אימון ממוחשב למוח לא עובד?

מהומת אלוהים בשטח האימון למוח. אתם יודעים בוודאי שהדבר שהכי מפחיד אנשים זה אבדן זיכרון או ירידה בכושר הקוגניטיבי. מי מאיתנו לא מפחד להתחיל לשכוח שמות חשובים או אירועים מהותיים.  יש שיטות רבות שמבטיחות לשפר לנו את הכישורים הקוגניטיביים והכי פופולרית או הכי משווקת בהצלחה היא תעשיית האימונים הממוחשבים למוח האנושי.

מאמר שפורסם לאחרונה בעיתון הנחשב Nature מקעקע את את הרעיון של תרגילי המוח המסחריים. החוקרים לקחו יותר מ 11000 אנשים וחילקו אותם לשלוש קבוצות, לאחר ביצוע מבחני בסיס קוגניטיבים אחידים. הקבוצה הראשונה, ביצעה לפחות שלוש פעמים בשבוע, למשך מינימום של 10 דקות במשך שישה שבועות תרגולים ממוחשבים בתחום של הסקת מסקנות ופתרון בעיות. הקבוצה השניה ביצעה אותו מספר תרגילים בתחום של שיפור זכרון לטווח קצר, ריכוז, מתמטיקה ועיבוד קלט חושי ואילו הקבוצה השלישית נשלחה לחפש בגוגל פתרונות לכל מני שאלות מורכבות. לאחר שישה שבועות של תרגול נבדקו המשתתפים באותם מבחנים קוגניטיבים.

הממצאים? האנשים שתורגלו במשך שישה שבועות השתפרו בביצוע התרגילים אבל השיפור לא התרחב אל מעבר לתרגילים עצמם. יותר מכך, גם אם חלק מהמבחנים בדקו תחומים שקשורים לתרגול לא נצפה שינוי מהותי בתוצאות אותם מבחנים. אלו שבסך הכל גלשו בגוגל השיגו תוצאות דומות. חשוב לדעת שהחוקרים לא מצאו קשר בין משך האימון השונה בין הנבדקים השונים לבין שיפור בתוצאות. למרות זאת, תאורטית, אם תתאמנו כל יום, הרבה יותר זמן יתכן וכן יימצא שיפור מדיד.

אז מה לעשות? זו החלטה שלכם, כמו כל דבר בחיים.

ד"ר ירדן לוינסקי הוא פסיכיאטר מומחה, מנהל את מרכז רזולוציה לישומים פסיכולוגים מתקדמים. לפרטים נוספים או קביעת פגישה אפשר לשלוח דואר אל info@resolution.co.il או להתקשר עכשיו 03-6919961

לקבלת עדכונים אפשר להרשם לרשימת התפוצה או לעקוב אחריי בטוויטר.

קבלו עדכונים במייל

מחשבות של אחרים

כ.ד.ז: מגיע הרגע שאין ברירה אי אפשר לבד תודה על החיזוק

מזל ר.: נושא מעניין. אני לא יודעת מה הייתי עושה אם הייתי במצב כזה. אבל אני מכירה הרבה מתמודדי נפש שההתמודדות שלהם...

אסתי: האם ניתן ליטול אטנט לבעיות קשב וריכוז כשנוטלים קלונקס, האם יש להפסיק את הקלונקס לפני תודה

סני גורדון בר: מבקשת לדעת עבור בת משפחה בחו"ל האם אפשר לקבל קשר לפסיכיאטר ישראלי או דובר עברית בברלין שיכול לתת טיפול...

אור: המטפל מביא את עצמו לטיפול . את החוויות שלו , את הרגישות, החכמת חיים, הנסיון ועוד, לבינה אין את זה . פשוט אין . ...

טולידו רות: ברצוני להפסיק לקחת מירו 30 ופובוקסיל 50. האם הפסקה הדרגתית כלומר לרדת אחרי שש,בועיים לחצי כדור ולאחר מכן לרבע...

אור: לאור מה שאתה כותב, כמטופלת לשעבר אצל פסיכולוגית מדהימה, וכאחת שמשתמשת בAI ליישומים שונים , אני לא חושבת...

