מעבר לרעש של ה Buzz

למי שהצליח לפספס את הרעש האחרון במערכת, גוגל השיקו בשבוע שעבר שירות בשם Google Buzz, שתפקידו להוות מעין קומבינציה של הטרנדים החמים באינטרנט בתוך חשבון הדואר של Gmail (יכול להיות שפתאום הופיע לכם כפתור חדש מתחת ל Inbox). מי שכבר חווה את פייסבוק או טוויטר יבין את הרעיון בתוך כמה דקות. עולם הבלוגים התמלא בתגובות אוהדות או מתנגדות להבטים שונים בשירות החדש וגם לי יש כאלו, אבל הייתי רוצה להתייחס רק לכמה תובנות פסיכולוגיות על השירות.

רקע תאורטי לפסיכולוגיה של ה – Google Buzz.

המושג הראשון שצריך להתייחס אליו כאן הוא סכמות חשיבה. אנו מגיבים ופועלים לפי סכמות חשיבה. יש לנו סכמות פנימיות וסכמות חציוניות שכולן יחדיו מנחות את התגובות שלנו. אם אתם נכנסים לחדר שבו יש הרבה שולחנות, על כל שולחן ישנם סכינים, מזלגות וכוסות, ליד חלק מהשולחנות יושבים אנשים וביניהם מסתובבים אנשים עם מגשי מזון, אתם מייד מבינים שהגעתם לחדר אוכל או מסעדה. זוהי סכמת חשיבה שמייד מנחה אתכם איך לפעול בסיטואציה לא מוכרת שבה אתם נמצאים.

לכן ברור למה גוגל הבינו שהם לא יכולים לנצח את פייסבוק במשחק שלהם. אין להם שום סיכוי לפתוח רשת חברתית ולהוביל את התחום (הם כבר ניסו ונכשלו). כשאנשים רוצים לחפש משהו, סכמת החשיבה שלהם אומרת גוגל. כשהם רוצים לראות וידאו וסרטונים מגניבים, סכמת החשיבה אומרת youtube. וכשהם חושבים על אינטראקציה חברתית הם חושבים פייסבוק. יש אנשים שיש להם סכמות אחרות, אבל אלו הסכמות הנפוצות ביותר וסכמות הן דבר שקשה לשנות.

בעתיד רשת חברתית תהיה חלק מכל אתר בעולם, בדיוק כמו שבכל אתר יכולים להיות טוקבקים, או שאלונים או וידאו. גוגל הבינה שאנשים לא חושבים עליה כשהם מבצעים אינטראקציה חברתית, ולכן בחרה להביא את החברתיות אל האנשים במקום שהם נמצאים. במקרה הזה אנחנו מדברים על Gmail, שירות הדואר המשובח של גוגל, ובחרה פשוט לפתוח את הבאזז לכל משתמשי גוגל. גוגל לא נמצאת בעסקי החיפוש, אלא בעסקי איסוף וקיטלוג מידע והיא מתייחסת לאינטראקציה חברתית כעוד פעולה אנושית שאפשר לנטר, בדיוק כמו אתרי אינטרנט או פרטי דואר.

דיסוננס קוגניטיבי?

סכמות חשיבה לא קשורות רק למקומות, אלא גם לסיטואציות. אנשים באים לפייסבוק כדי שתהיה להם אינטראקציה חברתית. אפשר לעשות אינטראקציה חברתית באימייל, אבל אז היא לרוב פרטית – בין שני אנשים בלבד. לקחו בגוגל את האימייל והפכו אותו לפומבי. הדיסוננס הוא לא בזה שהאימייל הפך לחשוף – כי גם קודם גוגל סרקו לנו את האימייל והציבו פרסומות בהתאם לתוכן, אלא שעכשיו גם אנשים אחרים חודרים לנו אל האימייל. ופתאום אתה מגלה שדברים שעשית באופן פרטי הפכו לפומביים לאנשים אחרים רק כי שלחת אליהם דואר אלקטרוני. תחשבו על פסיכיאטר שפתאום מגלה שהתמונות של החופשה שלו נחשפים למטופלים שלו רק כי הוא שלח להם מייל פעם. אנשים שהצליחו להדחיק בעשור האחרון את העובדה שהפרטיות שלנו נעלמת ברגע שאנחנו מעלים אותה לפורמט דיגיטלי קיבלו את האמת המרה ישר לפנים. (אני לא אדבר על עומס יתר בכלל הפעם).

