אחד הקשיים שכמעט לא מתייחסים אליהם בנושא הדיכאון הוא האינטראקציה עם אנשים אחרים. הקושי נובע מכך שרבים לא בדיוק מבינים מה זה דיכאון וקשה למי שסובל בעצמו מדיכאון להסביר להם (בטח כשהוא מדוכא).
הנה רשימה של דברים שאנשים שסובלים מדיכאון לא אוהבים לשמוע. אני כמובן לא רוצה למנוע מאנשים שרוצים לעזור לדבר עם מי שסובל מדיכאון, אלא לאפשר דיאלוג שאינו שיפוטי, אלא בונה ותומך. כתבתי את המשפטים הנפוצים ומתחתם את מה שהאדם אליו אתם מדברים חושב – אבל לא תמיד אומר …
"אתה לא נראה מדוכא"
לא כל הדיכאונות נראים אותו דבר, ואנשים שסובלים מדיכאון שונים אחד מהשני. אנשים מדוכאים עדיין יכולים להסתפר, להתלבש, להתקלח, לשים איפור ואפילו לספר בדיחה או שתיים, ועדיין לסבול מדיכאון.
"כדאי שתנסה מדיטציה"
אני ממש שמח שהחבר שלך מהעבודה הצליח לטפל בדיכאון שלו בעזרת מדיטציה. זה ממש משמח שהוא מצא את הדרך שטובה עבורו. גם אני ניסיתי ומדיטציה זה באמת משהו מוצלח אבל בשבילי זה לא בדיוק עזר, ומה שעזר לי זה שיחות עם הפסיכולוגית שלי ולקחת תרופות בצורה מסודרת.
"אני מתעמל ולכן אני לא מדוכא"
נכון שפעילות גופנית משחררת סרוטונין לאחר שאנחנו מסיימים את האימון. גם אנשים מדוכאים יכולים להרגיש טוב יותר לאחר פעילות גופנית, אבל זו לא תרופה ולא פתרון. אי אפשר לרוץ 12 שעות ביממה. גם אם אני ארגיש טוב יותר אחרי אימון, זה לא יתן לי פתרון קבוע.
"אז למה אתה פשוט לא לוקח תרופות?"
יש אנשים שתרופות עוזרות להן מאד. יש אנשים שתרופות עוזרות להן רק בצורה חלקית, ואני לא יכול לספר לכם כמה אנשים חושבים שעצם העובדה שהמציאו את הטיפול התרופתי נוגד הדיכאון, אז כל הבעיה נפתרה. לא, גם אם אני לוקח תרופות יש מצבים שבהם זה לא מבטיח לי להרגיש טוב.
"זו רק ארוחה משפחתית"
מה שמרגיש עבור רוב האנשים כדבר הכי קל, יכול להרגיש עבור אנשים שסובלים מדיכאון כמו טיפוס על הר גבוה. יש ימים שבהם אנשים שסובלים מדיכאון מרגישים שלצחצח שיניים זו מטלה בלתי אפשרית. ארוחות זה באמת נחמד,אבל כשאתה מתקשה בדברים בסיסיים, תבינו שאירוע מרובה משתתפים זה קצת יותר מדי.
"אל תישן כל כך הרבה"
אנשים שמתמודדים עם דיכאון לא ישנים כי הם עצלנים. הם ישנים כי יש להם תסמינים גופניים ונפשיים שמתישים אותם כל יום, כל היום. לפעמים זה טוב לישון, ולפעמים הגוף מטפל בעצמו כשאנחנו ישנים.
"אני יודע! בחורף גם אני נהיה ממש מדוכא!"
כשכולם משתמשים במילה דיכאון, אז אנשים לא מבינים למה הכוונה כשאתם מספרים להם שאתם מדוכאים. דיכאון קליני זה לא מה שקורה לכם כשקיבלתם 85 במבחן שחשבתם שתקבלו בו 100.
