אנשים שסובלים מהתקף חרדה יכולים לספר לכם שלפעמים אין הרבה מה לעשות חוץ מלחכות שההתקף יעבור. חברים ובני משפחה יכולים לנסות לעזור, אבל האמת היא שלפעמים הם יגרמו לכם להרגיש רע יותר.
אחוז משמעותי מהאוכלוסיה יסבול במהלך חייו מחרדה, ולכן יש סיכוי טוב שאתם מכירים מישהו כזה. אנחנו יכולים לחשוב שאנחנו עוזרים למישהו שסובל מהתקף חרדה בכך שאנחנו אומרים לו כל מני משפטים שאנחנו חושבים שעוזרים, אבל המשפטים האלו בדרך כלל עושים את הפעולה ההפוכה. לכן אספתי רשימה קצרה של דברים שלא כדאי לומר ודברים שאפשר לומר במקומם.
אני מזכיר שלכל אחד מאיתנו יש דברים שעוזרים לנו ואם יש מישהו שקרוב לכם שסובל מהתקפי חרדה, כדאי שתשאלו אותו מה יכול לעזור לו.
האמת היא שלומר למישהו בהתקף חרדה להירגע גורם לאפקט ההפוך. באמת, אם זה היה כל כך פשוט להרגע אתם לא חושבים שהוא היה נרגע כבר?
במקום זה תגידו: האם יש משהו שאני יכול לעשות כדי לעזור לך עכשיו?
רק הידיעה שיש מישהו לידך שמבין ורוצה לעזור לנו ויכול לרוץ למטבח כדי להביא כוס מים יכולה לעזור מאד!
עקרונית, הכל באמת יהיה בסדר, ברוב הפעמים זה נכון. אבל לומר את זה למישהו בזמן שהוא באמצע התקף חרדה, זה כמו לומר לו "אתה מרגיש מצויין".בזמן התקף חרדה אנחנו מרגישים שהלב עומד להתפוצץ או שאנחנו עומדים להתעלף ואנחנו לא חושבים בהגיון. אנחנו בטוחים שהקטסטרופה מגיעה.
במקום זה תגידו: לא משנה מה יקרה, נחשוב ביחד על דרך לפתור את זה.
גם אם הסיטואציה לא יכולה להפתר בקלות עצם העובדה שיש מישהו איתנו שיכול לעזור לנו להתמודד ונותן לנו תקווה שהמצב יכול להשתפר יכולה לעזור לנו להרגיש טוב יותר.
נו ברור שזה הכל בראש שלי! חרדה זו הפרעה נפשית שיש לה קריטריונים וטיפול. זה לא עוזר לנו שאומרים לנו שהכל בראש כי זה גורם לנו להתבייש עוד יותר בנוגע למה שאנחנו מרגישים.
במקום זה תגידו: אני כאן אם אתה רוצה לדבר על מה שמפריע לך ברגע זה.
במקום להריץ את כל תסריטי האימה בראש, זה שאני יכול עכשיו לדבר עם מישהו עליהם ולהתמודד איתם יכול לעזור לי להרגיש טוב יותר.
יכול להיות שאתם יודעים איך מרגיש מישהו בזמן התקף חרדה, אבל ברוב המקרים אתם לא יודעים. וגם אלו שבעצמם סבלו או סובלים מהתקפי חרדה לא תמיד יודעים בדיוק, כי ההתקף שלהם נראה אחרת.
במקום זה תגידו: אני רוצה להבין מה אתה מרגיש. אני אעשה כל מה שאוכל כדי שתרגיש טוב יותר.
מישהו בהתקף חרדה לא יבקש ממכם בעקבות משפט כזה לנסוע להביא לו גלידה מהגלידריה האהובה עליו.אבל עצם העובדה שאתם מוכנים לעזור יתרום להרגשה טובה יותר עבורו.
נו אז מה אם יש ילדים רעבים בסוריה. אני עכשיו באמצע התקף חרדה וכל מה שאני יכול לחשוב עליו כרגע אלו הבעיות שלי והחרדות שלי. לא מספיק שאני מרגיש אשם בגלל שאני מרגיש ככה עכשיו, אתם מפילים עלי גם את שאר צרות העולם.
