6 עצות למנהלים שמתמודדים עם לחץ

לחץ הוא חלק מהעבודה של כל מנהל, אבל כל מנהל יודע שכאשר הוא בלחץ הוא לפעמים יכול להפוך לבן אדם אחר. תחת לחץ, מנהלת שבדרך כלל היא רגועה, סבלנית והגיונית יכולה להפוך במהירות לעצבנית ואימפולסיבית. הדינמיקה הזו לצערנו נפוצה ופוגעת ביכולת הניהול וההתנהלות של כלל המנהלים.

הקושי של כל מנהל נובע מכך שהוא מחזיק כל הזמן הרבה כדורים באוויר. יש לנו הרבה פרוייקטים בשלבים שונים שאנחנו צריכים לכוון, מליון מערכות יחסים שצריך לנהל, עובדים שצריך לכוון, מנהלים מעל שצריך לרצות, לקוחות, טלפונים מהמנכ"ל או מהדירקטוריון או מהספקים. כל אחד מאלו יכול לגרום לתסכול, קונפליקטים ומתח.

הדבר החשוב הראשון הוא להודות שאתם בסטרס. מודעות לכך שהסטרס יכול לגרום לנו לבעיות והבעיות האלו יכולות להיות מועברות גם לעובדים שלנו. אז אני יכול לעשות פה רשימת מכולת של שיטות להרגעה עצמית ודרכים לניהול מתח, אבל במקום זה אני אציע לכם כמה טקטיקות שמצאתי יעילות כאשר סייעתי למנהלים בדרג הביניים ומנכ"לים.

איך אפשר להתמודד עם לחץ כמנהל/ת?

תחפשו את הפרספקטיבה. האמת היא שרוב הדברים שאנחנו נלחצים מהם בעבודה הם לא משמעותיים באמת כמו שאנחנו חושבים שהם. ברוב המקרים, גם אם אתה מנהל בתחום הרפואה, אף אחד לא פצוע, או גוסס. רוב המשברים בעבודה לא באמת צריכים להיות מוגדרים כמשבר (למרות שאנחנו מתייחסים אליהם כמשברים) ואם אנחנו נצליח להתייחס אליהם בפרספקטיבה הנכונה, זה יעזור לנו מאד להרגיע את הלחץ שבו אנחנו נמצאים.
ברוב המקרים למנהל יש יותר משימות משהוא יוכל לסיים ביום אחד, והמצב הזה ישמר גם אם הוא יעבוד 20 שעות בכל יום. לכן צריך להכניס את כל האירועים האלו ולהתבונן בתמונה הרחבה יותר.

תחסמו את היומן. אחת הסיבות לכך שניהול גורם ללחץ הוא בגלל העדר הזמן. אפילו אנשים שחושבים שהם עושים מולטיטאסקינג בצורה טובה אין בדרך כלל מספיק זמן. השיטה הכי אפקטיבית לכן היא לחסום את היומן  – לקבוע באופן מתוכנן שעות שבהם אין ישיבות והטלפון שלכם סגור. השעות האלו יכולות להיות מנוצלות למה שהכי דחוף שתטפלו בו. זה מאפשר לכם לעבוד על דברים חשובים שלא מבוצעים כי מסיחים אתכם במטלות אחרות, ובגלל שהם לא מבוצעים רמת הסטרס שלכם גוברת. הזמן שאתם יכולים וצריכים לחסום תלויה בתפקיד שלכם ובארגון שלכם, אבל הוא חיוני ואפשרי.

קחו זמן להינות מהעובדים שלכם. זה אולי נשמע מוזר, אבל העובדים הם ממש לא רק מקור לצרות וללחץ, אלא גם מקור לסיפוק. את רוב האנשים שעובדים איתכם באמת אפשר לסמפט, כדאי לפגוש אותם לא רק בישיבות מתוכננות מלאות במטרות, ואם תפגשו אותם באופן בלתי אמצעי אתם תוכלו להבין גם אותם ואת הצרכים שלהם יותר טוב. ובלי קשר זה יאפשר לעצמכם הפסקה קצרה מהעבודה.

תקצו זמן להתעמלות ואכילה. כל מנהל מכיר את הימים האלו שהוא לא הספיק לאכול ארוחת צהריים. כי היו ישיבות חשובות או משהו נפל מלמעלה. כל מנהל מכיר את ה'ארוחה' שהוא אוכל על השולחן מול המחשב. להפסקת אכילה יש מטרה נוספת חוץ מהזנת הגוף החשובה והיא לאפשר גם למוח להירגע. ואם לא נעשה הפסקות להרגיע את המוח, הוא לא יצליח להוריד את רמת הסטרס.
הקלישאה על הספורט חשובה לא פחות. לא משנה אם אתה מנהל במפעל או יש לך חדר ספורט בחברת ההייטק שאתה עובד בה, אם לא תשכיל להקצות גם זמן לעסוק בפעילות הגופנית, כל זה לא שווה. בארה"ב מקובל שבין פגישות אתה יכול להכנס לחדר כושר לריצה קצרה במקום להעביר שעה בעבודה בקפה הפינתי. כשאתה עושה פעילות גופנית אתה חוזר מלא אנרגיה והראש נקי, מוכן להמשך הפעילות. אם רוצים, אפשר אפילו לעשות את זה באמצע יום העבודה.

