מחשבות בריאות ינואר 2019

מדי פעם אני מפרסם בפייסבוק מחשבות קצרות שלא מתכנסות לכלל מאמר של 500 מילה. אחרי כמה מחשבות שאפרסם בפייסבוק, ארכז אותן כאן לפוסט אחד.

מחשבת בריאות #4: עבדים של המקלדת

למדתי הקלדה עיוורת כשהייתי בתיכון. היתה תוכנה כזו שלימדה הקלדה עם ארנב. בזמנו, אף אחד לא חשב שזה באמת חשוב ללמוד הקלדה עיוורת.

קופצים קדימה לשנת 2019.
מתברר שהקלדה עיוורת היא הדבר החשוב ביותר אם אתה רוצה לעבוד במערכת הבריאות. אתה צריך להיות מסוגל גם להקליד את הסיפור של המטופל וגם להסתכל לו בעיניים לפחות חלק מהפגישה. גם כך רוב הזמן אתה מרוכז בללחוץ על כל מני איקסים וכפתורים בתוכנה שבה אתה מתעד את הפגישה. היכולת להקליד מהר קובעת אם אתה רופא טוב כי אתה זמין יותר למטופלים שלך.
אלו שמתקשים עם המחשב חווים תסכול בלתי פוסק. המקלדת היא התקשורת עם העולם. אולי זה צריך להיות חלק מתנאי הקבלה ללימודי רפואה.

זה לא צריך להיות ככה. אנחנו לא צריכים להיות עבדים של מערכות המחשוב.

 

מחשבת בריאות #5: סל התרופות הפסיכיאטרי

שמתם לב ששוב לא נכנסה לסל התרופות אף תרופה בתחום הפסיכיאטריה?
אפשר לומר שצ'אמפיקס (גמילה מעישון) איך שהוא קשורה, אבל באמת.
מה עם להכניס תרופות להפרעת קשב למבוגרים? TMS לדיכאון? מדובר בעשרות אם לא מאות אלפי מטופלים ששוב לא מקבלים כלום.

זה לא מצטלם דרמטי כמו מאה מטופלים שסובלים ממחלה גנטית או חמש מאות נשאי גן לסרטן מסויים, וכולם היו ילדינו וצריך לדאוג לכולם וקשה להחליט. אבל באמת, מדובר בחלק גדול מהאוכלוסיה שהפן הזה בבריאות שלו שוב ושוב נדחק.
אני לא אדבר בכלל על כמה הבריאות הנפשית חשובה להתמודדות עם מחלות אחרות.

 

מחשבת בריאות #6 : רופאים והפנטזיה של הזמינות

כשמדברים עם רופאים על רשתות חברתיות אנחנו מייד חושבים על זמינות ונגישות. הנגישות לרופאים רק מתגברת עם השנים. פעם זה היה טלפון. אחר כך זימונית, אחר כך הנייד, האימייל והוואטסאפ. ככל שיש לנו יותר טכנולוגיות וכלים כך אנחנו יותר נגישים. אבל אם פעם חשבנו שבעזרת טכנולוגיות הכל יהיה נגיש יותר. אבל הרופאים לא נגישים יותר כי הם לא מסתובבים ברשתות החברתיות (לפחות לא כרופאים), והחוקים והפרטיות והמגבלות לא מאפשרים לנו באמת לדבר עם אנשים על הפריחה שהופיעה להם באמצע הגב.

זמינות היא דבר טוב. אבל יותר מדי זמינות יכולה להיות בעייתית. אנחנו לא באמת רוצים שהרופא שלנו יהיה זמין כשהוא באמצע חגיגת יום הולדת 50 בסוף השבוע אחרי שהוא שתה כמה כוסות יין.

זו הפנטזיה של הזמינות. אנחנו רוצים להאמין שהמטפל שלנו נמצא שם כל הזמן במרחק של הודעת וואטסאפ או שיחת טלפון, קשוב ומוכן לכל פניה שלנו. אבל גם הם בני אדם ולא יכולים להיות זמינים עבור המטופלים שלהם כל הזמן. כדי שהם יהיה טובים צריך שגם להם יהיו חיים. זה טוב בשביל כולם.

ד"ר ירדן לוינסקי הוא פסיכיאטר מומחה, מנהל את מרכז רזולוציה לישומים פסיכולוגים מתקדמים. לפרטים נוספים או קביעת פגישה אפשר לשלוח דואר אל info@resolution.co.il או להתקשר עכשיו 03-6919961

לקבלת עדכונים אפשר להרשם לרשימת התפוצה או לעקוב אחריי בטוויטר.

קבלו עדכונים במייל

מחשבות של אחרים

אסתי: האם ניתן ליטול אטנט לבעיות קשב וריכוז כשנוטלים קלונקס, האם יש להפסיק את הקלונקס לפני תודה

סני גורדון בר: מבקשת לדעת עבור בת משפחה בחו"ל האם אפשר לקבל קשר לפסיכיאטר ישראלי או דובר עברית בברלין שיכול לתת טיפול...

אור: המטפל מביא את עצמו לטיפול . את החוויות שלו , את הרגישות, החכמת חיים, הנסיון ועוד, לבינה אין את זה . פשוט אין . ...

טולידו רות: ברצוני להפסיק לקחת מירו 30 ופובוקסיל 50. האם הפסקה הדרגתית כלומר לרדת אחרי שש,בועיים לחצי כדור ולאחר מכן לרבע...

אור: לאור מה שאתה כותב, כמטופלת לשעבר אצל פסיכולוגית מדהימה, וכאחת שמשתמשת בAI ליישומים שונים , אני לא חושבת...

נעמה: אנחנו לא "לפעמים" מכירים את הגוף שלנו טוב יותר מכל אחד אחר - אנחנו תמיד מכירים את הגוף שלנו הכי טוב. וחולים לא...

חיים: מאמר מחכים, תודה

אדוה: היי ירדן, האם אתה יכול לתת דוגמאות לאסטרטגיות התמודדות?

הוספת תגובה






דוקטור, למה לא ענית? כדי להבין איך אני עונה לשאלות קראו את מדיניות התשובות שלי.

על מנת להגן על אתר זה מפני ספאם, שפה בוטה, התקפות אישיות או מסעות צלב, הפעלתי את אפשרות מודרציית התגובות באתר. כדי להבין איך אני עונה לשאלות קראו את מדיניות התשובות שלי.
אפרסם את תגובתך מייד לאחר שאוודא שאין שם שום דבר שמסוכן לבריאות.