חמישה דפוסים חרדתיים

חרדה יכולה להיות אירוע רגעי וגם מצוקה מתמשכת. אנשים שמתמודדים עם חרדה לאורך זמן, מכירים דפוסי חשיבה שיש להם, שמתייחסים למקום של החרדה בחיים שלהם. אבל דפוסי החשיבה האלו לא בהכרח מועילים לאורך זמן.

לפעמים, המחשבות והתפיסות שבאמצעותן אנחנו מנסים להתמודד עם החרדה יכולות לגרום לנו לקושי נוסף, או להפריע לנו להשיג דברים אחרים בחיים שלנו. הדפוסים האלו כל כך נפוצים, שיש סיכוי שלפחות אחד מהם מוכר לכם כי אתם משתמשים בהם ביומיום. אין שום טעם להיות מתוסכלים ממשהו שכולם עושים, אבל אפשר גם לדעת שבגלל שהם כל כך נפוצים ומובנים, יש דרכים טובות להתגבר עליהם.

להיות בטוח שיש משהו אחד שיפתור את הבעיה

הרבה מאד אנשים שמתמודדים במשך תקופה ארוכה עם חרדה, מחפשים את הפתרון שיפתור להם את הבעיה. הם מנסים עוד ועוד שיטות כדי למצוא את הדבר האחד, המיוחד שיפתור אותם מהסבל. זה מובן לחלוטין, כי חרדה יכולה למרר לך את החיים. אבל מצד שני, הנסיון האינסופי להכחיד את החרדה יכול לגרום לכם לבזבז את החיים שלכם בחיפוש אחרי משהו שאולי לא אפשרי.

אני לא מתכוון כמובן שלא צריך להתמודד עם החרדה, אלא שנסיון למצוא משהו, מדהים ככל שיהיה, להפתר מהחרדה באבחה אחת יכול להיות מאד מתיש. לפעמים התשובה היא שילוב של כמה גורמים שביחד יוצרים פתרון טוב מספיק עבורכם כדי שתוכלו להמשיך הלאה.

לבזבז יותר מדי מאמץ להתגבר על החרדה

אנשים שמתמודדים עם חרדה משקיעים הרבה מאד אנרגיה בלנהל את החרדה שלהם. יש כאלו שמתמודדים עם חרדה מגיל ילדות, פשוט כי הם נוטים לחרדתיות, והם משתמשים בכל מני אסטרטגיות כדי להפחית את החרדה. חשוב מאד להקדיש מספר חודשים כדי ללמוד ולתרגל אסטרטגיות להתמודדות עם חרדה, כך שכאשר החרדה תבוא, יהיו לכם שיטות אפקטיביות שאתם אוהבים ורגילים אליהן, כדי להשתמש בהן ברגע הנכון. אבל, רוב הזמן אתם לא באמת צריכים לעשות שום דבר כדי להתמודד עם חרדה, מעבר ל'לנפנף אותה' הצידה ברמה כזו שתוכלו לעשות משהו אחר.

הכוונה היא שככל שאתם מתעסקים בחרדה, היא מזינה את עצמה ומתעצמת. כך שגם אם אתם נמצאים ברמת חרדה מסויימת, עדיף להתעסק במשהו אחר ולא להתעסק בחרדה. לדוגמא, יש אנשים שמעסיקים את עצמם בלעשות משהו פרודוקטיבי בזמן שהם מחכים שהמחשבות החרדתיות יירגעו לבד. אחרים, יעדיפו לעשות פעילות רגועה ומהנה, כמו לשמוע פודקאסט. יש כאלו שירצו לעשות קצת נשימות או מדיטציה כדי להרגיע את המחשבות, אבל בכל מקרה, אין טעם להפוך את זה לעיסוק המרכזי של אותה יחידת זמן.

לחפש מי אשם

הרבה פעמים אנשים שמתמודדים עם חרדה מתחילים לחשוב מחשבות אינסופיות (רומינציות) על הסיבה לכך שהם סובלים מחרדה. לדוגמא אם אתם נלחצים שמישהו מדבר אליכם בצורה אסרטיבית, אתם מתחילים לדון עם עצמכם בצורה אינסופית בשאלה אם זה בגלל שהוא יותר מדי תוקפני או בגלל שאתם יותר מדי רגישים ? אתם יכולים להתחיל לחשוב על מה הייתם יכולים לעשות, למה לא עשיתם את זה ומה הייתם עושים אם לא הייתם בחרדה.

מלכודת הרומינציה, היא מלכודת מאד נפוצה אצל הרבה אנשים אבל מתברר שהיא רק מחמירה את המצב, ודווקא אנשים שפותרים בעיות בצורה מושכלת ובאמצעות הכישורים הקוגניטיביים שלהם נוטים לסבול ממנה יותר. הם מתייחסים לרומינציה כאל דרך לפתור את הבעיה, בזמן שהבעיה היא הרומינציה בעצמה. דרך טובה להתמודד עם הרומינציה, היא פשוט להעסיק את המוח שלכם במשהו אחר כמו עבודה, משחק בטלפון או כל דבר חיובי שיסיח את הדעת.

