האם תזונה משפיעה על חרדה

הפרעות חרדה הן מההפרעות הנפוצות ביותר. לכן מעניין לבחון אם יש השפעה של המזון שאנחנו אוכלים על חרדה.

מחקר ישן מסקנדינביה שפורסם כבר בשנת 2009 הראה שיש קשר בין צריכה מוגברת של תזונה מערבית (דפוסי אכילה של העולם המערבי) לבין סיכון מוגבר של 25%-29% לסבול מחרדה. בנוסף, הקבוצה שביצעה את המקר הראתה שיש קשר בין כולין שהוא פוספולידפיד שנמצא בכבד, ביצים, סויה ואפילו בחסה, לבין חרדה. מה שהם מצאו זה שאלו שהיה להם צריכה נמוכה יותר של כולין היה להם סיכוי גבוה ב 33% לסבול מהפרעות חרדה.

מרבית המאמרים עסקו בעיקר בתחום הדיכאון, אבל בדקו בעקיפין גם השפעה של מזונות שעברו התססה על הפרעות החרדה. מזונות כאלו כוללים חומרים שעברו התססת סוכר על ידי שמרים, כמו לדוגמא לחם או אפילו פרוביוטיקה. המחקרים מצאו ממצאים שהראו ששימוש בפרוביוטיקה ואפילו יוגורט שיפרו את מדדי החרדה אצל אוכלוסיה בריאה, ואילו מאמר אחר הראה ירידה בחרדה חברתית אצל אנשים שהשתמשו בסוגי מזון כאלו.

כלומר, יתכן שיש תועלת מסויימת לשימוש בסוגי מזון כאלו אם אתה סובל מחרדה, ואולי שווה אפילו להמליץ לאנשים לקחת 'חיידקים טובים' אם הם סובלים מחרדה.

יש מחקרים מעטים שהראו שמנות גדולות של אומגה 3 יכולות להפחית מעט רמות חרדה אצל סטודנטים לפני בחינות. כלומר, אולי שווה להמליץ למטופלים לאכול דגים כחלק מהתזונה שלהם.

סוכר וגלוטן: גם כאן יש מעט מחקרים קטנים שבדקו את הנושא ישירות. מחקר אחד בדק אוכלוסיה של 35 אנשים שסובלים מצליאק לאורך שנה שבמהלכה הם נטלו תזונה נטולת גלוטן. אצל הסובלים מצליאק שאכלו תזנה מתאימה, ראו ירידה ברמת החרדה אל רמת קבוצת הביקורת, כלומר החרדה הפכה דומה לזו של שאר האוכלוסיה. הבעיה במחקר היא גם גודל המדגם, וגם שסביר להניח שכשהם עברו לתזונה מתאימה מצבם השתפר באופן אינהרנטי.

אז מה אפשר להציע לאכול לאנשים שסובלים מהפרעות חרדה?

ראשית, חשוב להבין שבניגוד להרבה דברים שכתובים באינטרנט, אין כמעט שום הוכחה שמיני מזונות שונים משפיעים על הפרעות חרדה. יש מעט מאד מחקרים, ורובם באיכות מקצועית לא מספיק טובה כדי שנוכל לבסס המלצות רציניות. (כמובן שיהיו אנשים שישבעו בדיאטה כזו או אחרת, או בתוסף כזה או אחר), אבל בין זה לבין הוכחה שמאפשרת המלצה יש מרחק.

שנית, הרבה פעמים אני מוצא שאנשים שסובלים מהפרעות חרדה לא אוכלים בצורה מסודרת. הרבה יותר חרדה מתרחשת כשאנשים רעבים או לא אוכלים מזון שמכיל מספיק חלבונים ושומנים (אלא רק פחמימות).

הרבה פעמים כדאי להשקיע זמן בלבנות את סדר היום בצורה שמאפשרת אכילה מסודרת. אנשי מקצוע שעובדים שעות ארוכות נוטים לדלג על ארוחות, וזה משפיע גם על תדירות התקפי החרדה. אנשים חרדתיים מרגישים את הגוף שלהם יותר משאר האוכלוסיה ובגלל החרדה הם נוטים לפרש כל שינוי בתחושה הגופנית כסימן לחרדה שמגיעה. כך שאפשר להשקיע חלק מהזמן שלכם בשיחה על איך אפשר לארגן את סביבת העבודה כך שהם יכולים לאכול ארוחות ביניים. זהירות: אני לא מתכוון שצריך לאכול כל היום, אלא שאפשר להחזיק פירות וירקות זמינים לאורך היום כך שלא תרגישו רעב.

