כשפרויד, קליין או קוהוט חשבו על טיפול באנשים, הם חשבו על שני אנשים או יותר שיושבים בחדר ומדברים. הם חשבו על איש מקצוע שלמד שנים רבות איך לעזור למטופל להרגיש טוב יותר. הם לא חשבו על צ'אטבוט ששואל אתכם מה עשיתם היום.
כשמדברים היום על טיפול נפשי, על מה בעצם מדברים? היום זה כבר יכול להיות הרבה יותר דברים.
שימו לב שלשבת עם המטפל בחדר היא רק אופציה אחת מתוך אפשרויות רבות. בפועל אנחנו רואים חיבור של טכנולוגיה עם עולם הטיפול. הסיבות לכך רבות אבל בסופו של דבר נובעות מתוך בעיה עיקרית: יש מחסור במטפלים טובים ומנוסים בכל העולם, ומרבית האנשים בעולם שזקוקים לעזרה לא מצליחים לקבל אותה. מרבית המטופלים לא מקבלים את המענה שנחשב הטוב ביותר – שילוב של טיפול ביו-פסיכו-סוציאלי שמשלב טיפול גופני ביולוגי עם טיפול פסיכולוגי וליווי לבעיות הסוציאליות.
אף פעם אין מספיק אנשי מקצוע, ולכן כדי לראות יותר מטופלים אנו דוחסים יותר ויותר מטופלים ליחידת זמן. התוצאה היא מחסור בתקשורת בין המטפלים לבין המטופלים. המטפלים לא יודעים מספיק על המטופלים שלהם ומה מצבם, אין להם זמן לשאול את כל השאלות שיתנו להם כלים כדי לקבל החלטות נבונות ויותר מכך, למטופלים יש מחסור בזמן שיוכל לאפשר להם להעביר את המידע ולשאול שאלות שיתנו להם בטחון שהם מקבלים טיפול מתאים.
בגלל המחסור הזה, באה הטכנולוגיה ומנסה להתגבר על הקשיים. על המחסור במטפלים על ידי מציאת תחליפים אוטומטיים למטפלים (אינטיליגנציה מלאכותית?). על המרחק מהמטפלים הטובים על ידי הנגשת המטפלים באמצעות אפליקציות ושיחות וידאו ובעיקר, דרכים יצירתיות להתגבר על מה שאין.
עוד על המשמעויות של טיפול כתבתי כאן
תחום הטיפול מרחוק מתפתח בשנים האחרונות, ואנו עדים לכמות גדולה יותר ויותר של אנשים שבוחרים בפתרונות מקוונים. הרבה אנשים חושבים שכל מה שצריך לעשות כדי לקבל טיפול מצויין זה לפתוח את המחשב ולקבל טיפול – דרך אפליקציה או על ידי פסיכולוג באמצעות וידאו. לצערי, זה ממש לא נכון. זה לא מספיק שקיימת אפליקציה שמציעה טיפול. זה לא מספיק טוב שיש מישהו שאומר שהוא מטפל בוידאו. זה לא מספיק.
למזלנו כבר יש היום חוקים וכללים. יש כבר המון ניסיון וידע. כתבו על כך הרבה. מטפל שמשתמש בטכנולוגיה צריך ללמוד איך מתבצע טיפול נכון. הוא צריך להבין את ההשלכות המשפטיות והביטוחיות של הטיפול הזה. איך לשים גבולות. איפה למקם את המצלמה. מתי לענות ומתי לא לענות למייל של מטופל.
הוא צריך גם לדעת מתי המצב מתאים לטיפול באמצעים דיגיטלים ומתי טלפון או וידאו לא יכולים להיות תחליף למפגש פנים אל פנים. זה רציני כי אלו החיים שלכם.
מה זה אומר עבורכם כשיש לכם בעיה שאתם לא יודעים איך להתמודד איתה או אפילו כשאתם מחפשים טיפול מסוג מסויים ואתם כבר רוצים ומחפשים עזרה. אם פעם אנשים התלבטו אם ללכת לפסיכולוג או לפנות לפסיכיאטר ולכן היו מעט מטופלים, היום נדמה שהבעיה הפוכה – יש באינטרנט כל כך הרבה אופציות שאתה אפילו לא יודע איך להתחיל.
גם כשמצאתם משהו, איך אפשר לדעת אם זה טוב עבורכם? איך אפשר לדעת עם עדיף שתנסו אפליקציה כזו או אחרת או שכדאי שתנסו פגישות פנים אל פנים? ואיך הטכנולוגיה משתלבת בכל זה עבורכם בטיפול האישי שלכם?
