אסקטמין לטיפול בדיכאון, מה זה?

אסקטמין הוא טיפול חדש לדיכאון עמיד שאושר בשנת 2019 על ידי ה FDA לטיפול בדיכאון עמיד. המשמעות היא שזה טיפול שלא ניתן לתת בתור טיפול ראשון, והוא צפוי להכנס בקרוב לסל הבריאות.

אסקטמין (esketamine, בשם המסחרי spravato), הוא תכשיר רפואי שעובד על ידי חסימה של רצפטורי NDMA, קולטנים שתפקידם להגיב לגלוטמט (Glutamate) אשר מהווה נוירוטרנסמיטור מעורר במוח. התכשיר, הזה, מוריד את הפעילות של הגלוטמט במוח שלנו. יש מחקרים שמראים שחסימה של פעילות גלוטמט עושה פעילות מרדימה, גורמת לתופעות דיסוציאטיביות וגם משפרת מצב רוח דיכאוני. האסקטמין, הוא קרוב משפחה של תרופת הרדמה בשם קטמין.

היחודיות של אסקטמין היא שהיא התרופה הראשונה לטיפול בדיכאון אשר עובדת במנגנון שמשפיע על גלוטמט בעוד שאר התרופות משפיעות בעיקר על נוירוטרנסמיטורים מוכרים יותר כמו סרוטונין, נוראפינפרין או דופמין. אמנם, אסקטמין משפיע קצת על הספיגה מחדש של דופמין, אבל רק בשוליים.

התכשיר שמאושר לשימוש כיון מגיע בצורה של ספריי שאמורים לשאוף באף (כמו ספריי נגד נזלת). אופן הנטילה כרגע הוא פעמיים בשבוע בחודש הראשון, פעם בשבוע בחודש השני, פעם בשבועיים לאחר מכן. הדבר השונה מטיפול תרופתי שאתם מכירים, היא שהתרופה חייבת להינתן בהשגחה במסגרת רפואית, ולא ניתן לרכוש אותה בבית מרקחת כמו את שאר התרופות. כלומר, התרופה תינתן רק בבתי חולים, במרפאות ציבוריות או במרפאות פרטיות שנערכו לכך. 

הסיבה לכך, היא שאפשר לפתח התמכרות לתרופה ואופן הנטילה המוגבל נועד למנוע התפתחות של התמכרות. התרופה שממנה פיתחו את האסקטמין, קטמין נמכר באופן לא חוקי וההגבלות נועדו למנוע גם התמכרות, וגם שינויי התנהגות שיכולים להופיע ולכן אסור למטופלים לנהוג או לעבוד בשעתיים שלאחר שימוש בתרופה. 

גם אם זה נשמע מפחיד, יש אנשים שהתרופות הנפוצות לטיפול בדיכאון לא עוזרות להם מספיק והם חסרי אונים. לכן התרופה מאושרת כטיפול לאנשים שטיפול בשתי תרופות לפחות נכשל אצלם והם מוגדרים כ'דיכאון עמיד לטיפול'. גם אז, הטיפול בתרופות אמור להמשיך במקביל לטיפול באסקטמין, כך שהאסקטמין 'ישבור' את העמידות לטיפול. בניגוד לתרופות הקלאסיות שמשפיעות לאחר מספר שבועות, האסקטמין אמור להשפיע בתוך שעות עד ימים, אבל מצד שני ההשפעה של האסקטמין גם חולפת לאחר זמן קצר יותר. 

יש רופאים בארה"ב שנתנו טיפול בקטמין עוד לפני תהליכי הרישום המסודר של התרופה. בסל התרופות של 2020, נכנס הלראשונה הספרבטו (Spravato) לטיפול בדיכאון עמיד. כלומר, ברגע שהתרופה תיכנס לקופות, כל מטופל שעומד בקריטריונים שקבע הסל, ובהמלצה הקלינית של הפסיכיאטר שלו יוכל לקבל את התכשיר. למרות זאת, התרופה לא מיועדת לכל אדם שסובל מדיכאון, אלא רק לאנשים המתאימים לכך. השאלה מיהו האדם המתאים לכך לא בדיוק מוגדרת, ולכן נתונה לפרשנות הרופאים המטפלים וקופת החולים.

תופעות לוואי אפשריות של התרופה יכולות לכלול טשטוש, בחילה, דיסוציאציה, סחרחורות, ושינוי בתחושות הטעם. במרבית המקרים, התחושות האלו אמורות לחלוף בתוך כשעה וחצי. בנוסף, יכולה להיות עליה בלחץ הדם שגם היא אמורה לחלוף בתוך זמן קר. כעשרה-עשרים אחוזים מהנוטלים יסבלו מכאבי ראש, חרדה והקאות.

