אסוציאציות חופשיות 29.8.2014

עוד שבוע נגמר ועוד רשימת לינקים טובים מרחבי הרשת שיעבירו לכם את הסופ"ש בעניין. לינקים בתחום המוח, הנפש וכל מני דברים שקשורים לזה.

קרב חפירות

בזמן האחרון נדמה שמוסף הארץ הפך לסניף של האיגוד הפסיכולוגי או משהו כזה. לא שאני מתלונן כי התכנים האלו מאד מעניינים אותי. סתם מחשבה.

בכל מקרה, פרופ' יורם יובל קורא להתבוננות מחודשת במקום של הפסיכואנליזה בשדה הטיפולי, על רקע הויכוחים בין הגישות הטיפוליות השונות בפסיכולוגיה. באופן אישי, נראה לי שהויכוח מתרחש בפועל אצל אנשים שלא מסוגלים להקשיב. אני חושב שבשטח אנו רואים יותר ויותר אינטגרציה של גישות והבניות מגישות שונות, אשר מאפשרים לתת למטופלים סל שלם של טיפולים אשר משלימים זה את זה. לשיטתי, יש מקום לטיפולים שונים אלו בכל המסגרות, גם בקופות חולים וגם במסגרות פרטיות ואני פחות מאמין בשיטה אחת שמתאימה לכולם. זה גם נכון בנושא השאלה של טיפול פסיכולוגי למול טיפול תרופתי כפי שכתבתי ברשימה הקודמת השבוע. באותו הקשר אני מצרף מאמר מערכת מ Nature שקורא להגברת המחקר בתחום טיפולים פסיכולוגים.

ממקום דומה כותב איתי קנדר שהגיע הזמן להפסיק להתייחס למחלות נפש כבעיה מוחית.

מישהו צריך לומר את זה בריש גלי ואפילו לצעוק את זה מהגגות: הגישה המחפשת הסבר ביולוגי להלכי הנפש כשלה מדעית, וכיום היא בגדר אידיאולוגיה הזויה. מקורה של התפישה בחלוצי הפסיכיאטריה, אנשים שחיו לפני כמאה שנה. הידוע מבין הוגיה, אמיל קרפלין, גרס שהסכיזופרניה היא מחלת עצבים.

אני חושב שאיתי עושה משהו דומה לדיון הקודם. העובדה שאתה מאמין במשהו אחד, לא פוסל את קיומו של משהו אחר. העובדה שאנו לא מבינים מספיק טוב את הביולוגיה של מחלות הנפש לא אומרת שאין למחלות הנפש גורמים ביולוגים. אבל אני מסכים שאי אפשר להתייחס לבעיות הנפשיות רק מהזוית הביולוגית שלהם.

מה שמביא אותנו לכתבה הזו באלכסון, על התחיה של המחקר הביולוגי בתחום בריאות הנפש. לאחר כמה עשורים של סטגניה ושכפול של טיפולים קיימים, אנו חווים בשנים האחרונות התפתחויות מעניינות שאולי יביאו לשינוי מהותי בסוגי הטיפולים הביולוגים המוצעים לסובלים מהפרעות נפשיות, על רקע תובנות ופריצות דרך בתחומים שונים.

אנו נואשים לתחייה בתחום התרופות הפסיכיאטריות: כבר 50 שנה שלא הייתה פריצת דרך תרופתית בטיפול במחלות הנפש הנפוצות, כולל סכיזופרניה, הפרעה דו-קוטבית, או דיכאון קליני. מאז סוף שנות ה-40 ועד שנות ה-60 התרחשה סדרה מבטיחה של תגליות – החל מהגילוי שליתיום עשוי לעזור לסובלים מהפרעה דו-קוטבית – אשר שינתה את פני הטיפול בהפרעות הנפש.

אם נחבר את שלושת המאמרים הקודמים, אולי נבין איפה אנו עומדים: בהבנה שאנו לא יודעים מספיק ואנו צריכים לשלב את הכוחות כדי להציע למטופלים שלנו משהו טוב יותר.

 סקס והעיר הקטנה

למה אנחנו עושים פחות סקס מלפני עשר שנים? משהו משונה מאוד עובר על חיי המין שלנו. דווקא בתקופה הכי מוחצנת אי פעם, שבה מין הפך למוצר ולאמצעי שיווקי מרכזי, עושים פחות סקס מאשר לפני עשר, עשרים ושלושים שנה. והמומחים מוסיפים – לא מעט אנשים פשוט לא מעוניינים בסקס בכלל.

לבד, לבד, שבתות וחגים.

פרופיל מעניין מאד של אדם שהתבודד מכל מגע אנוש בעשרים ושבע השנים האחרונות. אני לא יודע כמה מאיתנו מסוגלים להתרחק שבוע ימים מכל מגע אנושי.

 אני רוצה לחיות

ואם פספסתם, אני ממליץ בחום לקרוא את הקומיקס הזה על דכאון ועל מותו של רובין וויליאמס. נוגע ללב וממלא מוטיבציה.

