מי הוא מטפל אונליין טוב?

איך מוצאים טיפול אונליין טוב? קודם כל אנחנו צריכים להיות מסוגלים לדעת איזה טיפול אנחנו באמת צריכים אבל אחרי שהבנו מה באמת צריך ומתאים לנו, איך נדע מי מטפל טוב עבורנו?

לפני יותר מעשור התחלתי לכתוב על תחום שנקרא e-therapy. טיפול אונליין. מצחיק כיום לקרוא מה כתבו עלינו בכתבה לפני עשר שנים בקפטן אינטרנט של 'הארץ' עליו השלום. מתברר שהכל השתנה ושום דבר לא קרה. אותן בעיות, אותם נושאים רק הידע של חלק מאיתנו והנסיון הצטברו למאסה קריטית. הספקתי לפתוח שירות לטלה-פסיכיאטריה בשיבא וגם לעזוב, נפתחו שירותים דיגיטלים לטיפול, אפליקציות שאף אחד לא חשב עליהם ועדיין, בסופו של יום כשמישהו מחפש טיפול באינטרנט הוא רוצה לדעת משהו אחד: מי הוא מטפל אונליין טוב?

נניח שאתם סובלים מבעיה כלשהי, ומישהו מציע לכם טיפול שחלקו או כולו דרך האינטרנט (באמצעות שיחות וידאו). איך תדעו שהוא מבין באמת בטיפול כזה? הרי לא לומדים את זה עדיין בבית ספר לרפואה או בהתמחות בפסיכולוגיה. רבים חושבים שכל מה שצריך לעשות זה לשים תוכנה כמו סקייפ ולהתחיל לעבוד.

זוהי טעות. לא הייתם רוצים לקבל טיפול ממישהו שלא מבין את המשמעויות של הטיפול שהוא נותן. לא הייתם רוצים לקבל טיפול התנהגותי ממישהו שלא למד את זה, לא הייתם רוצים לקבל טיפול זוגי ממישהו שלא מבין את ההבדל מטיפול פרטני ולא הייתם רוצים לקבל תרופות פסיכיאטריות מקואוצ'ר שמעולם לא למד רפואה. אז אם לא תבדקו אם המטפל שלכם בכלל מבין מה המשמעות של טיפול כזה, אתם תתאכזבו מהטיפול ולא תקבלו את מה שהייתם יכולים לקבל בטיפול (בין אם זה אונליין או אופליין).

מה נדרש ממטפל אונליין טוב?

מטפל שעובד בסביבת האינטרנט צריך לעבור הכשרה יעודית לטיפול בוידאו, להכיר כלים שמסייעים לו להתגבר על המדיום השונה ושיהיו לו דרכים לתת מענה אונליין למקרים מורכבים יותר שמחייבים עבודה רב מקצועית (לדוגמא יכולת להעזר בפסיכיאטר אונליין). מטפל מתאים לא חייב לעבוד כל היום רק עם מטופלים דרך האינטרנט, אבל גם אם הוא רואה אחד או שניים בשבוע לשיחות וידאו, יש דברים שהוא חייב לדעת.

הכשרה מתאימה לטיפול אונליין
באופן כללי, מטפל צריך להכיר מה המשמעות של טיפול אונליין מבחינה חוקית. יש חוזר של מינהל רפואה לכללים לטיפול אונליין, יש הנחיות של ה APA עבור פסיכיאטרים לפסיכיאטר שרוצה לטפל אונליין. יש הנחיות של איגודי פסיכולוגים לטיפול אונליין. יש כללי אתיקה מקצועיים. לא חסר.

בהנחיות האלו, כתובים בין היתר סוגיות של ההבדלים בין טיפול פסיכולוגי אונליין לטיפול בקליניקה פנים אל פנים, האתיקה של טיפול אונליין, דרישות טכנולוגיות הדרושות כדי לאפשר טיפול אונליין. סוגיות של אבטחת מידע, ביטוח, ניהול סיכונים ואפילו דגשים לגבי סוי מצלמות, רוחב פס מתאים ועוד.

מה הנסיון המקצועי הרלוונטי של המטפל לתת טיפול פסיכולוגי אונליין או יעוץ פסיכיאטרי ברשת?

יש הבדל בין יעוץ מקצועי פסיכיאטרי בוידאו של עשר דקות לרופא אחר, לבין אינטייק פסיכיאטרי מלא אונליין, לבין תהליך טיפולי מלא שאורכו מספר רב של פגישות. נכון שנסיון צוברים עם הזמן ולמרבית המטפלים אונליין יש נסיון קודם בטיפול, אבל שווה לברר מה הנסיון הספציפי בטיפול מקוון. כמה מטופלים הם ראו ברשת, האם זה היה במסגרת ציבורית או פרטית בלבד ואפילו באיזה כלים הם מבצעים את הטיפול אונליין.

יותר מזה, המטפל צריך לטפל רק בתחומי הידע המקצועיים שלו. שפסיכולוג אונליין לא יתן לכם עצות על תרופות כי אין לכם פסיכיאטר אונליין. שקואוצ'ר לא יתיימר להבין בפסיכופתולוגיה ובעיeר – אם אתה נותן יעוץ בתחום שלא הוסמכת ללתת יעוץ – המשמעות היא שאין לך שום ביטוח מקצועי.

טיפול פסיכולוגי ופסיכיאטרי באינטרנט

האם הוא ערוך למצבי משבר?