אז אם זה כזה נהדר, מה הבעיה?
לא בטוח שיש בעיה בכלל, אבל מה שמדאיג חלק מהרופאים אלו שתי סוגיות. ראשית, מדובר בתרופה חדשה שמבוססת על יחסית מעט מחקרים. יתכן שיתברר שמדובר בתרופה מעולה, אבל יתכן שיתברר שהתרופה איננה טובה ויעילה כפי שמבטיחים היצרנים. שנית, מה שמדאיג רבים וגם את ה FDA זה הפוטנציאל ההתמכרותי של התרופה. התגובה המהירה לחומר, וההשפעה קצרת הטווח מעודדים בעצם שימוש חוזר ומהיר בתרופה. בגלל שמדובר בתרופה חדשה שאושרה לאחרונה, עדיין אין מספיק מחקרים על היעילות ארוכת הטווח שלה, על פוטנציאל ההתמכרות המלא של אסקטמין או על המשמעות של שימוש ארוך שנים. מחקר אחד עקב אחר כמה מאות מטופלים שנטלו את התכשיר במשך שנתיים והראה תוצאות יפות בקבוצה שהמשיכה טיפול.

אבל, מכיוון שנראה שאנשים שמאובחנים כסובלים מדיכאון עמיד לתרופות הם בעצם אנשים עם מאפיינים שונים – גם ביולוגית, גם פסיכולוגית ואפילו גנטית, יקח זמן שנראה את מלוא ההשפעות החיוביות והשליליות של התרופה החדשה. 

לסיכום, יתכן שאסקטמין היא תרופה טובה לדיכאון עמיד לטיפול. יתכן שבגלל מנגנון הפעולה, עבור אנשים מסויימים היא גם תהיה יעילה ואולי יהיו לה פחות תופעות לוואי, וזהו שיקול חשוב. חשוב שיהיו אופציות טיפוליות נוספות עבור אנשים שסובלים מדיכאון עמיד. כמובן – יש להתייעץ עם הפסיכיאטר שלכם לפני קבלת החלטה כלשהי בנוגע לשינוי בתרופה או במינון.

ד"ר ירדן לוינסקי הוא פסיכיאטר מומחה, מנהל את מרכז רזולוציה לישומים פסיכולוגים מתקדמים. לפרטים נוספים או קביעת פגישה אפשר לשלוח דואר אל info@resolution.co.il או להתקשר עכשיו 03-6919961

לקבלת עדכונים אפשר להרשם לרשימת התפוצה או לעקוב אחריי בטוויטר.

קבלו עדכונים במייל

מחשבות של אחרים

כ.ד.ז: מגיע הרגע שאין ברירה אי אפשר לבד תודה על החיזוק

מזל ר.: נושא מעניין. אני לא יודעת מה הייתי עושה אם הייתי במצב כזה. אבל אני מכירה הרבה מתמודדי נפש שההתמודדות שלהם...

אסתי: האם ניתן ליטול אטנט לבעיות קשב וריכוז כשנוטלים קלונקס, האם יש להפסיק את הקלונקס לפני תודה

סני גורדון בר: מבקשת לדעת עבור בת משפחה בחו"ל האם אפשר לקבל קשר לפסיכיאטר ישראלי או דובר עברית בברלין שיכול לתת טיפול...

אור: המטפל מביא את עצמו לטיפול . את החוויות שלו , את הרגישות, החכמת חיים, הנסיון ועוד, לבינה אין את זה . פשוט אין . ...

טולידו רות: ברצוני להפסיק לקחת מירו 30 ופובוקסיל 50. האם הפסקה הדרגתית כלומר לרדת אחרי שש,בועיים לחצי כדור ולאחר מכן לרבע...

אור: לאור מה שאתה כותב, כמטופלת לשעבר אצל פסיכולוגית מדהימה, וכאחת שמשתמשת בAI ליישומים שונים , אני לא חושבת...

נעמה: אנחנו לא "לפעמים" מכירים את הגוף שלנו טוב יותר מכל אחד אחר - אנחנו תמיד מכירים את הגוף שלנו הכי טוב. וחולים לא...

תגובות

11 תגובות לרשימה ”אסקטמין לטיפול בדיכאון, מה זה?“, בסדר כרונולוגי. ניתן להוסיף תגובות בהמשך העמוד.

