טיפול פסיכולוגי: 5 טיפים לסיום קל של הטיפול

כתבתי כבר ברשימות קודמות על הקושי בסיום טיפול פסיכולוגי. סיום תהליך טיפולי תמיד יכול להיות קשה, גם אם מדובר בטיפול קצר מועד שבו תאריך הסיום ידוע במועד התחלת הטיפול, ובמיוחד כשמדובר בטיפול פסיכולוגי ממושך יותר. יתכן שהסיום קשה כמעט כמו החלטה לפנות לטיפול פסיכולוגי ולדבר עם מישהו זר על הדברים הכי אישיים שלך. טיפול פסיכולוגי הוא מערכת יחסים שנבנית בזמן קצר או לאורך זמן, וסיום מערכת יחסים הוא תמיד תהליך משמעותי.

מרבית הטיפולים הפסיכולוגים מסתיימים בהסכמה הדדית, כאשר המטפל והמטופל מסכימים שהגיע הזמן לסיים את הטיפול ולכן הפרידה קלה יחסית. אבל בלי קשר לסיבת סיום של הטיפול, בין אם מדובר בפתרון של הסיבה בגללה פניתם לטיפול , בגלל שאתם החלטתם לשנות משהו בחיים שלכם או בגלל שהפסיכולוגית שלכם יוצאת לחופשת לידה. הנה כמה טיפים מעשיים לסיום קל (יחסית) של הטיפול הפסיכולוגי.

תבינו מתי זה צריך לקרות
חלק חשוב מסיום הטיפול הפסיכולוגי הוא לדעת מתי צריך לסיים אותו. אבל חלק לא פחות חשוב הוא לדעת איך צריך לסיים אותו. ברוב הפעמים הפסיכולוג יהיה זה שמתחיל את השיחה בנושא, אבל לפעמים יהיה זה מטופל שמרגיש שהוא לא מקבל מספיק מהטיפול הפסיכולוגי. לפעמים עצם העלאת הנושא לדיון היא פתח לתחום טיפולי חדש, או הזדמנות לעבוד עם דברים אחרים אבל לא נעסוק בזה כרגע. בדרך כלל, אם כחלק מהדיון בסיום הטיפול יש הסכמה הדדית, יקבע מועד לסיום הטיפול. גם סיום טיפול הוא תהליך שלפעמים אורך זמן מסויים. כדי לסיים את היחסים בצורה טובה כדאי לתת לזמן הזה לעבור. כחלק מתהליך סיום טיפול פסיכולוגי תהיה בדיקה של הדברים שנעשו בטיפול, דברים שנלמדו ותובנות שנתגלו.

הערה: כדאי להתחיל את ה'דיבור' על הסיום מוקדם, ולא לחכות לרגע האחרון. סיום פתאומי תמיד משאיר הרגשה של משהו שלא הושלם עד סופו. כדאי שתקבעו את תאריך הסיום יחד, כדי שלא יהיה מוקדם מדי (ולא תוכלו לסיים כהלכה) או מאוחר מדי וזה ירגיש לכם כמו מסטיק או שזה יתנגש בתוכניות אחרות שלכם.

דברו על זה.
כמו שאמרתי, סיום טיפול פסיכולוגי הוא כמו סיומה של מערכת יחסים. המשמעות היא שגם לגבי סיום הטיפול יהיו לכם מחשבות ותחושות, וכמו בכל דבר טיפולי – גם על זה כדאי לדבר במהלך הטיפול. לפעמים עצם העלאת נושא הסיום מציף נושאים נוספים שכדאי לדון בהם. נוצרת לכם אפשרות לדון בהם (אם תרצו) כשיש עדיין זמן בטיפול לכך.

כעס וחרדה הם רגשות טבעיים
הרי מדובר במערכת יחסים, ולמדתם להכיר את הפסיכולוג או הפסיכולוגית  שלכם במהלך הטיפול. פיתחתם רגשות כלפיהם בדיוק כפי שקורה בכל מערכת יחסים. ועכשיו כשהם עוזבים אתם יכולים להרגיש כעס, ופחד מהעתיד, ושלל תחושות ורגשות. לפעמים גם ישנה תחושה של נטישה מצד הפסיכולוג שהתחיל לדבר איתכם על סיום. לפעמים השיחה על העזיבה תגרום לכם לתגובה ספונטנית שהיא ביטוי של התחושות שלכם. דברו על זה.

