שאל את הפסיכיאטר: הקשר בין בעיות קשב וריכוז לאינטרנט

במדור "שאל את הפסיכיאטר" אני עונה מדי פעם על שאלות כלליות שאני נשאל עליהן ויש להן קשר לאנשים רבים. אני לא עונה כאן על שאלות פרטניות של אדם זה או אחר, כיוון שפוסט פתוח באתר אינו מקום דיסקרטי כדי לענות על שאלות אישיות.

נשאלתי, מה דעתי על הקשר בין טכנולוגיה בכלל והאינטרנט בפרט לבין סימפטומים של הפרעת קשב וריכוז.

כל תהליך לימודי או עיסוק מתמשך כמו עבודה דורש יכולות של קשב וריכוז. אם אין לנו יכולת להתפקס ולהתרכז בפעולה שאנחנו אמורים לעשות המורה של הילד יתקשר להורים בבהלה ויאמר שלילד יש בעיית ריכוז. אם אין למבוגר יכולת ריכוז הוא יתקשה בלימודים או יתקשב בביצוע המטלות שלו בעבודה. אבל בשנים האחרונות נדמה שיכולת הריכוז ומיקוד תשומת הלב של הילדים שלנו וגם של מבוגרים הולכת ונהיית קצרה יותר. אנחנו לא מסוגלים לקרוא כתבות ארוכות ומעדיפים מבזקים, אנחנו לא קוראים ספרים אלא מעדיפים פרקים קצרים בטלויזיה, ואנחנו עוברים מטקסטים ארוכים לעדכוני סטטוס קצרים בפייסבוק או בטוויטר. נשאלת בצדק השאלה אם היכולת שלנו להתרכז מושפעת מקיומם של גורמים מגרים רבים באינטרנט.

הפרעת קשב וריכוז ADHD או ADD היא ההפרעה הנפוצה ביותר אצל ילדים, אבל גם מבוגרים רבים סובלים מבעיה זו. אלו שסובלים מהפרעת קשב וריכוז מציגים בעיות בתחומים שונים בבית, בלימודים ובעבודה ויכולים לסבול מקשיים רגשיים ותפקודיים שונים. הקשיים שלהם מתבטאים פעמים רבות בחוסר יכולת לשים לב לפרטים וטעויות קטנות של חוסר תשומת לב בכמות גדולה. גם בולטים חוסר יכולת להקשיב לשיחות במיוחד כשיש כמה מוקדי רעש או גירוי בסביבה, קושי להתמיד או אפילו להתחיל בביצוע משימות, שכחנות, דחיינות ורמת מוסחות גבוהה.

עד היום היו רק כמה מחקרים גדולים שבדקו את הקשר בין הפרעת קשב וריכוז לבין שימוש באינטרנט, ובמיוחד התמקדו בשימוש פתולוגי באינטרנט שקרוי בתקשורת 'התמכרות לאינטרנט'. נעזוב לרגע את הויכוח אם יש דבר כזה בכלל התמכרות לאינטרנט, ונדון במחקרים עצמם. מחקר אחד שנערך בדרום קוריאה על כ 700 ילדי בית ספר יסודי הראה ש33% מילדים שאובחנו כסובלים מ ADHD סבלו מדפוסים פתולוגים של שימוש באינטרנט. מחקר אחר מטאיוואן שנערך אצל תלמידי מכללות (מבוגרים) הראה ש 32% מאלו שסבלו מדפוסי שימוש פתולוגים באינטרנט סבלו גם מ ADHD, בעוד שרק 8% מאלו שלא השתמשו באינטרנט בצורה בעייתי סבלו מ ADHD.

שימו לב שלא מדברים במחקרים האלו על גרימה אלא רק על אסוציאציה. אף אחד לא טוען שהאינטרנט גורם להפרעת קשב או שהפרעת קשב גורמת לדפוס שימוש פתולוגי ברשת.

אז מה בעצם הקשר בין הפרעת קשב וריכוז לבין אינטרנט?

ההשערה שלי, וזו השערה שמבוססת על הכרות עם אנשים רבים שסובלים מהפרעת קשב ועוד יותר עם אנשים שמשתמשים באינטרנט בצורה 'כבדה' היא שהרשת היא מגנט. היא מספקת אין סוף גירויים בלתי פוסקים ולכן אנשים נמשכים אליה. מכיוון שאנחנו חיים בעידן של סיפוקים מיידיים אנחנו גם מאפשרים לעצמנו ללכת ולגלוש באינטרנט במקום לעשות משהו אחר שאנחנו באמת צריכים לעשות. הבעיה הזו היא של כולם ולא רק של אנשים עם ADHD. אנשים עם הפרעת קשב וריכוז גם ככה סובלים מליקוי ביכולת שלהם להתמקד במשימות משעממות כמו להקשיב למורה או לבצע עבודות משרדיות ולכן תשומת הלב שלהם מתמקדת שוב ושוב בגירוי של הרשת – הודעות חדשות בטוויטר, סטטוסים בפייסבוק, כתבות חדשות בויינט או אלף סוגי הגירויים ברשת – שיושבים על השולחן שלהם במשרד או בבית.

זו הסיבה והתוצאה. הפתרון ובמיוחד עבור אנשים עם הפרעת קשב וריכוז הוא הסרת המסיחים (לכבות את המחשב לפעמים!) או בניית מגבלות כאלו שהקושי הטבעי של אנשים עם ADHD לא יבוא לביטוי. גם לאנשים שאין להם הפרעת קשב זה לא יזיק…ברור שלא ניתן היום לתפקד בלי שימוש כלשהו באינטרנט ולכן צריך למצוא איזון בין הקושי לבין הצורך ולשם כך לפעמים כדאי להתייעץ עם איש מקצוע.

