הנה עוד כתבה בריטואל הדו – חודשי בסגנון "אוי אוי אוי כמה שהאינטרנט מסוכן לציבור". אני רוצה להזהר כיוון שאני מתבסס על הדיווח בעיתונות ולא על קריאת המאמר המקורי (כמובן שלא מציינים היכן פורסם). הפעם מדווחים על עבודה ראשונית שמתארת שלושה מקרים של אנשים שהיו להם סימפטומים פסיכוטיים שקשורים באינטרנט.
שוב, לא קראתי את העבודה עצמה ולכן אולי לא ראוי להתייחס לגוף העבודה, אבל אפשר בהחלט להתייחס למאמר שמתאר אותה. כמה דברים שצרמו לי כשקראתי את העבודה.
בעולם האקדמי ובמיוחד ברפואה לא נוטים להתייחס לשלושה מקרים כמשהו שאומר דבר או חצי דבר על האוכלוסיה הכללית. למיטב הבנתי גם החוקרים עצמם נזהרים מאד מלכרוך את האינטרנט כגורם לפסיכוזה אלא מציינים את האסוציאציה – שני הדברים קרו באותו זמן ולכן אנו מזהים אותם כקשורים זה בזה. הנקודה החשובה היא שפסיכוזה היא לרוב תלויית תרבות. אם יש אפריקאים שגרים באמצע הג'ונגל והם פסיכוטיים הם ידברו על מפלצות, שדים ורוחות ולא על מחשבות רדיפה מהשב"כ והמוסד – פשוט כי זה לא שייך לעולם המושגים שלהם.
הטענה שהפסיכוזה נגרמה על ידי האינטרנט לכן קצת מפוקפקת. בחברה שהאינטרנט היא חלק מהחיים, האינטרנט תהיה גם חלק מהפסיכוזה. אנשים שסובלים מפסיכוזה בין אם מדובר בסכיזופרניה, בדכאון פסיכוטי, בהפרעה דלוזיונלית או כל סוג אחר של פסיכוזה יכולים לפתח מחשבות שווא או הלוסינציות מתוך עולם התוכן שלהם. זוהי הרי חלק מהבעיה – הקושי להבחין בין המציאות לבין הדמיון.
אני לא מתכוון בכלל לדבר על התחום של התמכרות לאינטרנט שעלה בכתבה. באמת חבל על הזמן, וגם כתבתי על התמכרות לאינטרנט מספיק פעמים. לכן אסיים במחשבה אחת. אולי הגיע הזמן שאנשים עם רקע מחקרי יסקרו מחקרים? אני יודע שבעידן קיצוצי התקציב בעיתונות זה לא יקרה, אבל לכולם יש פנטסיות לפעמים. זה לא הופך אותנו לפסיכוטים.
ד"ר ירדן לוינסקי הוא פסיכיאטר מומחה, מנהל את מרכז רזולוציה לישומים פסיכולוגים מתקדמים. לפרטים נוספים או קביעת פגישה אפשר לשלוח דואר אל info@resolution.co.il או להתקשר עכשיו 03-6919961
לקבלת עדכונים אפשר להרשם לרשימת התפוצה או לעקוב אחריי בטוויטר.
3 תגובות לרשימה ”אהם אהם: "תקשורת באינטרנט עלולה לגרום לפסיכוזה"“, בסדר כרונולוגי. ניתן להוסיף תגובות בהמשך העמוד.
יום רביעי, 13 בינואר 2010 בשעה 18:43
שלום, אני מחפשת המלצות לפסיכיאטר שמטפל ב-OCD. מאיפה מתחילים? תודה.
יום רביעי, 13 בינואר 2010 בשעה 18:53
ירדן,
תוכל לקרוא את מה שהגבתי לכתבה ב"הארץ". ה"מחקר" הזה, שהוצג בכנס ולא פורסם (לפי הנאמר בכתבה), משקף טעות טיפוסית של הבנה קלינית והבחנה בין גורם לטריגר. מעניין שלא רק אני כתבתי את זה…
אני מקווה שיש פסיכיאטרים טובים יותר…
יום ראשון, 17 בינואר 2010 בשעה 13:43
את יכולה לפנות אלי כמובן