דכאון לאחר לידה הוא בעיה משמעותית והוא אחד הסיבוכים המשמעותיים ביותר של הריון ולידה. לפי מחקרים מסויימים עד 15% מהאמהות סובלות מתסמיני דיכאון לאחר לידה, אולם למרות כל הנתונים הללו יש עדיין יותר מדי אמונות תפלות סביב דיכאון לאחר לידה שיכולות למנוע טיפול איכותי מאותן אמהות שסובלות מדיכאון. גם אנשי מקצוע כמו רופאים, אחיות ואפילו מטפלים בבריאות הנפש לעיתים שוגים בהבנת התחום הזה.
לצערנו, גם אמהות שפונות לטיפול והערכה מקצועית האם הן באמת סובלות מדיכאון לאחר לידה, לא מגיעות לטיפול עצמו. לפעמים הן מקבלות מרשם תרופה (אם יש צורך) אבל לא מגיעות לפגישות מעקב וביקורת, לחלק נאמר שלא יכול להיות להן דיכאון לאחר לידה ולאחרות מועבר המסר שכדאי שיקחו את עצמן בידיים ויפסיקו להיות בדיכאון.
הבעיה מתחילה מכיוון שהחברה עדיין מסתכלת על נשים שסובלות מדיכאון לאחר לידה באופן שלילי. החברה חושבת (בטעות) שמדובר בנשים חלשות, עצלניות שלא מתאמצות לטפל בילדים שלהן, למרות שזה לא נכון. יש גם מידע שגוי בנוגע לסימפטומים ולאבחון וכל אלו גורמים לנשים רבות שלא לפנות לטיפול או להגיע לטיפול רק בשלב מאוחר מאד של הדיכאון. הבעיה היא שדיכאון לאחר לידה שלא מטופל יכול להשפיע לאורך שנים על האם ועל הילד.
הנה מידע על כמה אמונות תפלות שאני מקווה שיעזור לכן להבין את הדיכאון יותר טוב.
עובדה: המידע העדכני מראה שבמקרים רבים מופיעים סימנים ראשונים של הדכאון הרבה לפני הלידה, אפילו חודשים לפני הלידה. פעמים רבות מייחסים את הסימפטומים להריון עצמו ולא למצבה הנפשי של האם, וכך האישה בהריון מסתובבת מצוברחת או עצובה, עצבנית ומתוחה, עם הפרעות שינה ובעיות בתאבון וכל זאת ללא טיפול. רק לאחר הלידה כאשר המצב מתמשך ואף מחמיר היא או בני משפחתה מתחילים לתייחס למצב הנפשי של האם ברצינות ולשקול לטפל גם בו.
פעמים רבות הנשים מגיעות לאבחון לאחר חצי שנה או שנה כשהסבל מתמשך ומשמעותי ואז נאמר להן שזה לא דיכאון לאחר לידה כי כבר עברה חצי שנה מהלידה. עכשיו בנוסף לסבל האמא גם מאשימה את עצמה על שלא פנתה לטיפול קודם.
עובדה: מרבית הנשים שסובלות מדיכאון לאחר לידה לא בוכות כל הזמן ולפעמים אפילו לא בוכות בכלל. בדרך כלל הן סובלות ממצב רוח ירוד, חרדה ודאגנות, הפרעות שינה, תחושה שההתמודדות עם התינוק גדולה עליהן ולפעמים מחשבות אשמה על כך שהן לא נהינות מספיק מהילדים ומההורות. הנקודה שחשוב להבין היא שדיכאון בכלל מתבטא בצורות שונות מאדם לאדם ויש נשים רבות שלא מבינות שהסימפטומים שהן חשות הן בעצם ביטוי לדיכאון.
יש בהחלט נשים שבוכות ללא הפסקה בזמן הדיכאון, אולם רבות מהן דווקא מרגישות קהות רגשית או עצבנות רבה. יותר מכך, רבות מהאמהות הללו מתפקדות ברמה טובה ובוחרות לסבול בשקט רק כדי שלא ירגישו או ישאלו אותן שאלות. הן ממשיכות לטפל בילדים, לעבוד ולהתנהג כרגיל מכיוון שהסימפטומים של הדיכאון לא כל כך חזקים שהן יכולות להמשיך להסתיר אותם. הסבל המתמשך מונע מהן להנות מהתקופה הזו בחייהן ופוגע ביכולת שלהן ליצור קשר בריא עם התינוק.
