גוגל רוצה לדעת אם אתם סובלים מדיכאון. אם אתם מרגישים רע, גם אתם רוצים לדעת אם זה דיכאון. אז איפה הבעיה?
לא מזמן, גוגל הודיעה שהיא משתפת פעולה עם האיגוד האמריקאי למחלות נפשית כדי לאפשר לגולשים לבחון אם הם באמת סובלים מדיכאון. אם תחפשו בגוגל את המילה דיכאון (כרגע זה עובד רק בגרסה האמריקאית), יציגו בפניכם מידע רלוונטי וגם יציעו לכם למלא שאלון קצר של תשע שאלות על דכאון ומצבכם הנפשי.
לפי גוגל, כמעט אחוז אחד מהחיפושים במנוע החיפוש שלה קשורים בתסמינים בריאותיים. מחקר אחר מצא שאחד משלושה אמריקאים משתמש במנוע חיפוש כדי להבין תופעות בריאותיות, מתוכם 38% בנוגע למשהו שהם יכלו לטפל בו לבד. 41% דיווחו שאיש מקצוע אישר את האבחנה המקוונת לאחר מכן, ו 53% דיווחו שהם דיברו עם איש מקצוע רפואי על מה שהם מצאו בחיפוש באינטרנט.
מתוך אלו שחיפשו באינטרנט, 35% לא טרחו להתייעץ עם רופא כדי לאשר את האבחנה. כלומר אנשים הניחו שהאבחנה שהם קיבלו 'מהאינטרנט' היא טובה מספיק והם לא צריכים ללכת לאיש מקצוע. אנשי המקצוע היו מיותרים עבורם.
אפל הכריזה לאחרונה שגרסה האחרונה של השעון שלה, יוכל לנטר את מצב הלב שלכם ולזהות הפרעות קצב ולשלוח הודעה על כך אליכם ואל גופי בריאות שונים.
מכל המחקרים היפים האלו, נוח לנו לשכוח שאין דבר כזה כמו עבודה בחינם. ככל שאנחנו משתפים יותר, כך גוגל יודעת יותר. גם פייסבוק, מיקרוסופט ואפל מנסות ללמוד עלינו ועל בריאותנו ככל שהן יכולות. צריך לזכור תמיד שגוגל איננה קופת החולים שלכם (גוגל מייצגת את האחרים לצורך הדיון). גוגל ופייסבוק הן חברות טכנולוגיה שעיקר הכנסתן מגיע מפרסומות ואם אתם זוכרים את זה, אז כל יוזמות הבריאות האלו נראות לפתע כמו משהו אחר.
כשאנחנו משתמשים בפלטפורמות האלו, בין אם אלו פייסבוק או גוגל ובין אם אלו חברות שמוכרות לנו מוצרים כמו מיקרוסופט ואפל, אנחנו עושים עושים עסקה עם השטן. כל מה שאנחנו עושים באתרים שלהם, הם יודעים עלינו. הם גם לא שוכחים שום דבר. כך שאם יצא לכם ציון מסויים בשאלון דיכאון אינטרנטי יש סיכוי טוב שפתאום נתחיל לקבל הצעות לקנות איזה תכשיר פרוביוטי מאיזו חנות מקוונת. (היי, גם הנתונים של שאלון הומוריסטי בפלייבאז משמשים לאיסוף מידע עלינו).
כשאנחנו משתמשים בפלטפורמות האלו, אנחנו חותמים בעצם על אישור מול הספק (גוגל לצורך העניין), שהוא יכול לקחת את המידע שלנו, לשמור אותו ולעשות איתו מה שהוא חושב לנכון.
כשאנחנו מחפשים מידע בגוגל על מרקרים לסרטן ועל שיטות מתקדמות לניתוח הסרת סרטן בזנב הלבלב או טיפול בהיפרליפידמיה עמידה לתרופות אנחנו מרגישים הרבה פעמים שהכח עבר לידינו. שאנחנו מטופלים משכילים ומשתתפים בהחלטות הטיפוליות. אבל אולי מי שמשתתף באמת זו החברה שמייצרת משאבות אינסולין ופתאום יודעת עליכם יותר ממה שאתם יודעים עליה?
