איך להמליץ למישהו ללכת לטיפול

אחד הדברים שאנחנו לומדים לאורך החיים, זה שכל אחד מאיתנו יכול להעזר מדי פעם באנשים אחרים. הבעיה שלנו היא שבדרך כלל אנחנו מבינים את זה מאוחר יותר מאלו שסובבים אותנו.

כחלק מהחיים שלנו, יתכן שנתמודד עם לחץ, אבל, חרדה, דיכאון או בעיות במערכות היחסים שלנו. טיפול יכול לעזור לנו להתמודד עם הבעיות האלו ולהתקדם מהמקום הבעייתי שבו אנחנו נמצאים כדי שנוכל המשיך את החיים המקצועיים או האישיים שלנו.

חלק מאיתנו מאמינים שמישהו בחיים שלנו יכול להינות מטיפול. אבל זו יכולה להיות גם סוגיה בעייתית עבורנו להעלות את הנושא, כי אנחנו חוששים שהוא יקח את זה קשה, או שהוא יעלב או שפשוט יאטם ולא יקשיב למה שיש לנו לומר. כדי לסייע, הנה רשימה של עצות איך כדאי לנהל שיחה כזו, אם אתם מרגישים שהיא צריכה להתנהל:

אל תחכו

  • אל תתפתו להאמין שהדברים יעברו בעצמם או שהם לא מספיק חשובים.
  • אל תחכו עד שהקושי יהפוך למשבר גדול כדי להמליץ לפנות לטיפול/
  • תזכרו שאם תנסו לעזור מוקדם יותר, אולי תמנעו בעיות גדולות יותר כמו גירושין או אבדן עבודה. יותר קל לפתור בעיות קטנות מלנסות לתקן בעיות גדולות.

זה נורמלי

  • תכירו בכך שהתחושות שלהם הן תגובה טבעית למשבר ולכן כדאי שתהיו אמפתיים לתחושות שלהם. אפשר גם לומר להם שזה מובן לחלוטין שהם מרגישים כמו שהם מרגשים לאור מה שקורה בחיים שלהם, ולכן כדאי שיקבלו עזרה מקצועית.
  • תשתפו אותם במחשבות שלכם על כך שטיפול הוא דבר בריא עבורם, בדיוק כמו ביקורים אצל רופא המשפחה. תעודדו אותם לשקול טיפול בתור משהו שיכול לשפר להם את איכות החיים.
  • אתם יכולים לשתף אותם אם אתם או מישהו שאתם מכירים (אם הוא או היא מסכימים כמובן) הלכתם לטיפול.

תדאגו, אל תהיו שיפוטיים

  • אל תאבחנו, זה לא תפקידכם. תנו למומחים לעשות את זה.
  • תסבירו להם שטיפול יכול לעזור להם להתמודד עם תחושות, להכיר את עצמם יותר טוב, לתת להם כלים טובים יותר כדי שיתמודדו, לשפר את תחושת הערך העצמי שלהם, להפסיק התנהגויות שלא מועילות להם.
  • אפשר גם לציין שיש גישות טיפוליות קצרו ויעילות לתחומים מוגדרים שיכולות לסייע להתמודד במהירות יחסית.

הציעו להם דרכים להגיע לטיפול

  • תסבירו להם מה ההבדל בין פסיכיאטר, פסיכולוג, פסיכותרפיסט או בעל מקצוע אחר.
  • תסבירו להם שאפשר לקבל טיפול דרך קופות החולים ודרך מטפלים פרטיים.
  • תציינו שיש מרפאות ציבוריות של המדינה שעובדות עם כלל קופות החולים בחלק מהישובים בארץ
  • תסבירו שאפשר להכנס לאתר של הקופה או לגלוש באינטרנט ולמצוא מטפלים מתאימים.
  • תגלו להם שאפשר לקבל החזרים על ביקור אצל רופא ברוב הביטוחים הפרטיים
  • אתם יכולים להציע להם שמות של מטפלים מתאימים שמצאתם.

תמשיכו לתמוך

  • תציעו ללכת איתם לפגישה הראשונה או לחלקה. אם אתם חושבים שהם לא יגיעו, אתם יכולים לגייס גם חברים או בני משפחה לנושא.
  • תציינו שגם אם ילכו לטיפול אתם תמשיכו ללוות אותם כי אתם נשארים כאן בשבילם.

לא חשוב אם הם ילכו בסוף לטיפול או לא ילכו. חשוב שאתם עשיתם מה שצריך כדי לנסות ולעזור להם.

ד"ר ירדן לוינסקי הוא פסיכיאטר מומחה, מנהל את מרכז רזולוציה לישומים פסיכולוגים מתקדמים. לפרטים נוספים או קביעת פגישה אפשר לשלוח דואר אל info@resolution.co.il או להתקשר עכשיו 03-6919961

לקבלת עדכונים אפשר להרשם לרשימת התפוצה או לעקוב אחריי בטוויטר.

קבלו עדכונים במייל

מחשבות של אחרים

עינב חדד: הפסקתי את הויפאקס 75 XR לפני 5 ימים לאחר הרבה שנים שלקחתי את הכדור וגם הרופא אמר לי להפסיק בבת אחת זה לא מסוכן?

s.p: אחד הדברים שאני ממש מוטרדת מהם בנוגע להפרעת קשב, זה שנוירולוגים ופסיכיאטרים (שהם רופאים!) לא מפנים לבדיקות דם...

