אחת הבעיות של אנשים מבוגרים המתמודדים עם הפרעת קשב היא שיש להם קושי לנהל את הזמן. התוצאה היא שהם נכנסים לקונפליקטים עם אנשים אחרים בבית, בעבודה ואפילו עם החברים שלהם. אולי זה מזכיר לכם משהו?
אם יש לכם בן זוג או בת זוג שמתמודדת עם הפרעת קשב, סביר שאחת מהסיטואציות האלו, או דומה לה מוכרת לכם. הסיבה לקושי הגדול של אנשים שמתמודדים עם הפרעת קשב, היא שהבעיה שלהם היא בעיה בתפקודים ניהוליים, כמו ניהול ותכנון זמן. הם מתקשים להעריך את הזמן שעבר, מתקשים לעמוד בזמנים, הם ממוקדים בהווה ומוסחים בקלות, לפעמים הם נסחפים ולפעמים ממוקדים יותר מדי ויש להם קושי לתכנן לוחות זמנים.
לאנשים עם הפרעת קשב קל יחסית להתמודד עם מטלות מיידיות. כאן ועכשיו. הרבה יותר קשה להם להתמודד עם מטלות מרובות שלבים או מטלות מרוחקות. אם משהו קורה עכשיו הוא יכנס לתשומת הלב שלהם. זו הסיבה שתזכורות בטלפון כל כך חשובות עבורם. זו גם הסיבה שאם בן הזוג שלך מתמודד עם הפרעת קשב מחליט שצריך לעשות משהו, הוא פשוט יעשה אותו גם אם לא ממש חייבים לעשות אותו עכשיו. מצד שני, אם משהו מסיח את דעתו, אותה מטלה הופכת מ'עכשיו' ל'לא עכשיו' ופשוט שוכחים ממנה.
קשיי ניהול הזמנים של הפרעת קשב קשורים בניהול הקשב. חלק מהאנשים מתקשים לשמור על הקשב ואחרים מתקשים להפסיק להתרכז בפעולה שהם עושים. מצב זה נקרא היפר-פוקוס, ובו אתם כל כך מרוכזים במשהו, שאתם פשוט לא שמים לב לשום דבר שקורה סביבכם, לזמן שעבר ואתם לא מסוגלים להפסיק אפילו אם אתם רוצים. בעיות אחרות קשורות בקושי לעבור ממטלה למטלה, כי הם מוסחים ועוברים בלי שסיימו. הם גם מעריכים לעיתים בצורה שגויה את הזמן שמטלה מסויימת תיקח ואז הם יוצאים מהבית מאוחר מדי או לא מתכננים נכון את הפרוייקט בעבודה.
התוצאה הסופית של כל הקשיים האלו היא שהם מתקשים לעמוד בזמנים. לא מגיעים לפגישות, שוכחים להגיע בזמן לקחת את הילד לחוג, לא מסיימים פרוייקטים. מתחילים לעשות דברים מאוחר מדי. כל הדברים האלו מעצבנים את הסביבה. חלק מהסובבים יותר טולרנטים וחלק יהיו פחות. אבל כולם יתעצבנו.
אז מה נשאר? ללמוד להתמודד. כמו שאנחנו צריכים לזהות את הקושי ולמצוא דרכים שיעזרו לנו להתגבר עליו, כך אפשר ללמוד להתמודד עם העובדה שיש לך בעיית זמנים. זה לא שאתה לא רוצה לראות, זה שבלי משקפיים לא תצליח. אז מה הם המשקפיים המתאימים? הנה כמה עצות
טיפים לניהול זמן משופר אם יש לך הפרעת קשב
בני זוג של אנשים שמתמודדים עם הפרעת קשב ימשיכו להתרגז כשבני הזוג שלהם מפספסים ומאחרים. אבל אם מי שיש לו הפרעת קשב יכיר בבעיה וילמד להשתמש בכלים שונים כדי לצמצם אותה, יהיו פחות אירועים של כעסים.
יש לכם עוד רעיונות איך להתגבר על בעיית הזמנים?
ד"ר ירדן לוינסקי הוא פסיכיאטר מומחה, מנהל את מרכז רזולוציה לישומים פסיכולוגים מתקדמים. לפרטים נוספים או קביעת פגישה אפשר לשלוח דואר אל info@resolution.co.il או להתקשר עכשיו 03-6919961
לקבלת עדכונים אפשר להרשם לרשימת התפוצה או לעקוב אחריי בטוויטר.
2 תגובות לרשימה ”לנהל את הזמן כשיש לך הפרעת קשב“, בסדר כרונולוגי. ניתן להוסיף תגובות בהמשך העמוד.
שבת, 01 באוגוסט 2020 בשעה 15:33
תודה על המאמר 🙂
העצות נכונות גם למי שלא סובל מהפרעת קשב.
יום שישי, 02 באוקטובר 2020 בשעה 23:58
לדעתי חסרות כמה הגדרות בסיס לבעיות הקשב, שמוכרות במקומות מסויימים ולא ידועות באחרים (בארץ למשל)
בעיית קשב היא בעיה מוחית בראש ובראשונה. המוח מתפקד אחרת, לאט יותר (אני מחפש שם / הגדרה, וצריך להמתין חצי דקה או יותר). התוצאה היא שכמו מכונה שלא עובדת מיד כשלוחצים על הכפתור, כך גם מי שסובל מהאיטיות הזו, מתפקד פחות טוב, כי הוא יודע שכאשר הוא יצטרך, יקח זמן, אם בכלל.
זו גם בעיה ביכולת לשמר מידע בזמן אמיתי. אם יש יותר מנושא אחד או 2, קשה לעבור מאחד לשני. קשה גם להעריך מראש תהליך, וקשה *לסמוך* על זה.
האמון הוא הבעיה העיקרית – כשאין מכונה יעילה, האמון מועט ודורש זמן (שנים רבות) לבנות אותו.
המחשב הוא הצלה גדולה – בלעדיו סביר שלא היה ניתן לעשות אפילו עשירית, אבל גם איתו – זה מעיק ומתיש.
לכן זיכרו שהבעיה היא במוח, ולא רק במצבים מנטאליים.