פסיכותרפיה עובדת אבל לא בשביל כולם

טיפולים שעובדים טוב בעבור הרבה אנשים לא עובדים טוב בעבור כל האנשים. גם טיפולים יעילים יכולים להגיע עם תופעות לוואי ועם סיבוכים. זו הטענה המרכזית והנכונה כנגד הטיפולים התרופתיים בתחום הפסיכיאטריה, אבל היא נכונה גם עבור פסיכותרפיה.

פסיכותרפיה היא כלי מוכח ויעיל לטיפול במגוון בעיות פסיכיאטריות. יותר מדי אנשים נוטלים תרופות כשהם יכולים לשפר את מצבם בעזרת טיפול פסיכולוגי כזה או אחר. אבל גם לפסיכותרפיה יש את הבעיות שלה. כמו כל טיפול אפקטיבי, צריך לבצע את הפסיכותרפיה בצורה נכונה, בצורה שיטתית ולאינדיקציות המתאימות.

מאז שפרויד וברוייר גילו שלדבר עם אנשים יכול לרפא אותם מתסמינים גופניים, אלפי חוקרים ניסו להגדיר מהם המרכיבים היעילים בפסיכותרפיה. האם זו הטכניקה הספציפית? היכולות המרפאות של הפסיכולוג? העובדה שיש מישהו שמבין אותך, שומע אותך ומאשר את מה שאתה אומר? כל השאלות האלו חשובות, אבל הם רק חלק מהתמונה הכללית.

כמו שכתבתי, אין ספק שפסיכותרפיה עוזרת להתמודדות עם מרבית התחלואה הנפשית. אבל אם פסיכותרפיה מספיק חזקה כדי ליצור שינוי חיובי, למה לחשוב שהיא לא יכולה גם להביא לשינוי שלילי? הערכות שונות מדברות על כך שמצבם של עד 15% מהמטופלים בפסיכותרפיה מחמיר בעקבות טיפול.

כשאנחנו מתייחסים לתופעות שליליות של טיפול, זו יכולה להיות או החמרה של תסמינים שהיו לפני הטיפול כמו דיכאון או תחושות של חוסר אונים, או הופעת בעיות חדשות כמו בעיות בדימוי העצמי, בעיות זוגיות או יצירת תלות חדשה במטפל.

למה הפסיכותרפיה לא מצליחה?

בהרבה מקרים, כשהטיפול לא מצליח מאשמים את המטופל בכך שהוא 'עמיד לטיפול' או 'לא מסוגל להפיק תועלת מהטיפול'. אז בהחלט יש מקרים שזה נכון, אבל האם זו הדרך האינסטינקטיבית שמטפל שרואה שהטיפול לא מצליח צריך לחשוב בה? זו גם לא דרך טובה להסביר תוצאות שליליות. לפעמים הטכניקה הטיפולית שבה השתמשו היתה בעייתית מלכתכילה, כמו טכניקות לשינוי העדפה מינית או שימוש בזכרונות משוחזרים בטיפול בטראומה. ולפעמים יש מטופלים שהם באמת כל כך בעייתיים, שהם לא נותנים למטפלים שלהם אפשרות לבצע איזה שינוי או תהליך. אבל האם יכול להיות שזה מנגנון התמודדות שלנו, המטפלים כדי להתעלם מהכשלונות שלנו? מחוסר יכולת לומר 'אני לא יכול לעזור למטופל הספציפי הזה?' אולי המטופל הזה באמת יכול להתמודד רק עם תרופות ולא בנוי לפסיכותרפיה, או שאולי אני פשוט לא יודע איך לעזור לו?

שלא לדבר על התפקיד של המטפל בכשלון של הטיפול. יש מטפלים אמפאתים, סקרנים, אשר מחפשים משוב ומעריכים מחדש את יעילות הטיפול תוך כדי הטיפול יחד עם המטופל שלהם. מטפלים אחרים לא עושים את כל הדברים הללו או את חלקם. אז אולי הטכניקה של הטיפול לא היתה בעייתית אלא איך המטפל השתמש בטכניקה הטיפולית? אולי שימוש מוגזם מדי באמפתיה או פחות מדי שיקוף? אולי נוקשות רבה מדי בטיפול ההתנהגותי? יש מטפלים שהם גרועים בתחומים מסויימים ממטפלים אחרים, אבל כמעט לא מדברים על זה, ומאד קשה למטופלים לדעת את זה.