 

ד"ר ירדן לוינסקי הוא פסיכיאטר מומחה, מנהל את מרכז רזולוציה לישומים פסיכולוגים מתקדמים. לפרטים נוספים או קביעת פגישה אפשר לשלוח דואר אל info@resolution.co.il או להתקשר עכשיו 03-6919961

לקבלת עדכונים אפשר להרשם לרשימת התפוצה או לעקוב אחריי בטוויטר.

קבלו עדכונים במייל

מחשבות של אחרים

כ.ד.ז: מגיע הרגע שאין ברירה אי אפשר לבד תודה על החיזוק

מזל ר.: נושא מעניין. אני לא יודעת מה הייתי עושה אם הייתי במצב כזה. אבל אני מכירה הרבה מתמודדי נפש שההתמודדות שלהם...

אסתי: האם ניתן ליטול אטנט לבעיות קשב וריכוז כשנוטלים קלונקס, האם יש להפסיק את הקלונקס לפני תודה

סני גורדון בר: מבקשת לדעת עבור בת משפחה בחו"ל האם אפשר לקבל קשר לפסיכיאטר ישראלי או דובר עברית בברלין שיכול לתת טיפול...

אור: המטפל מביא את עצמו לטיפול . את החוויות שלו , את הרגישות, החכמת חיים, הנסיון ועוד, לבינה אין את זה . פשוט אין . ...

טולידו רות: ברצוני להפסיק לקחת מירו 30 ופובוקסיל 50. האם הפסקה הדרגתית כלומר לרדת אחרי שש,בועיים לחצי כדור ולאחר מכן לרבע...

אור: לאור מה שאתה כותב, כמטופלת לשעבר אצל פסיכולוגית מדהימה, וכאחת שמשתמשת בAI ליישומים שונים , אני לא חושבת...

נעמה: אנחנו לא "לפעמים" מכירים את הגוף שלנו טוב יותר מכל אחד אחר - אנחנו תמיד מכירים את הגוף שלנו הכי טוב. וחולים לא...

תגובות

8 תגובות לרשימה ”שאל את הפסיכיאטר: הקשר בין בעיות קשב וריכוז לאינטרנט“, בסדר כרונולוגי. ניתן להוסיף תגובות בהמשך העמוד.

  1. מאת שושו ל.:

    נכון. אבל למה פסיכיאטריה לא מתמקדת אך ורק בדברים בונים אלא גם ובעיקר מטפלת בדרך שעלולה להיות הרסנית פי כמה במקרים שהם הרסניים כשלעצמם?
    למה ה נראית כמו ח?

  2. מאת ירדן לוינסקי:

    @שושו, מה הקשר למה שכתבתי? מכיוון שאין בתגובות שלך שום קשר לתוכן הפוסטים שבאתר, אני אפסיק לפרסם אותן. אם יש לך משהו נגד פסיכיאטריה אתה מוזמן לשטוח את טענותיך במקום אחר.

  3. מאת נדב פרץ:

    'מכיוון שאנחנו חיים בעידן של סיפוקים מיידיים אנחנו גם מאפשרים לעצמנו ללכת ולגלוש באינטרנט במקום לעשות משהו אחר שאנחנו באמת צריכים לעשות'
    זה תחביב שלך, לעשות רגשות אשם לקוראים?
    🙂

  4. מאת זיוה דינה:

    כדאי להדגיש שאנשים עם ADHD נוטים להתמכר לחומרים, אכילה, אינטרנט ועוד ועוד כחלק מבעיית האי-ויסות שלהם..
    את ההתמכרות לאינטרנט של קבוצה זו אפשר גם להסביר בקושי בהפניית קשב מגרוי אחד לגרוי אחר, שהוא קושי נוירו-קוגניטיבי נפוץ ב-ADHD.

  5. מאת עודד בביוף:

    דיבר אלי מאוד.
    ההיתי צריך לקרוא את הפוסט 3 פעמים רק כדי להפנים אותו. ^__^

    אני מוצא את עצמי קורא משפט מסוים שיוצר אסוציאציה הפועלת כמו קישור בעמוד אינטרנט ושולחת את המחשבה שלי למקומות אחרים תוך כדי קריאה. רק שבשונה מדפדפן זה קורה באופן אוטומטי ובלתי נשלט…
    לוקח לי דקה או שתיים להבין שאני כבר לא ממש קורא באמת אלא חושב בכלל על משהו אחר, ואז חוזר אחורה ומתחיל מהתחלה.

    כחלק מהתופעה של חוסר הסבלנות והתעמקות מעבר לרדידיות המצויה ברשת ניתן למצוא לא פעם תגובות המסכמות מבחינתי את התופעה: TLDR
    שמשמעה: Too Long, Didnt Read…

  6. מאת צופה מהאמצע:

    תוכנת עזרה לפרודוקטיבית http://getcoldturkey.com

  7. מאת שחף:

    יש אפשרות לקבל את השם של המחקרים שאוכל למצוא את המחקרים עצמם?

  8. מאת יאסין:

    אפשר השמות של המאמרים, והמחקרים שהצגת ?

הוספת תגובה






דוקטור, למה לא ענית? כדי להבין איך אני עונה לשאלות קראו את מדיניות התשובות שלי.

על מנת להגן על אתר זה מפני ספאם, שפה בוטה, התקפות אישיות או מסעות צלב, הפעלתי את אפשרות מודרציית התגובות באתר. כדי להבין איך אני עונה לשאלות קראו את מדיניות התשובות שלי.
אפרסם את תגובתך מייד לאחר שאוודא שאין שם שום דבר שמסוכן לבריאות.