לשינה יש משמעות רבה בבריאות שלנו, הן הגופנית והן הנפשית. אפילו את המעסיקים שלנו איכות השינה שלנו צריכה לעניין כי היא משפיעה על התפקוד שלנו במהלך היום. למרות כל המידע הרב שקיים בנושא, ישנן מגוון אמונות טפלות שהגיע הזמן להפיג, כך שהן לא ישפיעו על היכולת שלכם להשיג שינה טובה ומרעננת.
צריך שמונה שעות שינה
ההמלצה המוכרת ביותר שממליצים לאנשים שרוצים לישון שינה בריאה היא להקפיד על שמונה שעות שינה מדי לילה. באופן כללי זו המלצה טובה, אבל הבעיה היא שבאופן ספציפי ההמלצה לא מספיק טובה. ברור שאם כולם ישנו מספיק שעות הם יהיו בריאים יותר ואולי גם מאושרים יותר, אבל לא באמת כולם צריכים שמונה שעות שינה מדי לילה.
השינה שלנו מווסתת באופן כללי על ידי שתי מערכות שונות. המערכת הצירקדית מושפעת על ידי שעות אור וחושך ומאפשרת שעון פנימי שנמשך בערך 24 שעות. הכלל הזה נכון לכולנו, אבל הביולוגיה שלי שונה מהביולוגיה שלכם, והשעון הפנימי שלי שונה מהשעון שלכם. אפילו שינויים קטנים בשעון אישי שלי יכול להשפיע על מספר שעות השינה שהגוף שלי צריך.
המערכת השניה היא הצורך האינדיבידואלי שלי לישון. כשאני מתעורר בבוקר, הצורך שלי לישון שוב נמוך אבל ככל שהשעות חולפות הצורך של הגוף שלי לישון מתגבר. יש אנשים שהדחף לישון אצלם מתגבר מהר יותר ואחרים שצריכים פחות לישון. כך שאם אנחנו עובדים לפי כלל ברזל של 8 שעות בלילה, סביר שזה לא יתאים במדוייק לשעון הביולוגי שלנו.
אפשר להסתדר עם פחות משש שעות שינה
אפשר, אבל ממש לא מומלץ. גם אם אנחנו לא צריכים 8 שעות כל לילה, הרי שמחסור בשינה משפיע באופן ישיר על הבריאות הפיסית, הנפשית ועל התפקוד היומיומי של אנשים שישנים באופן קבוע פחות משש שעות שינה. רק אחוז קטן מהאוכלוסיה יכול להסתדר עם כמות שעות שינה קטנה בלי שזה ישבש את תפקודו. יש כל מני השערות מדוע אנשים מסויימים יכולים לתפקד עם מעט שעות. כנראה שהגנטיקה משחקת כאן תפקיד ועדיין נראה שהסיבה העיקרית היא שאנשים נוטים לתת לעצמם יותר מדי קרדיט ולחשוב שהם מתפקדים היטב, בזמן שהתפקוד שלהם בפועל פחות טוב. אז לא, לא מומלץ לכם להמשיך לישון רק 5 שעות בלילה.
הצורך בשינה יורד עם השנים
רובנו חושבים שככל שאנו מתבגרים אנו צריכים פחות שינה אבל זו תצפית לא מדוייקת. בגיל הילדות וגיל ההתבגרות אנחנו צריכים דווקא יותר שעות שינה ממה שהינו צריכים כילדים. לאחר גיל ההתבגרות, אנחנו מסתנכרנים על מספר שעות מסויים שאנו זקוקים לו כדי לתפקד היטב. בגיל המבוגר מתחילות בעיות שונות שגורמות לנו לישון פחות – אבל זה לא אומר שאנחנו צריכים פחות שינה אלא שיש לנו בפועל פחות שעות ממה שאנחנו צריכים.
בעצם, אנחנו מתחילים לאורך השנים לסבול מבעיות שונות שמפריעות – שינויים הורמונלים, בעיות גופניות ואפילו הפרעות שינה גורמות לנו לקשיים להרדם ויקיצות מרובות. השעון הפנימי שלנו מתחיל להחלש וכתוצאה מחזור השינה שלנו פחות יציב. אנשים מבוגרים יותר יכולים לישון פחות בלילה אבל להזדקק לשעת נמנום בצהריים כדי לנוח מספיק.
אפשר להשלים שעות שינה בסוף השבוע
אנשים רבים שמאד עמוסים באמצע השבוע מאפשרים לעצמם לישון פחות שעות לאורך ימי השבוע. לדוגמא לישון חמש וחצי שעות מדי לילה למרות שאתם זקוקים לשבע, כך שבסוף השבוע חסר לכם לילה שלם של שינה. במקרים רבים אנחנו חושבים שנצליח להשלים פערים בסוף השבוע אם נישן 12 שעות (כולנו היינו פעם חיילים). אבל שינה טובה לילה אחד או שניים, לא יכולים לפצות על הנזק הבריאותי שמחסור בשינה לאורך כל השבוע גורם. בנוסף, גם ליותר מדי שעות שינה בבת אחת יכולות להיות תופעות בריאותיות שליליות.
אוכל יכול לשפר את השינה
יש מני מזון שונים כמו חלב שנקשרו לעליית רמת טריפטופאן, שבעצמו קשור ליצור של מלטונין. התאוריה אומרת שאם נשקה חלב חם לפני השינה רמת המלטונין תעלה וכך נישן טוב יותר. הבעיה היא שכדי להשפיע על רמות טריפטופאן צריך לשתות כמויות עצומות של חלב, והתהליך במילא איננו מיידי כך ששתיית חלב לפני השינה לא תשפיע על השינה באותו לילה. במיוחד כשלא נמצאה שום הוכחה להשפעה ישירה של הכמות שמכניסים במזון לבין הכמות שנמאצת במוח. הסיבה האמיתית לכך שאנחנו מרגישים רדומים היא שאחרי ששותים הרבה או אוכלים הרבה, היא שהגוף עסוק בלפרק את הפחממות והסוכרים שצרכנו. יותר מכך, מבוגרים רבים מתקשים להרדם אחרי ארוחה גדולה.
בקיצור, הפתרון הטוב ביותר הוא לנסות לשמור על שגרת שינה עם מספיק שעות שינה ולטפל בגורמים לבעיות שינה (אם יש כאלו).
יש לכם טיפים לשינה טובה?
ד"ר ירדן לוינסקי הוא פסיכיאטר מומחה, מנהל את מרכז רזולוציה לישומים פסיכולוגים מתקדמים. לפרטים נוספים או קביעת פגישה אפשר לשלוח דואר אל info@resolution.co.il או להתקשר עכשיו 03-6919961
לקבלת עדכונים אפשר להרשם לרשימת התפוצה או לעקוב אחריי בטוויטר.
תגובה אחת לרשימה ”אמונות טפלות בנושא שינה“, בסדר כרונולוגי. ניתן להוסיף תגובות בהמשך העמוד.
יום שני, 18 בפברואר 2019 בשעה 15:22
היי דוקטור. מה עם לקיחת גלולת מלטונין לפני השינה ? אני יודע שזה מוגדר כהורמון ולכן לא נמכר בארץ, אבל אין בעיה להשיג את זה בחו״ל.