ולנישה הזו נדחקים בשנים האחרונות גם אתרי דירוג רופאים שבהם אפשר לדרג את הרופאים. עם היתרונות מגיעים החסרונות והרופאים לא ערוכים כלל להתמודד עם התופעה.

על מקצועיות ואנושיות

לצערי אני נאלץ להזכיר שרופא חייב להיות גם מקצועי וגם אנושי. לדעת את כל ההבטים המקצועיים של התחום שלו ולהיות אנושי מספיק כדי לעזור למטופלים שלו להתמודד עם הקשיים שבעטיים הם פנו אליו לטיפול. כתבתי לצערי, כי יש רופאים שהם לא מספיק מקצועיים, שלא מספיק מתעדכנים בחידושים המקצועיים בתחום שלהם, שהתעייפו מללמוד לאורך שנים או שפשוט אין להם חשק או יכולת להתעדכן. יש גם רופאים שהם לא מספיק אנושיים – שהם כבר כבויים בגלל העומס של המקצוע והעבודה השוחקת, שהם לא רגישים מספיק למטופלים שלהם או שהם פשוט אנשים לא נחמדים. למזלנו, מרבית הרופאים אינם כאלו והם גם עסוקים כל הזמן בהתעדכנות מקצועית וגם חשובה להם טובת המטופלים שלהם והם מנסים להיות קשובים למטופליהם ולצרכים של המטופלים.

אם מישהו טרם הבין את זה: האינטרנט היא מערכת עצומה של ניהול מוניטין. ככל שאנחנו מתבססים יותר על מאמרים שמופיעים באתרים באינטרנט, על דברים שאנשים כותבים באינטרנט, על דברים מטעם כל מני גורמים שמופיעים באינטרנט בלי שליטה שלנו כך המוניטין שלנו מושפע בגלל כל אותם דברים. התופעה הזו נכונה לגבי כל בעל מקצוע, אבל נכונה במיוחד עבור רופאים ובעלי מקצועות טיפוליים. הנוכחות שלנו באינטרנט (או העדר הנוכחות) יכול בטווח הארוך להיות אפילו יותר חשוב מהמוניטין שלנו מחוץ לרשת.

ביקורות של מטופלים ברשת.

העוצמה של פרסום ברשת גדולה פי כמה מביקורת שמושמעת על ידי אדם שאיננו ברשת. כיום מננגוני הפצה כמו רשתות חברתיות (פייסבוק או טוייטר לדוגמא) או אתרי דירוג רופאים יכולים לאפשר הפצת מידע על אדם מסויים בתוך שעות, שמגיע לאלפי או עשרות אלפי אנשים בתוך ימים. הרופא צריך להבין שמטופל שלא אהב משהו, גדול או קטן בהתנהלות של הרופא שלו מסוגל להרוס את המוניטין של הרופא באמצעות פרסום סטטוס מוצלח בפייסבוק. לפעמים הביקורת מוצדקת אבל לפעמים היא גורמת עוול לאותו רופא.

אין דרך בעולם שבה רופא שאינו מקצועי או שמתנהל מול מטופליו בדרך לא ראויה לא יתקל בביקורת שלילית, אופליין או אונליין. אבל יחסי מטפל – מטופל הם דבר מאד מורכב, וגם אם הרופא אומר לפעמים למטופל משהו שהמטופל לא רוצה לשמוע או מכעיס את המטופל זה לא אומר בהכרח שהרופא עשה משהו לא ראוי או לא אמפטי. הרי ביחסי רופא-מטופל יש שני צדדים. אולי המטופל כועס בגלל דברים אחרים? אולי מדובר באדם בעייתי עם דפוס התנהגות בעייתי שפשוט "נפל" על הרופא המסכן שלא ידע איך להתמודד איתו? גם לי היו מטופלים שלא היו מרוצים ממני, ממשהו שאמרתי להם או מתרופה שהמלצתי עליה. כשאתה מטפל במאות ואלפי אנשים לא יתכן שכולם יהיו מרוצים.

