טריכוטילומניה: בלי שיער, בלי מנוחה

טריכוטילומניה שייכת לקבוצת בעיות שנקראת "הפרעות שליטה בדחפים", ומתבטאת בין השאר בתלישת שיער מכוונת. לרוב היא מופיעה בילדות, אצל מתבגרים ואנשים צעירים. מה גורם לה ומה אפשר לעשות?

לא מזמן כתבה כאן אחת הקוראות תגובה לאחד הפוסטים (על מחשבות אובססיביות), וסיפרה שכבר שנים היא עוסקת בצורה קבועה בתלישת שערות ובאכילתן.

היא ביקשה לדעת זה האם מדובר בסוג של אובססיה, או אולי תופעה אחרת. במענה לשאלתה אפשר לומר בכלליות שלא מדובר באובססיה אלא בתופעה שנקראת טריכוטילומניה (Trichotillomania).

מהי טריכוטילומניה?

טריכוטילומניה שייכת לקבוצת בעיות שנקראת "הפרעות שליטה בדחפים", ומה שמאפיין אותן הוא שהאדם רוצה לעשות משהו שאינו טוב עבורו ומתקשה לשלוט בדחף זה. טריכוטילומניה, באופן ספציפי, מתבטאת בתלישת שיער מכוונת ומופיעה לרוב בגיל הילדות או הבגרות המוקדמת, אצל מתבגרים ואנשים צעירים.

תלישת השיער בטריכוטילומניה אינה גורמת לכאב, ולהפך – היא מלווה בתחושת ריגוש ומתח לפני התלישה ותחושה של הקלה וסיפוק אחריה. לרוב, אנשים שסובלים מטריכוטילומניה תולשים שיער באיזור הקרקפת, הגבות, הריסים והזקן, אך בעצם כל איזור שבו יש שיער יכול להיות איזור מטרה לתלישה. בחלק מהמקרים אנשים שסובלים מטריכוטילומניה גם מכניסים את השיער התלוש לפה ובולעים אותו, כוססים ציפורניים, ואפילו מבצעים פעולות שונות של פגיעה עצמית.

הבעיה העיקרית וסיבת הפניה המוקבלת לטיפול, היא הופעה של קרחות באיזורים שונים, או לדוגמא תלישת כל שיער הגבות. כשהנזק לאדם כבר ניכר לעין. לפעמים האדם עצמו לא חש בבעיה והוא מגיע לטיפול כי מעירים לו על התנהגותו.

עוד פרטים טכניים על טריכוטילומניה

השיעור באוכלוסיה אינו ידוע מספיק, כיוון שרבים מהאנשים שסובלים מטריכוטילומניה לא פונים לטיפול פסיכיאטרי או פסיכולוגי מסודר. נראה שהבעיה שכיחה יותר בילדות ואצל חלק מהאנשים חולפת כשהם מתבגרים, היא שכיחה יותר אצל נשים ופעמים רבות היא מופיעה יחד עם הפרעות חרדה שונות, עם דיכאון ואצל אנשים שסובלים מהפרעות אכילה.

ישנן השערות שונות בנוגע לגורמים להופעת טריכוטילומניה –

  • גורמים פסיכולוגיים: גישות פסיכולוגיות רואות בתופעת תלישת השיער פיצוי על אובדן (ממשי או מדומיין) של אובייקטים חשובים. על פי תאוריה פסיכולוגית אחרת תלישת השיער מהווה ביטוי סמלי של דחפים תוקפניים ומיניים. ישנם הכורכים את הטריכוטילומניה יחד עם הפרעות אובססיביות כמו הפרעה אובססיבית קומפולסיבית (OCD).
  • גורמים נוירו- פסיכולוגיים: מכיוון שהמנגנון הביולוגי של הטריכוטילומניה לא ברור קשה להסביר מה גורם להפרעה. למרות זאת נראה שאכן קיימת הפרעה נוירו-פסיכיאטרית כיוון שטיפול תרופתי (על-ידי פסיכיאטר) מוביל במקרים רבים לשיפור והקלה בסימפטומים.
  • גורמים חברתיים והתנהגותיים: תיאוריות התנהגותיות מסבירות את תלישת השיער כהתנהגות שמסייעת הפחתת מתח בתגובה למצבי לחץ. ישנם אף מחקרים שמראים שאצל אנשים שסובלים מטראומה, פוסט-טראומה או שחוו בעבר טראומה ישנם תסמינים של טריכוטילומניה.

טריכוטילומניה יכולה לגרום למצוקה, לפגיעה קשה בהופעה החיצונית וגם לפגיעה תפקודית. נדיר שהוא נעלמת ללא טיפול. הניסיון המצטבר לימד אותנו שטיפול משולב (טיפול פסיכיאטרי תרופתי יחד עם טיפול פסיכולוגי בגישה קוגניטיבית התנהגותית) הוא היעיל ביותר בהתמודדות עם ההפרעה. בנוסף יש להתייחס להפרעות נלוות אם קיימות כמו חרדה, דיכאון, שימוש בחומרים ממכרים וכדומה, וחייבים לשקול טיפול פסיכותרפי בגישה דינמית אם התמונה מורכבת יותר.

