לנהל את הזמן כשיש לך הפרעת קשב

אחת הבעיות של אנשים מבוגרים המתמודדים עם הפרעת קשב היא שיש להם קושי לנהל את הזמן. התוצאה היא שהם נכנסים לקונפליקטים עם אנשים אחרים בבית, בעבודה ואפילו עם החברים שלהם. אולי זה מזכיר לכם משהו?

  • גבר מבטיח שהוא יעשה קניות אבל הערב מגיע והוא עדיין לא חזר מהעבודה ואז מסתבר שהוא ישב לרגע לראות משהו בויינט ושכח.
  • אתם הולכים לקניות אבל הוא שכח את המפתחות של המכונית בתוך האוטו, למזלכם הבית ממש קרוב במרחק 10 דקות הליכה. הוא הולך אבל חוזר רק אחרי שעה ורבע כי הוא נזכר שהוא צריך להאכיל את החתול.
  • קבעתם עם חברים בשבע בערב אבל היא שמה את השעון המעורר לשעה 6:50, וכמובן שהיא מתחילה להתארגן רק בשעה שבע. זו לא פעם ראשונה ולמרות שאתה מתעצבן, היא לא מצליחה להתחיל להתארגן מוקדם יותר.
  • היא קובעת ישיבות עם העובדים שלה בשעה 08:00 בכל יום שני בבוקר, אבל תמיד מגיעה בחצי שעה איחור כי בית הספר נפתח רק בשעה 7:30 והיא לוקחת את הילדים בימי שני.

אם יש לכם בן זוג או בת זוג שמתמודדת עם הפרעת קשב, סביר שאחת מהסיטואציות האלו, או דומה לה מוכרת לכם. הסיבה לקושי הגדול של אנשים שמתמודדים עם הפרעת קשב, היא שהבעיה שלהם היא בעיה בתפקודים ניהוליים, כמו ניהול ותכנון זמן. הם מתקשים להעריך את הזמן שעבר, מתקשים לעמוד בזמנים, הם ממוקדים בהווה ומוסחים בקלות, לפעמים הם נסחפים ולפעמים ממוקדים יותר מדי ויש להם קושי לתכנן לוחות זמנים. 

לאנשים עם הפרעת קשב קל יחסית להתמודד עם מטלות מיידיות. כאן ועכשיו. הרבה יותר קשה להם להתמודד עם מטלות מרובות שלבים או מטלות מרוחקות. אם משהו קורה עכשיו הוא יכנס לתשומת הלב שלהם. זו הסיבה שתזכורות בטלפון כל כך חשובות עבורם. זו גם הסיבה שאם בן הזוג שלך מתמודד עם הפרעת קשב מחליט שצריך לעשות משהו, הוא פשוט יעשה אותו גם אם לא ממש חייבים לעשות אותו עכשיו. מצד שני, אם משהו מסיח את דעתו, אותה מטלה הופכת מ'עכשיו' ל'לא עכשיו' ופשוט שוכחים ממנה.

בעיות זמנים בהפרעת קשב

קשיי ניהול הזמנים של הפרעת קשב קשורים בניהול הקשב. חלק מהאנשים מתקשים לשמור על הקשב ואחרים מתקשים להפסיק להתרכז בפעולה שהם עושים. מצב זה נקרא היפר-פוקוס, ובו אתם כל כך מרוכזים במשהו, שאתם פשוט לא שמים לב לשום דבר שקורה סביבכם, לזמן שעבר ואתם לא מסוגלים להפסיק אפילו אם אתם רוצים. בעיות אחרות קשורות בקושי לעבור ממטלה למטלה, כי הם מוסחים ועוברים בלי שסיימו. הם גם מעריכים לעיתים בצורה שגויה את הזמן שמטלה מסויימת תיקח ואז הם יוצאים מהבית מאוחר מדי או לא מתכננים נכון את הפרוייקט בעבודה. 

