מושגים : פרוזאק / פריזמה

פרוזאק (Prozac) הייתה הראשונה במשפחת תרופות שנקראת SSRI (ר"ת של Selective serotonin reuptake inhibitor, מעכבי ספיגה חוזרת של סרוטונין). תרופה זו היוותה בשנות השמונים פריצת דרך משמעותית בטיפול בדיכאון, כיוון שהיא מייצגת משפחת תרופות עם פחות תופעות לוואי מהתרופות הישנות יותר. התרופה הפכה פופולרית בארה"ב עד כדי כך שנכתבו עליה ספרים וצולמו סרטים.

החומר הפעיל בתרופה פרוזאק הוא פלואוקסטין (Fluoxetine), והיום לאחר שהפטנט של התרופה פג, היא נמכרת גם תחת השמות פלואוקסטיןפלוטין, פריזמה ופריזמה פורטה. משפחת התרופות SSRI משפיעה על סרוטונין, חומר שקיים במוח של כולנו ותפקידו לקשר בין תאי העצב באיזורים שונים במוח. במהלך השנים התברר שיש קשר בין דיכאון וחרדה לבין הפרעות במערכת הפועלת עם סרוטונין.

הפרוזאק והתרופות האחרות ממשפחת ה SSRI מעלות את רמת הסרוטונין באזורים מסויימים וכך משפיעה על החרדה והדיכאון. בין התרופות המוכרות במשפחה הזו אפשר למצוא גם את ציפרלקס, סרוקסט, לוסטרל, פבוקסיל ואף שמות ישראליים יותר כמו רסיטל, סרנדה ואסטו.

מתי משתמשים בפריזמה ובפרוזאק?

פרוזאק משמשת לטיפול במצבים של דיכאון מאג'ורי, אבל נמצאה יעילה ואושרה לטיפול גם במצבים של הפרעה אובססיבית קומפולסיבית (OCD), בולמיה, תסמונת קדם וסתית וגם משמשת לטיפול בבני נוער וילדים מתחת לגיל 18. לעיתים התרופה ניתנת לטיפול גם במצבים כמו פיברומיאלגיה, עייפות כרונית, טרשת נפוצה, כאבי ראש, סינדרום המעי הרגיז (IBS) וגם למניעת שפיכה מוקדמת.

לכל התרופות ממשפחת SSRI יכולות להיות תופעות לוואי שונות כשהנפוצות ביותר הן תופעות לוואי של מערכת העיכול כמו כאבי בטן, בחילות או יובש בפה. לפעמים מופיעים גם קשיים בשינה, ו/או ירידה בחשק המיני. אין צורך להיבהל – לא כל מי שנוטל פרוזאק חייב לסבול מכל התופעות האלה, ובוודאי שלא באותה חומרה. התועלת שמביאה פרוזאק בטיפול בדיכאון ובחרדה עולה בהרבה על אי-הנוחיות שבכמה מתופעות הלוואי הללו.

זוהי תרופה ותיקה ומוכחת ולכן פסיכיאטרים רבים ממליצים עליה למטופלים שלהם.  תופעות לוואי הן כמובן שיקול בעת מתן תרופה, ומצד שני יש לשקול מה יקרה אם לא תקחו את התרופה. כמו כל התרופות ממשפחת SSRI לא מומלץ לשתות אלכוהול בזמן נטילת פרוזאק, ומומלץ להתייעץ עם הפסיכיאטר אם את אשה בהריון או מניקה. לא כדאי להגדיל מינוני פרוזאק/פריזמה או להתחיל או להפסיק טיפול מבלי להתייעץ עם פסיכיאטר מומחה.

אז כדאי לקחת תרופה כמו פרוזאק / פריזמה?

לתרופה יש זמן מחצית חיים ארוך, לכן גם אם שוכחים לקחת אותה מדי פעם לא יופיעו תופעות לוואי. מצד שני, לוקח לה יותר זמן להעלם מהגוף לאחר ההפסקה (ויש פסיכיאטרים שמשתמשים בתופעה זו כדי לעזור למטופלים להגמל מתרופות אחרות). פרוזאק גם יכולה להשפיע על ההשפעה של תרופות פסיכיאטריות נוספות לכן כדאי לוודא שהפסיכיאטר שלכם יודע שאתם לוקחים עוד תרופות. לתרופה לוקח לרוב כארבעה שבועות כדי להגיע להשפעה מלאה ואם אתם לא מרגישים כלום לאחר 6 שבועות, כדאי להתייעץ עם הפסיכיאטר שלכם. גם במקרה כזה וגם אם תופעות הלוואי לא חולפות, ישנן אלטרנטיבות.

