אתם שייכים לכאן: להתמודד עם תסמונת המתחזה

למרות שאתם/ן מצליחים/ות בתחום שלכם/ן, אתם/ן אנשי מקצוע טובים, מנהלים/ות בכירים/ות או סופרים/ות מוצלחים/ות, חלק גדול מכם/ן מסתובב עם הפחד שתכף 'יעלו עליכם/ן' ויגלו שאתם/ן לא באמת מוצלחים/ות או ראויים/ות לתפקיד.

אולי לא יפתיע אתכם/ן לגלות, אבל למרות שאני מכיר את תסמונת המתחזה ואני עוזר לאנשים אחרים להתגבר עליה, גם אני צריך לפעמים להזכיר לעצמי שלא להיתקע עם מחשבות של ספק לגבי הקריירה או המסוגלות שלי. תסמונת המתחזה היא לא בעיה של אנשים לא מוכשרים, אלא דווקא בעיה של אנשים עם יכולות מוכחות.

תסמונת המתחזה היא האמונה או התפיסה שההשגים שלך לא קשורים ליכולות או לכישורים שלך, אלא תוצאה של מזל, קשרים או סתם עבודה קשה יותר מאנשים אחרים.

אלו שסובלים/ות מתסמונת המתחזה לא יודו בקלות שזה המקור של הקושי שלהם/ן. פעמים רבות הם/ן ירגישו שהם/ן שחוקים/ות. כשאת/ה כל הזמן בלחץ 'שיתפסו אותך', ואת/ה מודאג/ת ממה שעומד לקרות את/ה מתחיל/ה להתעייף ומרגיש/ה שאת/ה לא מתפקד/ת מספיק טוב. את/ה חושב/ת לעצמך 'אני לא מספיק טוב/ה בתפקיד שלי' או 'אני לא מתאים/מה למה שאני עושה'. כשאני קולט את זה, אני אנסה לבדוק עם המטופל/ת האם הוא/היא באמת לא מספיק טוב/ה (יכול להיות, ואז צריך להבין מדוע) או שבעצם הוא/היא מתמודד/ת עם תסמונת המתחזה, ואולי כדאי לעזור לו/ה להתמודד איתה.

כל אחד מהצעדים הבאים יכול לעזור לאנשים שמתמודדים עם תסמונת המתחזה לעבור לבחינה יותר אובייקטיבית של היכולות והכישורים שלהם. הסיבה היא, שגם האנשים הכי מוכשרים בסביבה שלכם, סובלים לפעמים מתחושה שהם מרמים את כולם. גם מליון תעודות הוקרה, קידומים, תיאורי תפקיד בכירים או בונוסים במשכורת לא יחליפו את מה שאתם אומרים על עצמכם. הכרה בערך העצמי שלכם היא המפתח להתמודדות עם תסמונת המתחזה.

תתמקדו במה שעובד לכם

אחת הדרכים הכי פשוטות להתמודד עם התחושה שאתם לא טובים מספיק, היא על ידי הכנת רשימת השיגים מתעדכנת. תכינו רשימה (אפשר בנייד או בגוגל דוקס), שבה אתם מתעדים את כל הדברים שעבדו כמו שצריך היום או השבוע. המטרה של התרגיל הפשוט הזה הוא לאפשר מעבר שלכם מהתמקדות במה שלדעתכם לא עובד למה שכן הצליח. תרגול של חשיבה כזו, מעודד את ההבנה שאתם נמצאים במקום הנכון ואתם עושים דברים כמו שצריך.
מאד קל להתמקד בטעויות שלנו, במיוחד כשאנחנו רוצים להשתפרד. אבל אפשר ללמוד גם מדברים שאנחנו עשינו בצורה טובה ואפשר אפילו לומר שגם ללמוד להכיר את החוזקות שלנו חשוב כדי להצליח בטווח הארוך.

תלמדו אחרים את מה שלמדתם

אם תמצאו הזדמנויות ללמד או להדריך אנשים אחרים, זה יעזור לכם להתמודד עם תסמונת המתחזה. כשאנחנו מלמדים או מלווים מישהו אחר ומעבירים ידע, זו הזדמנות להציף את הכישורים, הידע והנסיון שאתם צברתם. אנשים שמשתמשים בגישה הזו, מתחברים לתקופות בעבר שלהם שבהן הם בעצמם היו צעירים ורכשו כישורים חדשים, והם יכולים להתחבר לכל הידע והנסיון שהם צברו עד שהם הגיעו לנקודה הנוכחית.

בנוסף, כשאתם מלמדים אנשים, בין אם בליווי עובד חדש בצוות או במקום העבודה, או בחונכות בהתנדבות או בהוראה באקדמיה, אתם מחזקים את הדימוי העצמי שלכם ואת תחושת הערך העצמי. יש תגמול עצום בלעזור לאנשים אחרים ללמוד משהו חדש.

