5 טיפים לביקור אפקטיבי אצל רופא מומחה

אחד התסכולים הכי גדולים שיכולים להיות לאדם מתרחש כשהוא סובל מבעיה כל שהיא, בין אם מדובר בתחום הפסיכיאטריה או ברפואה בכלל והוא מגיע לרופא אבל לאחר הפגישה הוא מרגיש שהרופא לא הצליח להבין חלק מהדברים, או שהמטופל מרגיש שהוא לא הצליח לומר את כל מה שאמר. בגלל מגוון סיבות פסיכולוגיות אנשים סובלים מתופעת 'שיתוק רופאים', שבה הם פשוט לא אומרים את מה שהם רוצים לומר.

בין אם מדובר ברופא המשפחה שלכם, בפסיכיאטר מומחה שהלכתם אליו לקבל חוות דעת, או ברופא מומחה לכל תחום – כדאי לשפר את התקשורת בניכם כדי שתקבלו טיפול טוב ככל האפשר. כמובן שישנם שני צדדים במשוואה – כלומר גם הפסיכיאטר צריך לדעת לתקשר איתכם בצורה טובה, אבל בסופו של יום גם פסיכיאטר מומחה או מנהל מחלקה פנימית מדופלם לא יודעים לקרוא את המחשבות שלכם. לכן הכנתי רשימה של עצות לביקור אצל רופא מומחה (אני כותב על פסיכיאטרים אבל זה נכון לכל הרופאים)

תתכוננו לפגישה
הרופא עסוק. יש לו מגבלת זמנים ובחדר ההמתנה נמצא כבר המטופל הבא. אפילו במסגרת פרטית אין אפשרות בדרך כלל למתוח את הפגישה מעבר לטווח הזמן שנקבע מראש. אצל פסיכיאטרים הפגישות ארוכות יותר מאשר אצל כירורגים אבל גם שם אתם תמיד תרגישו שלא אמרתם את כל מה שרציתם. אז מה אפשר לעשות?

  • תגיעו מוקדם – לפעמים צריך למלא טפסים ואתם לא רוצים שזה יבוא על חשבון הפגישה שלכם.
  • תביאו רשימה של כל התרופות שאתם נוטלים. גם תרופות מרשם וגם דברים שקניתם במדפים של הסופרפארם וגם תרופות מן הטבע. הכל חשוב, כי הכל משפיע.
  • תכינו רשימה של כל הסימפטומים שלכם. אל תסתמכו על הזכרון הנפלא שלכם (או של החותנת) כי ברגע המכריע אתם תשכחו בדיוק את הסימפטום החשוב.
  • אם זו פגישה ראשונה, תביאו גם מסמכים רפואיים קודמים ותוצאות בדיקות.
  • תכינו לכם קלסר של המידע הרפואי שלכם. זה יעזור בפגישה הזו וגם בכל הפגישות בעתיד.

אל תסתירו מידע מהפסיכיאטר / רופא
זאת לא בחינה. הסתרת מידע לא עוזרת לפסיכיאטר להגיע למסקנות טובות יותר ולא עוזרות לכם לקבל טיפול טוב יותר. המקום האחרון שבו צריכים להתבייש הוא בפגישה רפואית לצורך קבלת טיפול. אם אתם חושבים שיש מידע שהוא רגיש מדי או לא רלוונטי – תשאלו את הפסיכיאטר. אם הרופא הבודק צריך לעסוק בניחושים במקום לעסוק באבחון זה בא על חשבונכם בלבד.

אל תתביישו לשאול שוב.
אף אחד לא אוהב מישהו שמדבר יותר מדי, כמו שאתם לא אוהבים פסיכיאטר שמדבר במקום לתת לכם לדבר. אבל באתם אל הרופא כדי לקבל ממנו תשובות וזו ההזדמנות שלכם לקבל אותן. לפעמים יש צורך בביקורי המשך כדי לגבש אבחנה והמלצה לטיפול אבל גם את זה אפשר לומר בגלוי.