  1. מאת מריה:

    אכשהו שכחת לציין ש:
    1.את היות ה של הפרעה דיכאונית עמידה לטיפול ( כשהטיפול היחיד שיעיל בצורה חד משמעית בחלק ניכר מהמטופלים( לעומת פלצבו)
    2. שדיכאון עמיד זאת מחלה קשה וכרונית- שכרוכה בתמותה משמעותית ובפגיעה קשה , מתמשכת ופעמים רבות לא הפיכה באיכות החיים.
    3.הקטמין וניגזרותיו(כןלל האסקטמין) הוגדרו ע"י ה FDA
    כ "breakthrough drug"- כלומר שכבר בשלב מוקדם היתרשמו הגורמים הרגולטוריים מהיעילות שכנראה יש לתרופה בחולים קשים שלא היה מה לתת להם- מעמד זה העניק לתרופה עדיפות בזירוז רגולציה וסיוע במחקרים קלינייים- שם נמצאה כעוזרת משמעותית לרוב החולים ששום תרופה אחרת לא עזרה להם.
    סתם- חידדתי קצת.

  2. מאת ירדן לוינסקי:

    @מריה, תודה על ההתייחסות.
    חייבים למצוא טיפולים טובים יותר לאנשים הסובלים מדיכאון עמיד. זוהי אכן מחלה כרונית וקשה.
    3. אכן כך זה הוגדר על ידי ה FDA, ועדיין קראתי על התהליך שהתרופה אושרה והחששות סביבו, אני נשאר מוטרד. מחד זו הזדמנות חשובה, מצד שני, יש חשש סביר שנחליף בעיה אחת באחרת

  3. מאת יוסי:

    האם התרופה קטמין טובה גם למניה דפרסיה או רק לדיכאון?

    אודה על התשובה

  4. מאת ירדן לוינסקי:

    @יוסי, המחקרים נעשו על דכאון עמיד, ולא על הפרעה ביפולרית.

  5. מאת ערן:

    תודה על המאמר.
    למדתי ממנו.
    דרך אגב. לא נמצא ב 100 שנים האחרונות בשום מחקר קשר גנטי או ביולוגי שהוגדר קשור לבריאות הנפש.

  6. מאת מאיר:

    נמצא באמצע טיפול באסקטמין הרגשתי שיפור ניכר בדיכאון.אבל לצערי לפני יומיים הדיכאון חזר מה הסיבה

  7. מאת רמי:

    שלום דר',
    האם השאלה שלי מתאם למקום הזה?
    אני שוקל אפשרות של בדיקה גנטית להתאמת תרופה פסיכיאטרי מתאימה לי, אחרי התנסויות די רבות עם כל מיני תרופות נגד דיכאון ללא הטבה.
    בדיקה נעשית על ידי דגימת רוק שנשלח למעבדה בחו"ל , ואז מקבלים על המלצות של תרופות שיכולות להיות מתאימות.
    הבדיקה נעשית באופן פרטי, עולה כ- 4,000 שח , החב' שנותנת את השרות היא חב' כ.צ.ט ( היא לא היחידה). ואין התחייבת שאכן המלצות יפתרו את הבעיה.
    אפשר להסתכל בגוגל לגבי הבדיקה.
    האם ישנם אנשים שהתנסו וממליצים? יכולים לכתוב על ניסיונם האישי?
    בתודה…

  8. מאת שרון:

    פרטים על טיפול בקטמין

  9. מאת אסף:

    מחפש מרפאה לטיפול בקטמין שעובדת עם הביטוחים הפרטיים. אודה למי שיואיל להפנות אותי.
    א

  10. מאת מאיר:

    אני מקבל טיפול של אסקטמין במשך שנתיים התרופה עבדה טוב.מזה כשבוע אני מתחיל להרגיש שוב תופעות של דיכאון.מבקש לדעת מדוע זה חזר לי.

  11. מאת סני גורדון בר:

    מבקשת לדעת עבור בת משפחה בחו"ל האם אפשר לקבל קשר לפסיכיאטר ישראלי או דובר עברית בברלין שיכול לתת טיפול באסקטמין

הוספת תגובה






דוקטור, למה לא ענית? כדי להבין איך אני עונה לשאלות קראו את מדיניות התשובות שלי.

על מנת להגן על אתר זה מפני ספאם, שפה בוטה, התקפות אישיות או מסעות צלב, הפעלתי את אפשרות מודרציית התגובות באתר. כדי להבין איך אני עונה לשאלות קראו את מדיניות התשובות שלי.
אפרסם את תגובתך מייד לאחר שאוודא שאין שם שום דבר שמסוכן לבריאות.