במקום זה אל תגידו כלום.
אי אפשר לסובב את הצרות של אחרים כדי שנחשוב עליהם באמצע התקף. לפעמים אנחנו חושבים על כל הקשיים היומיומיים שלנו ועל החרדות שלנו ולא עוזר במיוחד אם נחשוב על בעיות של אחרים, אבל אם ננסה לחשוב על התמונה הגדולה יותר של החיים שלנו (ושלנו בלבד), אז יכול להיות שנרגיש קצת יותר טוב.
בסופו של דבר, מי שסובל מהתקף חרדה רוצה בסך הכל שיהיו איתו ויעזרו לו. תהיו שם, גם אם אתם לא מומחים לטיפול פסיכולוגי או מומחים בפסיכיאטריה. פשוט תהיו שם.
יש לכם עוד דוגמאות טובות?
ד"ר ירדן לוינסקי הוא פסיכיאטר מומחה, מנהל את מרכז רזולוציה לישומים פסיכולוגים מתקדמים. לפרטים נוספים או קביעת פגישה אפשר לשלוח דואר אל info@resolution.co.il או להתקשר עכשיו 03-6919961
לקבלת עדכונים אפשר להרשם לרשימת התפוצה או לעקוב אחריי בטוויטר.
8 תגובות לרשימה ”מה לומר לאנשים בזמן התקף חרדה“, בסדר כרונולוגי. ניתן להוסיף תגובות בהמשך העמוד.
יום שני, 20 בפברואר 2017 בשעה 8:15
יופי של פוסט!
חשוב, רלוונטי ועשוי להועיל!
אבל… האם אתה מאמין שמישהו ישנה את תגובתו האוטומטית בעקבות קריאת הפוסט?
שבת, 25 בפברואר 2017 בשעה 16:43
@עזי, חלק מהקוראים ינסו. וזה מספיק.
שבת, 18 במרץ 2017 בשעה 20:34
פוסט מצוין, והכי טוב שהוא בעצם רלוונטי ל"הדרכת אמפתיה" לכל אדם שרוצה לעזור לאדם אחר שנמצא במשבר. לא רק חרדה אלא גם דיכאון, ו"סתם" בעיות שאין להן אבחנה כמו משברים, עצב או אבל.
יום שני, 14 באוגוסט 2017 בשעה 20:14
תודה רבה על הפוסט!
אנשים חווים ומגיבים להתקפי חרדה בצורות שונות ומגווונות. העצה הכי טובה שנתת היא פשוט לשאול את האדם מה יכול לעזור לו להתמודדות עם התקף החרדה.
יום שישי, 05 בינואר 2018 בשעה 10:22
אל תגידו " מה אתה ילד קטן? "
אל תגידו "תתגבר"
אל תגידו: " זה רק התקף חרדה, לא?, זה לא אמיתי"
יום רביעי, 27 ביוני 2018 בשעה 21:14
תנו קלונקס או כדור אחר. ישר ולענין
שבת, 24 באוגוסט 2019 בשעה 22:44
שלום לך אמא אומרת שניקח אותה לגן חיות ואומרת שאנחנו רוצים לקחת לה את הבית השאלה האם להשאיר אותה בבית חולים אברבנל מחלקה סגורה כי היא שפויה בהכל או להעביר אותה לטיפול פסיכולוגי יום יום באיזה מקום מיוחד והיא אומרת שהיא אוהבת אותנו אבל אנחנו לא חוץ מבן אחד
יום שני, 08 ביוני 2020 בשעה 12:38
מידע חיוני וריאלי "שפו" , רק הייתי שמח אם היה קיים מידע על פיתרון איך מתמודדים עם מחשבות תסכול והחמצה בעיקר, על הזמן ועל החוויות שעברו עלי בנוכחותם של התקפי החרדה , אשמח מאוד לקבלת חוות דעת בענין!!! תודה והמשך יום נעים!!!