פשוט וברור.
בזמן הפגישה אל תנסו להתחכם יותר מדי ולהראות עד כמה אתם מעודכנים לאחר שקראתם כל השבוע בגוגל על אבחנות רפואיות. אפשר לשאול את הפסיכיאטר "איזו בעיה אתה חושב שיש לי?" ואם אתם מקבלים תשובה כלשהי, אפשר להמשיך ולשאול:

  • איך הגעת לאבחנה הזו?
  • מהם הגורמים לבעיה הזו?
  • האם יש אפשרויות או אבחנות אחרות שבאות בחשבון?

אם קיבלתם תשובות לשאלות האלו אתם נמצאים במצב טוב יותר מזה שהייתם בו לפני פגישת היעוץ.

תבדקו את אפשרויות הטיפול
במרבית התחומים הטיפוליים ישנן כמה אפשרויות טיפול לכל בעיה. ברגע שהרופא / פסיכיאטר ממליץ לכם על טיפול מסויים אתם יכולים לשאול

  • האם יש יותר מדרך טיפול אחת לבעיה שלי?
  • מה היתרונות והחסרונות של כל שיטת טיפול?
  • מה הנסיון שלך עם שיטות הטיפול השונות ואילו היו מוצלחות יותר?

מנסיוני, העצות האלו מתאימות לכל פגישה עם פסיכיאטר – אבל בעצם לכל רופא מומחה, רופא משפחה ואפילו לכל מטפל. תזכרו שמטפל טוב יודע שהוא לא יודע הכל (למרות שחלק מתפקידו זה לתת לכם להרגיש שהוא יודע) וגם פסיכולוגים, פיסותרפיסטים, מטפלים אלטרנטיבים, מאמנים ובעלי כל המקצועות צריכים לדעת לענות לשאלות דומות.

בפעם הבאה – עוד טיפים על מרשמים, הפניות, בדיקות ועוד. אתם מוזמנים להוסיף טיפים שלכם בתגובות.

ד"ר ירדן לוינסקי הוא פסיכיאטר מומחה, מנהל את מרכז רזולוציה לישומים פסיכולוגים מתקדמים. לפרטים נוספים או קביעת פגישה אפשר לשלוח דואר אל info@resolution.co.il או להתקשר עכשיו 03-6919961

לקבלת עדכונים אפשר להרשם לרשימת התפוצה או לעקוב אחריי בטוויטר.

קבלו עדכונים במייל

מחשבות של אחרים

מאיר: אני מקבל טיפול של אסקטמין במשך שנתיים התרופה עבדה טוב.מזה כשבוע אני מתחיל להרגיש שוב תופעות של דיכאון.מבקש...

מיקה: שלום,בת שלי בת 12, גבוהה, שוקלת 55 ק״ג, עם הפרעות קשב. התחילה עם אטנט שהיה מלווה בתופעות של נדודי שינה. החלפנו...

ניר: מעניין אבל חולק עליך בעניין הסיבות למה שתיארת. פחד המוות קיים אצל חלק יותר וחלק פחות אבל אצל יותר ויותר יש רצון...

חיים: הי אני כבר כמה שנים נהנה מאד לקרוא את מאמריך, אבל לאחרונה זה נהייה מאד קשה לקריאה, בגלל כל הסימנים האלו\ה... אני...

Amikam Salant: סקירה מרתקת !! תודה לך ד"ר ירדן לוינסקי על חוכמת החיים שלך !! בהערכה , עמי סלנט

שלומית אלחנני: אנשים חזקים יכולים להרשות לעצמם לפנות שימת לב, זמן, לאחרים - מתוך בחירה. אנשים חזקים שמים לב למה שנחוץ להם לשמר -...

תהילה: שלום וברכה! אני מקלפת את השפתיים כבר מגיל 5 ואני בת 37 מה יכול לעזור לי?????????? תודה!!!!!!!!

דוקטור יארינג: הצלחת לקלוע בכל סעיף, מזלי שאני מצליח לקרוא את הכותרות ולא להכנס לתוך הכתבות בעיתון, אין לי פייס/אינסטה/איכס או...

תגובות

8 תגובות לרשימה ”5 טיפים לביקור אפקטיבי אצל רופא מומחה“, בסדר כרונולוגי. ניתן להוסיף תגובות בהמשך העמוד.

