נתחיל דווקא בתיאור של ביישנות, תופעה נפוצה שמוכרת לרובנו. כמעט כולנו חווים ביישנות בשלב זה או אחר של חיינו, במיוחד בסיטואציות חדשות או מול קהל לא מוכר. ביישנות היא תחושה טבעית שמתבטאת בהרגשה של אי נוחות או מבוכה במצבים חברתיים מסוימים. לדוגמה, ילד יכול להרגיש ביישנות כשצריך לדבר בפני הכיתה, או מבוגר יכול להרגיש ביישנות כשמגיע למסיבת חברה שבה הוא לא מכיר הרבה אנשים.
יכול להיות שביישנות, מבחינה חברתית זה חינני. אז היא מסמיקה קצת. אז לוקח לה זמן להפתח. אדם ביישן עשוי למצוא את עצמו מתלבט רבות לפני שהוא פונה לאדם חדש, נמנע מלהשתתף בדיונים בקבוצות גדולות, או מרגיש לא נעים להיות במרכז תשומת הלב. התחושות הללו הן טבעיות והן חלק מהיותנו בני אדם. ביישנים נוטים למצוא זוגיות יותר מאוחר. הם מקבלים קידום יותר מאוחר. כך שזה לא תמיד רק חינני.
אך כאשר הביישנות הופכת למשהו יותר מעיק ומגביל, היא עשויה להתפתח לחרדה חברתית. כאן חשוב להבדיל בין השניים. בעוד ביישנות היא תחושה חולפת ולא מזיקה ברוב המקרים, חרדה חברתית היא מצב נפשי שבו הפחד מפני מצבים חברתיים או מפני שיפוט של אחרים הופך לחלק מרכזי בחיי היומיום של האדם, ומשפיע על תפקודו באופן משמעותי.
לדוגמא, ילד ביישן שמגיע לבקר עם ההורים בית של חבר, יכול להיות שבהתחלה הוא ייצמד לאמא שלו. אבל בהמשך המפגש הוא יכול להפתח ולהתחבר, ואם יהיה ביקור נוסף יכול להיות שלא יהיה קושי בכלל. אצל אדם עם חרדה חברתית, זה הרבה יותר נוקשה ואף מחמיר. אם ניקח סטודנט עם חרדה חברתית לכיתה באוניברסיטה, בפעם הראשונה הוא יהיה עסוק במה שחושבים עליו או איך רואים אותו. בפעמים הבאות, זה יהיה יותר קשה כי הוא כבר יהיה בטוח שהם ראו איך הוא התנהג בפעם הקודמת.
חרדה חברתית, מאופיינת בפחד מתמיד ומוגזם מפני סיטואציות חברתיות שבהן האדם עשוי להיחשף לשיפוט של אחרים. זה לא רק הפחד לדבר בפני קהל, אלא גם חשש מפני מפגשים שגרתיים כמו פגישות עבודה, שיחות עם מכרים ואפילו מפגשים משפחתיים. אדם הסובל מחרדה חברתית עשוי להימנע מכל מפגש חברתי מתוך חשש שיעשה משהו לא נכון או ייראה מגוחך בעיני אחרים.
ד"ר ירדן לוינסקי הוא פסיכיאטר מומחה, מנהל את מרכז רזולוציה לישומים פסיכולוגים מתקדמים. לפרטים נוספים או קביעת פגישה אפשר לשלוח דואר אל info@resolution.co.il או להתקשר עכשיו 03-6919961
לקבלת עדכונים אפשר להרשם לרשימת התפוצה או לעקוב אחריי בטוויטר.
הוספת תגובה