חג הפסח: יציאה מחירות לעבדות?

הרבה אנשים אוהבים את החגים. החגים מהווים עבור רוב האנשים אירוע חגיגי בעל אופי משפחתי. ובכל זאת, יש רבים שלא נהנים מהחגים ואפילו סובלים מהם.

יש אנשים שלא כל כך מסתדרים עם חג הפסח, חלקם מרגישים בדידות, חלקם מרגישים מועקה שנובעת ממטלות החג וחלק מסיימים את החג עם עייפות מכל המשפחתיות המגוזמת שמרגישה להם לא טבעית. בניגוד למה שחושבים, רבים מרגישים דווקא מדוכאים או חרדים בזמן הפסח. אבל מה אפשר לעשות?

חג הפסח יכול להיות טריגר לכל מיני תופעות חברתיות ולהביא להחמרה במצב הנפשי של האדם המאוזן ביותר. תחשבו לרגע על טקסי החג של הישראלי הממוצע. החג יכול להתחיל אפילו שבוע שבועיים לפני המועד הקובע בצורה של נקיונות. ישראלים רבים נכנסים לטירוף של נקיונות הכולל ניקוי של מקומות שאפילו הג'וקים לא חשבו שהם קיימים: אנשים ששוטפים את הקירות ומפרקים את הארונות כיוון ש"זה לא נקי מספיק". אצל אחרים, הנושא של קניית מתנות לחג יכול להכניס אותם ללחץ ממשי שמדיר שינה מעיניהם והם עוברים מחנות לחנות במטרה לקנות לכולם, בזמן את המתנה הכי מתאימה.

הלחץ שלפני חג הפסח יכול לגרום למצוקה, אבל במהלך החג עצמו אנחנו צריכים גם לשהות עם בני משפחה וחברים שלפעמים אנחנו לא ראינו אותם זמן רב בגלל סיבה טובה. גברים עם הפרעת חרדה יכולים לגלות שקוצר נשימה שנעלם פתאום חוזר. אנשים עם אובססיה פתאום שמים לב להתגברות מחשבות. יש נשים שירגישו תחושת מועקה בלתי מוסברת ככל שהזמן מתקרב והלחץ עולה. זה יכול לקרות לכולנו.

כמה טיפים להתמודדות עם הפסח שבא אלינו:

תשמרו על השגרה.
יש מחוייבויות שאי אפשר להמלט מהן. אבל שגרה היא מנגנון כמעט בטוח להפחתת לחצים: תמשיכו לאכול בשעות הרגילות, תשתדלו לשמור על שגרת ספורט ופנאי ולמרות שליל הסדר הוא סיבה מסורתית לאכול ולשתות עד שכואבת הבטן, תשתדלו לא לעשות את זה. תזכרו שגם אם אתם מטביעים את עצמכם ביין פטישים כדי להעביר את הסדר בשלום, תמיד אפשר להתעורר עם הנגאובר בבוקר.

תהיו מציאותיים.
אי אפשר להביא לכולם מתנות מושלמות ואי אפשר לנקות את הבית לרמת נקיון של חדר ניתוח. כדאי לשאוף ליעדים מציאותיים יותר. במקרה שאתם רואים חבר או בן משפחה שהיעדים שלו לא מציאותיים והוא מאבד את השליטה על ההתנהלות שלו בעניין, כדאי להפנותו לאיש מקצוע להתייעצות. שאר האנשים יכולים לנסות ולהתפשר ולהתאים את הציפיות שלהם למציאות.

תקשורת עם חברים.
איזה מזל שיש פייסבוק, טלפון ו-SMS-ים לשעת צרה. אפשר להיעזר בחברים על מנת להתגבר על קשיים שצצים לכם במהלך החג, גם אם נסעתם להורים במטולה.

תחשבו על ההווה ולא על העבר.
אחד הדברים שקורים לאנשים שנפגשים עם בני המשפחה שלהם, הוא לחזור לדפוסי ההתנהגות שלהם מהעבר. יושבים בארוחת חג שני ומתווכחים את הויכוחים של גיל 15, עם האמוציות של גיל ההתבגרות, למרות שיש לכם כבר ילדים משלכם. אם אתם מרגישים דז'ה וו ומגלים שאתם ממשיכים ריב שלא נגמר לפני עשרים שנה, קחו צעד אחורה ותזכרו שאתם כבר לא אותו בן אדם ואתם לא חייבים לשחק את התפקיד שהצד השני רוצה שתשחקו. אם יש מישהו באיזור שמכיר איך אתם מתנהגים היום, תסתייעו בו בתוך השיחה.