לחשוב על חרדה רק באופן שלילי

מי שמתמודד עם חרדה יודע עד כמה חרדה פוגעת באיכות החיים שלו, ולכן אין פלא שהוא חושב על חרדה באופן שלילי. אנשים חרדתיים נוטים להתבונן בחיים בצורה של שחור ולבן. יש או אין חרדה. אין חרדה זה טוב. אבל האמת תמיד מאמצע איפה שהוא. אולי החרדה עוזרת לכם גם להיות יותר זהירים. אולי היא דואגת שתהיה לכם תוכנית חליפית. אולי בזכותה אתם לא נופלים בדברים שאחרים נופלים בהם? יכול להיות שאתם לכן דואגים יותר לאחרים ולכן זה דבר טוב?

יש אנשים שחושבים שאנחנו לא יכולים להיות רק אופטימים, אלא שבריאות נפשית טובה כוללת גם תקווה וגם חרדה ביחד. אחרים טוענים שגם תכונות 'שליליות' כמו חרדה ודאגנות יכולים להוביל לשיפור בחשיבה ובהתנהלות במגוון סיטואציות בחיים, ולכן נטיה לחרדה היא לא בהכרח בעיה, אנחנו לא חייבים כל הזמן להכחיד את החרדה ולהלחם בה, אלא שעדיף ללמוד איך להשתמש בה בצורה מאוזנת כדי לתפקד טוב יותר.

להתעלם מלטפל בעצמכם

למרות שמאד חשוב ללמוד אסטרטגיות לטיפול בחרדה, יש עוד הרבה דברים בסיסיים שאנשים יכולים לעשות כדי לשפר את יכולת ההתמודדות שלהם ולהשפיע על מערכת העצבים שלהם. דברים מאד בסיסיים כמו לעשות פעילות גופנית, לאכול בצורה מסודרת ובריאה. לפתח מערכות יחסים תומכות. לחוות חוויות טובות ולעסוק בדברים שמביאים לכם הנאה.

היופי בכל הדברים האלו הוא שזה לא רק עוזר להתמודדות עם חרדה, אלא גם עוזר לחיים בריאים יותר באופן כללי. וכשאתם מטפלים בעצמכם במקום להתעסק בחרדה, הרי שזה מוריד את כמות הזמן והמשאבים שאתם מפנים לחרדה, כך שהנפח שלה בחיים שלכם פוחת במילא.

ד"ר ירדן לוינסקי הוא פסיכיאטר מומחה, מנהל את מרכז רזולוציה לישומים פסיכולוגים מתקדמים. לפרטים נוספים או קביעת פגישה אפשר לשלוח דואר אל info@resolution.co.il או להתקשר עכשיו 03-6919961

לקבלת עדכונים אפשר להרשם לרשימת התפוצה או לעקוב אחריי בטוויטר.

קבלו עדכונים במייל

מחשבות של אחרים

מאיר: אני מקבל טיפול של אסקטמין במשך שנתיים התרופה עבדה טוב.מזה כשבוע אני מתחיל להרגיש שוב תופעות של דיכאון.מבקש...

מיקה: שלום,בת שלי בת 12, גבוהה, שוקלת 55 ק״ג, עם הפרעות קשב. התחילה עם אטנט שהיה מלווה בתופעות של נדודי שינה. החלפנו...

ניר: מעניין אבל חולק עליך בעניין הסיבות למה שתיארת. פחד המוות קיים אצל חלק יותר וחלק פחות אבל אצל יותר ויותר יש רצון...

חיים: הי אני כבר כמה שנים נהנה מאד לקרוא את מאמריך, אבל לאחרונה זה נהייה מאד קשה לקריאה, בגלל כל הסימנים האלו\ה... אני...

Amikam Salant: סקירה מרתקת !! תודה לך ד"ר ירדן לוינסקי על חוכמת החיים שלך !! בהערכה , עמי סלנט

שלומית אלחנני: אנשים חזקים יכולים להרשות לעצמם לפנות שימת לב, זמן, לאחרים - מתוך בחירה. אנשים חזקים שמים לב למה שנחוץ להם לשמר -...

תהילה: שלום וברכה! אני מקלפת את השפתיים כבר מגיל 5 ואני בת 37 מה יכול לעזור לי?????????? תודה!!!!!!!!

דוקטור יארינג: הצלחת לקלוע בכל סעיף, מזלי שאני מצליח לקרוא את הכותרות ולא להכנס לתוך הכתבות בעיתון, אין לי פייס/אינסטה/איכס או...

תגובות

תגובה אחת לרשימה ”חמישה דפוסים חרדתיים“, בסדר כרונולוגי. ניתן להוסיף תגובות בהמשך העמוד.

  1. מאת אפרת:

    חזקקקק חזזק.
    ממש נכון
    תודה רבה לכם

הוספת תגובה






דוקטור, למה לא ענית? כדי להבין איך אני עונה לשאלות קראו את מדיניות התשובות שלי.

על מנת להגן על אתר זה מפני ספאם, שפה בוטה, התקפות אישיות או מסעות צלב, הפעלתי את אפשרות מודרציית התגובות באתר. כדי להבין איך אני עונה לשאלות קראו את מדיניות התשובות שלי.
אפרסם את תגובתך מייד לאחר שאוודא שאין שם שום דבר שמסוכן לבריאות.