כשמתחילים טיפול, לא יודעים לאיזה מקומות הוא יתגלגל. אנחנו לא רוצים להגיע למצב שפתאום המטפל ירגיש שהוא לא יכול לסייע וינטוש את המטופל באמצע, דבר שיכול להחמיר את מצבו. לכן כל פסיכולוג אונליין חייב פסיכיאטר לגיבוי. כל פסיכיאטר אונליין צריך מספרי טלפון וכללי עבודה מה עושים במצבי משבר.

היה לי מקרה שבו מטופל, סטודנט ישראלי שלומד בחו"ל סיפר באמצע פגישת וידאו שהוא ממש מדוכא ורוצה למות. ואז השיחה ניתקה. כמובן שהייתי חייב לדעת מה מצבו אבל בגלל שהייתי ערוך, ידעתי איך אפשר ליצור איתו קשר שלא באמצעות תוכנת הוידאו. מתברר שטרקטור פגע בכבל תקשורת וכל השכונה נותקה מהאינטרנט. למטופל שלום.

לכן, מטפל אונליין צריך להיות ערוך למצבים שונים ומשונים, ולדעת מה הוא עושה כאשר מטופל שנמצא בצד השני של ישראל או ביבשת אחרת עובר מצב חריג. האם הוא יכול להתמודד עם מטופל בדיכאון עמיד שנמצא ביבשת אחרת? האם הפסיכולוג שמטפל בכם אונליין יכול לתת פתרון באמצעות פסיכיאטר כשצריך לדבר על תרופות?

מה הוא מרגיש לגבי טיפול אונליין דרך וידאו?

יש מטופלים שמתחברים לטיפול אונליין. יש פסיכיאטרים ופסיכולוגים שמאמינים שבלי פגישות פנים אל פנים אי אפשר לטפל. אחרים מחייבים פגישה ראשונה פנים אל פנים. זה תלוי מאד בגישה של המטפל ובנסיון האישי שלו ובאמונה שלו בגישה של טיפול אונליין, בתחושה שהוא יכול לסייע באמצעות הוידאו בדיוק כמו שהוא יכול לסייע בפגישות בחדר. אם המטפל אמביוולנטי, מרגיש שהטיפול בגישה זו לא בטוח מספיק עבורו, הרי גם הסיכוי שהטיפול יצליח נמוך יותר.

סיכום

טיפול אונליין הוא כלי חשוב כדי להתגבר על מגבלות שונות: מרחק, זמן, נגישות לטיפול ואפילו מגבלות של מחלות שונות (לדוגמא מטופל שיש לו פחד לצאת מהבית יכול להתחיל את הטיפול אונליין). יש מטפלים טובים ומנוסים בתחום. יש הרבה אנשים שיכולים לעזור לכם. חלקם אפילו נמצאים איתי במרכז רזולוציה.

אם אתם מתלבטים, פשוט תשאלו.

ד"ר ירדן לוינסקי הוא פסיכיאטר מומחה, מנהל את מרכז רזולוציה לישומים פסיכולוגים מתקדמים. לפרטים נוספים או קביעת פגישה אפשר לשלוח דואר אל info@resolution.co.il או להתקשר עכשיו 03-6919961

לקבלת עדכונים אפשר להרשם לרשימת התפוצה או לעקוב אחריי בטוויטר.

קבלו עדכונים במייל

מחשבות של אחרים

מאיר: אני מקבל טיפול של אסקטמין במשך שנתיים התרופה עבדה טוב.מזה כשבוע אני מתחיל להרגיש שוב תופעות של דיכאון.מבקש...

מיקה: שלום,בת שלי בת 12, גבוהה, שוקלת 55 ק״ג, עם הפרעות קשב. התחילה עם אטנט שהיה מלווה בתופעות של נדודי שינה. החלפנו...

ניר: מעניין אבל חולק עליך בעניין הסיבות למה שתיארת. פחד המוות קיים אצל חלק יותר וחלק פחות אבל אצל יותר ויותר יש רצון...

חיים: הי אני כבר כמה שנים נהנה מאד לקרוא את מאמריך, אבל לאחרונה זה נהייה מאד קשה לקריאה, בגלל כל הסימנים האלו\ה... אני...

Amikam Salant: סקירה מרתקת !! תודה לך ד"ר ירדן לוינסקי על חוכמת החיים שלך !! בהערכה , עמי סלנט

שלומית אלחנני: אנשים חזקים יכולים להרשות לעצמם לפנות שימת לב, זמן, לאחרים - מתוך בחירה. אנשים חזקים שמים לב למה שנחוץ להם לשמר -...

תהילה: שלום וברכה! אני מקלפת את השפתיים כבר מגיל 5 ואני בת 37 מה יכול לעזור לי?????????? תודה!!!!!!!!

דוקטור יארינג: הצלחת לקלוע בכל סעיף, מזלי שאני מצליח לקרוא את הכותרות ולא להכנס לתוך הכתבות בעיתון, אין לי פייס/אינסטה/איכס או...

הוספת תגובה






דוקטור, למה לא ענית? כדי להבין איך אני עונה לשאלות קראו את מדיניות התשובות שלי.

על מנת להגן על אתר זה מפני ספאם, שפה בוטה, התקפות אישיות או מסעות צלב, הפעלתי את אפשרות מודרציית התגובות באתר. כדי להבין איך אני עונה לשאלות קראו את מדיניות התשובות שלי.
אפרסם את תגובתך מייד לאחר שאוודא שאין שם שום דבר שמסוכן לבריאות.