שאל את הפסיכיאטר: מתי להפסיק טיפול פסיכותרפיה?

נשאלתי על כך בעבר מספר פעמים ואף כתבתי כמה רשימות בנושא שמטריד כמעט כל מי שהולך לטיפול פסיכותרפיה כזה או אחר. איך ומתי יודעים שהגיע הזמן להפסיק טיפול? אבל הפעם קיבלתי שאלה שמעוררת סוגיה חשובה בעולם הטיפול והחלטתי להביא אותה לפניכם.

זה המייל שקיבלתי

אני מטופלת מזה כ-10 חודשים אצל פסיכותרפיסט, הגעתי אליו לאחר ששנים הייתי שרויה במתחים ודיכאונות, ולא ידעתי איך לצאת מזה, הייתי בוכה הרבה, עם מטענים רבים, והגעתי אליו שבורה לגמרי יש לציין שדי מהר, לאחר מס' חודשים מתחילת הטיפול, הרגשנו (גם אני וגם הוא) שיפור עצום, הטיפול נעשה באמצעות שיחות, ואף הוא העלה לי את המפגשים ל-100 דקות (דהיינו 2 טיפולים ברצף) דבר שהקל עלי מאוד, לאחרונה, כבר בחודשיים האחרונים, אני מרגישה ש"אין לי מה לדבר איתו" וממפגש למפגש אין לי כל כך חשק ללכת אליו, לא כי לא טוב, אלא כי אין לי צורך, ואף ביקשתי ממנו לפני חג הפסח, לעשות פסק זמן, ולקבוע פגישות בתדירויות רחוקות יותר, הוא לא כ"כ הסכים עם זה, ונתן לי להבין שאולי אני עושה טעות, ובסופו של דבר בא לקראתי, ואגב, לא הפסיק להגיד לי שהוא בא לקראתי, ויש לציין כי היתה לנו הפסקה של 5 שבועות, והרגשתי פשוט נפלא!! לא היה לי צורך לדבר ולא צורך להמשיך עם הטיפול. העליתי בפניו את ההרגשה שלי, והוא אמר שגם הוא מרגיש שיפור עצום ומתרגש על כך, אך מצד שני, הוא לא מפסיק להרצות לי כמה חשוב להמשיך את הטיפול ואם אני לא רוצה לדבר, אני יכולה לבוא אליו ושהטיפול ייעשה באמצעות קלפים/מוזיקה/דמיון מודרך וכו', העליתי בפניו פעמיים כי אולי אני בכלל לא מרגישה שאני רוצה/צריכה את זה, והוא ממשיך ומנסה לשכנע אותי שזו חוויה וכדאי לנסות, יש לי תחושה שהוא לוחץ אותי מידי ופה אני שואלת אותך, היות ואני המטופלת, אינני יודעת מתי אני מרגישה אם אני לחוצה מידי אל הקיר, אינני יודעת אם אני פועלת נכון בכך שאני אומרת לו שאני בסדר ורוצה למעשה להפסיק, הוא אומר שאם רוצים להפסיק – זה גם דורש מס' פגישות של מס' חודשים, כדי לסגור את הטיפול, האם נכון הדבר? והאם המטפל יכול "ללחוץ" על המטופל להמשיך, בכל דרך שהיא של טיפול, במיוחד אם הוא בעצמו אומר לי שיש שיפור? אני אובדת עצות, כי אני מרגישה טוב, לא מרגישה צורך ללכת אליו, ולא רוצה ללכת אליו, לאט לאט זה הפך להיות לוחץ ואף לא נעים, מצד אחד הוא אומר שאני משתפרת פלאים ומצד שני הוא אומר שכדאי להמשיך את הטיפול ובסוף המפגש הוא "מכריח" אותי לקבוע פגישה נוספת ואף אומר לי:"אני מבקש שתגיעי לפגישה הבאה". אני מאוד מבולבלת ורוצה לקבל חוות דעת, האם הוא פועל נכון ולפי האתיקה והאם בכלל אני פועלת נכון וכמובן האם זה בסדר להפסיק טיפול של 10 חודשים, בלי לסגור אותו.

מה לעשות כשמרגישים שהטיפול מיצה את עצמו?

בעצם, עולות כאן מספר סוגיות שקשורות בשאלה האם הטיפול צריך להסתיים, האם הטיפול מיצה את עצמו ואיך בפועל מסיימים טיפול פסיכולוגי, אבל כאן נדמה שעולה שאלה חשובה אף יותר, והיא מה לעשות אם מרגישים שהמטפל מושך את הטיפול ללא סיבה.