ממה שאני מכיר, ברשת יש בעיקר שני סוגי ביקורת: ביקורת ארסית שלילית וביקורת חיובית מטעם. לצערי, אין כמעט ביקורת חיובית שאיננה מוזמנת וזה לא בגלל שלרופאים אין מטופלים שמרוצים מהם אלא בגלל שאנשים שאין להם אג'נדה או דחף מיוחד שבוער בתוכם לכתוב ביקורת עניינית פשוט לא טורחים לעשות זאת. התוצאה, היא שלאט לאט רופאים מגלים שכתבו עליהם כל מני דברים שליליים והם לא יכולים לעשות משהו בנוגע לכך. פייסבוק, טוויטר או אתרי פורומים לא ימחקו ביקורת שלילית, אפילו אם היא לא נכונה אלא תחת צו בית משפט. וגם אם הביקורת שלילית, לך תוכיח שאתה צודק והחולה טועה בלי להפר חסיון רופא-מטופל. האם באמת אתרי ביקורת על רופאים מזמינים מטופלים מתוסכלים או שבאמת מה שהם כותבים שם נכון? הרי לא יתכן שהרופאים הם או נהדרים ונפלאים או סוג של חלאות?

מצד שני, למידע שקיים ברשת יש חשיבות, חלקו רלוונטי ומהותי כדי לחסוך מאיתנו ביקור אצל רופא שהוא לא מתאים עבורנו. כמו כולם, גם אני עושה חיפוש ברשת לפני שאני הולך לרופא מומחה. אם יהיו תגובות לרשימה הזו, חלקן יציינו סיפור זוועה על רופאים שפגעו במטופל כזה או אחר. אני מאמין שרוב האנשים לא ינסו להשמיץ מישהו אחר סתם. אבל יש מקרים רבים שבהם התמונה מורכבת, שבהם הסיפור לא חד צדדי ובמקרים כאלו הרופא המושמץ לא באמת יכול להתגונן כי אם הוא יתגונן אז הוא מוסיף פרסום להשמצה חסרת ביסוס. ברשת, המקום שבו יכולת התמקדות ממוצעת של אדם היא שלושים שניות, הקורא לא ממתין לסיפור המורכב אלא יזכור את הכותרת המרשיעה, גם אם בהמשך היא תתברר כשגויה.

אז מה יכול רופא לעשות?

הסוגיה של ביקורות ברשת היא סוגיה מורכבת  שאין לה פתרון ברור. התשובה שלי היא (כמובן) להיות נוכח באופן משמעותי ברשת. אם רופא נוכח ברשת, אם אתה כותב את דעתך בנושאים מקצועיים של טיפול וקשר עם מטופלים, אם אנשים מכירים את דרך החשיבה שלך ולומדים בהדרגה לזהות אותך, המוניטין שלך כרופא לא ייפגע אם יבוא אדם ויכתוב עליך ביקורת שלילית לא מבוססת. במקרה כזו תוכל (כרופא) להתייחס לביקורת בצורה עניינית בלי צורך להכנס ללחץ מיותר. בצורה כזו מטופלים יוכלו לדעת מי אתה מתוך מה שאתה כותב ולא מתוך ביקורות אנונימיות ברשת. ויותר חשוב, כשמטופל יגיע אליך, הוא גם יידע מי אתה באמת. בסופו של דבר, אם הייצוג שלך ברשת יהיה זהה למי שאתה באמת, הרי שום דבר לא יכול לפגוע במוניטין שלך.

אותי מעניינת השאלה, מכיוון שלא ניתן למנוע ביקורות או יצירת אתרי דירוג, האם יש דרך עבור מטופלים להבחין בין ביקורות ראויות לבין ביקורות עם אג'נדה (חיובית או שלילית)? האם אנחנו יכולים כמטופלים להסתייע באמת באתרי דירוג רופאים? ואם כן, מה יהפוך את האתרים הללו לאמינים? אולי הצלבה של ביקורות מטופלים עם ביקורת של רופאים אחרים?

(תגובות שמציינות שם של רופא או שמזהות מטפל במפורש יימחקו).

ברשת יש בעיקר שני סוגי ביקורת: ביקורת ארסית שלילית וביקורת חיובית מטעם.