תזכורת: אין בשום פנים להשתמש בתרופה הזו או בכל תרופה אחרת ללא המלצה מפורשת מרופא ובענייני נפש מומלץ כי זה יהיה פסיכיאטר או פסיכיאטר מומחה.

בסך-הכל פרוזק היא תרופה טובה, שמצד אחד נחשבת בטוחה מאד ומצד שני יתכנו תופעות לוואי במהלך השימוש בה. ההחלטה על הטיפול צריכה להתקבל ביניכם לבין הפסיכיאטר שלכם.

Selective serotonin reuptake inhibitor

ד"ר ירדן לוינסקי הוא פסיכיאטר מומחה, מנהל את מרכז רזולוציה לישומים פסיכולוגים מתקדמים. לפרטים נוספים או קביעת פגישה אפשר לשלוח דואר אל info@resolution.co.il או להתקשר עכשיו 03-6919961

לקבלת עדכונים אפשר להרשם לרשימת התפוצה או לעקוב אחריי בטוויטר.

קבלו עדכונים במייל

מחשבות של אחרים

אסתי: האם ניתן ליטול אטנט לבעיות קשב וריכוז כשנוטלים קלונקס, האם יש להפסיק את הקלונקס לפני תודה

סני גורדון בר: מבקשת לדעת עבור בת משפחה בחו"ל האם אפשר לקבל קשר לפסיכיאטר ישראלי או דובר עברית בברלין שיכול לתת טיפול...

אור: המטפל מביא את עצמו לטיפול . את החוויות שלו , את הרגישות, החכמת חיים, הנסיון ועוד, לבינה אין את זה . פשוט אין . ...

טולידו רות: ברצוני להפסיק לקחת מירו 30 ופובוקסיל 50. האם הפסקה הדרגתית כלומר לרדת אחרי שש,בועיים לחצי כדור ולאחר מכן לרבע...

אור: לאור מה שאתה כותב, כמטופלת לשעבר אצל פסיכולוגית מדהימה, וכאחת שמשתמשת בAI ליישומים שונים , אני לא חושבת...

נעמה: אנחנו לא "לפעמים" מכירים את הגוף שלנו טוב יותר מכל אחד אחר - אנחנו תמיד מכירים את הגוף שלנו הכי טוב. וחולים לא...

חיים: מאמר מחכים, תודה

אדוה: היי ירדן, האם אתה יכול לתת דוגמאות לאסטרטגיות התמודדות?

תגובות

63 תגובות לרשימה ”מושגים : פרוזאק / פריזמה“, בסדר כרונולוגי. ניתן להוסיף תגובות בהמשך העמוד.

  1. מאת Nuna:

    אני לקחתי פלוטין במשך 20 שנה ועכשיו עקב סיבה שלא ניתן למצוא יותר בארץ, נתנו לי פרוזק. רציתי לדעת מה הבדל ביניהם ב קשר לתופעות לוואי!!

  2. מאת ירדן לוינסקי:

    @נונה, מדובר בשני תכשירים שמכילים את אותו חומר פעיל (האמת היא שהפרוזק היא המקור והפלוטין הוא ההעתק), יש אנשים שיגיבו טוב יותר לראשונה ואחרים לשניה.

  3. מאת רותי:

    שלום מר לוינסקי.

    לא ברור לי מדוע כתוב "52 תגובות", אבל בפועל רואים תגובה אחת ומענה אחד.

    אודה לתשובתך

  4. מאת תומר:

    שלום דוקטור סובל מחרדה כללית בטיפול תרופתי די הרבה זמן אך לא מצליח להגיע לאיזון מלא לוקח כיום 90 סימבלטה ו20 ציפרלקס כבר חודש וחצי לאחר ששילוב של סימבלטה 90 ו200 לוסטרל גם לא היתה הגעה לאיזון מלא האם כדאי לעבור לפריזמה פורטה בשילוב הסימבלטה ?

  5. מאת ירדן לוינסקי:

    רותי, זה באג במערכת שטרם הצלחתי לפענח

    @תומר, אני באמת לא יכול לומר לך איזה תרופות צריך לקחת בלי להכירך. אבל זה נשמע לי עוד מאותו דבר, כדאי להתייעץ עם הרופא שלך על אלטרנטיבות

  6. מאת רותם:

    שלום

    איזו תרופה דומה בהשפעה שלה לשל פריזמה ושלא גורמת תופעות לוואי של חוסר טעם?