צריך לזכור שהיחסים בין מטפל למטופל אינם יחסים של שני אנשים בסיטואציה דומה אלא שיש מטפל שבידו נמצא כח רב, ומטופל שנזקק לעזרת המטפל. סיטואציה כזו היא פתח לניצול לרעה על ידי מטפלים, בגלל המורכבות של היחסים הרגשיים בין המטופלים למטפל והעמדה התלותית שבה הם נמצאים. לכן, נקבעו כללים אתיים של המקצוע, וכל איש מקצוע שמכבד את עצמו יקפיד לזכור שהטיפול קיים אך ורק בגלל המטופל ובשבילו. הקונפליקט יכול להווצר בגלל מגוון סיבות: הפסיכותרפיסט חושב ומרגיש שהוא עוד יכול לסייע למטופל שלו, בזמן שהמטפל מרגיש שהוא לא זקוק לעזרה נוספת. לפעמים המטופל לא מבין מהו התהליך ומה מטרותיו. לפעמים יש שיקול כלכלי שדוחף את המטופל לקצר את הטיפול או פסיכותרפיסט להאריך את הטיפול.

מבחינתי, כל הסיבות לקונפליקט הזה לגיטימיות, מלבד הסיבה האחרונה שציינתי (שיקולים כלכליים של הפסיכותרפיסט). בעיני, לכל הסיבות יש הסברים ברורים ודרכים נכונות להתייחס אליהן, ואם מדובר בפסיכותרפיסט שמאריך בפגישות על מנת לגבות יותר תשלום הרי שזו עבירה אתית והוא צריך להפסיק לטפל. אני מאמין שמטפל טוב יודע שאין טעם להחזיק בכוח מטופל בפסיכותרפיה. זו דרך שלא מביאה כלל לשיפור במצב המטופל.

אני אסייג ואומר שההתייחסות שלי היא כללית כיוון שאיני מכיר את המטופלת או הפסיכותרפיסט: כאשר המטופל באופן עקבי מרגיש שהטיפול מיצה את עצמו והוא מעלה את הנושא שוב ושוב בפני המטפל אשר בוחר להתעלם מהנושא, הרי שיש טעם לפגם בהתנהלות המטפל.  אינני חושב ש'סיום' טיפול הוא תהליך שאמור לארוך חודשים רבים ויכול להסתיים במספר מצומצם של פגישות. אם המטופל מרגיש כל הזמן שהוא לא מבין מה הוא עושה בפגישות , מה המוקד הטיפולי ומה מטרת הטיפול והמטפל 'מורח' אותו, סימן שמשהו לא בסדר בתהליך הטיפולי והוא צריך להסתיים. אם המטפל במקרה זה לא מסייע לסיום הטיפול, יש מקום לסיים בלי שיתוף פעולה של המטפל.

התשובה שלי היא תשובה פשטנית לסיטואציה מורכבת ולכן צריכה להיתנן בזהירות. לכן כדאי לחזור ולבקש לדון בהפסקת הטיפול עם המטפל ולבחון מהם הנימוקים שלו להמשך הטיפול. אם אינם מספקים עדיין, יש לפעול בהתאם.

היחסים בין מטפל למטופל אינם יחסים סימטריים בהם יש מטפל שבידו נמצא כח רב מול מטופל שזקוק לעזרה ותלוי בו.

ד"ר ירדן לוינסקי הוא פסיכיאטר מומחה, מנהל את מרכז רזולוציה לישומים פסיכולוגים מתקדמים. לפרטים נוספים או קביעת פגישה אפשר לשלוח דואר אל info@resolution.co.il או להתקשר עכשיו 03-6919961

לקבלת עדכונים אפשר להרשם לרשימת התפוצה או לעקוב אחריי בטוויטר.

קבלו עדכונים במייל

מחשבות של אחרים

מאיר: אני מקבל טיפול של אסקטמין במשך שנתיים התרופה עבדה טוב.מזה כשבוע אני מתחיל להרגיש שוב תופעות של דיכאון.מבקש...

מיקה: שלום,בת שלי בת 12, גבוהה, שוקלת 55 ק״ג, עם הפרעות קשב. התחילה עם אטנט שהיה מלווה בתופעות של נדודי שינה. החלפנו...

ניר: מעניין אבל חולק עליך בעניין הסיבות למה שתיארת. פחד המוות קיים אצל חלק יותר וחלק פחות אבל אצל יותר ויותר יש רצון...

חיים: הי אני כבר כמה שנים נהנה מאד לקרוא את מאמריך, אבל לאחרונה זה נהייה מאד קשה לקריאה, בגלל כל הסימנים האלו\ה... אני...

Amikam Salant: סקירה מרתקת !! תודה לך ד"ר ירדן לוינסקי על חוכמת החיים שלך !! בהערכה , עמי סלנט

שלומית אלחנני: אנשים חזקים יכולים להרשות לעצמם לפנות שימת לב, זמן, לאחרים - מתוך בחירה. אנשים חזקים שמים לב למה שנחוץ להם לשמר -...

