מתבוננים פנימה: מחלות חגים

האם יש דבר כזה מחלות חגים ואם כן, איך אפשר להתמודד איתן בצורה טובה?

אני רק רוצה לומר שאין דבר כזה בספרות הרפואית 'מחלות החגים' כמחלה פורמלית, אך כל מי שעוסק בבריאות הנפש מכיר ופגש איך אצל אנשים סביב חגים יש החרפה במצוקה נפשית. החגים, שאמורים להיות זמן של שמחה ואיחוד משפחתי, לעיתים קרובות הופכים למקור של מתח וקושי לרבים. ולפני שתגידי משהו, אני יכול להרגיע אותך שזה קורה בכל העולם ובכל המדינות. גם לפני כריסמס ויום השנה החדשה הסיני.

עוד מעט פסח, וחגים מביאים איתם ציפיות גבוהות לשמחה והתכנסות משפחתית, אבל לעיתים קרובות אלו ציפיות שלא מתממשות וגורמות לאכזבה ולתחושת כישלון. השנה גם נכנס מרכיב נוסף סביב המצב הבטחוני והכלכלי,  של התמודדות עם תחושות כמו איך אפשר לשמוח כשאנשים סובלים במנהרות של חמאס, או שפתאום המצב הכלכלי פחות טוב וההכנות ותכנון החג מוסיפים לחץ נוסף. נוספת התמודדות עם זיכרונות מכאיבים או אבדות שעלולים להתעצם בתקופה זו, מה שיכול להוביל לתחושות של דיכאון ובדידות.

במקרים מסוימים, החגים מציפים את האדם בדרישות חברתיות ומשפחתיות שאינו מסוגל או אינו רוצה לעמוד בהן, מה שגורם לתחושת לחץ וחרדה. לאורחי חיים מודרניים, שבהם רבים מאיתנו מרגישים נתק מחברתי או משפחתי, החגים יכולים להדגיש את התחושה הזו ולהעמיק את התחושה של בדידות.

לדוגמא, לפני חודש קיבלתי טלפון ממטופלת ותיקה שלי. היא שייכת למגזר החרדי וכמובן שהיא כמו כל בני משפחתה מקפידים על נקיון לקראת פסח ועל אירוח בני משפחה לליל הסדר. כל מי שמארח לחג יודע מה זה אומר. יש אנשים שעצם המחשבה גורמת להם מייד להזמין טיסה לחו"ל. ואצלה זה מגביר את הלחץ ואת ה OCD שלה, כך שהיא התקשרה אלי והתייעצה אם לשנות את מינון התרופות.

דוגמא אחרת, היא הארוחות המשפחתיות. בישראל במיוחד, אבל גם בעולם חלק מהותי מהחג הוא הארוחה המשפחתית. תחשבו לרגע איזה אתגר חווה מישהו שמתמודד עם הפרעות אכילה, שהוא צריך לשבת כמה שעות באירוע שחלק גדול ממנו סובב סביב אוכל. זה יכול להוביל לתחושות של חוסר שליטה, אשמה ובושה ולהחריף הפרעות אכילה קיימות.

ארוחות משפחתיות הן רקע נפלא ליצירת זיכרונות מתוקים, אבל יש אנשים רבים שזוכרים דווקא רגעים פחות נעימים. כמו כשדודה חסרת טאקט שואלת בדיוק כסיימתם לקרוא את ההגדה עם אפס מודעות עצמית, "אז מתי אתם מתכוונים להיכנס להריון?" השאלה, שאולי נשאלת בתום לב או מתוך סקרנות טהורה, יכולה להיות מכה לזוגות שמתמודדים עם פוריות, לאינדיבידואלים שבחרו בדרך חיים ללא ילדים, או לכאלו שפשוט מעדיפים לשמור על פרטיותם.

אז חגים יכולים להיות תקופה נהדרת וגם לפעמים פחות. ולכן אם החגים קשים עבורכם, צריך להיות מוכנים עם תכנית מוגדרת איך להתמודד:

  • לדעת לזהות מה הטריגר שמפעיל אתכם.
  • לקבוע תוכנית התמודדות מראש
  • אפילו לפנות לעזרה מקצועית. זו לא בושה.

 

ד"ר ירדן לוינסקי הוא פסיכיאטר מומחה, מנהל את מרכז רזולוציה לישומים פסיכולוגים מתקדמים. לפרטים נוספים או קביעת פגישה אפשר לשלוח דואר אל info@resolution.co.il או להתקשר עכשיו 03-6919961

לקבלת עדכונים אפשר להרשם לרשימת התפוצה או לעקוב אחריי בטוויטר.

קבלו עדכונים במייל

מחשבות של אחרים

פלונית: יש לי גיסה שנכנסה לדיכאון לאחר הלידה של הבת שלה ובייחוד לאחר שקיבלה איבחון על כך שהיא על הרצף האוטיסטי (הבת). ...

יעקוביאן חנוך: אני סובל שנים מכאבים כרוניים קשים בפלג גוף תחתון במיוחד ברגליים יש פריצות דיסק נירולג קבע פגיע עיצבית קשה...

יעל: שלום רציתי לדעת האם וולבוטרין גורם להשמנה? התחלתי לקחת לפני שבועיים, מיד שיפור במצב רוח, שיחסית יותר טוב, אך...

אני: מערכת החינוך בעיקר מתעלמת מהפרעת קשב, אלא אם במקרה דרך הביטוי שלה היא קושי במקצועות רבי מלל. ע"ע "לקות ללמידה"...

גראס: יש אנשים עם נטיה לפתח פסיכוזה, ברגע שישתמשו בגראס זה יעורר את הנטיה, מקרוב ראיתי את הקשר הישיר בין עישון גראס...

יצחק ויסברג: שלוםוברכה אני חושב שהקושי האמיתי שלי זה הפרעת קשב והפסיכולוג והפסיכטאר אומרים שזה אובססייה וא סי די מה אתה...

ליליטה: איך ניתן להיגמל מוולבוטרין בצורה הדרגתית אם אסור לחלק את הכדור?

נעמה: תודה על המאמר המרתק! כמה פרפקציוניסטי זה מצידי שמצאתי 2 מילים עם טעויות סופר במאמר ‍♀️ הן לא מפריעות לרצף...

הוספת תגובה






דוקטור, למה לא ענית? כדי להבין איך אני עונה לשאלות קראו את מדיניות התשובות שלי.

על מנת להגן על אתר זה מפני ספאם, שפה בוטה, התקפות אישיות או מסעות צלב, הפעלתי את אפשרות מודרציית התגובות באתר. כדי להבין איך אני עונה לשאלות קראו את מדיניות התשובות שלי.
אפרסם את תגובתך מייד לאחר שאוודא שאין שם שום דבר שמסוכן לבריאות.