ארגון הבריאות העולמי הוסיף לאחרונה את ההתמכרות למשחקי מחשב לספר ההגדרות של המחלות (ICD11). המטרה של ספר ההגדרות היא לעזור לאנשים להתמודד עם מצבים רפואיים, והתמודדות מתחילה בהגדרה של בעיה.
גם אם עדיין מתקיים ויכוח אם מדובר באמת בהפרעה שאפשר לזהות ולהבחין בינה לבין הפרעות אחרות, יש מדינות שמכירות בתופעה כבר מזמן ונאלצו לפתח שיטות טיפול בגלל שאצלן הבעיה היתה משמעותית יותר. מדינות מדינות מזרח אסיאתיות כמו דרום קוריאה וסין היו הראשונות להתמודד עם דיווחים משמעותיים של הבעיה.
התמכרות למשחקי מחשב מופיעה כאשר שימוש במשחקי מחשב (שהוא נפוץ מאד ואינו מהווה בעיה אצל רוב האנשים) הופך לדפוס שמשתלט על חיי השחקן עד שהוא מתחיל לפגוע ביחסים שלו עם אנשים אחרים, לפגום ביכולת לתפקד בעבודה או בלימודים במשך תקופה ממושכת. הסימנים העיקריים שצריכים לבלוט כשיש כבר הפרעת משחקי מחשב כוללים בין היתר:
אם תקראו את הקריטריונים של האבחנה, הבעיה הבולטת היא שהם די כלליים וקשה להפריד בין אנשים שמאד אוהבים לשחק במשחקי מחשב לבין אנשים שהם מכורים למשחקי מחשב. אנשים צריכים להפגין קשיים תפקודיים משמעותיים והפרעה משמעותית בחיים כמו פיטורין או גירושין כדי שנגדיר אותם כסובלים מהפרעת התמכרות. אבל מה קורה אם הוא או היא רק רבים עם ההורים שלהם ומשחקים 6 שעות מדי יום אבל מצליחים בלימודים או בעבודה. האם הם מכורים או שלא?
עדיין יש גם צורך בשיטות אבחון טובות יותר כדי שנוכל לסנן אנשים שאוהבים לשחק משחקי מחשב (יש מליונים כאלו) לבין אנשים שסובלים מהתמכרות למשחקי מחשב. צריך לזכור שיש ילדים, בני נוער ומבוגרים שמשחקים במשחקי מחשב כי זה עוזר להם להסיח את דעתם או לשפר את מצב הרוח. יש כאלו שמשחקים במשחקי מחשב כי זה עוזר להם להתמודד עם קשיים חברתיים או חרדות חברתיות. חוקרים אמריקאים מנסים לפתור זאת במגוון שיטות ואפילו פיתחו שאלון מקוון שלוקח בערך 20 דקות למלא, ויכולות לכוון אתכם לשאלה האם יש כאן בעיה. אבל גם הכלי הזה איננו מוסכם על כולם.
מה לעשות עם התמכרות למשחקי מחשב?
ראשית, יש כללים מאד הגיוניים להתמודדות עם מישהו שנראה לכם שמפתח התמכרות למשחקי מחשב. רצוי לפעול בהדרגה לצמצם את זמן המשחק ולהוסיף הזדמנויות לאינטראקציה עם הסביבה. כדאי לפנות לאנשי מקצוע ולהתייעץ איתם כדי להבין את המכור טוב יותר, וכדי לזהות דרכים שיעזרו לו להתמודד עם דפוסי המשחק הפתולוגים. יש מחקרים שמראים ששימוש בכלים התנהגותיים וכלים להתמודדות עם התמכרויות כמו ראיון מוטיבציוני או שיטות 12 צעדים מצליחים לעזור לאנשים להתמודד טוב יותר עם התמכרויות למשחקי מחשב.
ד"ר ירדן לוינסקי הוא פסיכיאטר מומחה, מנהל את מרכז רזולוציה לישומים פסיכולוגים מתקדמים. לפרטים נוספים או קביעת פגישה אפשר לשלוח דואר אל info@resolution.co.il או להתקשר עכשיו 03-6919961
לקבלת עדכונים אפשר להרשם לרשימת התפוצה או לעקוב אחריי בטוויטר.
הוספת תגובה