ההשפעה של הטכנולוגיה על מערכות יחסים

אימייל, פייסבוק, טוויטר, סלולר, בלוגים, פורומים ועוד עשרות שירותים וטכנולוגיות מאפשרים לנו להיות מחוברים לאנשים אחרים. לכל טכנולוגיה או שירות חברתי יש מערכת חוקים ומוסכמות בפני עצמם. מבחינות מסויימות מעולם לא היינו כל כך מחוברים ונגישים לתקשורת עם אנשים אחרים. מצד שני כל התקשורתיות הזו, עם ההבטים הנפלאים שבה, מגיעה עם מגוון של קשיים חדשים והשלכות בלתי צפויות.

חסרונות ויתרונות

חיפוש קצר באינטרנט וגם באתר הזה יכול להציג מגוון רחב של מאמרים על היתרונות והחסרונות של השפעת הטכנולוגיה על הפסיכולוגיה שלנו. אולי יותר מכל דבר אחר אפשר להשוות את האינטרנט לסם של המאה העשרים ואחת. הרשת שואבת אותנו מהקיום הפיסי שלנו אל עולמות אחרים. כמו בכל דבר במקרים הקיצוניים ביותר, אלו שאנחנו קוראים להם מכורים לאינטרנט (למרות שהם לא ממש מכורים ל'אינטרנט'), סובלים מנסיגה חברתית בכמות ובאיכות הקשרים ומערכות היחסים שלהם. פייסבוק וטוויטר למשל מאפשרים להתחבר לחוויות חדשות ולגעת באנשים שלא יכולנו מעולם לגעת בהם קודם .מצד שני כל עוד הרשת לא מנסה להפוך לתחליף למערכות היחסים שלנו אלא להרחבה של מערכות היחסים, אנחנו יכולים להנות מהיתרונות של הרשת ולהתגבר על החסרונות.

מערכות יחסים אינם רק זוגיות בין שני אנשים. מערכות יחסים הם מה שיש ביניכם לבין המעסיק שלכם. ביניכם לבין הקוראים שלכם. ביניכם לבין מישהו שחבר שלכם בפייסבוק. לכן המגבלות הפוטנציאליות של התקשורת ברשת יכולות להגיע בכל מני צורות. תקשורת אינטרנט היום היא דרך יעילה במיוחד להעברת מידע. אבל אין ספק שתקשורת ברשת (למעט תקשורת וידאו) לא מצליחה להעביר רגשות באופן זהה לתקשורת ויזואלית. יותר מכך, יש מחקרים שמראים שבערך 40% מהתקשורת האנושית היא תקשורת לא מילולית (כן, אפשר להווכח על הסטטיסטיקה). כל הרשתות החברתיות, טוויטר ודומיהם עדיין מתבססות על תקשורת מילולית ולכן הם באופן אינהרנטי מוגבלות.

זו הסיבה גם שאנשים מצליחים להתגבר על חסמים טבעיים ומגיעים יותר בקלות ברשת לעימותים. אם אתה לא רואה את מי שעומד מולך, ולא מצליח להרגיש אותו או אפילו לשמוע את השינויים בקול שלו, אתה מגיב בצורה שונה ממה שהיית מגיב אם הוא היה עומד מולך. לפעמים זה יתרון – לדוגמא אם יש לך נטיה לביישנות או חרדה חברתית, ולפעמים זה מהווה נקודת כשל מסוכנת. אם אתה מבסס את המסקנות שלך מתקשורת עם מישהו רק על 60% מהמידע, הסיכוי שלך להגיב בצורה לא נכונה דווקא גדל.

דוגמא נוספת יכולה להיות הנטיה של אנשים לדחות תשובה באימייל, בזמן שהם לא היו דוחים תשובה לבקשה פנים אל פנים. לפעמים התשובה הנכונה היא 'אני לא יודע' או 'אני לא יכול', אבל ברשת יותר קל לדחות תשובות כאלו. הבעיה היא שהצד השני, זה ששאל את השאלה מרגיש שמתעלמים ממנו. ואתם בכלל לא התכונתם….
הדוגמא הקלאסית היא תגובות (לא משנה איזה, אם מדובר בטוקבקים בבלוג או אפילו בתגובה לסטטוס בפייסבוק). הרבה יותר קל לנו לומר דברים קשים, סרקסטים או תוקפנים כשאנחנו לא רואים את התגובה הרגשית של הצד השני. נכון שהוא יכול להגיב תגובה נעלבת, אבל זה לא אותו דבר.