פלונית: יש לי גיסה שנכנסה לדיכאון לאחר הלידה של הבת שלה ובייחוד לאחר שקיבלה איבחון על כך שהיא על הרצף האוטיסטי (הבת). ...

יעקוביאן חנוך: אני סובל שנים מכאבים כרוניים קשים בפלג גוף תחתון במיוחד ברגליים יש פריצות דיסק נירולג קבע פגיע עיצבית קשה...

יעל: שלום רציתי לדעת האם וולבוטרין גורם להשמנה? התחלתי לקחת לפני שבועיים, מיד שיפור במצב רוח, שיחסית יותר טוב, אך...

אני: מערכת החינוך בעיקר מתעלמת מהפרעת קשב, אלא אם במקרה דרך הביטוי שלה היא קושי במקצועות רבי מלל. ע"ע "לקות ללמידה"...

גראס: יש אנשים עם נטיה לפתח פסיכוזה, ברגע שישתמשו בגראס זה יעורר את הנטיה, מקרוב ראיתי את הקשר הישיר בין עישון גראס...

יצחק ויסברג: שלוםוברכה אני חושב שהקושי האמיתי שלי זה הפרעת קשב והפסיכולוג והפסיכטאר אומרים שזה אובססייה וא סי די מה אתה...

תגובות

4 תגובות לרשימה ”איך להמליץ למישהו ללכת לטיפול“, בסדר כרונולוגי. ניתן להוסיף תגובות בהמשך העמוד.

  1. מאת אני:

    קריאת התגובות מעידה בפירוש על צורך בהעלאת מינון התרופות. נשמע מתנשא אך נכון מניסיון…לפעמים חצי כדור הוא ההבדל בין לבנות מערכת יחסים או להרוס אותה.

  2. מאת נעמה:

    1. אני חושבת שהמילה "ליהנות" מהטיפול לא מתאימה… הייתי בוחרת אולי ב"להיתרם".
    2. אני לא מאמינה שאפשר, או רצוי, לשכנע אנשים אחרים ללכת לטיפול. זה דבר שצריך לבוא מהם. יבוא בזמן שלו. או לא. יתרה מכך, חושבת שזה עלול לגרום לתגובת נגד.
    3. בעיקר אני לא מסכימה עם המשפט האחרון, ודאי שלא על רקע איך שאתה מציג את הנושא בפתיחה: מה שחשוב זה לא הם אלא ש*אנחנו* נרגיש טוב? שעשינו מה שצריך? אם הם אלה שזקוקים לטיפול, כפי שאתה מציג זאת, אז ודאי שחשוב אם הם יקבלו אותו או לא, ולעומת זאת אנחנו – הסובבים אותם – ממש לא חשובים כאן! זה קצת להתבלבל.

  3. מאת אני:

    הבת שלי רווקה בת 39 אקדמאית בעלת תואר ראשון בכימיה. היא כעת מובטלת. היא החליפה כבר אולי 5 מקומות עבודה כי טוענים שהיא איטית. היא מסרבת לקבל טיפול פסיכיאטרי. היא טוענת שהיא הולכת לטיפול פסיכולוגי לאחר שאני אמה שיכנעתי אותה במשך תקופהנארוכה שהיא בבעיה. ולאחר שטענתי שאין לנו כלים לעזור לה כנראה שהיא בסופוצשל דבר השתכנעה. כעת היא לא עובדת. היא מצאה עבודה שתצריך אותה לעזוב את האיזור שבו היא גרה את כל מה שקשור לדיור שהיא מצאה. גם היא יודעת שלא תצליח להחזיק עבודה לתקופה ארוכה. בקיצור המצב שלה תואם את האבחנה שנעשתה לה לא בנוכחותה שהיא סובלת הפרעת מאישיות גבולית. אמנם היא התקדמה המון והיא כן שמה לב לעצמה והיא עובדת על הכושר שלה ועל הדיאטה שלה. אך נראה שהיא מתעייפת לאחר תקופה מסוימת ושואפת להפסקות במעבודה. כעת נוצר מצב שהיא כנראה תצטרך את העזרה שלנו ההורים שלה לתת לה כסף לכל הצרכים שלה. יש לה בעיות בהתנהגות והיא לא מודה על העזרות שאנחנו המשפחה שלה נותנים לה. פשוט. איןתהערכה. זה על קצה המזלג. נראה שהיא זקוקה נואשות לטיפולתאצל פסיכיאטר. איך לעזור לה בבקשה?

  4. מאת ירדן לוינסקי:

    @אני, אני בטח לא יגול לענות במדוייק. כדאי לשוחח עם הפסיכולוגית שמלווה אותה. להפנות אותה לבניית תהליך שיקומי, לשים לה גבולות. תתחילו בזה שאתם תקבלו הדרכה.

הוספת תגובה






דוקטור, למה לא ענית? כדי להבין איך אני עונה לשאלות קראו את מדיניות התשובות שלי.

על מנת להגן על אתר זה מפני ספאם, שפה בוטה, התקפות אישיות או מסעות צלב, הפעלתי את אפשרות מודרציית התגובות באתר. כדי להבין איך אני עונה לשאלות קראו את מדיניות התשובות שלי.
אפרסם את תגובתך מייד לאחר שאוודא שאין שם שום דבר שמסוכן לבריאות.