תרופות חדשות להפרעת קשב (או שלא)

אוקיי, אובחנתם כסובלים מהפרעת קשב. עכשיו יש לכם החלטות לקבל. ההחלטה הראשונה היא האם לקחת טיפול תרופתי, להתמקד בטיפולים לא תרופתיים או לשלב בין השניים. לתרופות יכולה להיות השפעה מהותית על הטיפול ועל הפרוגנוזה אבל צריך לבחור את התרופה המתאימה ביותר.

אנשים רבים שמתמודדים עם הפרעת קשב ישימו לב לשינוי שחל אצלהם כאשר הם עם תרופה או בלעדיה. השינוי יכול להיות כל כך גדול עד כדי כך שהם זוכרים את הפעם הראשונה שהם לקחו תרופה, ואת התחושה המפתיעה שהם פתאום מבינים מה זה להיות מרוכז לאורך כמה שעות. אבל איך מוצאים את התרופה 'המתאימה ביותר'?

פעם זה היה פשוט. היית לוקח ריטלין ובזאת נגמר הסיפור. היום יש הרבה יותר אפשרויות, כולל כאלו שאושרו רק בשנה האחרונה ולא זמינות כל כך בישראל אלא אם אתם מביאים אותן ביבוא אישי (ודי יקר). האפשרויות האלו נותנות לכם ולרופא שלכם את ההזדמנות להתאים בצורה מדוייקת יותר לתרופה לצרכים האישיים שלכם, אבל גם מאריכות את תהליך מציאת התרופה המתאימה.

הפרעת קשב

אם אתם מחליטים לנסות תרופות, נקודת ההחלטה הראשונה היא האם לבחור בתרופות ממריצות או בתרופות לא ממריצות. לרוב משתמשים בממריצים כי בין היתר הן פועלים מייד ואין חובה לקחת אותם כל יום. כל יום בבוקר צריך להחליט אם באותו יום אתם מתכוונים לקחת את התרופה. לעומתן, התרופות הלא-ממריצות נלקחות מדי יום והשפעתם מופיעה בהדרגה. ברגע שהן מתחילות להשפיע הן פועלות כל הזמן עד שמפסיקים לקחת אותן, ואז הן בהדרגה מפסיקות להשפיע. לכל התרופות יכולות להיות תופעות לוואי (שעם רובן אפשר להתמודד בדרכים שונות).

התרופות הממריצות מבוססות על שתי קטגוריות: ריטלין ופוקלין (מתילפנידט ודקסמתילפנידט) ועל אמפטמינים כמו אטנט או ויואנס (ליסדקסאמפטמין). התרופות החדשות אינן באמת חדשות כיוון שהן וריאציות של התרופות הישנות, אשר משתמשות במנגנוני שחרור אחרים כדי לגרום לשחרור התרופות לאורכי זמן אחרים. יש אנשים שההבדל הזה יכול להיות עבורם מאד משמעותי, הן מבחינת היעילות והן מבחינת תופעות הלוואי.

תרופות מבוססות מתילפנידט

הקונצרטה, שהיא תרופת המתילפנידט הארוכה שקיימת היום בישראל, משתחררת שליש לאחר נטילת התרופה בבוקר ושני שליש לקראת הצהריים. התרופות החדשות משחררות את המתילפנידט בצורה טיפה שונה:

Aptensio: משחררת בערך 40% מהכמות בבוקר, למי שצריך השפעה חזקה יותר בבוקר, ומשחררת את ה 60% הנותרים כמה שעות מאוחר יותר.

Cotempla: משחררת את המתילפנידט בצורה שווה לאורך היום. יש אנשים ששחרור באופן יציב ולא בשני גלים יפחית להם תופעות לוואי

Quillivant ו- Quillichew, בדומה לתרופה הקודמת שציינתי אמורות להשתחרר בצורה יציבה לאורך היום, רק שאת הקוויליונט שותים ואת הקוויליצ'ו לועסים. יש אנשים שיש להם בעיות לבלוע וזה יכול לסייע להם.

תרופות מבוססות אמפטמינים

כל התרופות האלו פועלות במנגנון ביולוגי דומה לזה שקיים באטנט או אדראל:

Adzenys XR, עובד בטכנולוגיית שחרור כמו Cotempla, אבל במקום להכיל מתילפנידט התכשיר מכיל אמפטמינים. התרופה משתחררת בצורה יציבה לאורך היום, ואמורה פחות לפגוע בתאבון ולגרום לפחות תופעות לוואי.