דרכים נוספות לטיפול בטריכוטילומניה כוללות גם ביופידבק ללימוד שליטה בדחפים ובתחושות הגוף והיפנוזה אשר יכולה לסייע באמצעות יצירת תחושת התנגדות לדחף לתלוש את השיער.

מידע נוסף וקבוצת תמיכה אפשר למצוא בפורום תלישת שיער כפייתית בתפוז.

הטריכוטילומניה מופיעה כשאדם רוצה לעשות משהו שאינו טוב עבורו ומתקשה לשלוט בדחף. התלישה מרגיעה אותו

ד"ר ירדן לוינסקי הוא פסיכיאטר מומחה, מנהל את מרכז רזולוציה לישומים פסיכולוגים מתקדמים. לפרטים נוספים או קביעת פגישה אפשר לשלוח דואר אל info@resolution.co.il או להתקשר עכשיו 03-6919961

לקבלת עדכונים אפשר להרשם לרשימת התפוצה או לעקוב אחריי בטוויטר.

קבלו עדכונים במייל

מחשבות של אחרים

מזל ר.: נושא מעניין. אני לא יודעת מה הייתי עושה אם הייתי במצב כזה. אבל אני מכירה הרבה מתמודדי נפש שההתמודדות שלהם...

אסתי: האם ניתן ליטול אטנט לבעיות קשב וריכוז כשנוטלים קלונקס, האם יש להפסיק את הקלונקס לפני תודה

סני גורדון בר: מבקשת לדעת עבור בת משפחה בחו"ל האם אפשר לקבל קשר לפסיכיאטר ישראלי או דובר עברית בברלין שיכול לתת טיפול...

אור: המטפל מביא את עצמו לטיפול . את החוויות שלו , את הרגישות, החכמת חיים, הנסיון ועוד, לבינה אין את זה . פשוט אין . ...

טולידו רות: ברצוני להפסיק לקחת מירו 30 ופובוקסיל 50. האם הפסקה הדרגתית כלומר לרדת אחרי שש,בועיים לחצי כדור ולאחר מכן לרבע...

אור: לאור מה שאתה כותב, כמטופלת לשעבר אצל פסיכולוגית מדהימה, וכאחת שמשתמשת בAI ליישומים שונים , אני לא חושבת...

נעמה: אנחנו לא "לפעמים" מכירים את הגוף שלנו טוב יותר מכל אחד אחר - אנחנו תמיד מכירים את הגוף שלנו הכי טוב. וחולים לא...

חיים: מאמר מחכים, תודה

תגובות

106 תגובות לרשימה ”טריכוטילומניה: בלי שיער, בלי מנוחה“, בסדר כרונולוגי. ניתן להוסיף תגובות בהמשך העמוד.

  1. מאת א:

    כן בהחלט מומלץ הייתי בטיפול כזה וזה מאוד עזר לי אומנם לא הפסקתי לתלוש אבל זה כי הפסקתי את הטיפול מוקדם מהצפוי אבל בזמן שהייתי בטיפול הזה בהחלט היה שיפור

  2. מאת רפואה שלמה:

    שלום!
    מה שלומך?
    ראיתי את התגובה שלך לטריכולומניה..
    זו תופעה שאת עדיין מתמודדת איתה?
    תודה רבה.
    אשמח לתשובה..

  3. מאת נוי:

    שלום שמי נוי אני בת 13 אני גרה קרוב לירושלים אני תולשת כמעט שנה וחצי(אני תולשת בגבות ובריסים), אחרי חצי שנה הבנתי שזה גורם לי הנאה ואני מרגישה שאני באיזה שהוא אופן"מכורה" לזה. רציתי לדעת איך את ממליצה להישתלט על ההנאה "וההתמכרות " הזאת

  4. מאת שירי:

    האם יש כרגע קבוצת תמיכה לטריכו?.אשמח לדעת אם יש דבר כזה תודה.

  5. מאת יעל:

    ביתי בת כמעט שלוש תולשת לעצמה שיער כבר שנה, בעבר זה היה לעיתים נדירות ומעט שיער אך בחודשיים האחרונים היא תולשת כמות גדולה יותר ולעיתים תקופות, מעבר לזה היא ילדה רגועה ושמחה אך בחברת זרים שקטה מאוד. האם כבר בגיל הזה לפנות לטיפול?

  6. מאת עדי:

    היי אני כמעט שכנה תולשת שיער בקרקפת בהתחלה הייתי ממש נהנת מזה והיום אני ממש סובלת נסיתי לעשות הכל כדי להפסיק ואני לא מצליחה .. זה הגיע לרמה של בכי ודיכאון שאני פשוט לא מצליחה להשתמש על התלישה הזאת איך מטפלים מה מומלץ לעשות היה לי שיער מלא בעבר והיום קוקו קשה לי לעשות אני ממש ממש מיואשת מזה נפשית

הוספת תגובה






דוקטור, למה לא ענית? כדי להבין איך אני עונה לשאלות קראו את מדיניות התשובות שלי.

על מנת להגן על אתר זה מפני ספאם, שפה בוטה, התקפות אישיות או מסעות צלב, הפעלתי את אפשרות מודרציית התגובות באתר. כדי להבין איך אני עונה לשאלות קראו את מדיניות התשובות שלי.
אפרסם את תגובתך מייד לאחר שאוודא שאין שם שום דבר שמסוכן לבריאות.