נעמה: אנחנו לא "לפעמים" מכירים את הגוף שלנו טוב יותר מכל אחד אחר - אנחנו תמיד מכירים את הגוף שלנו הכי טוב. וחולים לא...

תגובות

6 תגובות לרשימה ”אימון ממוחשב למוח לא עובד?“, בסדר כרונולוגי. ניתן להוסיף תגובות בהמשך העמוד.

  1. מאת נורית:

    הי,
    ובהמשך לנ"ל, מה אתה יודע על התוכנות לשיפור בעיות קשב וריכוז?
    תודה,
    נורית

  2. מאת ירדן לוינסקי:

    חלק מהמשתתפים עשו גם תרגילים לשיפור הריכוז. כאמור, לא נמצא שיפור מהותי. כמובן שיתכן שהחברות שמציעות תרגולים מציעות תרגולים אחרים לחלוטין. או שלא 🙂

  3. מאת אמיר גלבוע:

    הי,
    למיטב ידיעתי חלק מהתוכנות מדבר על מניעת התדרדרות ושימור המח במצבו הנוכחי ולא על שיפורו. אותי היה מעניין לראות מחקר רב שנתי שבודק אם תוכנות אלו והתרגול לאורך שנים ובכך לבדוק את תרומתו לשימור היכולות הקוגנטיביות.

    אמיר

  4. מאת David:

    I suspect the problem is the same as with learning to drive on a track or learning to lift weights on a machine. The path is too predictable.

    What the brain likes is entertainment – and as in all things it is the unpredictability life itself that entertains.

    That's what I think.

    GOGLE TRANSLATE SAYS:

    אני חושד שהבעיה היא זהה עם למידה לנהוג על מסלול למידה או להרים משקולות על מכונה. השביל הוא צפוי מדי.

    מה המוח אוהב הוא בידור – וכמו בכל דבר זה החיים הוודאות עצמה כי מבדר.

    זה מה שאני חושב.

  5. מאת אדם ג':

    שלום דוק' לווינסקי. מבלי לקרוא את המאמר, אלא רק את התיאור הקצר שלך אודותיו, הפגם העיקרי של המחקר ברור. כרעי התרנגולת השבריריות עליהן נשענת המסקנה, הן: זמן. כפי שאתה בעצמך סברת. המידע העדכני ביותר שיש לנו לגבי המוח, מידע שהפתיע מומחים רבים, מצא (בפישוט רב) שהמוח מסוגל לשנות את המבנה הפיזי של מרכיביו העצביים בעזרת תרגולים שונים ומשונים. תופעה זו, כפי שאתה וודאי יודע נקראת neuroplasticity. על כן הגיוני מאוד להניח שתרגולים שמטרתם שיפור תפקודי המוח שמוגדרים כ"כישורי מנהל", ינחלו הצלחה לאורך זמן ותרגול מתמיד. אני אפילו אנחש שקיימים שמחקרים שמוכיחים את זה, אבל זוהי כמובן השערה שלא בדקתי.

    לכל היותר הייתי נותן למאמר הזה את הכותרת שאימון מוחי לא משפר משמעותית כישורים מסויימים בתוך שישה שבועות.

  6. מאת אדם ג':

    חוזר בי מהטענות, אני מבין את הדברים הרבה יותר לעומק עכשיו, ובהחלט לא נראה שכרגע ישנן ראיות לשיפור משמעותי כלשהו לאורך זמן. לכל הפחות, לאנשים עם הפרעות קשב וריכוז אני חושב שאין מה להתקרב לתחום הזה כל זמן שהם יכולים להשיג את אותן תוצאות עם כדור ובפחות זמן.

הוספת תגובה






דוקטור, למה לא ענית? כדי להבין איך אני עונה לשאלות קראו את מדיניות התשובות שלי.

על מנת להגן על אתר זה מפני ספאם, שפה בוטה, התקפות אישיות או מסעות צלב, הפעלתי את אפשרות מודרציית התגובות באתר. כדי להבין איך אני עונה לשאלות קראו את מדיניות התשובות שלי.
אפרסם את תגובתך מייד לאחר שאוודא שאין שם שום דבר שמסוכן לבריאות.