כל הדברים האלו משפיעים באופן ישיר על מערכות היחסים שלנו ברשת. חשבתי שאולי כדאי להוסיף כמה עצות בשקל ושלושים להתמודדות טובה יותר, גם אם לאף אחד מאיתנו אין את הפרספקטיבה לנתח באופן מלא את ההשפעה של הטכנולוגיה על מערכות היחסים שלנו, ובוודאי לא בזמן אמת. חלק מהדברים הם ממש stating the obvious ועדיין, כדי לומר אותם

כמה כללי אצבע

  • אל תכתבו לאף אחד דברים שאתם לא הייתם אומרים פנים אל פנים. אם מדובר במשהו שחייבים לומר והוא מוזר או תוקפני, עדיף לומר זאת פנים אל פנים. עדיף ללמוד להתמודד עם קשיים כמו מבוגרים ולא להתנהג כמו ילדים ברשת. אפשר אפילו להתייחס לתקשורת באינטרנט כתקשורת במצב של שכרות, כמו שקורה אחרי ששותים יותר מדי אלכוהול, ברשת האינהיביציות שלכם מוסרות ולכן אתם תתפתו להגיב בדרכים שלא הייתם מגיבים בסיטואציה אחרת. כמו שאתם לא נוהגים שיכורים (נכון?) אל תגיבו כשאתם שיכורים.
  • אל תחליטו לא להגיב כשפונים אליכם. כולנו דוחים תשובות לבקשות או שאלות שקיבלנו באימייל או בפייסבוק מייל. אני לא מתכוון להודעות פרסומיות. בזה הכי קל ליפול כי כולנו עסוקים מאד, אבל אם מישהו פונה אליכם, סימן שאכפת לו מהתשובה שלכם.
  • מערכות יחסים מושפעות מהטכנולוגיה. ברשת קל יותר להעלב ויש הרבה יותר רגעים של קצרים בתקשורת. בעיקר בגלל העדר התקשורת הלא מילולית, אבל גם מסיבות אחרות. תזכרו שכל פעולה אלקטרונית שאתם עושים הופכת להיות חלק בלתי נפרד מהמותג שנקרא 'אתם' והוא ייזכר, יישמר ואף ישמש לנצח. או עד שמישהו ימחוק את גוגל.
  • תאזנו בין יחסים אונליין ליחסים אופליין. זה נשמע אולי מובן מאילו, אבל פגישה לארוחת צהריים עם מכר מהעבודה לא שווה לפגישת צ'אט בין אותם אנשים או לתגובות בפייסבוק של חבר (אפילו חבר טוב). אם לחבר שלכם קורה משהו משמעותי בחיים, הרשת יכולה לעזור, אבל לא להחליף את הנוכחות שלכם שם.

הטכנולוגיה מכווצת את העולם שסביבנו. אבל בעודה מחברת בין אנשים היא גם מאיימת להפריד ביניהם. וזו ההזדמנות שלנו לשמור על הקשרים שלנו בריאים.

ד"ר ירדן לוינסקי הוא פסיכיאטר מומחה, מנהל את מרכז רזולוציה לישומים פסיכולוגים מתקדמים. לפרטים נוספים או קביעת פגישה אפשר לשלוח דואר אל info@resolution.co.il או להתקשר עכשיו 03-6919961

לקבלת עדכונים אפשר להרשם לרשימת התפוצה או לעקוב אחריי בטוויטר.

קבלו עדכונים במייל

מחשבות של אחרים

מאיר: אני מקבל טיפול של אסקטמין במשך שנתיים התרופה עבדה טוב.מזה כשבוע אני מתחיל להרגיש שוב תופעות של דיכאון.מבקש...

מיקה: שלום,בת שלי בת 12, גבוהה, שוקלת 55 ק״ג, עם הפרעות קשב. התחילה עם אטנט שהיה מלווה בתופעות של נדודי שינה. החלפנו...

ניר: מעניין אבל חולק עליך בעניין הסיבות למה שתיארת. פחד המוות קיים אצל חלק יותר וחלק פחות אבל אצל יותר ויותר יש רצון...

חיים: הי אני כבר כמה שנים נהנה מאד לקרוא את מאמריך, אבל לאחרונה זה נהייה מאד קשה לקריאה, בגלל כל הסימנים האלו\ה... אני...

Amikam Salant: סקירה מרתקת !! תודה לך ד"ר ירדן לוינסקי על חוכמת החיים שלך !! בהערכה , עמי סלנט

שלומית אלחנני: אנשים חזקים יכולים להרשות לעצמם לפנות שימת לב, זמן, לאחרים - מתוך בחירה. אנשים חזקים שמים לב למה שנחוץ להם לשמר -...

