מעגל ההייפ הטכנולוגי הרפואי

חברת המחקר הבינלאומית גרטנר פרסמה לא מזמן דו"ח על דפוסי אימוץ של טכנולוגיה בעולם. הם קראו לזה מעגל ההייפ הטכנולוגי. לא מדובר במודל מדעי ולמעשה גם לא מדובר במעגל (אם תסתכלו על האיור תבינו במה מדובר). אבל האיור הזה מסביר בצורה די ברורה על התהליכים החברתיים שמתרחשים וקורים סביב טכנולוגיות חדשות.

כמובן, שמודל שמתייחס לטכנולוגיה, יכול באותה מידה להתייחס גם לטכנולוגיה ברפואה. עולם הרפואה הוא עולם טכנולוגיה, וכמו שפעם בשנה אנחנו מדברים על תרופות חדשות שאמורות או לא אמורות להכנס לסל התרופות החדשות. יש גם טכנולוגיות שקשורות בעולם הרפואה שמדברים עליהם ועל השימושים בהם, אבל יותר ויותר נדמה שהמעגל הזה, מעגל ההייפ הטכנולוגי הרפואי לא פועל בדיוק כמו המודל של גרטנר אלא נשאר תקוע במקום, אולי באיזור של ההתפכחות, ולא מצליח להתקדם הלאה אל השימושים המעשיים והיעילים של טכנולוגיה.

קחו לדוגמא כמה טכנולוגיות רפואיות:

  • רשומה רפואית ממוחשבת אוניברסלית – הרעיון שיש מקום מרכזי שמכיל את כל המידע הרפואי שלנו, מקופת החולים, מהחיסונים בגן ועד אשפוזים ובצורה זו מקל על הטיפול. מדברים על זה כבר 15 שנה. איפה הרשומה שלכם?
  • רפואה בסלולר. כמה זמן כבר מדברים על זה?
  • זרימת מידע רפואי בזמן אמת – לדוגמא מכשירים ניידים (כמו אייפד) שהרופא הולך איתם במחלקה ומקבל מידע בזמן אמת לפי החולה שלידו הוא עומד.
  • מדיה חברתית – שימוש ברשתות חברתיות לשיפור החלפת מידע והעצמת מטופלים. יש אפילו בארץ רשתות יעודיות לכך כמו כמוני ואביליקו. כמה מכם שמעתם עליהן?

רשימת הטכנולוגיות שההייפ הרפואי משפיע עליהן ארוכה. העובדה שטכנולוגיה כלשהי מתפרסמת ומשווקת לא אומרת כמובן שאין בטכנולוגיה הזו רעיון שכדאי לבדוק אותו לעומק או להטמיע אותו בעולם הרפואה. מצד שני, ככל שיש לטכנולוגיה הייפ גדול יותר יש יותר סיכוי שמישהו יממן את הבדיקה וההטמעה של הטכנולוגיה הזו. יתכן שהגיע הזמן לבדוק את הטכנולוגיות החדשות ולראות איך ניתן לעבור משלב ההתפכחות לשלב הישום הפרקטי של הטכנולוגיות האלו.

ד"ר ירדן לוינסקי הוא פסיכיאטר מומחה, מנהל את מרכז רזולוציה לישומים פסיכולוגים מתקדמים. לפרטים נוספים או קביעת פגישה אפשר לשלוח דואר אל info@resolution.co.il או להתקשר עכשיו 03-6919961

לקבלת עדכונים אפשר להרשם לרשימת התפוצה או לעקוב אחריי בטוויטר.

קבלו עדכונים במייל

מחשבות של אחרים

מאיר: אני מקבל טיפול של אסקטמין במשך שנתיים התרופה עבדה טוב.מזה כשבוע אני מתחיל להרגיש שוב תופעות של דיכאון.מבקש...

מיקה: שלום,בת שלי בת 12, גבוהה, שוקלת 55 ק״ג, עם הפרעות קשב. התחילה עם אטנט שהיה מלווה בתופעות של נדודי שינה. החלפנו...

ניר: מעניין אבל חולק עליך בעניין הסיבות למה שתיארת. פחד המוות קיים אצל חלק יותר וחלק פחות אבל אצל יותר ויותר יש רצון...

חיים: הי אני כבר כמה שנים נהנה מאד לקרוא את מאמריך, אבל לאחרונה זה נהייה מאד קשה לקריאה, בגלל כל הסימנים האלו\ה... אני...

Amikam Salant: סקירה מרתקת !! תודה לך ד"ר ירדן לוינסקי על חוכמת החיים שלך !! בהערכה , עמי סלנט

שלומית אלחנני: אנשים חזקים יכולים להרשות לעצמם לפנות שימת לב, זמן, לאחרים - מתוך בחירה. אנשים חזקים שמים לב למה שנחוץ להם לשמר -...

תהילה: שלום וברכה! אני מקלפת את השפתיים כבר מגיל 5 ואני בת 37 מה יכול לעזור לי?????????? תודה!!!!!!!!

דוקטור יארינג: הצלחת לקלוע בכל סעיף, מזלי שאני מצליח לקרוא את הכותרות ולא להכנס לתוך הכתבות בעיתון, אין לי פייס/אינסטה/איכס או...

הוספת תגובה






דוקטור, למה לא ענית? כדי להבין איך אני עונה לשאלות קראו את מדיניות התשובות שלי.

על מנת להגן על אתר זה מפני ספאם, שפה בוטה, התקפות אישיות או מסעות צלב, הפעלתי את אפשרות מודרציית התגובות באתר. כדי להבין איך אני עונה לשאלות קראו את מדיניות התשובות שלי.
אפרסם את תגובתך מייד לאחר שאוודא שאין שם שום דבר שמסוכן לבריאות.