המלחמה נגד התרופות

הארץ פרסם בערב יום הכיפורים תרגום לכתבה של בן גולדאקר, שהיא בעצם הקדמה לספרו החדש "Bad Pharma". הכותרת לכתבה היא "האמת על תעשיית התרופות", ובטקסט מספר גולדאקר כיצד חברות התרופות עושות מניפולציה של נתונים על מנת לגרום לרופאים לחשוב שתרופות עובדות בזמן שהן אינן עובדות. בלי קשר, בן כותב את הבלוג המשובח Bad Science שמומלץ לקריאה.

קצת רקע על תרופות

במערכת הרפואית העולמית שהיא אינטראקציה בין חולים-רופאים-ממשלות-חברות תרופות-תאגידי בריאות, עיקר המחקר הרפואי ממומן על ידי חברות תרופות פרטיות שהן גופים למטרות רווח. הממשלות אמורות מצד אחד לדאוג לרווחת האזרחים ולהגביל את היד החופשית של חברות פרטיות כדי שלא ימכרו לנו תרופות שאינן מטפלות באמת, ומצד שני הן רוצות להוציא כמה שפחות כסף על בריאות. ישנו מנגנון מורכב שאמור לדאוג שרק תרופות שבאמת עוזרות יוכלו להיות משווקות, אבל במשך השנים כמו בתעשיית הבנקאות, גם חברות התרופות למדו איך לתפעל את המערכת באופן חוקי לחלוטין על מנת לאשר לשיווק תרופות שלא בטוח שהן טובות יותר מתרופות אחרות וזולות יותר.

גם מערכת הבריאות לא טומנת את ידה בצלחת: יותר מדי אנשים כיום נוטלים יותר מדי תרופות. בין אם מדובר בחולים, בקשישים או בילדים, יותר מדי תרופות מסתובבות בעולם. יש לכך סיבות רבות שהן מעבר לאחריות חברות התרופות. המטופלים שבאים לרופא ורוצים פתרון מיידי, הרופאים שמתעסקים רק בתחום הספציפי שלהם ומתעלמים מתרופות אחרות שנתנו רופאים אחרים, תאגידי הבריאות שרוצים שרופאים יראו יותר אנשים בפחות זמן, חברות התרופות שמציעות פתרונות קסם לכאורה, הממשלות שלא מתקצבות את מערכות הבריאות כדי שלעובדים יהיה זמן מספיק למטופלים שלהם, והמטופלים שהם בעצם האזרחים, שלא מפילים ממשלות שלא עוצרות את המעגל הזה. כלומר, המציאות מאד מורכבת, ולכולם יש חלק בה.

כמובן, הכי קל זה לתקוף את חברות התרופות. כי זה התאגידים, הכסף הגדול. הקונספירציה. אבל אין פה באמת קונספירציה אלא כשל חשיבה כללי, שכולם חלק ממנו.

על תרופות וחברות התרופות

שלא יהיה צל של ספק: התרופות עובדות ועוזרות, יש להן תפקיד חשוב מאד בשמירה על בריאותנו ואיכות חיינו. גם המבקרים הכי גדולים של התרופות (ובכלל זה בן גולדאקר) לא חושבים שהתרופות לא עובדות, אלא שהתהליך פגום ומוביל להטיה לא נכונה של הטיפול התרופתי. חברות התרופות השתמשו בכסף העצום שהן צברו כדי להשפיע על רופאים, חוקרים, האינטרנט, העיתונות המקצועית וגופים ממשלתיים. גם הרופאים הם חלק מהמצב הזה. התרופות שהכי נרשמות כיום הן תרופות נוגדות דיכאון, תרופות הרגעה, תרופות שינה, תרופות נגד כאבים ותרופות מעוררות. 70% מהתרופות הללו נרשמות על ידי רופאי משפחה מוגבלים בזמן שנלחצים מצד אחד על ידי קופות החולים וחברות הביטוח ומצד שני על ידי מטופלים, בפגישות של 7 דקות שאין עליהם ביקורת.

אבל בניגוד לפופוליזם הצעקני שמלווה את הכתבה והתגובות המתלהמות, בשנים האחרונות יש גם הרבה יותר מודעות לתופעה הזו. לכן לדוגמא כיום כדי לפרסם מחקר בעיתון מדעי רציני, חייבים טרם התחלת המחקר לרשום את המחקר באתר פומבי שכל אחד יכול להכנס אליו, שם גם מפורטים הליכי המחקר, המדדים שייבדקו וזאת כדי שלא יוכלו לשנות אותם בדיעבד אם הם לא ימצאו חן בעיני מישהו. חייבים גם לפרסם את תוצאות המחקר ובחלק מהמקומות אפילו חובה לפרסם את הנתונים הגולמיים של התוצאות לפני שמנתחים אותם. בצורה זו אף אחד לא יכול להסתיר יותר מידע.

בנוסף, יש יותר ויותר מגבלות על חברות התרופות, כדי למנוע השפעה לא ראויה על קבלת החלטות של רופאים. לידיעתכם, המצב בארץ טוב בהרבה מהמצב בחו"ל, שם לדוגמא חברות התרופות יכולות לדעת איזה תרופות הרופא רושם למטופליו ולתגמל אותו בהתאם (בארץ זה לא אפשרי). מסיבות אלו בארצות רבות המחוקקים מתחילים לחוקק חוקים שימנעו השפעה לא רצויה של גופים על שיקול דעת מקצועי של רופאים.

מה אפשר לעשות?

