כבר כתבתי בעבר על החשיבות של מציאת מטפל מתאים, בין אם זה פסיכיאטר או פסיכולוג. אין דרך אחת נכונה למצוא את איש הטיפול שאתם גם סומכים עליו, גם מבין בבעיה שבגללה פניתם אליו, וגם יכול ליצור איתכם את הקשר הטיפולי שכל כך חשוב להצלחת הטיפול. אז מה אפשר לעשות בעניין הזה? איך מקבלים את ההחלטה הנכונה?
כדי לסבך את העניין עוד יותר, גם כאשר מוצגת בפנינו אפשריות בחירה, אנחנו נוטים להתבלבל יותר ויותר ככל שיש לנו יותר אפשרויות. כך שאם אנחנו מתייעצים עם מכרים, קוראים באינטרנט, בודקים אצל רופא המשפחה ועוד אנחנו פעמים רבות מוצפים במידע שרק גורם לנו להתבלבל. ובכלל, מי אמר שמה שעזר לבן הדוד שלנו אכן מתאים לבעיה שלנו? היום גם מתחילים לצוץ באינטרנט הישראלי אתרים שמאפשרים לדרג רופאים כאלו ואחרים. הדירוגים הללו כמובן משקפים רק את עצמם, אבל לנו כבני אדם יש נטיה לקבל מידע אינטרסנטי כאמת צרופה, ולכן אנחנו מתבלבלים עוד יותר.
כתבתי כבר על מציאת מטפל מתאים:
אז הנה 3 שלבים למציאת המטפל המתאים:
בארץ אין אתר מרכזי אשר מספק מידע איזה סוג של טיפול פסיכולוגי הוכח כמתאים לבעיה מסויימת. האם CBT מתאים להפרעות חרדה או שלא? האם ACT הוא הטיפול המתאים לדיכאון? אבל האיגוד האמריקאי לפסיכולוגיה (APA) בנתה אתר על טיפולים פסיכולוגים שהוכחו על ידי מחקרים (באנגלית כמובן) שעושה בדיוק את זה. הוא מציג מידע על הפרעות שונות, ובמקביל מציג מידע על שיטות טיפול שונות ועל בסיס מחקרים שנערכו קובע אם הטיפול אכן הוכח שהוא יעיל לסוג בעיה זו או אחרת. האם הוכח שטיפול קוגניטיבי לסובלים מדיכאון עובד? (התשובה היא כן) או האם טכניקות הרפיה עובדות על הפרעות שינה (גם כן התשובה חיובית). (מצטער,האתר ירד מהרשת)
אתם יכולים לקרוא שם על מגוון הפרעות ועל שיטות טיפול שונות אשר הוכחו על ידי מספר מחקרים כיעילות לטיפול בבעיות שונות ונפוצות כמו דיכאון, חרדה, הפרעה ביפולרית, הפרעה אובססיבית קומפולסיבית ועוד. ככה תוכלו להצליב בין הפרעה לבין טיפול מתאים. חשוב לי להדגיש שלא רצוי לכם לאבחן את עצמכם. גם אם נדמה לכם שאתם בטוחים מה שיש לכם, אל תהיו בטוחים. התרפי חרדה לדוגמא יכולים להיות חלק מהפרעת חרדה, הפרעה אובססיבית, דכאון, לחץ, סכיזופרניה ושלל בעיות ובכלל זה בעיות גופניות שונות. מומלץ להותיר את האבחנה אצל פסיכיאטר או פסיכולוג מוסמך.
זה השלב הבעייתי ביותר. אתם יכולים למצוא את הטיפול שמתאים ביותר לבעיה שלכם אבל לפעמים עוד יותר קשה למצוא את המטפל המתאים. יש פסיכולוגים ופסיכיאטרים מעולים שיודעים לטפל במגוון שיטות נפלאות אבל הם לא מפרסמים את זה באינטרנט או אפילו לא כותבים על זה בכרטיס הביקור שלהם. חלקם אפילו לא אומרים למטופל שהם עובדים בשיטה זו או אחרת. הדרך היחידה היא לחפש ולשאול אם הם מטפלים בשיטה זו או אחרת.