בעצם, כשאנחנו משתמשים בכלים כאלו, אנחנו נותנים להם מידע שהופך לחלק מהמידע השיווקי עלינו. למידע: 'אני גבר, בשנות הארבעים, נשוי עם שלושה ילדים', נוסף גם שדה חדש 'סובל מדיכאון'. עכשיו אפשר 'לכוון' את הפרסומות יותר טוב. יכול להיות שכרגע זה לא חשוב לכם. חשוב לכם יותר לדעת משהו על המחלה שלכם. חשוב לכם יותר להרגיש טוב יותר.
בעתיד, יכול מאד להיות שהמידע הזה בידיים של גוגל לא יהיה לטובתכם. כשגופים ישתמשו במידע הזה כדי לקבל החלטות שנוגעות אליכם. לא מאמינים? אולי חברת הביטוח תחליט שאתם צריכים משכנתא יותר יקרה בגלל שסבלתם מדיכאון. אולי לא ימכרו לכם ביטוח רכב כי סבלתם מדיכאון ופעם עשיתם חיפוש על מחשבות אבדניות – למרות שמאז עברו כמה שנים טובות.
אני חושב שרפואה טובה תתקיים רק אם המטופלים יהיו חלק פעיל בכל קבלת החלטה רפואית. אני לא מתעלם מהבעיות וטוען שגופי הבריאות שמטפלים בנו הם צדיקים גדולים וחפים מטעויות. אבל אני חושב שלפני שאנחנו משתפים בשמחה מידע רפואי עם גופים מסחריים שכל מטרתם המוצהרת היא לעשות כסף, כדאי שנבין מה המשמעויות של השיתוף הזה.
ד"ר ירדן לוינסקי הוא פסיכיאטר מומחה, מנהל את מרכז רזולוציה לישומים פסיכולוגים מתקדמים. לפרטים נוספים או קביעת פגישה אפשר לשלוח דואר אל info@resolution.co.il או להתקשר עכשיו 03-6919961
לקבלת עדכונים אפשר להרשם לרשימת התפוצה או לעקוב אחריי בטוויטר.
3 תגובות לרשימה ”למה גוגל מתעניינת בבריאותכם הנפשית?“, בסדר כרונולוגי. ניתן להוסיף תגובות בהמשך העמוד.
יום שישי, 08 בדצמבר 2017 בשעה 9:41
לא כל האנשים שעובדים בגוגל מתעניינים בחיפושים של כל אחד ואחת, לא כל הפרסומות מכוונות דווקא לחיפושים, ולא כל חברות הביטוח מנצלות מאגר מידע של חיפושים על מנת לגבות יותר כסף. במקרה של גוגל זו הכללה.
אגב, גם האתר הזה מופיע בחיפושים של גוגל…
יום רביעי, 17 בינואר 2018 בשעה 12:10
@אוסנת, אני מתייחס לגוגל כחברה, ברור שהאדם שעובד שם לא מתעניין בחיפושים של ירדן לוינסקי. מדובר במגמה כלל עולמית שבה אנחנו יותר ויותר מנוטרים, כבר היום גופים רבים משתמשים במידע המקוון עלינו לצרכים שלהם: חברות אשראי, בנקים, חברות ביטוח בודקות עלינו באופן שוטף (ואוטומטי) כדי לקבל בנוגע אלינו החלטות.
לאשר את הקניה שלך בעלי אקספרס? להציע לך חופשה במחיר גבוה יותר בקיץ? אם להציע לך ביטוח במחיר כפול כי כתבת שאלה בפורום של חולי טרשת….
כל זה כבר קורה היום. יש חברות (אפילו ישראליות כמו pipl ) שמתפרנסות מלמכור את המידע עלייך לחברות מסחריות. חוקי למהדרין
יום שני, 04 ביוני 2018 בשעה 16:58
זה נכון באופן מפחיד ממש. היום אתה מחפש בגוגל מידע בנושא מסויים ולאחר זמן מה פרסומות בנושא כבר צצות בכל פינה…..כמו התקף פארנויה ממש….העולם המודרני לא מותיר לנו את האפשרו לחיות בשלווה וברוגע…..בטבע מצב כזה מאובחן כמחלת נפש….וכך אנשים בריאים נאלצים היום לחיות….