  1. מאת הדס שיינפלד:

    ועוד טיפ אחד שלי (שתקף כמובן לכל רופא, ובעצם לכל פגישה עם מומחה) – להכין רשימה של שאלות. כל השאלות שעלו בראש בימים ובשבועות שלפני הפגישה. ממש לפני סוף הפגישה כדאי לעבור על השאלות ולוודא שקיבלת תשובות. אחרת יוצאים מהפגישה ופתאום נזכרים בכל מה שלא שאלנו.

  2. מאת דר' אילנה לאוף - רופאת משפחה:

    מהצד שלי – כדאי להגיד את כל מה שיש ברצף (ואם יש רשימה אז להקריא אותה ברצף) ולתת לרופא לנהל את הרשימה על פי הבנתו או אפשרותו באותה עת. אין דבר מתיש יותר מממטופל ששואל שאלה ובתום התשובה שואל את הבאה ובתום הבאה שואל עוד אחת . לעיתים הדבר כרוך בבדיקה גופנית (חלקית) ואח"כ עוד בדיקת אזניים ועוד וכך הלאה הלוך ושוב מהכסא למיטת הבדיקה.. זה ממש לא נעים.
    אני באופן אישי לא תמיד עונה על כל השאלות וגם לא פותרת את כל הבעיות באותו ביקור. הבעיה בד"כ אינה קיימת עם מטופל/ת שבא/ה ברצף ומוכר/ת היטב.

  3. מאת נמי:

    אחחח, שיתוק רופאים. מוכר וכואב. לא מסוגלת לדבר איתם כמו דצריך. אחרי שעברתי כמה סניפים, רופאים והתמחויות הבנתי שהבעיה כנראה בי.

  4. מאת פסיכיאטר, ד"ר ירדן לוינסקי | עוד 5 טיפים לביקור אפקטיבי אצל רופא מומחה:

    […] שבועיים פרסמתי כאן רשימה עם חמישה טיפים לביקור אפקטיבי אצל רופא מומחה. אני פסיכיאטר במקצועי, אבל לדעתי הטיפים שניתנו שם, […]

  5. מאת רופאים מומחים:

    כמו כן כדאי לשקול לדבר עם רופא פרטי ומומחה בתחומו, לרוב הוא זה שיענה לכם תשובות כנות ואמיתיות יותר מבלי לסלף או לזלזל בתשובה, הוא זה שישאל אותכם גם שאלות מאוד טובות על בעיות בריאותיות שיש לכם, לפעמים רופא פרטי שמתמחה בתחום מסוים וממוקד הוא ברובו מכיר את הגורמים ומציע פתרונות טובים יותר לדעתי.

  6. מאת בתשבע:

    אם יש לכם אפשרות לצרף לפגישה אדם הקרוב אליכם מספיק – צרפו אותו לפגישה עם הרופא המומחה, כדי שיעזור לכם לעבד את הדברים שנאמרו.
    אם אין אפשרות כזו, תבקשו להקליט את המפגש, ובכל מקרה, תמיד כדאי לבקש מכתב סיכום של המפגש. כך יהיו רשומים לכם הדברים שראה הרופא, האבחנה אליה הגיע, והפתרונות שהוא מציע.

  7. מאת להתכונן לפגישה עם הנוירולוג | מיגרנה 101:

    […] בהמלצה: הפוסט "חמישה טיפים לביקור אפקטיבי אצל רופא מומחה" בבלוג של ד"ר ירדן לוינסקי. "מאסט" בשביל כל מי […]

  8. מאת לי:

    שמחה שנכנסתי לאתר הזה..
    זו הפתעה נחמדה עבורי,
    לאחר 10 שנות ביקורי רופאים..
    הנחיות כאלו טובות!!
    אולי כעת יהיה לי יותר סדר באבחנות שלי? 🙂
    כי כל תקופה,שנה יכולים לכתוב לי אבחנה אחרת
    מעניין מה הפעם 🙂
    השבוע יש לי תור…

הוספת תגובה






דוקטור, למה לא ענית? כדי להבין איך אני עונה לשאלות קראו את מדיניות התשובות שלי.

על מנת להגן על אתר זה מפני ספאם, שפה בוטה, התקפות אישיות או מסעות צלב, הפעלתי את אפשרות מודרציית התגובות באתר. כדי להבין איך אני עונה לשאלות קראו את מדיניות התשובות שלי.
אפרסם את תגובתך מייד לאחר שאוודא שאין שם שום דבר שמסוכן לבריאות.