גוגל באזז הוא העתיד, אבל העתיד לא ייראה כמו גוגל באזז. רוב האנשים צריכים להרגיש שיש להם מקום פרטי שבו הם שולטים על החשיפה שלהם. חוסר הנוחות שגוגל באזז מעורר נובע בגלל ערבוב סכמות – זו רשת חברתית או שירות אימייל ? זה מקום פרטי או שהכל חשוף? אני שולט או ששולטים בשבילי? אנשים יתרגלו לקונספט של גוגל באזז כי סכמות משתנות ומתאימות את עצמן למציאות, אבל בנתיים, נמשיך לנוע בחוסר נוחות ולחפש את כפתור הניטרול.

ד"ר ירדן לוינסקי הוא פסיכיאטר מומחה, מנהל את מרכז רזולוציה לישומים פסיכולוגים מתקדמים. לפרטים נוספים או קביעת פגישה אפשר לשלוח דואר אל info@resolution.co.il או להתקשר עכשיו 03-6919961

לקבלת עדכונים אפשר להרשם לרשימת התפוצה או לעקוב אחריי בטוויטר.

קבלו עדכונים במייל

מחשבות של אחרים

עינב חדד: הפסקתי את הויפאקס 75 XR לפני 5 ימים לאחר הרבה שנים שלקחתי את הכדור וגם הרופא אמר לי להפסיק בבת אחת זה לא מסוכן?

s.p: אחד הדברים שאני ממש מוטרדת מהם בנוגע להפרעת קשב, זה שנוירולוגים ופסיכיאטרים (שהם רופאים!) לא מפנים לבדיקות דם...

פלונית: יש לי גיסה שנכנסה לדיכאון לאחר הלידה של הבת שלה ובייחוד לאחר שקיבלה איבחון על כך שהיא על הרצף האוטיסטי (הבת). ...

יעקוביאן חנוך: אני סובל שנים מכאבים כרוניים קשים בפלג גוף תחתון במיוחד ברגליים יש פריצות דיסק נירולג קבע פגיע עיצבית קשה...

יעל: שלום רציתי לדעת האם וולבוטרין גורם להשמנה? התחלתי לקחת לפני שבועיים, מיד שיפור במצב רוח, שיחסית יותר טוב, אך...

אני: מערכת החינוך בעיקר מתעלמת מהפרעת קשב, אלא אם במקרה דרך הביטוי שלה היא קושי במקצועות רבי מלל. ע"ע "לקות ללמידה"...

גראס: יש אנשים עם נטיה לפתח פסיכוזה, ברגע שישתמשו בגראס זה יעורר את הנטיה, מקרוב ראיתי את הקשר הישיר בין עישון גראס...

יצחק ויסברג: שלוםוברכה אני חושב שהקושי האמיתי שלי זה הפרעת קשב והפסיכולוג והפסיכטאר אומרים שזה אובססייה וא סי די מה אתה...

תגובות

2 תגובות לרשימה ”מעבר לרעש של ה Buzz“, בסדר כרונולוגי. ניתן להוסיף תגובות בהמשך העמוד.

  1. מאת אוויר. העתיד של רשתות חברתיות והתקשורת שלנו | Niv Calderon:

    […] על שני פוסטים מצוינים. לכו לקרוא מה ירדן לוינסקי כתב על גוגל באזז והפסיכולוגיה שלו ומה שגל מור כותב על עידן "פוסט רשתות חברתיות" . ששני […]

  2. מאת שמואל:

    שכחת לציין אפשרות נוספת, שהיא שגוגל באזז יהפוך לגוגל בווז, כלומר אנשים ישתמשו בגוגל כמייל ובפייסבוק כרשת חברתית.
    לגבי הדיסוננס, אני לא בטוח עד כמה הוא חזק. אנשים כבר מבינים את הטכנולוגיה ויודעים לעשות את המעברים האלה די מהר וחלק.

הוספת תגובה






דוקטור, למה לא ענית? כדי להבין איך אני עונה לשאלות קראו את מדיניות התשובות שלי.

על מנת להגן על אתר זה מפני ספאם, שפה בוטה, התקפות אישיות או מסעות צלב, הפעלתי את אפשרות מודרציית התגובות באתר. כדי להבין איך אני עונה לשאלות קראו את מדיניות התשובות שלי.
אפרסם את תגובתך מייד לאחר שאוודא שאין שם שום דבר שמסוכן לבריאות.