אי אפשר לדעת באמת עד שתנסו. אבל אתם יכולים להשתמש בשלושת העקרונות המוכחים הבאים:
#1 הצלחת הטיפול תלויה בכימיה בין הצדדים
אתם צריכים להרגיש שהמסגרת והאדם שמנסה לסייע לך נמצאים שם בשבילך. הכימיה מושפעת מדמיון תרבותי ושפה משותפת, אבל גם מהתנהלות המטפל, מהידע והנסיון שלו, מתחושת הביטחון בתהליך שהוא מצליח לספק לך. הכימיה גם קשורה למוטיבציה האישית שלך להשתפר ואפילו מהתחושה שלך שהמטפל (אפילו אם הוא צאטבוט) רואה אותך, את הצרכים שלך ומדבר איתך בגובה העיניים.
#2 התאמת שיטת הטיפול לאדם ולמצבו הנוכחי.
יש המון גישות טיפוליות. תרופות. טיפול קוגניטיבי התנהגותי. טיפול דינמי. אימון. מדיטציה. כולם יעילות, מנוסות ומוכחות. אבל אף שיטה לא תהיה טובה אם היא לא תתאים לך באופן אישי בנקודת הזמן הנוכחית בחיים. לפעמים אנשים באים כדי לקבל CBT בלבד ומתנגדים לתרופות. או להיפך. אבל אחרי שהם מתחילים מתברר שהם בעצם צריכים משהו אחר שיכול לעזור להם יותר. אתם צריכים מטפל עם אינטגריטי שיכול לכוון אתכם לטיפול המתאים (גם אם הוא לא עושה את זה בעצמו) ושיש לו גם יכולת לחבר אתכם לטיפול המתאים.
#3 הטכנולוגיה נועדה לשרת את הטיפול ולא להיפך
לפעמים אנחנו כל כך מתלהבים מהטכנולוגיה שאנחנו שוכחים שהיא נועדה לשרת אותנו. במה מועילה האפשרות לשלוח הודעות וואטסאפ לפסיכולוג שלנו אם זה מחזק את התלות שלנו בו כי הוא לא מסוגל לשים לנו גבולות? מה תעזור לנו שיחת וידאו אם אנחנו לא מרגישים בנוח או אפשרות לכתוב הודעות למטפל אם הוא לא עונה בכלל? אחד הדברים החשובים לכן היא להגדיר איך ומתי הטכנולוגיה תעזור לנו להרגיש טוב יותר.
טיפול בעידן הטכנולוגיה צריך לשקלל את כל הנקודות האלו ולהציע לכם פתרון אישי, מותאם ומכוון מטרה כלל האפשר. הטכנולוגיה צריכה לסייע ליעדים שהגדרתם ולקדם אתכם לפתרון הבעיות שהכי מציקות לכם, בצורה שקופה ורגישה.
למזלנו, יש יותר ויותר מקומות, שירותים ואנשים שמבינים את העקרונות האלו. מרכז רזולוציה שבו אני עובד מבין את זה. יש רבים אחרים.
רק תשאלו.
ד"ר ירדן לוינסקי הוא פסיכיאטר מומחה, מנהל את מרכז רזולוציה לישומים פסיכולוגים מתקדמים. לפרטים נוספים או קביעת פגישה אפשר לשלוח דואר אל info@resolution.co.il או להתקשר עכשיו 03-6919961
לקבלת עדכונים אפשר להרשם לרשימת התפוצה או לעקוב אחריי בטוויטר.
2 תגובות לרשימה ”מחפשים טיפול בשבילכם בעידן הטכנולוגיה?“, בסדר כרונולוגי. ניתן להוסיף תגובות בהמשך העמוד.
יום חמישי, 10 באוקטובר 2019 בשעה 1:35
הייתי רוצה לשמוע יותר על טיפול או אימון מקוון להפרעת קשב.
ותודה על הפוסטים הכל כל מחכימים!
יום שלישי, 18 בינואר 2022 בשעה 8:30
ירידה בחשק מיני בגלל טיפול פסיכיאטרי בכדורים?!
אני מקבל כטפול קבוע כבר 3 שנים מהפסיכיאטר שלי (מהגדולים ביותר) שילוב של 3 תרופות ביום 1. SEROQUEL 100MG 3. PROVIGIL 100MG 2. CLONEX 0.5MG
(או לחילופין אותה תרופה איך שאני מבין, בשם QUETIAPINE FUM 100MG)
תקופה ארוכה שאני סובל מירידה בחשק המיני וזה ממש נוחת מאד החשק. האם השפעה של שילוב התרופות במשך הרבה זמן או אחד מהם יכול לגרום לכך? הלכתי לאנדקרינולוג ולאורולוג עשו לי המון בדיקות ולא מצאו סיבה. הם העלו אופציה שהתרופות האלו גורמים לבעיה אשמח למידע ממי שפגש עם התופעה ויודע על הכדורים האלו. אני בן 39 ואין סיבה לירידה וגם בבדיקות כאומר לא מצאו בעיה או סיבה.