התוצאה הסופית של כל הקשיים האלו היא שהם מתקשים לעמוד בזמנים. לא מגיעים לפגישות, שוכחים להגיע בזמן לקחת את הילד לחוג, לא מסיימים פרוייקטים. מתחילים לעשות דברים מאוחר מדי. כל הדברים האלו מעצבנים את הסביבה. חלק מהסובבים יותר טולרנטים וחלק יהיו פחות. אבל כולם יתעצבנו. 

אז מה נשאר? ללמוד להתמודד. כמו שאנחנו צריכים לזהות את הקושי ולמצוא דרכים שיעזרו לנו להתגבר עליו, כך אפשר ללמוד להתמודד עם העובדה שיש לך בעיית זמנים. זה לא שאתה לא רוצה לראות, זה שבלי משקפיים לא תצליח. אז מה הם המשקפיים המתאימים? הנה כמה עצות

טיפים לניהול זמן משופר אם יש לך הפרעת קשב

  1. תשתמשו בתזכורנים. תשתמשו בתזכורן בטלפון הנייד שלכם כדי לשבור את שגרת העבודה שלכם. אם אתם רוצים לעבוד שעה ואז להגיע לישיבה בזמן, תשימו תזכורן אחרי 55 דקות ועוד אחד אחרי 60 דקות. הראשון יסמן לכם שהזמן מתקרב לסיום והשני שהזמן עבר והגיע הזמן ללכת.
  2. קחו בחשבון זמני מעבר. לכל תכנית תוסיפו את הזמנים שנדרשים למעבר והגעה. אם אתם צריכים להגיע לפגישה, תוסיפו את הזמן שצריך להגיע לרכב או לחכות למונית, לנסוע לשם, לחפש חניה ואת המשרד המתאים. ואז תוסיפו עוד 10 או 20 אחוז לזמן שתיכננתם כי אתם יודעים שאתם לא מצליחים לתכנן זמנים.
  3. תהיו מציאותיים. אם בת הזוג שלכם אומרת שאתם לא תספיקו לסדר את השולחן לפני שאתם צריכים לצאת לחתונה, תשאלו את עצמכם אולי יש להם נסיון בסיטואציות כאלו והם צודקים?  אולי כדאי לכם להקשיב לבן הזוג שלא סובל מהפרעת קשב ויש לו יכולת הערכת זמנים טובה וכשהוא אומר לכם שצריך להתחיל להתארגן עכשיו הוא צודק.
  4. תשתמשו בתזכורות קבועות. יש כל מני דרכים להחזיר אותנו למסלול. לדוגמא לרשום פתק שיזכיר לנו כל פעם שאנחנו יוצאים מהבית שאנחנו צריכים לקחת את התיק. אפשר להשתמש גם בטלפון הסלולרי שיצלצל כל 30 דקות ויזכיר לנו לחזור לעבוד על המסמך שאנחנו עוסקים בו כרגע. תחליפו את הצלצול מדי פעם כדי שלא תתרגלו
  5.  תאצילו סמכויות. אם אתם יודעים שיש לכם בעיה עם זמנים, למה שלא תבקשו ממישהו שיעזור לכם. הוא יכול לשים תזכורן בעצמו או אפשר לומר לו, שמע אנחנו צריכים ללחתן לארוחה עם אמא שלך בשעה 13:00, אז בבקשה תזכיר לי שעה קודם להתלבש. כדאי להשתמש ביכולות של האנשים סביבך כדי להתגבר על הקשיים האישיים שלכם.

בני זוג של אנשים שמתמודדים עם הפרעת קשב ימשיכו להתרגז כשבני הזוג שלהם מפספסים ומאחרים. אבל אם מי שיש לו הפרעת קשב יכיר בבעיה וילמד להשתמש בכלים שונים כדי לצמצם אותה, יהיו פחות אירועים של כעסים. 

יש לכם עוד רעיונות איך להתגבר על בעיית הזמנים?

ד"ר ירדן לוינסקי הוא פסיכיאטר מומחה, מנהל את מרכז רזולוציה לישומים פסיכולוגים מתקדמים. לפרטים נוספים או קביעת פגישה אפשר לשלוח דואר אל info@resolution.co.il או להתקשר עכשיו 03-6919961

לקבלת עדכונים אפשר להרשם לרשימת התפוצה או לעקוב אחריי בטוויטר.

