מה עושה מישהו שסובל מחרדה או מדיכאון? מה אתם עושים אם קרוב או בן משפחה מרגיש מוצף בחרדה או שוכב במיטה ובוכה מרבית הזמן? איך יודעים לאן לפנות ועם מי להתייעץ? איך לדעת מה לצפות במפגשים איתם? מה ההבדל בין סוגי הטיפול ומקומות הטיפול?
עדכון 2018: מאז שנכתב המדריך, נכנסה לתוקף במדינת ישראל: הרפורמה בבריאות הנפש. המשמעות היא שהפרק העוסק במקומות המציעים טיפול (פרק 5) איננו מעודכן. כל שאר המדריך עדיין רלוונטי.
יש עומס מידע בנושא דכאון וחרדה
הרשת עמוסה במידע על דיכאון וחרדה. יש מאמרים על הגורמים לדיכאון ועל תורשה, יש מידע על הפרעות אובססיביות ועל התקפי פאניקה, על חרדה מוכללת וחרדה חברתית, על דיכאון מאג'ורי ועל מאניה דיפרסיה (הפרעה דו קוטבית). יש מידע על הסימפטומים ועל תרופות אפשריות, יש מאמרים על שיטות לטיפול ועל מטפלים שונים ומשונים. יש מאמרים על תופעות לוואי ועל תופעות בכלל. יש כאלו שטוענים שתרופות לא עובדות ויש כאלו שטוענים ששיחות לא יעזרו. יש כל כך הרבה מידע שאדם בלתי מנוסה פשוט יתבלבל. אבל אנשים שסובלים מדיכאון וחרדה הם לא במצב רגיל. גם אנשים שמישהו קרוב להם סובל הם לא במצב רגיל. הם לחוצים. הם מודאגים. עודף מידע יכול רק לגרום לעוד מצוקה.
כשפנו אלי מחברת לונדבק ישראל וביקשו ממני לכתוב מדריך לטיפול בחרדה ודיכאון, חשבנו שלא כדאי להוסיף עוד מידע על המחלות. כבר יש יותר מדי מידע כזה ברשת. חשבנו לתת לאנשים את מה שהם באמת צריכים: מדריך שהוא תכלס, שנותן תשובות לשאלות הכי חשובות. למי פונים? מה ההבדל בין פסיכולוג לפסיכיאטר? איזה סוג טיפול צריך ואיך בוחרים מטפל מתאים. מה ההבדל בין מקומות טיפול כמו מרפאות ציבוריות לבין טיפול במסגרת פרטית ומה עושים במצבי חירום. אלו שאלות בסיסיות שלפעמים קשה למצוא להם תשובה ברשת מסודרת ברשת. אלו גם השאלות שאתם הכי צריכים תשובה אליהן.
(אם תרצו לקרוא עוד על סימפטומים של דיכאון וחרדה אתם פשוט צריכים לחפש באינטרנט – או להכנס לעמוד הזה.)
מדריך ניטרלי, בלי העדפות
חשוב להדגיש: המדריך הזה ניטרלי. יש הרבה אתרים באינטרנט שמוסרים לכם מידע מתוך מטרה למכור לכם משהו. פסיכולוג שאומר שהטפול שלו הוא הכי טוב. פסיכיאטר שממליץ רק על טיפול תרופתי. מטפלים שמשמיצים שיטות טיפול או אנשים שטוענים שטיפול מסורתי הוא רע. כל האנשים האלו מנסים לעזור לכם בדרך שהם חושבים שהיא הכי טובה. אנחנו רצינו לכתוב מדריך אחר: מדריך שיציג את כל האפשרויות ויתן לכם לבחור. לכן המדריך המעשי לטיפול בדכאון וחרדה לא ממליץ על תרופות מסויימות או סוג טיפול מסויים. הוא מסביר מה היתרונות והחסרונות של כל דבר כדי שהמידע יהיה אצלכם וכדי שתוכלו לקבל החלטה מושכלת שמבוססת על המידע.
אחרי שתקראו את המדריך אתם כבר תדעו מה לעשות.
את המדריך אפשר להוריד (חינם) בצורת קובץ PDF ולהדפיס אותו כדי שתוכלו להתרשם בזמנכם החופשי, או על מנת לתת למישהו כדי שיקרא.