ד"ר ירדן לוינסקי הוא פסיכיאטר מומחה, מנהל את מרכז רזולוציה לישומים פסיכולוגים מתקדמים. לפרטים נוספים או קביעת פגישה אפשר לשלוח דואר אל info@resolution.co.il או להתקשר עכשיו 03-6919961

לקבלת עדכונים אפשר להרשם לרשימת התפוצה או לעקוב אחריי בטוויטר.

קבלו עדכונים במייל

מחשבות של אחרים

מאיר: אני מקבל טיפול של אסקטמין במשך שנתיים התרופה עבדה טוב.מזה כשבוע אני מתחיל להרגיש שוב תופעות של דיכאון.מבקש...

מיקה: שלום,בת שלי בת 12, גבוהה, שוקלת 55 ק״ג, עם הפרעות קשב. התחילה עם אטנט שהיה מלווה בתופעות של נדודי שינה. החלפנו...

ניר: מעניין אבל חולק עליך בעניין הסיבות למה שתיארת. פחד המוות קיים אצל חלק יותר וחלק פחות אבל אצל יותר ויותר יש רצון...

חיים: הי אני כבר כמה שנים נהנה מאד לקרוא את מאמריך, אבל לאחרונה זה נהייה מאד קשה לקריאה, בגלל כל הסימנים האלו\ה... אני...

Amikam Salant: סקירה מרתקת !! תודה לך ד"ר ירדן לוינסקי על חוכמת החיים שלך !! בהערכה , עמי סלנט

שלומית אלחנני: אנשים חזקים יכולים להרשות לעצמם לפנות שימת לב, זמן, לאחרים - מתוך בחירה. אנשים חזקים שמים לב למה שנחוץ להם לשמר -...

תהילה: שלום וברכה! אני מקלפת את השפתיים כבר מגיל 5 ואני בת 37 מה יכול לעזור לי?????????? תודה!!!!!!!!

דוקטור יארינג: הצלחת לקלוע בכל סעיף, מזלי שאני מצליח לקרוא את הכותרות ולא להכנס לתוך הכתבות בעיתון, אין לי פייס/אינסטה/איכס או...

תגובות

6 תגובות לרשימה ”החולה שלא אהב את הרופא שלו. באינטרנט.“, בסדר כרונולוגי. ניתן להוסיף תגובות בהמשך העמוד.

  1. מאת אופיר נחום:

    תודה ירדן על כתבה מעניינת
    נראה לי שיש רגישות בתחום הרפואה גם בהיבט המערכתי , כל השוואה בין ביצועי מחלקות/ בתי חולים מעוררת מיידית גלים של התנגדויות למשובים ….אולי בשל העובדה שמדובר בארגונים מאוד היררכיים ….לכן מושפעים הרופאים כפרטים מתרבות ארגונית כזו …..

    2 רופאים אינם קולטים שאם אינך פעיל בניהול המוניטין שלך , הקרדיטים השלילייים בולטים יותר בכל חיפוש עלייך ….זה דורש הסתייעות באיש מקצוע לעיתים
    3 טכנית רופא יכול להפנות חולה בסיום הטיפול או בין מפגשים ולהציע לו להשתתף במשוב אנונימי כדוגמה , לחלק גלויות משוב אנונימיות לחולי הרופא /להפנות אותם לאתר סקרים בסיסי כמו פול דדי , או גוגל דוקס , ולבקשם למלא סקר על הקשר עם הרופא …מעבר למוניטין ברשת , הרופא עצמו ירוויח מהמשוב , אני עושה זאת בתחום שלי {יעוץ פסיכולוגי ואימון} ומשאיר גם את המשובים השלילייים …..כאשר רואים עשר תגובות חיוביות ואחת שלילית זה עובד לטובת איש המקצוע ….
    4 נראה לי שהאתגר הינו תפיסתי , הבנת הרופאים את פונקציית חשיבות השירות על מדדיו השונים לחולה מעבר לכישורים הקליניים שעליהם רופאים בדרך כלל מעריכים זה את זה .{הוא תותח באנדוסקופיה מוערך הרבה יותר מאשר הוא נחמד מאוד וקשוב לחולים} רופאים שונים טוענים ובמידה של צדק חלקי , למי יש כח להתייחס בכלל ולדבר עם החולה/משפחתו כשהרגע הצלתי אותו/אני צריך לרוץ לעוד חמישה חולים …את החלק הזה אני משאיר לאחיות ….ולעיתים מועבר היחס המיכני משהו מהמחלקה אף אל הקליניקה/קופת חולים ……..מכאן שרופאים ירוויחו בעיקר ממשוב אף מעבר לצד המוניטין ….