 

ד"ר ירדן לוינסקי הוא פסיכיאטר מומחה, מנהל את מרכז רזולוציה לישומים פסיכולוגים מתקדמים. לפרטים נוספים או קביעת פגישה אפשר לשלוח דואר אל info@resolution.co.il או להתקשר עכשיו 03-6919961

לקבלת עדכונים אפשר להרשם לרשימת התפוצה או לעקוב אחריי בטוויטר.

קבלו עדכונים במייל

מחשבות של אחרים

מזל ר.: נושא מעניין. אני לא יודעת מה הייתי עושה אם הייתי במצב כזה. אבל אני מכירה הרבה מתמודדי נפש שההתמודדות שלהם...

אסתי: האם ניתן ליטול אטנט לבעיות קשב וריכוז כשנוטלים קלונקס, האם יש להפסיק את הקלונקס לפני תודה

סני גורדון בר: מבקשת לדעת עבור בת משפחה בחו"ל האם אפשר לקבל קשר לפסיכיאטר ישראלי או דובר עברית בברלין שיכול לתת טיפול...

אור: המטפל מביא את עצמו לטיפול . את החוויות שלו , את הרגישות, החכמת חיים, הנסיון ועוד, לבינה אין את זה . פשוט אין . ...

טולידו רות: ברצוני להפסיק לקחת מירו 30 ופובוקסיל 50. האם הפסקה הדרגתית כלומר לרדת אחרי שש,בועיים לחצי כדור ולאחר מכן לרבע...

אור: לאור מה שאתה כותב, כמטופלת לשעבר אצל פסיכולוגית מדהימה, וכאחת שמשתמשת בAI ליישומים שונים , אני לא חושבת...

נעמה: אנחנו לא "לפעמים" מכירים את הגוף שלנו טוב יותר מכל אחד אחר - אנחנו תמיד מכירים את הגוף שלנו הכי טוב. וחולים לא...

חיים: מאמר מחכים, תודה

תגובות

2 תגובות לרשימה ”אסוציאציות חופשיות 29.8.2014“, בסדר כרונולוגי. ניתן להוסיף תגובות בהמשך העמוד.

  1. מאת נירה עמית דוד:

    אוהבת מאוד לקרוא את"מה שעובר לך בראש", מעניין אותי אישית וגם כמידע כללי,
    הנכונות שלך להתחלק ןלשתף אנשים ובעיקר חולים נוגעת ללב ונהדרת בעיני. אני שואלת את עצמי איך זה להיות מטופלת שלך, כמה זה היה יכול להיות יעיל ותומך עבורי

  2. מאת נילי אושרוב:

    נירה שלום,
    קבלי את ברכותיי, כי, לעניות דעתי הבלתי קובעת, הצלחת למצוא ולהגיע אל הבאר שאת מחפשת! שאיבת מים חיים בטמפרטורה הנכונה לך באותו רגע.
    המסגרת הטיפולית אמפתית וכוללת התייחסות נבונה, עניינית ופרקטית שמתבססת על החיים עצמם ולא על תאוריות סטטיסטיות.
    כך זה מרגיש לי, שיש שיש פה רצון ויכולת לתמוך ולעזור לכוונן את החיים, והמון אינטליגנציה וראייה שעושה אינטגרציה בין מעגלי החיים השונים שלי. וכן, גם חשיבה מחוץ לקופסא שמעודדת ומעוררת את האומץ לעשיה, לקבלת החלטות ואפילו ליישום והטמעה.
    ותארי לעצמך שכבונוס את זוכה לאינטראקציה בת 50 דקות עם אדם ערכי, בעל חשיבה אוטונומית, מרשים ברמת האינטליגציה שלו, ואיש מקצוע מחוייב ונאמן לעבודתו.
    זו פעם ראשונה, שהמורכבות האישית שלי, מקבלת מענה הולם ומתגמל.
    אני ממליצה – לא לוותר לפחות על פגישה אחת כדי לבדוק שאתם אכן יכולים לרוץ יחד.
    בברכה,
    נילי אושרוב, מטופלת בהווה עי ירדן (אליו הגעתי דרך המלצה) כשאני יכולה לאמר בכנות, שאיתו זה באמת עובד. פעם פחות , פעם יותר אך מדובר בהצטברות של רווח אמיתי באיכות חיי וחיי הסובבים אותי
    בהצלחה!

הוספת תגובה






דוקטור, למה לא ענית? כדי להבין איך אני עונה לשאלות קראו את מדיניות התשובות שלי.

על מנת להגן על אתר זה מפני ספאם, שפה בוטה, התקפות אישיות או מסעות צלב, הפעלתי את אפשרות מודרציית התגובות באתר. כדי להבין איך אני עונה לשאלות קראו את מדיניות התשובות שלי.
אפרסם את תגובתך מייד לאחר שאוודא שאין שם שום דבר שמסוכן לבריאות.