עדכון 2018: מאז שנכתב המדריך, נכנסה לתוקף במדינת ישראל: הרפורמה בבריאות הנפש. המשמעות היא שהפרק העוסק במקומות המציעים טיפול (פרק 5) איננו מעודכן. כל שאר המדריך עדיין רלוונטי.
ד"ר ירדן לוינסקי הוא פסיכיאטר מומחה, מנהל את מרכז רזולוציה לישומים פסיכולוגים מתקדמים. לפרטים נוספים או קביעת פגישה אפשר לשלוח דואר אל info@resolution.co.il או להתקשר עכשיו 03-6919961
לקבלת עדכונים אפשר להרשם לרשימת התפוצה או לעקוב אחריי בטוויטר.
15 תגובות לרשימה ”המדריך המעשי לטיפול בחרדה ודיכאון“, בסדר כרונולוגי. ניתן להוסיף תגובות בהמשך העמוד.
יום שישי, 15 ביולי 2011 בשעה 14:45
[…] המדריך המעשי לטיפול בחרדה ודיכאון של ירדן לוינסקי. […]
יום ראשון, 17 ביולי 2011 בשעה 10:30
במשך 4 שנים לקחתי תרופות נגד דיכאון\חרדה וריטלין כי האמנתי שפסיכיאטר יודע הכי טוב. סבלתי מתופעות לוואי איומות. החוסר שינה, אובוד תיאבון\ תאבון מוגבר, הזעות לא בנורמה, איבוד חשק מיני לחלוטין, קצרים במוח ומה לא, וזו רשימה חלקית, עד שיום אחד פשוט הפסקתי עם כולן ואני חשה טוב מאי פעם.
יום שני, 18 ביולי 2011 בשעה 18:00
@לאה, כמובן שאין לזה קשר למדריך עצמו כיוון שהוא לא עוסק רק בתרופות. שנית, לא ניתן להסיק בגלל חוויות של אדם אחד לגבי אדם אחר. על כל מישהו שאומר שתרופה מסויימת לא עזרה לו יש חמישה אחרים שהתרופה עזרה להם. על כן החלטות צריכות להתקבל על בסיס מחקרים מסודרים ומידע אמין. שלישית, הכי חשוב זה שאת מרגישה טוב.
יום ראשון, 24 ביולי 2011 בשעה 16:12
לאה ידוע שתרופות נגד דיכאון גורמות להתמכרויות ולתופעות לוואי קשות ואפילו במקרים קיצוניים להתמכרויות פיזיות, לדעתי האישית אין לקחת תרופות כאלה קשות כמו שאת מציגה כאן יש אפשרות וכדאיות גבוהה של התייעצות עם מומחה אחר.
יום ראשון, 24 ביולי 2011 בשעה 16:58
@רדיו, בעקרון, אם הטיפול לא מסייע, כדאי לפעמים להתייעץ עם אדם נוסף. בנוגע לתרופות, אפשר להתווכח עם הטענה שלך, אבל זה ממש לא נושא הפוסט הזה
שבת, 08 באוקטובר 2011 בשעה 18:50
[…] אנשים אחרים השיטה המקוצרת לא תעבוד. אנשים שסובלים מחרדת טיסה יכולים לבוא ולקבל טיפול קוגניטיבי התנהגותי קצר […]
יום שני, 05 במרץ 2012 בשעה 22:07
[…] בין הפרעות מצב רוח כמו דיכאון וחרדה לבין כאבי ראש וכאבים כרוניים בכלל, הוא מושא למחקרים […]
יום רביעי, 17 באוקטובר 2012 בשעה 16:00
מאמר חשוב, יש כל כך הרבה אנשים שלא מזהים שהם נמצאים במצב של דיכאון לאורך שנים.