Dyanavel XR: מדובר בתכשיר בשחרור מושהה שמגיע בצורת נוזל, כך שאפשר לדייק ממש במינונים.

Evekeo/Zenzedi: הם תכשירים שמבוססים על העובדה שהאמפטמינים מגיעים בצורת שני אננטיומרים (שתי זרועות). לכל זרוע יכול להיות פרופיל תופעות לוואי שונה במקצת. בזמן שבאטנט יש כ 75% אחוז דקסטרואמפטמין + 25% לבואמפטמין, שתי התרופות החדשות מציעות שילובים אחרים, Evekeo עם יחס של 50/50, ואילו Zenzedi מכילה רק דקסטרואמפטמין. כך שמדובר באמפטמין קצר טווח כמו אטנט אבל בגלל השינוי ביחסים יהיו מטופלים שירגישו הבדל בתגובה שלהם לכדור.

Mydayis, היא אולי התרופה הכי מעניינת למבוגרים. אטנט XR משתחרר בשתי פעימות – אחת מיידית והשניה לאחר כארבע שעות. לרוב המטופלים התרופה משפיעה למשך כ 12 שעות, אבל יש קבוצה שנזקקת להשפעה ארוכה יותר והם מוסיפים אחה"צ עוד תוספת של אטנט קצר טווח. באוכולסיה הזו נכללים אנשים שעובדים שעות ארוכות או סטודנטים שאמורים להמשיך ללמוד בערב. התכשיר הזה גורם לפעימה שלישית של שחרור התרופה וכך משפיע יותר שעות.

לסיכום:

לא מדובר באמת בתרופות חדשות, אבל הן יכולות להיות רלוונטיות עבורכם אם ניסיתם כבר את כל הקומבינציות הקיימות בישראל. החסרון העיקרי הוא שהן לא מיובאות לישראל וזה דורש תהליך השגת רשיון יבוא אישי ודורש עלות נוספת וניכרת.

 

ד"ר ירדן לוינסקי הוא פסיכיאטר מומחה, מנהל את מרכז רזולוציה לישומים פסיכולוגים מתקדמים. לפרטים נוספים או קביעת פגישה אפשר לשלוח דואר אל info@resolution.co.il או להתקשר עכשיו 03-6919961

לקבלת עדכונים אפשר להרשם לרשימת התפוצה או לעקוב אחריי בטוויטר.

קבלו עדכונים במייל

מחשבות של אחרים

פלונית: יש לי גיסה שנכנסה לדיכאון לאחר הלידה של הבת שלה ובייחוד לאחר שקיבלה איבחון על כך שהיא על הרצף האוטיסטי (הבת). ...

יעקוביאן חנוך: אני סובל שנים מכאבים כרוניים קשים בפלג גוף תחתון במיוחד ברגליים יש פריצות דיסק נירולג קבע פגיע עיצבית קשה...

יעל: שלום רציתי לדעת האם וולבוטרין גורם להשמנה? התחלתי לקחת לפני שבועיים, מיד שיפור במצב רוח, שיחסית יותר טוב, אך...

אני: מערכת החינוך בעיקר מתעלמת מהפרעת קשב, אלא אם במקרה דרך הביטוי שלה היא קושי במקצועות רבי מלל. ע"ע "לקות ללמידה"...

גראס: יש אנשים עם נטיה לפתח פסיכוזה, ברגע שישתמשו בגראס זה יעורר את הנטיה, מקרוב ראיתי את הקשר הישיר בין עישון גראס...

יצחק ויסברג: שלוםוברכה אני חושב שהקושי האמיתי שלי זה הפרעת קשב והפסיכולוג והפסיכטאר אומרים שזה אובססייה וא סי די מה אתה...

ליליטה: איך ניתן להיגמל מוולבוטרין בצורה הדרגתית אם אסור לחלק את הכדור?

נעמה: תודה על המאמר המרתק! כמה פרפקציוניסטי זה מצידי שמצאתי 2 מילים עם טעויות סופר במאמר ‍♀️ הן לא מפריעות לרצף...

הוספת תגובה






דוקטור, למה לא ענית? כדי להבין איך אני עונה לשאלות קראו את מדיניות התשובות שלי.

על מנת להגן על אתר זה מפני ספאם, שפה בוטה, התקפות אישיות או מסעות צלב, הפעלתי את אפשרות מודרציית התגובות באתר. כדי להבין איך אני עונה לשאלות קראו את מדיניות התשובות שלי.
אפרסם את תגובתך מייד לאחר שאוודא שאין שם שום דבר שמסוכן לבריאות.