  1. להגביל בצורה משמעותית את היכולת של חברות התרופות להשפיע על רופאים ומקבלי החלטות במערכת הבריאות
  2. לתת עונשים כבדים לחברות תרופות שמשווקות מוצרים בתחומים שאין להם אישור (כמו לשווק תרופה לסוכרת לאנשים שסובלים מכאבי ברכיים)
  3. לפתח מערכת ציבורית ארצית שיכולה לגלות ריבוי תרופות אצל מטופלים
  4. לפקח טוב יותר על הרגלי מתן תרופות של רופאים.
אם נצליח לעשות את כל אלו, העלויות של מערכת הבריאות רק יירדו, כי יהיו פחות תרופות שנרשמות, ורק לצרכים אמיתיים – שבהן התרופות בהחלט יוכלו לעזור.

 

ד"ר ירדן לוינסקי הוא פסיכיאטר מומחה, מנהל את מרכז רזולוציה לישומים פסיכולוגים מתקדמים. לפרטים נוספים או קביעת פגישה אפשר לשלוח דואר אל info@resolution.co.il או להתקשר עכשיו 03-6919961

לקבלת עדכונים אפשר להרשם לרשימת התפוצה או לעקוב אחריי בטוויטר.

קבלו עדכונים במייל

מחשבות של אחרים

פלונית: יש לי גיסה שנכנסה לדיכאון לאחר הלידה של הבת שלה ובייחוד לאחר שקיבלה איבחון על כך שהיא על הרצף האוטיסטי (הבת). ...

יעקוביאן חנוך: אני סובל שנים מכאבים כרוניים קשים בפלג גוף תחתון במיוחד ברגליים יש פריצות דיסק נירולג קבע פגיע עיצבית קשה...

יעל: שלום רציתי לדעת האם וולבוטרין גורם להשמנה? התחלתי לקחת לפני שבועיים, מיד שיפור במצב רוח, שיחסית יותר טוב, אך...

אני: מערכת החינוך בעיקר מתעלמת מהפרעת קשב, אלא אם במקרה דרך הביטוי שלה היא קושי במקצועות רבי מלל. ע"ע "לקות ללמידה"...

גראס: יש אנשים עם נטיה לפתח פסיכוזה, ברגע שישתמשו בגראס זה יעורר את הנטיה, מקרוב ראיתי את הקשר הישיר בין עישון גראס...

יצחק ויסברג: שלוםוברכה אני חושב שהקושי האמיתי שלי זה הפרעת קשב והפסיכולוג והפסיכטאר אומרים שזה אובססייה וא סי די מה אתה...

ליליטה: איך ניתן להיגמל מוולבוטרין בצורה הדרגתית אם אסור לחלק את הכדור?

נעמה: תודה על המאמר המרתק! כמה פרפקציוניסטי זה מצידי שמצאתי 2 מילים עם טעויות סופר במאמר ‍♀️ הן לא מפריעות לרצף...

תגובות

3 תגובות לרשימה ”המלחמה נגד התרופות“, בסדר כרונולוגי. ניתן להוסיף תגובות בהמשך העמוד.

  1. מאת צבי גיל:

    סליחה, ד"ר לוינסקי, אבל איך אתה יודע שהתרופות עובדות? אם המחקר שמתפרסם בעיתונות המדעית אינו מהימן – כמו בדוגמא שהופיעה במאמר ב'הארץ' על רבוקסטין, שבו לעומת מאמר אחד שתומך ביעילות התרופה, שפורסם, היו עוד 6 מאמרים שלא תמכו ביעילות התרופה, אך לא פורסמו, – על סמך מה אתה מסיק שהתרופות הללו יעילות? האם אינך חושש שרבוקסטין אינו יוצא דופן ושרמת הידע שיש לך על נושא התרופות – כלומר, מה שאתה יודע ממה שקראת במחקרים שפורסמו – אינה משקפת את האמת?
    בברכה, צבי

  2. מאת ירדן לוינסקי:

    @צבי, אני יודע כי זה חלק ממה שתפקידי לעשות. כל איש מקצוע צריך כל הזמן לקרוא, לפקפק ולחקור. לכן אני קורא בעיתונות המובליה ובמקביל אני קורא בחלקים היותר סקפטיים של המקצוע – בלוגים, עיתונות עצמאית ועוד. כל מידע צריך להתקבל עם קורטוב של ספקנות כיוון שרק תוך כדי למידה וביקורת אנחנו מתקדמים. בצורה זו אני נחששף למגוון דעות ועדויות ולא תקוע במידע מטעם מישהו שמסופק לי.

  3. מאת שוקי:

    בהנחה שהבנתי נכון את סעיף 2 – חלק גדול מהטיפול בכאבים כרוניים מתבסס על התוויות off label. אפשר להתווכח אם זה טוב שרושמים TCA, ליתיום או חומצה ולפורית למניעת כאבים כרוניים שלא מופיעים בעלון. מה שבטוח – הרבה אנשים לא יאהבו את ההצעה הזו.

הוספת תגובה






דוקטור, למה לא ענית? כדי להבין איך אני עונה לשאלות קראו את מדיניות התשובות שלי.

על מנת להגן על אתר זה מפני ספאם, שפה בוטה, התקפות אישיות או מסעות צלב, הפעלתי את אפשרות מודרציית התגובות באתר. כדי להבין איך אני עונה לשאלות קראו את מדיניות התשובות שלי.
אפרסם את תגובתך מייד לאחר שאוודא שאין שם שום דבר שמסוכן לבריאות.