תהילה: שלום וברכה! אני מקלפת את השפתיים כבר מגיל 5 ואני בת 37 מה יכול לעזור לי?????????? תודה!!!!!!!!

דוקטור יארינג: הצלחת לקלוע בכל סעיף, מזלי שאני מצליח לקרוא את הכותרות ולא להכנס לתוך הכתבות בעיתון, אין לי פייס/אינסטה/איכס או...

תגובות

7 תגובות לרשימה ”ההשפעה של הטכנולוגיה על מערכות יחסים“, בסדר כרונולוגי. ניתן להוסיף תגובות בהמשך העמוד.

  1. מאת אילן תלמוד:

    עוד על היחסים בין הוירטואלי לאופליין בקרב בני נוער:

    Gustavo Mesch and Ilan Talmud (2010). Wired Youth: The Social World of Adolescence in the Information Age, London: Routledge.

  2. מאת נגה:

    אני דווקא חושבת שלפעמים המילים הכתובות יכולות לצאת הרבה יותר מדויקות או שקולות יותר, או מתונות יותר. כאלה שנכתבו אחרי נשימה עמוקה והתבוננות פנימה ולא מתוך דיאלוג ספונטני פנים מול פנים.
    מעבר לזה שהאינטרנט פותח לנו עוד ערוץ תקשורת עם אנשים שמגבלות הזמן והמקום לא מאפשרות לנו לפגוש אותם בתדירות שבה היינו רוצים.
    כמו לכל דבר בחיים – יתרונות וחסרונות…

  3. מאת אלונה:

    " •אל תכתבו לאף אחד דברים שאתם לא הייתם אומרים פנים אל פנים."

    נגעת בנקודה כואבת.
    אני עוברת כרגע משבר זוגי קשה בגלל שאני סובלת מהפרעות קשב ואחת מתכונות הנפלאות של ההפרעה, האימפולסיביות, גורמת לי להתנהג בצורה פזיזה וטפשית.
    זה מתבטא בכתיבת הודעות לנייד בזמן כעס, התוכן קשה ופוגע…לבן זוגי נשבר…
    כרגע אנחנו לא מדברים ולא ברור איך אם בכלל נפתור את העניין, כי בעיית השליטה בכעסים שלי וההודעות האלו הרסו כל חלקה טובה בינינו.

  4. מאת בלוגיק נבחרי השבוע מהבלוגספירה הישראלית [17-09-10] | Newsgeek:

    […] לוינסקי ניסה להסביר השבוע את ההשפעה של הטכנולוגיה על מערכות יחסים. אימייל, פייסבוק, טוויטר, סלולר, בלוגים, פורומים ועוד […]

  5. מאת נועה:

    זהו אחד הפוסטים הכי חשובים שקראתי לאחרונה.
    כולם מדברים על הטרנד של רשתות חברתיות מבחינה שיווקית-מסחרית-מותגית-גאדג'טית וכו' ורק מעטים מתייחסים להשלכות על מערכות היחסים..מניסיוני כמנהלת קהילה למדתי שאסור לענות למי שקוטל אותך, גם אם זה מאוד מפתה ושתמיד יהיה מי שישמח להלבין פניך ברבים, גם אם הוא לא מכיר אותך.
    ושלא נדבר בכלל על הצ'טים של המשועממים בשעת לילה מאוחרת, זה כמו לשתות, להשתמש בסמים ולהפסיד שעות שינה ביחד.
    תודה על הפוסט, אהבתי!

  6. מאת דייט:

    אני חייב להודות שמערכת היחסים שלי נכשלה גם בגלל הרשתות החברתיות הללו, אכן פוסט חשוב ביותר.

  7. מאת Tryst Dating:

    מאמר טוב וחכם.
    מאיפה יש לך זמן לכתוב כאלה מאמרים מושקעים?
    לרוב, אני מעדיפה לכתוב תשובה באימייל או בוואטסאפ משום שזה מאפשר לי לחשוב על המילים היטב לפני המשלוח ומשום שהמדיות הללו אינן נותנות הרבה מקום לברבורים שורפי זמן.
    כמובן שבכך אני מפסידה את המימד האנושי שבשיחה פנים מול פנים.
    מרינה

הוספת תגובה






דוקטור, למה לא ענית? כדי להבין איך אני עונה לשאלות קראו את מדיניות התשובות שלי.

על מנת להגן על אתר זה מפני ספאם, שפה בוטה, התקפות אישיות או מסעות צלב, הפעלתי את אפשרות מודרציית התגובות באתר. כדי להבין איך אני עונה לשאלות קראו את מדיניות התשובות שלי.
אפרסם את תגובתך מייד לאחר שאוודא שאין שם שום דבר שמסוכן לבריאות.