תגידו לא.
אפשר גם בחג הפסח לומר שאתם לא יכולים. לא יכולים לארח. לא יכולים להביא מתנות. לא יכולים להגיע. תזכרו שזה גם החג שלכם. אנשים בחג גם נוטים לקחת על עצמם יותר משימות ממה שהם מסוגלים לבצע בפועל. ארוחת ליל סדר, ואז מארחים את הצד השני בצהריים, ובערב רצים לחברים וצריך גם להסיע את הילדים ממקום למקום. בסוף החג אתם מרגישים שסחטו ממכם את כל המיץ. אז תגידו לחלק מהתוכניות שזה לא מתאים לכם. כי זה באמת לא מתאים.

אם יש לכם עוד רעיונות ועצות לחג, תוסיפו בתגובות.

יש אנשים שקשה להם לשמוח עם כולם בחג הפסח. הם חשים בדידות, מועקה ממטלות החג ואפילו חרדה

ד"ר ירדן לוינסקי הוא פסיכיאטר מומחה, מנהל את מרכז רזולוציה לישומים פסיכולוגים מתקדמים. לפרטים נוספים או קביעת פגישה אפשר לשלוח דואר אל info@resolution.co.il או להתקשר עכשיו 03-6919961

לקבלת עדכונים אפשר להרשם לרשימת התפוצה או לעקוב אחריי בטוויטר.

קבלו עדכונים במייל

מחשבות של אחרים

כ.ד.ז: מגיע הרגע שאין ברירה אי אפשר לבד תודה על החיזוק

מזל ר.: נושא מעניין. אני לא יודעת מה הייתי עושה אם הייתי במצב כזה. אבל אני מכירה הרבה מתמודדי נפש שההתמודדות שלהם...

אסתי: האם ניתן ליטול אטנט לבעיות קשב וריכוז כשנוטלים קלונקס, האם יש להפסיק את הקלונקס לפני תודה

סני גורדון בר: מבקשת לדעת עבור בת משפחה בחו"ל האם אפשר לקבל קשר לפסיכיאטר ישראלי או דובר עברית בברלין שיכול לתת טיפול...

אור: המטפל מביא את עצמו לטיפול . את החוויות שלו , את הרגישות, החכמת חיים, הנסיון ועוד, לבינה אין את זה . פשוט אין . ...

טולידו רות: ברצוני להפסיק לקחת מירו 30 ופובוקסיל 50. האם הפסקה הדרגתית כלומר לרדת אחרי שש,בועיים לחצי כדור ולאחר מכן לרבע...

אור: לאור מה שאתה כותב, כמטופלת לשעבר אצל פסיכולוגית מדהימה, וכאחת שמשתמשת בAI ליישומים שונים , אני לא חושבת...

נעמה: אנחנו לא "לפעמים" מכירים את הגוף שלנו טוב יותר מכל אחד אחר - אנחנו תמיד מכירים את הגוף שלנו הכי טוב. וחולים לא...

תגובות

2 תגובות לרשימה ”חג הפסח: יציאה מחירות לעבדות?“, בסדר כרונולוגי. ניתן להוסיף תגובות בהמשך העמוד.

  1. מאת מעין:

    תודה על הטיפים המועילים! יש לי רעיון לעוד אחד: לנצל את שעות האור המתארכות ומזג האויר הנעים יחסית לפעילות גופנית מתונה כמו הליכה. זה גם עוזר להתמודד עם ארוחות החג וגם יכול לשפר את מצב הרוח

  2. מאת דינה ראלט:

    ואני המצאתי שיציאת מצריים היתה יציאה לבריאות שכללה – פחות פחמימות ויותר הליכה 🙂
    http://www.camoni.co.il/index.php?idr=402&pid=18366

הוספת תגובה






דוקטור, למה לא ענית? כדי להבין איך אני עונה לשאלות קראו את מדיניות התשובות שלי.

על מנת להגן על אתר זה מפני ספאם, שפה בוטה, התקפות אישיות או מסעות צלב, הפעלתי את אפשרות מודרציית התגובות באתר. כדי להבין איך אני עונה לשאלות קראו את מדיניות התשובות שלי.
אפרסם את תגובתך מייד לאחר שאוודא שאין שם שום דבר שמסוכן לבריאות.