"אל תראה את התוכנית הזו, אתה לא במצב כדי לראות"
זה נחמד שאנשים מנסים לשמור על בן משפחה שלהם שמתמודד עם דיכאון מדברים שהם חושבים שהוא לא יהיה מסוגל להתמודד איתם. אבל אתם צריכים לזכור שמדובר באנשים בוגרים, שמכירים את עצמם. אם נרגיש שזה לא בשבילנו לא נכריח את עצמנו לראות את זה. אם נרגיש שאנחנו צריכים עזרה, אנחנו יכולים לבקש.
באופן כללי, התמודדות עם דיכאון זה דבר קשה ושוחק. כולם צריכים אנשים שילוו אותם ויתמכו בהם, אבל אף אחד לא מחפש מישהו שינסה לעזור ובמקביל יגרום לו להרגיש עוד יותר רע. אני יודע שאתם מנסים לעזור, תחשבו על זה.
אגב, אם יש לכם עוד דוגמאות, זה זמן טוב לנסות ולכתוב אותן כאן.
ד"ר ירדן לוינסקי הוא פסיכיאטר מומחה, מנהל את מרכז רזולוציה לישומים פסיכולוגים מתקדמים. לפרטים נוספים או קביעת פגישה אפשר לשלוח דואר אל info@resolution.co.il או להתקשר עכשיו 03-6919961
לקבלת עדכונים אפשר להרשם לרשימת התפוצה או לעקוב אחריי בטוויטר.
10 תגובות לרשימה ”כמה דברים שלא לומר למי שסובל מדיכאון“, בסדר כרונולוגי. ניתן להוסיף תגובות בהמשך העמוד.
שבת, 17 בפברואר 2018 בשעה 12:49
1. תחשוב על דברים שמחים
2. תסביר לי מה מדכא אותך
3. זה לא באמת
שבת, 17 בפברואר 2018 בשעה 13:11
מה הבעיה – יש לך עבודה טובה, שכר גבוהה, הכל מצויין
שבת, 17 בפברואר 2018 בשעה 17:26
לא נורא, אל תדאגי, יהיה בסדר
את תעברי את זה
יום שני, 19 בפברואר 2018 בשעה 9:47
אתה מדוכא? אתה יודע מה אני עברתי ואני לא מדוכא.
מה לעשות? לכולם קשה.
אין דבר כזה דיכאון, אם תתעמל/תעשה מדיטציה/תרזה/תחשוב חיובי/תהיה צמחוני/תקנה ממני את המכשיר, לא תהיה בדיכאון
יום שלישי, 06 בנובמבר 2018 בשעה 7:29
בהזדמנות זו אולי כדאי לציין מה כן להגיד….
יום שלישי, 06 בנובמבר 2018 בשעה 11:15
"תעשי דברים שאת נהנת מהם" – השנוא עליי ביותר
יום שישי, 30 בנובמבר 2018 בשעה 4:32
חשוב ונכון וכדאי להוסיף מה כן להגיד לחבר שמדבר אתך על זה בנוסף על עצם הנכונות לשמוע.
יום שישי, 30 בנובמבר 2018 בשעה 14:14
@עדנה, לא כתבתי עדיין משהו ספציפי בנושא דיכאון, אבל משהו דומה בנושא חרדה. שווה לקרוא: https://www.thingsonmymind.com/?p=3477
יום רביעי, 01 במאי 2019 בשעה 0:31
הכל תלוי בך
תחשוב טוב יהייה טוב
שבת, 18 בינואר 2020 בשעה 20:59
ראשית תודה על המידע החשוב.
שנית בכדי לא לסתום את הפה לאנשים בעלי אישיות תומכת ואוהבת, שרוצים בתום לב לסייע לחבר או לידיד הסובל מדיכאון
כדאי מאוד להציג קישור ישיר בסוף הכתבה [למשל]
בו ניתן יהא לדעת אלו משפטים כן מתאים לומר ומה יכול לתת הרגשה נעימה לאדם הסובל.
בברכה