  2. מאת טל:

    חשוב לזכור שהבעיה העיקרית של מנגנוני ההמלצות/ביקורות בארץ היא הגודל. בשוק גדול יותר, יש המלצות רבות ואז תמיד תמצא אחת או שתיים "ארסיות שליליות" וגם 5-6 "חיוביות מטעם". מהר מאוד אתה לומד לעשות דיסקאונט גם לאלו וגם לאלו ולהשאר עם מספיק תוכן אוביקטיבי יחסית. בשוק גדול יותר גם תמצא מספיק אנשים שישאירו ביקורת אמיתית עם מילים טובות.
    בארץ, אותה ביקורת שלילית תשאר לנצח בגוגל. מצד שני כך גם הביקורות החיוביות מטעם שנכתבו על ידי המבוקר עצמו או על ידי "מומחי מדיה חברתית". כאשר אתה קורא ביקורות כאלו זה גם לא ממש משאיר לך חשק להשאיר ביקורת אמיתית.

  3. מאת אופיר נחום:

    אפרופו מנגנוני דירוג רופאים , אתר חדש ,רק לא ברור מי מאחריו ומה בדיוק הקרדיביליטי שלו
    http://www.g-med.co.il/web/heb/FAQ.aspx

  4. מאת ירדן לוינסקי:

    כן ראיתי. במיוחד אני אוהב את הדירוג המספרי, שלא ברור על בסיס מה הוא מחושב (ועד מספרים כמו 128.32).

  5. מאת מאור:

    שלום רב לפני כשלוש שנים חוויתי משבר שכללו התקפי פאניקה ,פחדים, וחוסר תאבון. נבהלתי נורא והלכתי לרופא משפחה וישר בלי לחשוב נתן לי צירפלקס[אמר לי אל תתדאג זה לא ממכר]
    אני כרגע לא רוצה לדבר על הסימפטומים של התרופה של תחילת הטיפול אלא המצב שלי כיום. אני כרגע נמצא בטיפול פסיכולוגי פרטי יותר משנה וזאת לאחר שהייתי כבר אצל מטפלת בבריאות הנפש. בשנה האחרונה אני צורך 0.25 מ"ג צירפלקס, כלומר רבע כדור. רופא המשפחה שלי צחק שזה לא מינון שמשפיע זה פשוט פלצבו.
    האם זה נכון שלרבע כדור אין כלל השפעה? הרופא הציע להפסיק ככה יום כן יום לא וכך הלאה..
    אני מציין שהתפקוד הכללי שלי תקין

  6. מאת סתיו אדם:

    מה עושים כאשר רופא פוגע בך ?
    מה עושים כאשר קופת החולים "עושה" בירור ונותנת תשובה לקונית ?
    מה עושים שפונים לפניות הציבור ואלו מקבלים ללא בדיקה את תשובת הקופה ?
    מה עושים שיודעים שאותו רופא םגע בך ועוד יפגע באחרים ?

    למטבע שני צדדים ..

הוספת תגובה






דוקטור, למה לא ענית? כדי להבין איך אני עונה לשאלות קראו את מדיניות התשובות שלי.

על מנת להגן על אתר זה מפני ספאם, שפה בוטה, התקפות אישיות או מסעות צלב, הפעלתי את אפשרות מודרציית התגובות באתר. כדי להבין איך אני עונה לשאלות קראו את מדיניות התשובות שלי.
אפרסם את תגובתך מייד לאחר שאוודא שאין שם שום דבר שמסוכן לבריאות.