יום שני, 22 באפריל 2013 בשעה 10:42
שלום, אני בת 22 לפני כשנה וחצי חברה טובה שלי נהרגה, אני הייתי איתה באותו ערב,הלכתי אחרי כמה דקות נשמע פיצוץ והיא נהרגה, מאותו יום יש לי פחד מלצאת החוצה, לפני אותו מקרה הייתי אדם שמח ופתאום הלך חי כל החיוך, אני בקושי עובדת כי כל הזמן אני עם כאב ראש אני עייפה יש לי בחילה, וכאשר אני יוצאת החוצה, ישר יש לי כאב בטן ואחרי כמה דקות שלשולים, ואני ישר נכנסת לפרניקה וכמה פעמים יצא לי באמצע הרחוב, כל פעם שמישהו נוסע למקום כלשהו אני ישר חושבת על דברים רעים תאונה פיגוע תמיד דברים נוראיים רצים לי בראש, זה הורס לי את החיים כי בגיל 22 אני לא מצליחה לתפקד.. בבקשה עזור לי תודה
יום ראשון, 29 ביוני 2014 בשעה 15:03
סובלת מפוסט טראומה וכל היום במתח וחרדות… אני טיפוס מאוד שמח ואופטימי אך כשזה נוגע לבנותיי אני הופכת חרדת עת מתוחה ועצבנית נורא, בעקבות הפחדים וצעקות רגילות של הילדים או סתם לחצי היום יום, אני נהפכת חרדה לחוצה מתוחה ובעקבות כך לא נעים בבית בכלל אין שקט נפשי והכל באנדרלמוסיה עד שעת השינה שאז יש לי שקט ואז אני יותר רגועה , רציתי לדעת אם ישנם סוגי כדורים לא חזקים כדי שרק יתנו קצת שקט לכל הלחץ הזה, ובעקבות כך גם המצב בבית יהיה רגוע ואהיה יותר קשובה ורגועה מול בנותיי
שבת, 26 ביולי 2014 בשעה 11:12
@שיר, כדאי לפנות לאיש / אשת מקצוע שמתמחים בפוסט טראומה, שיבינו במה מדובר וימליצו לך על הטיפול המתאים בין אם זה תרופות או טיפול לא תרופתי.
יום ראשון, 10 ביולי 2016 בשעה 10:55
שלום דוקטור. איך אפשר להתעלם מתסמיני החרדה, הכוללים, קצב לב מואץ, נשימה שטחית, זיעה קרה וכו', ולהגיד שזה רק בראש שלי ולא יקרה לי כלום. האם אני באמת לא יכול להחנק או להתעלף? הרי קשה לי לנשום!
תודה רבה.
יום חמישי, 10 באוגוסט 2017 בשעה 18:55
חייבת עזרה..
עברתי מס משברים גדולים ברצף היה לחוץ אבל בסדר.
לאחרונה אני חשה נטולת אנרגיה, חסרת חשק לחיות, כלום לא טוב ,לא טעים ולא נעים. יש לי בשבועות האחרונים סחרחורות והתקפי פאניקה מוזרים רעידות דופק מהיר היסטריה וכאילו הפתרון היחידי הוא שהאדמה תבלע אותי ואעלם. אני לא מצליחה לברוח מהפחד ומהתחושה הרעה לא משננ מה אני עושה ואיפה אני. מה יש לי???
יום ראשון, 11 בפברואר 2018 בשעה 13:31
שלום וברכה!
אני 3 שבועות אחרי לידה, מלחיץ אותי להיפגש עם אנשים מוכרים לי שיגידו לי מזל טוב ויתעניינו בי, אני מתחילה לחייך והחיוך שלי והפנים רועדים, קשה לי לצאת מהבית למקומות המוכרים שאני לא אפגוש משהו בטעות, במיוחד שהפוקוס עלי. מה אני עושה זה מתסכל נורא.
אני לא מסוגלת אפילו להביא את הילד מהגן כדי שלא יתחילו לדבר איתי יותר מידי.
אשמח לתשובה בקרוב כי התסכול הוא יום יומי.
יום ראשון, 04 באוגוסט 2019 בשעה 0:40
אני לוקחת פריזמה במשך כבר חודשיים בכל פעם המצב השתפר מאוד ואז הדיכאון חזר ואז הפסיכאטרית העלתה את המינון המצב חוזר על עצמו כל הזמן אני די מיואשיית ומרגישה רע וכשלא הצלחתי לישון היא הוסיפה כדורי שינה האם יש סיכוי לצאת מן המצב הזה לשיגרת חיים נוראמלית.. היו פעמים שהתיפקדתי כרגיל והייתי בטוחה שזה ניגמר ואז משום מקום ומבלי סיבה זה חזר