מתבוננים פנימה: גוף ונפש

בעידן המודרני, המודעות להשפעות הנפשיות של מחלות גופניות הולכת וגוברת. ההבנה שמחלות גופניות אינן רק אתגר פיזיולוגי אלא גם חוויה רגשית עמוקה, משנה את האופן שבו אנו מתייחסים לטיפול באנשים הסובלים ממצבים רפואיים מורכבים. מחלות כמו סרטן, מחלות לב, פרקינסון או מצבים כרוניים כגון סוכרת ופיברומיאלגיה, משפיעות לא רק על הגוף, אלא גם על המצב הנפשי, הרגשי והחברתי של האדם.

כאשר אדם מקבל אבחנה למחלה חמורה, מתרחשת לעיתים קרובות סערת רגשות. חרדה, דיכאון, כעס ואשמה הם רק חלק מהתחושות שמלוות את החולה. ההכרה במגבלות הגוף ובאפשרות של החמרת המצב או אף מוות, גורמת לרבים לחוות תחושת שבר ואובדן שליטה. בשלב הראשון, ההלם הראשוני עשוי לעבור, אך ההתמודדות עם המציאות החדשה נמשכת לאורך זמן ודורשת הסתגלות מתמדת.

תהליך הטיפול עצמו, הכולל לעיתים טיפולים פולשניים או תרופות עם תופעות לוואי קשות, מוסיף נדבך נוסף של אתגרים. אובדן שליטה על הגוף, חשש מתמיד מהחמרה, והתמודדות עם כאבים כרוניים פוגעים לעיתים קרובות בתחושת הערך העצמי ובתחושת הביטחון הכללית. מחלות גופניות קשות עלולות להוביל להתפתחות של הפרעות נפשיות כמו דיכאון וחרדה. דיכאון בקרב חולים כרוניים אינו רק תגובה למצב הרפואי אלא גם ככל הנראה גם של שינויים ביוכימיים במוח הנגרמים מהמחלה עצמה. לדוגמה, במחלות נוירולוגיות כמו פרקינסון, נפגעות מערכות מוחיות המשפיעות על הוויסות הרגשי.

חרדה, לעומת זאת, עשויה להיות תוצאה של חוסר ודאות לגבי העתיד, פחד מהטיפול או מהתוצאות שלו, וכן חשש מהתמודדות עם היבטים כלכליים וחברתיים הנלווים למחלה. לעיתים, החרדה מובילה להימנעות מטיפולים או להחמרת התסמינים הפיזיים עקב מתח מתמשך.

מחלות גופניות משנות את האופן שבו האדם תופס את עצמו ואת מקומו בעולם. לדוגמה, אדם שזיהה את עצמו כספורטאי, הורה פעיל או עובד מסור עשוי להרגיש אובדן של זהות כאשר יכולותיו הפיזיות מוגבלות. שאלות של "מי אני?" ו"מה הערך שלי?" הופכות למרכזיות בתהליך ההתמודדות. מעבר לכך, המחלה משפיעה גם על מערכות היחסים הקרובות. בני משפחה וחברים נדרשים לא פעם לשמש כמערכת תמיכה, אך המעמסה הרגשית והפיזית יכולה להוביל גם לחיכוכים, עייפות וניכור. עבור חלק מהחולים, קבלת התמיכה הנדרשת מלווה בתחושת אובדן עצמאות, בעוד שאחרים חווים חיזוק של קשרים משמעותיים.

האתגר של טיפול כוללני: גוף ונפש

אחת השאלות המרכזיות בתחום הפסיכולוגיה הרפואית היא כיצד לשלב את ההיבט הנפשי בתהליך הטיפולי. גישות מודרניות מתמקדות בטיפול כוללני, המתייחס לאדם כשלם – גוף ונפש כאחד. כאשר מתעלמים מהפן הנפשי, התוצאה עשויה להיות פגיעה ביכולת של החולה להתמודד עם המחלה ולשפר את איכות חייו. מצד שני, חולים לעיתים חשים שהדגש על מצבם הנפשי עשוי לשדר מסר של חולשה, דבר שעלול להקשות עליהם לאמץ גישה של לחימה ונחישות. איזון עדין זה דורש התייחסות רגישה מצד אנשי המקצוע והמשפחה.