סביר להניח שהחרדה מושפעת גם מהמזון גם אם אין לנו הוכחות אמפיריות לכך. אבל כמו שהחרדה מושפעת מתרופות שמסייעות גם לדיכאון, אולי גם היא תושפע מסוגי מזון שמסייעים לטיפול בדיכאון, כמו מזון ים תיכוני, ואולי סוגי מזון שמשפיעים לרעה כמו ריבוי פחמימות משפיעים לרעה גם על חרדה.

אני לא חושב ששינוי הרגלי המזון יכול לרפא חרדה, אבל גם אם לא יועיל, הוא בוודאי לא יזיק.

ד"ר ירדן לוינסקי הוא פסיכיאטר מומחה, מנהל את מרכז רזולוציה לישומים פסיכולוגים מתקדמים. לפרטים נוספים או קביעת פגישה אפשר לשלוח דואר אל info@resolution.co.il או להתקשר עכשיו 03-6919961

לקבלת עדכונים אפשר להרשם לרשימת התפוצה או לעקוב אחריי בטוויטר.

קבלו עדכונים במייל

מחשבות של אחרים

פלונית: יש לי גיסה שנכנסה לדיכאון לאחר הלידה של הבת שלה ובייחוד לאחר שקיבלה איבחון על כך שהיא על הרצף האוטיסטי (הבת). ...

יעקוביאן חנוך: אני סובל שנים מכאבים כרוניים קשים בפלג גוף תחתון במיוחד ברגליים יש פריצות דיסק נירולג קבע פגיע עיצבית קשה...

יעל: שלום רציתי לדעת האם וולבוטרין גורם להשמנה? התחלתי לקחת לפני שבועיים, מיד שיפור במצב רוח, שיחסית יותר טוב, אך...

אני: מערכת החינוך בעיקר מתעלמת מהפרעת קשב, אלא אם במקרה דרך הביטוי שלה היא קושי במקצועות רבי מלל. ע"ע "לקות ללמידה"...

גראס: יש אנשים עם נטיה לפתח פסיכוזה, ברגע שישתמשו בגראס זה יעורר את הנטיה, מקרוב ראיתי את הקשר הישיר בין עישון גראס...

יצחק ויסברג: שלוםוברכה אני חושב שהקושי האמיתי שלי זה הפרעת קשב והפסיכולוג והפסיכטאר אומרים שזה אובססייה וא סי די מה אתה...

ליליטה: איך ניתן להיגמל מוולבוטרין בצורה הדרגתית אם אסור לחלק את הכדור?

נעמה: תודה על המאמר המרתק! כמה פרפקציוניסטי זה מצידי שמצאתי 2 מילים עם טעויות סופר במאמר ‍♀️ הן לא מפריעות לרצף...

תגובות

3 תגובות לרשימה ”האם תזונה משפיעה על חרדה“, בסדר כרונולוגי. ניתן להוסיף תגובות בהמשך העמוד.

  1. מאת רותם:

    שמעתי שתיאנין או תוסף של גאבא עוזר מאוד להקל על חרדות
    מישהו ניסה ?

  2. מאת ענבל:

    הניסיון האישי שלי מעיד כי גלוטן, שמגיע ממקור של קמח לבן, ומוצרים תעשייתים מתוקים ובכלל – מאוד משנים עבורי בהקשר של התקפי חרדה. ממליצה בחום למי שחווה חרדות ליצור לעצמו תזונה נכונה ותומכץ עם הקשבה לגופו. כמות החיידקים הקיימת במעיים שלנו היא עצומה וודאי שיש לה השפעה על מוחנו.

  3. מאת עומר:

    לוקח גאבא בוקר וערב ולא חושב שזה ממש עוזר. שהכל טוב זה אולי מחזק תחושה טובה וגם זה בספק

הוספת תגובה






דוקטור, למה לא ענית? כדי להבין איך אני עונה לשאלות קראו את מדיניות התשובות שלי.

על מנת להגן על אתר זה מפני ספאם, שפה בוטה, התקפות אישיות או מסעות צלב, הפעלתי את אפשרות מודרציית התגובות באתר. כדי להבין איך אני עונה לשאלות קראו את מדיניות התשובות שלי.
אפרסם את תגובתך מייד לאחר שאוודא שאין שם שום דבר שמסוכן לבריאות.