    אני נוטלת כחצי שנה ויש לי טעם לוואי נוראי בפה ולפעמים חוסר טעם לחלוטין

  7. מאת שיר:

    שלום. בעקבות סיבות מסוימות נאלצתי לאחר שנתיים שבהן נטלתי פריזמה לעבור לקחת אותו מינון של פרוזק. עבר שבוע והתחלתי לחוש עייפות כל יום כל היום. הגיוני שזה בגלל הפרוזק, למרות שיש בו אותו חומר פעיל?

  8. מאת ירדן לוינסקי:

    @שיר, סוגים שונים של אותו תכשיר נספגים בקצב שונה בזרם הדם ולכן יכול להיות הבדלים.

  9. מאת נועה לוי:

    התחלתי לקחת פריזמה חצי כדור בבוקר ויום לפני שהתחלתי לקחת את התרופה שתיתי אלכוהול בלילה, ושמעתי שאם לוקחים את התרופה ואלכוהול זה יכול להגביר את המחשבות הטורדניות, ואני מאוד מרגישה שזה קרה, אז השאלה שלי היא תוך כמה זמן זה יעלם? וגם כמה אלכוהול מותר לשתות כשלוקחים את התרופה?

  10. מאת אתי:

    דר לוינסקי שלום, בני בן 9 ילד בהתפתחות נורמטיבית, מתפקד, מדהים ורגיש. בשנה האחרונה נראית הימנעות לצאת להפסקות, קם משינה בלילה כי מפחד ועוד. אבל שוב, סהכ ילד טוב עם ציונים טובים ועם חבר אחד על אחד מתפקד טוב. פסיכאטרית המליצה לנו על רבע כדור פריזמה בשילוב עם טיפול פסיכולוגי כי לדעתה יש לו דיכאון וחרדות. רציתי לדעת האם הטיפול בטוח בילדים? האם עלול להחמיר הדיכאון או עלולות להתפתח מחשבות שווא? האם זה לא נמהר לתת לילד תרופות פסיכיאטריות בגלל בעיות חברתיות (בבית הוא לגמרי רגיל עם תחומי עניין וכו)?
    אודה לתשובתך

  11. מאת ירדן לוינסקי:

    @אתי, אני לא פסיכיאטר ילדים, אבל פרוזאק היה התרופה הכי נחקרת בילדים ונחשבת לבטוחה ביותר. אני לא יכול להביע דעתי על הצורך בתרופה אצל בנך. כדאי שתתיעצי עם הרופא שלו

  12. מאת נער מסכן:

    בעקבות הפרעת כפיתיות במחשבה אני לוקח כל יום ע"פ הפניה מד"ר 300 מ"ג פבוקסיל, זה עוזר לי, יחד עם טיפול פסיכולגי, אך לא לא לגמרי ז"א המחשבות איתי אך לא מפריעות לי למהלך החיים, השאלה אם אפשר להגיע לתוצאות טובות יותר?

  13. מאת שיר:

    היי אשמח לעזרתך ד״ר,
    חזרתי לקחת פריזמה בעצת הרופא המטפל, כרגע 8 ימים לתוך הטיפול על 10 מ״ג (בהמשך יעלה ל20 מ״ג)
    בעבר התרופה היטיבה איתי מאוד וגם לאחר ההפסקה הרגשתי מאוד מאוזנת עד לאחרונה ולכן התחלתי
    ליטול שוב
    ביומיים האחרונים אני מרגישה התגברות של החרדה, תסמינים פיזיים כמו פה וגרון שורף, טעם רע בפה,ושאר דברים לא נעימים.
    האם נורמלי לחוות תופעות כאלה על פריזמה? אני יוצאת מנקודת הנחה שזה זמני עד שאתאזן אבל זה מאוד קשה ומפריע לי לתפקוד היומיומי, מתקשה להירדם ולתפקד רגיל.
    אודה לכל עזרה/עצה כלשהי

הוספת תגובה






דוקטור, למה לא ענית? כדי להבין איך אני עונה לשאלות קראו את מדיניות התשובות שלי.

על מנת להגן על אתר זה מפני ספאם, שפה בוטה, התקפות אישיות או מסעות צלב, הפעלתי את אפשרות מודרציית התגובות באתר. כדי להבין איך אני עונה לשאלות קראו את מדיניות התשובות שלי.
אפרסם את תגובתך מייד לאחר שאוודא שאין שם שום דבר שמסוכן לבריאות.