תהילה: שלום וברכה! אני מקלפת את השפתיים כבר מגיל 5 ואני בת 37 מה יכול לעזור לי?????????? תודה!!!!!!!!

דוקטור יארינג: הצלחת לקלוע בכל סעיף, מזלי שאני מצליח לקרוא את הכותרות ולא להכנס לתוך הכתבות בעיתון, אין לי פייס/אינסטה/איכס או...

תגובות

5 תגובות לרשימה ”שאל את הפסיכיאטר: מתי להפסיק טיפול פסיכותרפיה?“, בסדר כרונולוגי. ניתן להוסיף תגובות בהמשך העמוד.

  1. מאת יורם:

    יש אמת מדעית ב psychotherapy

  2. מאת ניצה:

    בעקבות טיפול בבני הקטן בעל הפרעת קשב וריכוז פניתיגם אני לבדיקת טובה אך בבדיקה גיליתי שהרטלין לא עוזר לי אלא רק מאט לי את התגובות .לעומת זאת קפה ממריץ אותי ומעורר וציפתי שרטלין יעזור בדומה לכך ואף יותר אם קונצרטה יעזור ?

  3. מאת כפיר:

    דר' לוינסקי היקר,

    אחת הרעות החולות בפסיכותרפיה היא המניעים הנרקסיסטים של המטפל.
    רעה חולה זו אפשר להכחיד ע"י שימוש בכלי שלצערי כמעט ולא משתמשים בו בפסיכותרפיה הפרטנית והיא ההערכה החד מקרית (סלונים-נבו, 2006 "הערכת טיפול- מערך חד מקרי").
    הרי ההערכה החד מקרית , היא הערכה של הטיפול ע"י המטופל (שבעבודה סוציאלית תחום שממנו מגיעה סלונים-נבו , נהוג לקרוא לו לקוח). הוא מחייב את המטפל לגמישות, פתיחות לביקורת ואף סבלנות להשהות את הפרשנויות התאורטיות בגין התנהגויות המטופל (ע"ע התנגדות שעצוב לדעת שבישראל 2013 עדיין משתמשים במושג ארנכוניסטי זה).

    אם טיפול לא מסייע ללקוח, הרי שהמטפל צריך לנקוט באסטרטגיה טיפולית אחרת גם אם זה נוגד את האמונות האישיות שלו (האם פסיכותרפיה היא דת?), אדם פונה לטיפול כי הוא רוצה להיפטר מסבל ולא משנה לו איך, אם המטפל מעודד לסבלנות כי טיפול לוקח זמן, נשאלת השאלה אם הסבל של הלקוח/מטופל והעלות הכלכלית לטיפול מצדיקים זאת מנקודת מבטו של המטופל?

  4. מאת איתן סעד:

    כמה זמן לוקוח מרגע הפסקת הכדורים לזרמים להפסיק נא לציין ימים או לנקוב במס' שבועות בערך אם אפשר

  5. מאת n:

    אני אמא לבת 35, רווקה, לומדת לתואר של 4 שנים כבר 10 שנים. בתחילה היא מימנה את התואר ועבדה, אח"כ עזבה את העבודה. מכספים שהצטברו היא המשיכה וגם עבדה כסטודנטית. כשלא הצליחה במכללה, עברה לעיר אחרת ושם למדה באונ'. התואר הזה גרם להוצאות גדולות ואנו ההורים ממנים אותה בתקופה האחרונה. גם כיסינו את המינוס שנגרם מהלוואה שלקחה מהבנק. במסגרת ניסיונותי אני אמה, פניתי לאדם בעבודה שאולי הוא מכיר מישהו בשבילה. בתחילה היא הסכימה שאנסה ושאתן לו את פרטיה. בהמשך כשהתברר גם לי שהוא לא מכיר אלא מפנה את פרטיה לשני אנשים שהוא מכיר, נוצר אצלה רושם שפרטיה מופצים להרבה יותר מידי אנשים. בקיצור היא רוצה להפסיק את התהליך. אני אמא שלה, לא מבינה? אני רוצה את טובתה ולא אפנה לאדם לא ראוי. מכאן אני מוצאת את עצמי פגועה. והיא אדם שלא מבין את המציאות. לא סומכת עלי. ומעדיפה להיות בודדה. היא גם לא מעוניינת בשום עזרה, לא פסיכולוגית ולא אחרת. איך ומה לעשות ע"מ לעזור לה?

הוספת תגובה






דוקטור, למה לא ענית? כדי להבין איך אני עונה לשאלות קראו את מדיניות התשובות שלי.

על מנת להגן על אתר זה מפני ספאם, שפה בוטה, התקפות אישיות או מסעות צלב, הפעלתי את אפשרות מודרציית התגובות באתר. כדי להבין איך אני עונה לשאלות קראו את מדיניות התשובות שלי.
אפרסם את תגובתך מייד לאחר שאוודא שאין שם שום דבר שמסוכן לבריאות.