מתבוננים פנימה: להתמודד עם הפרעות שינה

שינה היא אחת הפעולות הבסיסיות והחיוניות ביותר שהגוף והנפש שלנו זקוקים להן כדי לתפקד כראוי. השינה מאפשרת לגוף ולמוח להתאושש ולשקם את עצמם, תורמת לתפקוד מערכת החיסון, שומרת על איזון הורמונלי, ומשפיעה על הבריאות הנפשית והרגשית שלנו.

שינה טובה חיונית לתפקוד הקוגניטיבי שלנו. במהלך השינה, המוח מבצע תהליכים חיוניים כגון עיבוד מידע, קונסולידציה של זיכרון ופתרון בעיות. אנשים שאינם ישנים מספיק או שסובלים מהפרעות שינה עשויים לחוות ירידה בריכוז, ביכולת ללמוד דברים חדשים, ובתפקוד הכללי בעבודה ובחיים האישיים.

השינה משפיעה על הבריאות הפיזית שלנו במגוון דרכים. היא משפיעה על תפקוד הלב וכלי הדם, על רמת הסוכר בדם, על חילוף החומרים, ועל המשקל. מחקרים הראו כי אנשים הסובלים מהפרעות שינה נמצאים בסיכון מוגבר לפתח מחלות כרוניות כמו סוכרת, מחלות לב וכלי דם, והשמנה.

שינה טובה היא גם קריטית לבריאות הנפשית שלנו. חוסר שינה כרוני קשור לדיכאון, חרדה ומצבי רוח ירודים. שינה מספקת ומסודרת יכולה לסייע בשיפור מצב הרוח, בהפחתת תחושות של לחץ וחרדה, ובהגברת הרגשות החיוביים.

לפני שמדברים על הפרעו שינה, כדאי להבין מהי שינה טובה.

  • משך השינה הוא מדד בסיסי וברור. אדם בוגר זקוק בממוצע לשבע עד תשע שעות שינה בלילה כדי לתפקד כראוי. משך השינה משתנה מאדם לאדם בהתאם לגורמים כמו גיל, פעילות גופנית, ובריאות כללית.
  • איכות השינה מתייחסת לעד כמה השינה היא עמוקה ורצופה. שינה איכותית כוללת מחזורים סדירים של שינה עמוקה ושנת חלום (REM). אם אדם מתעורר מספר פעמים במהלך הלילה או שמשך השינה העמוקה שלו קצר מדי, איכות השינה שלו עלולה להיות נמוכה.
  • יעילות השינה מתייחסת ליחס בין הזמן שאדם מבלה במיטה לבין הזמן שבו הוא ישן בפועל. לדוגמה, אם אדם שוכב במיטה במשך שמונה שעות אך ישן רק שש שעות, יעילות השינה שלו נמוכה.

מדידת השינה: כדי למדוד את הפרמטרים הללו, ניתן להשתמש במגוון כלים ושיטות. בין הכלים הנפוצים נמצאים יומני שינה, שאלוני הערכה עצמית, ומכשירים טכנולוגיים כמו אקטיגרפים, שעוני שינה, טבעות, ואפליקציות לנייד שמנטרות את השינה באמצעות חיישנים.

מצד שני, בעיות שינה הן בעיות נפוצות.

לדוגמא, תלוי לפי איזה מחקר, עד 30% מהאנשים סובלים מהפרעות שינה, כאשר 10% סובלים מהפרעות שינה ברמה כזו שמשפיעה על היום שלהם. עד שני שליש מהנשים יסבלו לאורך החיים מהפרעת שינה, כאשר רק שליש מהגברים יסבלו מהפרעת שינה. אצל בני נוער, עד 50% מדווחים על בעיות שינה בגיל ההתבגרות.

  • הפרעת שינה מתמשכת היא משהו שצריך להתייחס אליו
  • יש כל מני סוגים של גורמים להפרעות שינה, וכדאי להבין מהי הפרעת השינה שלכם
  • כדאי מאד לטפל בזה, כי זה יגרום לכם לפגיעה בתפקוד

 

ד"ר ירדן לוינסקי הוא פסיכיאטר מומחה, מנהל את מרכז רזולוציה לישומים פסיכולוגים מתקדמים. לפרטים נוספים או קביעת פגישה אפשר לשלוח דואר אל info@resolution.co.il או להתקשר עכשיו 03-6919961

לקבלת עדכונים אפשר להרשם לרשימת התפוצה או לעקוב אחריי בטוויטר.

קבלו עדכונים במייל

מחשבות של אחרים

משה: האם יש הבדל בין ריטלין לרפנידט - כי מכבי הפסיקו להשתתף בריטלין LI ומציעים את רפנידט

אנונימי: שלום, אשמח להתייעצות אחי בן 21 ובשנים האחרונות הוא היה מאובחן בדיכאון וחרדה, ובגלל שהמחלה הזאת הוא היה בקשר...

חזי: האם קיים איזו טבלה לגבי יחס משקל/מינון של ויונס. שיקצר את תהליך הניסוי והטעייה. בפרט שההמתנה לרופא היא ארוכה....

דוד: יש,לי בעיה דומה של בת שלא מוכנה לקבל טיפול. היא עברה לחו"ל - פריז, לפני 4 חודשים ופוטרה לפני יומיים. לצערי זה לא...

עדן: היי יש לבן זוגי אח שקטן ממנו בשנה והרבה זמן ( כבר שנה) שהוא לא מוצא את עצמו , מובטל , מתפטר מעבודות כל הזמן ,...

נעמה: הדגש על תפקוד ותפקוד כמטרה טיפולית וחזות הכל התחיל אצל המטפלים.

עינב חדד: הפסקתי את הויפאקס 75 XR לפני 5 ימים לאחר הרבה שנים שלקחתי את הכדור וגם הרופא אמר לי להפסיק בבת אחת זה לא מסוכן?

s.p: אחד הדברים שאני ממש מוטרדת מהם בנוגע להפרעת קשב, זה שנוירולוגים ופסיכיאטרים (שהם רופאים!) לא מפנים לבדיקות דם...

הוספת תגובה






דוקטור, למה לא ענית? כדי להבין איך אני עונה לשאלות קראו את מדיניות התשובות שלי.

על מנת להגן על אתר זה מפני ספאם, שפה בוטה, התקפות אישיות או מסעות צלב, הפעלתי את אפשרות מודרציית התגובות באתר. כדי להבין איך אני עונה לשאלות קראו את מדיניות התשובות שלי.
אפרסם את תגובתך מייד לאחר שאוודא שאין שם שום דבר שמסוכן לבריאות.