הזיכרון הוא חלק חשוב מההגדרה "מי אנחנו". אנו מבססים התנהגויות על החוויות שעברנו בעבר, ישנן סכמות חשיבה שמבוססות על מבנים שלמים של זכרון ובסופו של דבר חלק משמעותי של האינטראקציה שלנו מול העולם מתבססת על זכרון.
זו הסיבה שאני רוצה להמליץ לכם על סדרת מאמרים של ווילאם סאלטן שמתפרסמת בשבוע האחרון באתר האינטרנט סלייט. הסדרה סוקרת הבטים שונים של הזכרון האנושי, כיצד אנו משתמשים בזכרון שלנו וכיצד החברה משתמשת בו. כיצד הזכרון משפיע על מערכת המשפט, כיצד גופים שונים משנים את הזכרון הקולקטיבי שלנו, כיצד חברות מסחריות מבצעות מניפולציות שונות בזכרון שלנו וגם על חלקים רפואיים – כיצד הזכרון מגביל אותנו ומי עובד על טיפול באמצעות שינוי זכרונות.
אם נצטט את אליזבת לופטוס, אחת מחוקרות הזכרון (וזכרונות השווא) הידועות ביותר:
"אחרי שנגמור ללמוד ונדע לשלוט בזכרונות מלאכותיים נאלץ לדאוג בשאלה מי שולט בהם. אילו חסמים עלינו להציב בפני המשטרה, עורכי דין או מפרסמים? יותר מהכל, עלינו לשים לב שזכרונות, בדיוק כמו זכויות, הן דבר שביר."
בקיצור, תזכרו את זה.
ד"ר ירדן לוינסקי הוא פסיכיאטר מומחה, מנהל את מרכז רזולוציה לישומים פסיכולוגים מתקדמים. לפרטים נוספים או קביעת פגישה אפשר לשלוח דואר אל info@resolution.co.il או להתקשר עכשיו 03-6919961
לקבלת עדכונים אפשר להרשם לרשימת התפוצה או לעקוב אחריי בטוויטר.
תגובה אחת לרשימה ”סלייט על הזיכרון האנושי“, בסדר כרונולוגי. ניתן להוסיף תגובות בהמשך העמוד.
יום חמישי, 17 בפברואר 2011 בשעה 14:42
אחד האתגרים הגדולים ביותר שלנו הוא השתחררות מכבלי הזכרון אשר עדיין ממשיכים לעצב ולהנציח את הדימוי העצמי ממנו אנחנו מתקשים לצאת – לתוך יצירת עתיד שאינו מתבסס על אותו זכרון (עבר) – שם נמצא החופש.