צריך לזכור שבסופו של דבר גם אם שיטה הוכחה כיעילה לטיפול בבעיה מסויימת, לא תמיד השיטה תהיה בדיוק מה שאתם חשבתם. לפעמים אדם צריך טיפול שהוא לא לפי הספר כדי להשיג את היעילות המקסימלית, או כהכנה לטיפול הרשמי.
אבל יכול להיות שגם המידע שכתבתי כאן מהווה יותר מדי מידע ממה שאדם יכול לקלוט בזמן שהוא במצוקה. למצבים כאלו הייתי ממליץ על אפשרות אחת ויחידה: היא ללכת למקום אחד שיכול לכוון אותך אל הטיפול המתאים. מקומות כאלו יכולים להיות פגישת אבחון במרפאה ציבורית שבה לרוב יש צוות שיושב איתך ומעריך איזה טיפול דרוש, או ללכת לאיש מקצוע ישר שיהיה מסוגל לומר לך מה הטיפול הדרוש ואיזה מטפל הוא המטפל המתאים ביותר. אצלנו ברזולוציה אנחנו נוהגים לשבת בפגישת אבחון כמה אנשי מקצוע מתחומים שונים עם המטופלים, להעריך את מצבם ולהציע להם את הטיפול המתאים ביותר גם אם אנחנו לא יודעים לעשות אותו בעצמנו או לא מתמחים בו ואז אנחנו מוצאים לו את המטפל המתאים ביותר (אצלנו או לא אצלנו). בסופו של דבר עדיף לי מטופל אשר מופנה לטיפול המתאים (גם אם אני לא מטפל בו) ויזכור זאת לטובה מאשר מטופל שמקבל טיפול פסיכולוגי או פסיכיאטרי שלא מתאים לו ויכעס על כך.
האחריות על מציאת טיפול פסיכולוגי מתאים היא של המטפל בראש ובראשונה אבל גם למטופל יש בעיני אחריות מסויימת – לבדוק, לעקוב ולשאול שאלות. בסופו של דבר זה רק לטובתו.
ד"ר ירדן לוינסקי הוא פסיכיאטר מומחה, מנהל את מרכז רזולוציה לישומים פסיכולוגים מתקדמים. לפרטים נוספים או קביעת פגישה אפשר לשלוח דואר אל info@resolution.co.il או להתקשר עכשיו 03-6919961
לקבלת עדכונים אפשר להרשם לרשימת התפוצה או לעקוב אחריי בטוויטר.
4 תגובות לרשימה ”איך לבחור פסיכותרפיסט (בשלושה צעדים נוספים)“, בסדר כרונולוגי. ניתן להוסיף תגובות בהמשך העמוד.
יום שני, 30 במאי 2011 בשעה 7:29
הייתי שמח לראות פוסט על מתי להחליף פסיכותרפיסט. יש כאן דילמה שקשה להמנע ממנה – האם אתה מאוכזב מהטיפול בגלל שאתה משליך על המטפל/ת כל מיני דברים, שזה נורמלי וצפוי, או בגלל שפשוט נפלת על מטפל חרא? דילמה שנתקלתי בה פעם פעמיים בחיי.
שבת, 11 ביוני 2011 בשעה 19:40
נראה לי שהמבחן אם להמשיך בטיפול או להפסיק הוא בהתאם למבחן התוצאה. אם מעבר להעברה הטיפולית מתרחש שינוי, אז זה סימן טוב וחבל יהיה לא להמשיך, אך במידה ואין תוצאות והטיפול הופך לעינוי. אז לעזוב ומהר.
שבת, 15 בדצמבר 2012 בשעה 0:25
דר' לוינסקי
האתר לא עובד,
יש לך קישור חלופי?
יום שישי, 17 בינואר 2014 בשעה 15:24
אכן לא פשוט לבחור פסיכותרפיסט , אם אין לך המלצות …
אז כן צריך לעשות מחקר כלשהוא ולזה יש זמן כאשר הבעיה אינה דחופה ובוערת , אך כאשר אין יש לפעמים לסמוך גם על האינטואיציה. "כימיה" בין מטול למטפל אמורה להיוצר כבר בשלבי הטיפול ההתחלתיים … ואם לא נוצרת יש להסיק את המסקנות. האם מעבר לעניין הקשר בין מטופל למטפל ישנם עוד סממנים שעשויים לאותת לנו להחליף את המטפל שבחרנו ?