חידה: איך נראות ילדות עם הפרעת קשב וריכוז אחרי שהן גדלות?

תשובה: בדיוק כמו כל אשה אחרת. יש המון מחקרים שעוסקים בהשפעה ארוכת הטווח של חיים עם הפרעת קשב וריכוז אצל ילדים. אנחנו יודעים שהפרעת קשב יכולה להשפיע על השגים אקדמים, על קשרים חברתיים, על איכות השינה ואפילו קשורה בדפוסי התנהגות בעייתיים. אבל יש פחות מקרים לגבי החיים של אותם ילדים כשהם כבר מבוגרים.

בניגוד למה שחשבו בעבר, יש מספיק ידע היום בנושא הפרעת קשב וריכוז של מבוגרים כדי לומר שחלק גדול מהילדים שמאובחנים כסובלים מהפרעת קשב ממשיכים לסבול מסימפטומים של ADD גם בגיל המבוגר. מחקרים שנערכו על בנים שסבלו מ ADHD הראו שיש להם סיכוי גדול יותר לסבול מהפרעות במצב הרוח או הפרעות חרדה מאשר אלו שלא אובחנו כסובלים מהפרעת קשב.

אבל מה בנוגע לבנות שסובלות מהפרעות קשב?

מחקר חדש שפורסם לאחרונה על ידי בידרמן וחבריו (קישור למאמר) בדק 262 ילדות ונערות. חלקן סבל מהפרעת קשב וחלקן לא. הנערות נבדקו ולאחר 11 שנה נבדקו בשנית באמצעות שאלון מקובל לזיהוי הפרעות פסיכיאטריות שונות. שאלון SCID משמש לסקור אבחנות פסיכיאטריות ולא כאבחון בפני עצמו ויכול לזהות בצורה טובה מחלות שונות בתחום בריאות הנפש. החוקרים הצליחו לראיין 75% מהנבדקות מהקבוצה הראשונית. המחקר מצא שלא פחות מ 62% מהבנות סבלו מסימפטומים של הפרעת קשב גם בבגרותן. ובנוסף, שהסיכוי של ילדות עם הפרעת קשב וריכוז לפתח בעתיד בעיות בתחום מצב הרוח, חרדה, דיכאון והפרעות אכילה גדול בצורה ברורה ומשמעותית מאלו שלא סובלות מהפרעת קשב.

שימו לב שהמחקר לא מתייחס לשאלה האם ואיזה טיפול קיבלו הבנות, אבל אנחנו יודעים שטיפול מוריד את הסיכוי להתפתחות בעיות של חרדה, דיכאון והתמכרויות שונות.

מה זה אומר בעצם?

אפשר לפרש את הנתונים בצורות רבות. אפשרות אחת היא שלאנשים ונשים עם הפרעת קשב יש מרכיב גנטי שמגביר את הסיכוי שלהן לסבול בהמשך גם מדיכאון וחרדה. אפשרות שניה היא שאנחנו (הפסיכיאטרים וכל מי שעוסק בטיפול בהפרעת קשב) עדיין לא יודעים לתת טיפול אופטימלי להפרעת הקשב וכך אנחנו לא מצליחים לצמצם את הסיכוי של הופעת בעיות נוספות. והאפשרות השלישית, היא שבגלל שאנחנו מתעסקים ומטפלים בהפרעת קשב וריכוז, שפעמים רבות היא מאד דומיננטית ובולטת – אנחנו מפספסים התפתחות בעיות אחרות שגם בהן ניתן וכדאי לטפל.

המסקנה מהמחקר היא שאנחנו לא יודעים מספיק, גם בגלל שאפשר בוודאות לומר שהפרעת קשב וריכוז קשורה בבגרות להופעת דיכאון (הבעיה מספר אחת בתחום הפסיכיאטריה), וגם שסביר להניח שעם כל התקדמות הידע בתחום הטיפול בהפרעת קשב וריכוז טרם הצלחנו למנוע הופעת בעיות נוספות. המשמעות היא שצריך להשקיע יותר בזיהוי מוקדם ובטיפול בהפרעת קשב גם בצעירות וגם במבוגרות, כדי למנוע הופעת סיבוכים שונים.