תמצאו חונך וקבוצת תמיכה

בדיוק כפי שלחנוך מישהו אחר יכול לעזור לכם להתגבר על תחושה שאתם מזוייפים, אם תמצאו חונך עבורכם גם אתם יכולים להעזר. בשלבים שונים של החיים, כשאנחנו מגיעים לנקודות שונות, יש הרבה הגיון בקבלת תמיכה מגורמים ממונים או מיועצים איך הם התמודדו עם הקשיים שעבודה בתפקיד כזה או אחר מציבה בפניכם. שיחה עם מישהו שאתם מעריכים על איך הם התמודדו עם הלחצים יכולה לעזור לכם לנרמל את הלחץ שאתם מרגישים. כל אחד יכול לעשות טעויות כי זה קורה לכולם, ומטעויות לומדים, אז אולי תופתעו לגלות שגם אחרים עשו את אותן טעויות לאורך הדרך.

גם לגיבורי על יש עוזרים

זה יכול להיות מאד מתיש אם אתם מתמודדים עם תסמונת המתחזה לבדכם. זה יוצר תחושת בדידות ומועקה 'לדעת' שרק 'אתם יודעים' את האמת, או לחשוב שרק אתם מתמודדים עם מחשבות כאלו, והמחשבות והתחושות מונעות ממכם לפנות לעזרה.

זו הסיבה שמומלץ לפנות לאנשי מקצוע שיכולים לעזור לכם. מיועצים ארגוניים, דרך פסיכולוגים ועד פסיכיאטרים, מכיוון שמדובר במשהו רגשי ופסיכולוגי ולאו דווקא שקשור בחוסר יכולת וכישורים שלכם, אתם יכולים לקבל ליווי זמני או מתמשך מאיש מקצוע שיעזור לכם לנטרל את תסמונת המתחזה. אנשי מקצוע יעזרו לכם לפתח יכולות וכישורים מתאימים לזהות מתי הספק הפנימי אוכל אותכם ומאכל את הבטחון העצמי שלכם.

למרות שזה יכול להיות קצת קשה לפנות לאיש מקצוע, כי לכאורה זו 'הודאה באשמה' שאתם לא טובים מספיק, תדעו שהאנשים הכי מצליחים לומדים להעזר בכל מני כלים ובכללם טיפול כדי להתמודד עם הקשיים שלהם. אפילו בקומיקס של מארוול גיבורי על נעזרים באחרים כדי לנצח סיטואציות מורכבות.

כדי שתוכלו להתמודד לאורך זמן עם האתגרים ולשמור על הבריאות הנפשית שלכם, חשוב שתרגישו שאתם שייכים. תנסו את ההצעות שלי, תבחרו מי מביניהן הכי מתאימה לכם במיוחד כשהמחשבה שאתם לא שייכים מתחילה לצוף שוב. תפנו לחבר קרוב, מנטור או איש מקצוע. כי עבדתם קשה כדי להגיע לכאן, ואין סיבה שלא תרגישו שייכים.

ד"ר ירדן לוינסקי הוא פסיכיאטר מומחה, מנהל את מרכז רזולוציה לישומים פסיכולוגים מתקדמים. לפרטים נוספים או קביעת פגישה אפשר לשלוח דואר אל info@resolution.co.il או להתקשר עכשיו 03-6919961

לקבלת עדכונים אפשר להרשם לרשימת התפוצה או לעקוב אחריי בטוויטר.

קבלו עדכונים במייל

מחשבות של אחרים

פלונית: יש לי גיסה שנכנסה לדיכאון לאחר הלידה של הבת שלה ובייחוד לאחר שקיבלה איבחון על כך שהיא על הרצף האוטיסטי (הבת). ...

יעקוביאן חנוך: אני סובל שנים מכאבים כרוניים קשים בפלג גוף תחתון במיוחד ברגליים יש פריצות דיסק נירולג קבע פגיע עיצבית קשה...

יעל: שלום רציתי לדעת האם וולבוטרין גורם להשמנה? התחלתי לקחת לפני שבועיים, מיד שיפור במצב רוח, שיחסית יותר טוב, אך...

אני: מערכת החינוך בעיקר מתעלמת מהפרעת קשב, אלא אם במקרה דרך הביטוי שלה היא קושי במקצועות רבי מלל. ע"ע "לקות ללמידה"...

גראס: יש אנשים עם נטיה לפתח פסיכוזה, ברגע שישתמשו בגראס זה יעורר את הנטיה, מקרוב ראיתי את הקשר הישיר בין עישון גראס...

יצחק ויסברג: שלוםוברכה אני חושב שהקושי האמיתי שלי זה הפרעת קשב והפסיכולוג והפסיכטאר אומרים שזה אובססייה וא סי די מה אתה...

ליליטה: איך ניתן להיגמל מוולבוטרין בצורה הדרגתית אם אסור לחלק את הכדור?

נעמה: תודה על המאמר המרתק! כמה פרפקציוניסטי זה מצידי שמצאתי 2 מילים עם טעויות סופר במאמר ‍♀️ הן לא מפריעות לרצף...

הוספת תגובה






דוקטור, למה לא ענית? כדי להבין איך אני עונה לשאלות קראו את מדיניות התשובות שלי.

על מנת להגן על אתר זה מפני ספאם, שפה בוטה, התקפות אישיות או מסעות צלב, הפעלתי את אפשרות מודרציית התגובות באתר. כדי להבין איך אני עונה לשאלות קראו את מדיניות התשובות שלי.
אפרסם את תגובתך מייד לאחר שאוודא שאין שם שום דבר שמסוכן לבריאות.