עבור רבים, התמודדות עם מחלה כרונית או קשה היא גם הזדמנות למציאת משמעות חדשה בחיים. ישנם אנשים המתחילים להעריך מחדש את מערכות היחסים שלהם, למצוא ייעוד בעזרה לאחרים או להתקרב לרוחניות. התהליך הזה יכול להיות מעצים ומעניק תחושת תקווה. עם זאת, ישנם גם אנשים המתקשים למצוא משמעות בתוך הכאב והקושי המתמשך. עבורם, המחלה נתפסת כאובדן מוחלט של מה שהיה בעבר, והתחושה היא שהחיים נלקחו מהם. בתהליך זה, תמיכה מקצועית וקהילתית עשויות להיות קריטיות.

מעבר להשפעה האישית, מחלות גופניות מטילות לעיתים קרובות מעמסה רגשית וכלכלית על המשפחה. בני המשפחה מתמודדים עם אתגרים כמו טיפול יומיומי בחולה, דאגות כלכליות ושינויים בשגרה המשפחתית. לעיתים, בני משפחה מרגישים תחושת אשמה או תסכול על כך שאינם יכולים להעניק את כל התמיכה הנדרשת.

במקביל, החברה הרחבה יותר מתמודדת עם האתגרים של תמיכה בחולים ובמשפחותיהם. מערכות הבריאות והמדיניות הציבורית נדרשות לספק שירותים מותאמים אישית המשלבים טיפול רפואי ונפשי, תוך התחשבות בצרכים המיוחדים של כל חולה.

 

ד"ר ירדן לוינסקי הוא פסיכיאטר מומחה, מנהל את מרכז רזולוציה לישומים פסיכולוגים מתקדמים. לפרטים נוספים או קביעת פגישה אפשר לשלוח דואר אל info@resolution.co.il או להתקשר עכשיו 03-6919961

לקבלת עדכונים אפשר להרשם לרשימת התפוצה או לעקוב אחריי בטוויטר.

קבלו עדכונים במייל

מחשבות של אחרים

אנונימי: שלום, אשמח להתייעצות אחי בן 21 ובשנים האחרונות הוא היה מאובחן בדיכאון וחרדה, ובגלל שהמחלה הזאת הוא היה בקשר...

חזי: האם קיים איזו טבלה לגבי יחס משקל/מינון של ויונס. שיקצר את תהליך הניסוי והטעייה. בפרט שההמתנה לרופא היא ארוכה....

דוד: יש,לי בעיה דומה של בת שלא מוכנה לקבל טיפול. היא עברה לחו"ל - פריז, לפני 4 חודשים ופוטרה לפני יומיים. לצערי זה לא...

עדן: היי יש לבן זוגי אח שקטן ממנו בשנה והרבה זמן ( כבר שנה) שהוא לא מוצא את עצמו , מובטל , מתפטר מעבודות כל הזמן ,...

נעמה: הדגש על תפקוד ותפקוד כמטרה טיפולית וחזות הכל התחיל אצל המטפלים.

עינב חדד: הפסקתי את הויפאקס 75 XR לפני 5 ימים לאחר הרבה שנים שלקחתי את הכדור וגם הרופא אמר לי להפסיק בבת אחת זה לא מסוכן?

s.p: אחד הדברים שאני ממש מוטרדת מהם בנוגע להפרעת קשב, זה שנוירולוגים ופסיכיאטרים (שהם רופאים!) לא מפנים לבדיקות דם...

פלונית: יש לי גיסה שנכנסה לדיכאון לאחר הלידה של הבת שלה ובייחוד לאחר שקיבלה איבחון על כך שהיא על הרצף האוטיסטי (הבת). ...

הוספת תגובה






דוקטור, למה לא ענית? כדי להבין איך אני עונה לשאלות קראו את מדיניות התשובות שלי.

על מנת להגן על אתר זה מפני ספאם, שפה בוטה, התקפות אישיות או מסעות צלב, הפעלתי את אפשרות מודרציית התגובות באתר. כדי להבין איך אני עונה לשאלות קראו את מדיניות התשובות שלי.
אפרסם את תגובתך מייד לאחר שאוודא שאין שם שום דבר שמסוכן לבריאות.