קבלו עדכונים במייל

מחשבות של אחרים

פלונית: יש לי גיסה שנכנסה לדיכאון לאחר הלידה של הבת שלה ובייחוד לאחר שקיבלה איבחון על כך שהיא על הרצף האוטיסטי (הבת). ...

יעקוביאן חנוך: אני סובל שנים מכאבים כרוניים קשים בפלג גוף תחתון במיוחד ברגליים יש פריצות דיסק נירולג קבע פגיע עיצבית קשה...

יעל: שלום רציתי לדעת האם וולבוטרין גורם להשמנה? התחלתי לקחת לפני שבועיים, מיד שיפור במצב רוח, שיחסית יותר טוב, אך...

אני: מערכת החינוך בעיקר מתעלמת מהפרעת קשב, אלא אם במקרה דרך הביטוי שלה היא קושי במקצועות רבי מלל. ע"ע "לקות ללמידה"...

גראס: יש אנשים עם נטיה לפתח פסיכוזה, ברגע שישתמשו בגראס זה יעורר את הנטיה, מקרוב ראיתי את הקשר הישיר בין עישון גראס...

יצחק ויסברג: שלוםוברכה אני חושב שהקושי האמיתי שלי זה הפרעת קשב והפסיכולוג והפסיכטאר אומרים שזה אובססייה וא סי די מה אתה...

ליליטה: איך ניתן להיגמל מוולבוטרין בצורה הדרגתית אם אסור לחלק את הכדור?

נעמה: תודה על המאמר המרתק! כמה פרפקציוניסטי זה מצידי שמצאתי 2 מילים עם טעויות סופר במאמר ‍♀️ הן לא מפריעות לרצף...

תגובות

2 תגובות לרשימה ”לנהל את הזמן כשיש לך הפרעת קשב“, בסדר כרונולוגי. ניתן להוסיף תגובות בהמשך העמוד.

  1. מאת אוריאל אופיר:

    תודה על המאמר 🙂

    העצות נכונות גם למי שלא סובל מהפרעת קשב.

  2. מאת יוס ואחיו:

    לדעתי חסרות כמה הגדרות בסיס לבעיות הקשב, שמוכרות במקומות מסויימים ולא ידועות באחרים (בארץ למשל)

    בעיית קשב היא בעיה מוחית בראש ובראשונה. המוח מתפקד אחרת, לאט יותר (אני מחפש שם / הגדרה, וצריך להמתין חצי דקה או יותר). התוצאה היא שכמו מכונה שלא עובדת מיד כשלוחצים על הכפתור, כך גם מי שסובל מהאיטיות הזו, מתפקד פחות טוב, כי הוא יודע שכאשר הוא יצטרך, יקח זמן, אם בכלל.

    זו גם בעיה ביכולת לשמר מידע בזמן אמיתי. אם יש יותר מנושא אחד או 2, קשה לעבור מאחד לשני. קשה גם להעריך מראש תהליך, וקשה *לסמוך* על זה.

    האמון הוא הבעיה העיקרית – כשאין מכונה יעילה, האמון מועט ודורש זמן (שנים רבות) לבנות אותו.
    המחשב הוא הצלה גדולה – בלעדיו סביר שלא היה ניתן לעשות אפילו עשירית, אבל גם איתו – זה מעיק ומתיש.

    לכן זיכרו שהבעיה היא במוח, ולא רק במצבים מנטאליים.

הוספת תגובה






דוקטור, למה לא ענית? כדי להבין איך אני עונה לשאלות קראו את מדיניות התשובות שלי.

על מנת להגן על אתר זה מפני ספאם, שפה בוטה, התקפות אישיות או מסעות צלב, הפעלתי את אפשרות מודרציית התגובות באתר. כדי להבין איך אני עונה לשאלות קראו את מדיניות התשובות שלי.
אפרסם את תגובתך מייד לאחר שאוודא שאין שם שום דבר שמסוכן לבריאות.