תשאלו שאלות על סיום הטיפול
מה יהיה אחרי סיום הטיפול הפסיכולוגי? מה אני רוצה שיקרה אחר כך? ואולי אני לא מוכן בכלל? האם אני יכול לחזור לטיפול פסיכולוגי בעתיד והאם אני בכלל זקוק לטיפול אחר? בוודאי יצופו כל מני תהייות ושאלות, וגם אם אתם מתביישים או מהססים לשאול עכשיו זה בדיוק הזמן לכל אותן שאלות. התפקיד שלכם הוא לשאול , והתפקיד של הפסיכולוג בטיפול הוא לעזור לכם להבין את התשובה.  אם במהלך הדיון יתברר שאתם לא ממש מוכנים לסיום של הטיפול אז טוב שהנושא צף כדי שתתגלה התשובה לשאלה זו.

הפגישה האחרונה
הפגישה האחרונה צריכה (אם אפשר) להתנהל בפגישה פנים אל פנים. לא בטלפון ולא בהודעת SMS. גם אם הפרידה קשה, היא חלק מהתהליך.  יש אנשים שמבטלים את הפגישה האחרונה "במילא אנחנו מסיימים" אבל תאמינו לי כשאומר שדברים שלא הסתיימו כהלכה נוטים ללוות אותנו במקומות לא צפויים.
אין דרך מקובלת לנהל את הפגישה האחרונה עצמה . כל פסיכולוג נוקט בשיטה שנראית לו הכי מתאימה לטיפול הספציפי. בדרך כלל היא תכלול סיכום של התהליך הטיפולי ולפעמים גם מילות פרידה. טיפולים ממושכים יכולים להסתיים לפעמים בדמעות (או בחיבוק, אם שני הצדדים מסכימים) וטיפולים קצרים יותר יכולים להסתיים בלחיצת יד. בכל מקרה, סוף הטיפול הוא רק התחלה חדשה עבור המטופל. זו הזדמנות בשבילכם להמשיך הלאה, להשתמש בדברים שהבנתם ולמדתם ולהמשיך בחיים.

יש לכם עוד טיפים לתהליך סיום הטיפול הפסיכולוגי?

ד"ר ירדן לוינסקי הוא פסיכיאטר מומחה, מנהל את מרכז רזולוציה לישומים פסיכולוגים מתקדמים. לפרטים נוספים או קביעת פגישה אפשר לשלוח דואר אל info@resolution.co.il או להתקשר עכשיו 03-6919961

לקבלת עדכונים אפשר להרשם לרשימת התפוצה או לעקוב אחריי בטוויטר.

קבלו עדכונים במייל

מחשבות של אחרים

דנה: סובלת מחרדות וסטרס בגוף כל היום, וגם דפיקות לב שהיו מעירות אותי בלילה. לוקחת ציפרלקס 10 מ״ג כבר 9 שבועות (שבוע...

SEGEV: שלום לכם האם ציפרלקס 10 מ"ג יכול לעזור לחולת אלצהיימר שסובלת מהזיות ובעקבותיהן מחרדות? מדמיינת שג'וקים נמצאים...

כ.ד.ז: מגיע הרגע שאין ברירה אי אפשר לבד תודה על החיזוק

מזל ר.: נושא מעניין. אני לא יודעת מה הייתי עושה אם הייתי במצב כזה. אבל אני מכירה הרבה מתמודדי נפש שההתמודדות שלהם...

אסתי: האם ניתן ליטול אטנט לבעיות קשב וריכוז כשנוטלים קלונקס, האם יש להפסיק את הקלונקס לפני תודה

סני גורדון בר: מבקשת לדעת עבור בת משפחה בחו"ל האם אפשר לקבל קשר לפסיכיאטר ישראלי או דובר עברית בברלין שיכול לתת טיפול...

אור: המטפל מביא את עצמו לטיפול . את החוויות שלו , את הרגישות, החכמת חיים, הנסיון ועוד, לבינה אין את זה . פשוט אין . ...

טולידו רות: ברצוני להפסיק לקחת מירו 30 ופובוקסיל 50. האם הפסקה הדרגתית כלומר לרדת אחרי שש,בועיים לחצי כדור ולאחר מכן לרבע...

תגובות

7 תגובות לרשימה ”טיפול פסיכולוגי: 5 טיפים לסיום קל של הטיפול“, בסדר כרונולוגי. ניתן להוסיף תגובות בהמשך העמוד.

  1. מאת נעמה:

    ירדן, הייתי שמחה לשמוע את דעתך באשר לניגוד עניינים אפשרי לגבי סיום טיפול אצל מטפלים. מחד גיסא מחויבות לטובת המטופל (כאשר האינטרס שלו הוא סיום הטיפול); מאידך גיסא – אינטרס כספי בהמשכו.

  2. מאת ירדן לוינסקי:

    @נעמה, זו שאלה שכמובן אפשר לשאול כל מישהו שנותן שירות מסויים, וזה תלוי בעיקר באינטגריטי המקצועי של נותן השירות. הפתרון שלי הוא שקיפות (וזה אחד העקרונות שאני ואנשי במרכז רזולוציה עובדים לפיהם).