ד"ר ירדן לוינסקי הוא פסיכיאטר מומחה, מנהל את מרכז רזולוציה לישומים פסיכולוגים מתקדמים. לפרטים נוספים או קביעת פגישה אפשר לשלוח דואר אל info@resolution.co.il או להתקשר עכשיו 03-6919961

לקבלת עדכונים אפשר להרשם לרשימת התפוצה או לעקוב אחריי בטוויטר.

קבלו עדכונים במייל

מחשבות של אחרים

פלונית: יש לי גיסה שנכנסה לדיכאון לאחר הלידה של הבת שלה ובייחוד לאחר שקיבלה איבחון על כך שהיא על הרצף האוטיסטי (הבת). ...

יעקוביאן חנוך: אני סובל שנים מכאבים כרוניים קשים בפלג גוף תחתון במיוחד ברגליים יש פריצות דיסק נירולג קבע פגיע עיצבית קשה...

יעל: שלום רציתי לדעת האם וולבוטרין גורם להשמנה? התחלתי לקחת לפני שבועיים, מיד שיפור במצב רוח, שיחסית יותר טוב, אך...

אני: מערכת החינוך בעיקר מתעלמת מהפרעת קשב, אלא אם במקרה דרך הביטוי שלה היא קושי במקצועות רבי מלל. ע"ע "לקות ללמידה"...

גראס: יש אנשים עם נטיה לפתח פסיכוזה, ברגע שישתמשו בגראס זה יעורר את הנטיה, מקרוב ראיתי את הקשר הישיר בין עישון גראס...

יצחק ויסברג: שלוםוברכה אני חושב שהקושי האמיתי שלי זה הפרעת קשב והפסיכולוג והפסיכטאר אומרים שזה אובססייה וא סי די מה אתה...

ליליטה: איך ניתן להיגמל מוולבוטרין בצורה הדרגתית אם אסור לחלק את הכדור?

נעמה: תודה על המאמר המרתק! כמה פרפקציוניסטי זה מצידי שמצאתי 2 מילים עם טעויות סופר במאמר ‍♀️ הן לא מפריעות לרצף...

תגובות

4 תגובות לרשימה ”חידה: איך נראות ילדות עם הפרעת קשב וריכוז אחרי שהן גדלות?“, בסדר כרונולוגי. ניתן להוסיף תגובות בהמשך העמוד.

  1. מאת ח ל י:

    ככה 🙂

    http://www.notes.co.il/chelli/22677.asp

  2. מאת אורלי בראון:

    תודה על הפוסט המעניין.
    הבעיה העיקרית כיום לדעתי הנובעת מזה שאין מספיק ידע לגבי הפרעות קשב וריכוז אצל מבוגרים היא נושא הטיפול.
    הטיפול התרופתי המוצע הוא לאו דווקא נכון לכל מטופל וגרוע מזה, לכמה ממכריי הוא ניתן ע"י רופאים בקלות יתר ללא חשיבה על תופעות לוואי ותחלואה כפולה.
    אני מקווה שבשנים הקרובות התחום יתבהר קצת יותר, למיטב ידיעתי יש היום בארץ ובעולם מחקרים שאמורים לתרום לכך, מה שבעצם גורם לי לחשוב שהבלוג הוא דרך נהדרת לעזור במציאת הנחקרים 🙂
    שוב תודה.

  3. מאת ויקי:

    היי ירדן,
    האם יש מידע על בעיות קשב וריכוז אצל ילדות? להבנתי מדובר בסימפטומים שונים מאשר אצל בנים. אשמח אם תאיר את עיניי כיצד והיכן ניתן לאבחן זאת ומה שיטות הטיפול.
    תודה רבה

  4. מאת ויקי:

    בתי בת 7.

הוספת תגובה






דוקטור, למה לא ענית? כדי להבין איך אני עונה לשאלות קראו את מדיניות התשובות שלי.

על מנת להגן על אתר זה מפני ספאם, שפה בוטה, התקפות אישיות או מסעות צלב, הפעלתי את אפשרות מודרציית התגובות באתר. כדי להבין איך אני עונה לשאלות קראו את מדיניות התשובות שלי.
אפרסם את תגובתך מייד לאחר שאוודא שאין שם שום דבר שמסוכן לבריאות.