תבנו לעצמכם קבוצת תמיכה. אם אתם מנהלים, אז ברור שיש במקום שבו אתם עובדים עוד אנשים. בקיצור, יש הרבה אנשים שאפשר להעזר בהם כאשר בעיות מלחיצות מופיעות וצריך להתמודד איתן. חברים, קולגות, מנטורים, אנשי משאבי אנוש, ספקים ועוד ועוד. במהלך הזמן אתם צריכים לבנות רשת תמיכה של אנשים שאתם יכולים לדבר איתם ואתם מכבדים את עצתם והם יכולים לתת לכם נקודת מבט שונה על הסטרס שאיתו אתם מתמודדים.

לכו לאנשי מקצוע. לכל מנהל יש כלים שהוא יכול להפעיל כשהוא מתמודד עם בעיה. אחד הכלים האלו הוא אנשי מקצוע. יש לך בעיה בסוגיה כספית, לא תתייעץ עם איש כספים? יש לך בעיה בניהול משבר ארגוני, אולי כדאי שתתיעצי עם יועץ שמתמחה במצבים כאלו. יחסי ציבור? תקשורת? יש אנשים שזה התחום שלהם. גם סטרס הוא מצב שמקשה על התפקוד ואפשר לפנות ליועץ שזה תחום המומחיות שלו. לאורך השנים פנו אלי מנהלים שהתמודדו עם לחץ מתמשך, ואפילו עם חרדה, דיכאון או בעיות קשב שהשפיעו על יכולת ההתמודדות שלהם עם הלחץ והתפקיד. אפשר להעזר וללמוד איך להתמודד טוב יותר. לפעמים זו התערבות בשיחה שיכולה לכוון אותך טוב יותר, לפעמים זו תרופה שלוקחים כדי להתמודד עם התסמינים. בסופו של דבר, גם לטפל בעצמך זה סוג של ניהול משבר.

לחץ הוא מצב שלא ניתן להימנע ממנו כשאתה מנהל, אבל יש דרכים יעילות וזמינות שמנהלים יכולים לבצע כדי לנהל את הלחץ טוב יותר.

כמה טקטיקות שמצאתי יעילות עבור מנהלים בדרג הביניים ומנכלים

ד"ר ירדן לוינסקי הוא פסיכיאטר מומחה, מנהל את מרכז רזולוציה לישומים פסיכולוגים מתקדמים. לפרטים נוספים או קביעת פגישה אפשר לשלוח דואר אל info@resolution.co.il או להתקשר עכשיו 03-6919961

לקבלת עדכונים אפשר להרשם לרשימת התפוצה או לעקוב אחריי בטוויטר.

קבלו עדכונים במייל

מחשבות של אחרים

עינב חדד: הפסקתי את הויפאקס 75 XR לפני 5 ימים לאחר הרבה שנים שלקחתי את הכדור וגם הרופא אמר לי להפסיק בבת אחת זה לא מסוכן?

s.p: אחד הדברים שאני ממש מוטרדת מהם בנוגע להפרעת קשב, זה שנוירולוגים ופסיכיאטרים (שהם רופאים!) לא מפנים לבדיקות דם...

פלונית: יש לי גיסה שנכנסה לדיכאון לאחר הלידה של הבת שלה ובייחוד לאחר שקיבלה איבחון על כך שהיא על הרצף האוטיסטי (הבת). ...

יעקוביאן חנוך: אני סובל שנים מכאבים כרוניים קשים בפלג גוף תחתון במיוחד ברגליים יש פריצות דיסק נירולג קבע פגיע עיצבית קשה...

יעל: שלום רציתי לדעת האם וולבוטרין גורם להשמנה? התחלתי לקחת לפני שבועיים, מיד שיפור במצב רוח, שיחסית יותר טוב, אך...

אני: מערכת החינוך בעיקר מתעלמת מהפרעת קשב, אלא אם במקרה דרך הביטוי שלה היא קושי במקצועות רבי מלל. ע"ע "לקות ללמידה"...

גראס: יש אנשים עם נטיה לפתח פסיכוזה, ברגע שישתמשו בגראס זה יעורר את הנטיה, מקרוב ראיתי את הקשר הישיר בין עישון גראס...

יצחק ויסברג: שלוםוברכה אני חושב שהקושי האמיתי שלי זה הפרעת קשב והפסיכולוג והפסיכטאר אומרים שזה אובססייה וא סי די מה אתה...

הוספת תגובה






דוקטור, למה לא ענית? כדי להבין איך אני עונה לשאלות קראו את מדיניות התשובות שלי.

על מנת להגן על אתר זה מפני ספאם, שפה בוטה, התקפות אישיות או מסעות צלב, הפעלתי את אפשרות מודרציית התגובות באתר. כדי להבין איך אני עונה לשאלות קראו את מדיניות התשובות שלי.
אפרסם את תגובתך מייד לאחר שאוודא שאין שם שום דבר שמסוכן לבריאות.