    המטופל צריך להגדיר ביחד עם המטפל מה הם עושים בטיפול ומה מטרותיו. בכל פרק זמן צריך לבחון את העבודה בפועל ביחס למטרות, ואם יש פער צריך לבחון את הסיבות לפער (המטרות השתנו, בעיה בתהליך, קושי של המטופל, הגעה למטרה וכו'), ולהתקדם בהתאם. אם המטופל מבין מה הוא עושה בתהליך אז לא נוצר גם ניגוד עניינים.

    אני חייב להדגיש כמה דברים: ראשית, יש אנשים שלא רוצים לסיים לטיפול וזה לא האינטרס שלהם. יש אנשים שצריכים "החזקה" ארוכת טווח מסיבות מגוונות. יש אנשים שממש מגדירים את מטרת הטיפול כ"אני רוצה מקום שבו אני יכול לדבר". כלומר, טובת המטופל היא לא בהכרח בכל הפעמים סיום טיפול. אני מכיר גם אנשים שבמסגרות ציבוריות מקבלים טיפול ברצף מספר שנים, כי זה מה שהמטופל צריך. במסגרת פרטית הקונפליקט של המטפל גדול יותר, אך תמיד גם הלחץ של המטופל גדול יותר ולרוב זה מתאזן.

  3. מאת אסתר:

    כדאי כבר בפגישה הראשונה להציב מטרות ויעדים. מה אני רוצה/מעוניין לקבל, להשיג, לעשות בתום הטיפול של כך וכך פגישות. בהרבה מקרים הפגישות נמשכות ונמשכות והכיס מתדלדל. ברוב המקרים השיחות פוסקות, בד"כ מצד המטופל ובעצם כל הכסף ששולם יורד לטמיון כיוון שאין שום שינוי/הישג.
    לא לתת לפסיכולוג/עו"ס למשוך את הזמן ללא תכלית וללא מטרה.
    צריך לזכור שההורים/בן-בת הזוג מכירים את המטופל טוב יותר מכל המטפלים למיניהם. לא להסיר אחריות ולסמוך שיש מישהו שכבר מטפל ואנו משלמים.
    בריאות ובשורות טובות.
    נ.ב. תמיד לשאול ולחקור על התרופות שמקבלים. מילת המפתח היא לא לסמוך!!! רק על עצמנו. בבחינת "אם אין אני לי מי לי".

  4. מאת שלומי:

    במקרה שלמטופל יש מחשבות על הנטיה המינית שלו, כדאי לו לדבר על כך עם המטפל, בשלבים הראשונים של הטיפול. במידה והמטפל מביע התנגדות לנושא, ראוי להחליף מטפל.

  5. מאת צבי:

    כחלק אינטגרלי מתחילתו של טיפול והצבת היעדים והמטרות גם בסיומו של כל טיפול יש לבצע סוג של סגירת מעגלים. גם תהליך הפרידה מהמטפל הנו חשוב ביותר, וחשוב גם שהמטופל יבין שהדלת תמיד פתוחה בפניו אפילו שמסיימים את הסשן הטיפולי ומאחלים לו הצלחה. מאמר נפלא 🙂 תודה.

  6. מאת טל:

    כמה תהיות:
    1. אם להיות מציאותי, קשה לי להאמין שפסיכולוג פרטי, יוותר על מטופל נוח מיוזמתו כפי שכל בעל עסק, לא יגיד ללקוח להפסיק שירות או לא לרכוש מוצר. אם המטופל רוצה להמשיך, מתקשה להאמין שפסיכולוג ייזום פרידה.
    2. איך כמטופל אני יודע אם אני נשאר סתם מתוך בדידות וצורך לדבר או שאני באמת זקוק לטיפול? ברור שכל מפגש תורם לי ערך, אבל גם שיחה עם אחותי תורמת לי ערך.
    3. מה זה אומר סגירת מעגל? מה יש בשיחה כזו?

  7. מאת ירדן לוינסקי:

    @טל, אני חולק על דעתך. איש מקצוע יכול לומר שהטיפול הנוכחי מיצה את עצמו. אם אתה לא יודע מדוע אתה נשאר, זה בפני עצמו נושא לבדיקה בטיפול.

הוספת תגובה






דוקטור, למה לא ענית? כדי להבין איך אני עונה לשאלות קראו את מדיניות התשובות שלי.

על מנת להגן על אתר זה מפני ספאם, שפה בוטה, התקפות אישיות או מסעות צלב, הפעלתי את אפשרות מודרציית התגובות באתר. כדי להבין איך אני עונה לשאלות קראו את מדיניות התשובות שלי.
אפרסם את תגובתך מייד לאחר שאוודא שאין שם שום דבר שמסוכן לבריאות.