חלק גדול מהמטפלים נעזרים בפידבק מהמטופלים שלהם כדי לבדוק אם הטיפול מתאים. הם גם מאד ביקורתיים כלפי עצמם, וכל התחום הטיפולי מכיל מנגנוני ביקורת רבים כמו הדרכה, מחקר וישיבות צוות. אבל יותר מכל, אנשי הטיפול צריכים לזכור את שבועת היפוקרטס: 'קודם כל אל תגרמו נזק".

המנבא הטוב ביותר לתוצאה הטיפולית היא מערכת יחסים של אמון בין המטפל לבין המטופל שלו. מטפל אחד שהוא מדהים עבור מטופל אחד, יכול להיות גרוע מאד עבור מטופל אחר. אי אפשר לנבא איזו זוגיות תצליח בחיי היומיום ולכן גם לא ניתן לנבא איזו קשר טיפולי טוב יצליח ואיזה יכשל.אבל אם אתם מרגישים לאורך זמן שהקשר לא עובד, זה הזמן לבחון שינוי.

למרות כל מה שכתבתי, צריך לזכור שבעולם שבו אנחנו חיים, מעט מדי אנשים שזקוקים לטיפול בכלל מקבלים טיפול. מעט מדי אנשים פונים לטיפול, מעט מדי מגיעים לפסיכיאטרים, מעט מדי מגיעים לפסיכולוגים ומקבלים פסיכותרפיה. אנחנו צריכים למצוא דרכים לצמצם את תופעות הלוואי הברורות של התרופות והנסתרות של הפסיכותרפיה, כדי שאנשים יוכלו לקבל את הטיפול המתאים להם.

 

ד"ר ירדן לוינסקי הוא פסיכיאטר מומחה, מנהל את מרכז רזולוציה לישומים פסיכולוגים מתקדמים. לפרטים נוספים או קביעת פגישה אפשר לשלוח דואר אל info@resolution.co.il או להתקשר עכשיו 03-6919961

לקבלת עדכונים אפשר להרשם לרשימת התפוצה או לעקוב אחריי בטוויטר.

קבלו עדכונים במייל

מחשבות של אחרים

אסתי: האם ניתן ליטול אטנט לבעיות קשב וריכוז כשנוטלים קלונקס, האם יש להפסיק את הקלונקס לפני תודה

סני גורדון בר: מבקשת לדעת עבור בת משפחה בחו"ל האם אפשר לקבל קשר לפסיכיאטר ישראלי או דובר עברית בברלין שיכול לתת טיפול...

אור: המטפל מביא את עצמו לטיפול . את החוויות שלו , את הרגישות, החכמת חיים, הנסיון ועוד, לבינה אין את זה . פשוט אין . ...

טולידו רות: ברצוני להפסיק לקחת מירו 30 ופובוקסיל 50. האם הפסקה הדרגתית כלומר לרדת אחרי שש,בועיים לחצי כדור ולאחר מכן לרבע...

אור: לאור מה שאתה כותב, כמטופלת לשעבר אצל פסיכולוגית מדהימה, וכאחת שמשתמשת בAI ליישומים שונים , אני לא חושבת...

נעמה: אנחנו לא "לפעמים" מכירים את הגוף שלנו טוב יותר מכל אחד אחר - אנחנו תמיד מכירים את הגוף שלנו הכי טוב. וחולים לא...

חיים: מאמר מחכים, תודה

אדוה: היי ירדן, האם אתה יכול לתת דוגמאות לאסטרטגיות התמודדות?

תגובות

תגובה אחת לרשימה ”פסיכותרפיה עובדת אבל לא בשביל כולם“, בסדר כרונולוגי. ניתן להוסיף תגובות בהמשך העמוד.

  1. מאת א:

    למה אתה חושב שמעט מדי מקבלים טיפול? על בסיס מה אתה יכול לומר כזאת אמירה?

הוספת תגובה






דוקטור, למה לא ענית? כדי להבין איך אני עונה לשאלות קראו את מדיניות התשובות שלי.

על מנת להגן על אתר זה מפני ספאם, שפה בוטה, התקפות אישיות או מסעות צלב, הפעלתי את אפשרות מודרציית התגובות באתר. כדי להבין איך אני עונה לשאלות קראו את מדיניות התשובות שלי.
אפרסם את תגובתך מייד לאחר שאוודא שאין שם שום דבר שמסוכן לבריאות.