עובדה: התפיסה הזו מבטאת את החשיבה שכל מה שצריך כדי שיקרה שינוי זה שהאדם יתאמץ עוד קצת ויתגבר על הדיכאון שלו בכוחות עצמו. אבל המציאות שונה לחלוטין, יש דכאון שיכול להמשך שנים או להיות נוכח ברמות משתנות בחיי האשה לאורך שנים. וגם אם באמת הדיכאון יחלוף לאחר שנתיים ללא כל טיפול, האם אנחנו מאחלים לאמא שנתיים של דיכאון? אפשר במקרים רבים לסייע באמצעות טיפול פסיכותרפיה או טיפול תרופתי. חשוב לזכור שאין להמנע מטיפול בגלל חשש מטיפול תרופתי שכן אצל רבות מן הנשים אפשר להביא לשיפור ניכר באמצעות טיפול פסיכולוגי מותאם אישית.
כדאי לדעת גם שהדיכאון לא מופיע בגלל שהאשה עשתה משהו, אין לה אחריות להופעת הדיכאון אבל יש לה אפשרות להשפיע על מהלך הדיכאון אם היא תתייחס אליו ותטפל בה. יש מגוון גורמים שמשפיעים על הסיכוי להופעת דיכאון ואחד המשמעותיים שבהם הוא שינויים הורמונליים אשר מתרחשים סביב המחזור החודשי, הריון והלידה. אף אישה לא אחראית על השינויים ההורמונליים בגופה אבל היא כן יכולה אם היא סובלת מדיכאון לפנות לבני משפחה ולאנשי מקצוע על מנת להעזר ולקבל טיפול. בעיניי, הפניה לטיפול היא החלטה שיש בה כח ולקיחת אחריות על עתידך.
לסיכום, דיכאון לאחר לידה הוא בעיה אמיתית שיש לה פתרונות משמעותיים וטובים. אם את או מישהי שאתם מכירים סובלת מדיכאון לאחר לידה, פני בהקדם לאיש מקצוע, פסיכיאטר או פסיכולוג לטיפול.
ד"ר ירדן לוינסקי הוא פסיכיאטר מומחה, מנהל את מרכז רזולוציה לישומים פסיכולוגים מתקדמים. לפרטים נוספים או קביעת פגישה אפשר לשלוח דואר אל info@resolution.co.il או להתקשר עכשיו 03-6919961
לקבלת עדכונים אפשר להרשם לרשימת התפוצה או לעקוב אחריי בטוויטר.
9 תגובות לרשימה ”דיכאון לאחר לידה : 3 אמונות תפלות“, בסדר כרונולוגי. ניתן להוסיף תגובות בהמשך העמוד.
יום חמישי, 17 במאי 2012 בשעה 22:30
תודה על המאמר החשוב והבהיר.
שאלת מאקרו: האם לנשים שלקו בדכאון קליני שנמשך תקופות ממושכות בחייהן סיכון רב יותר (בהשוואה לנשים אחרות) ללקות בדיכאון לאחר הלידה?
שאלת מיקרו: אני מתמודדת עם דיכאון קליני שנים ארוכות מטופלת פסיכולוגית ותרופתית חליפות. אחרי לידת בתי הראשונה לקיתי בדיכאון אחרי לידה, העלו לי את הפרוזאק (זה היה לפני 6.5 שנים) מ-60 מ"ג ל- 80 מ"ג והיה מאוד קשה אבל איכשהו, אחרי חודשים רבים, זה התאדה.
אני בתחילתו של הריון שני, מזה שנה וחצי לא מטופלת תרופתית (מצבי הנפשי סביר מינוס). מאוד מאוד חרדה ממה שהולך לקרות אחרי הלידה. איך היית מציע לי להיערך?
תודה 🙂
יום רביעי, 23 במאי 2012 בשעה 15:40
מעניין מאד.
שאלת המשך: ומה לגבי דיכאון של גברים לאחר לידה? יש כזה דבר? מה ידוע על זה?
יום שני, 28 במאי 2012 בשעה 21:42
יאוב, בהחלט יש דכאון של גברים לאחר לידה. כידוע ילד חדש במשפחה מהווה גורם דחק משמעותי, וכל הורה יכול להגיב רגשית להופעת גורם כזה.
יום שני, 28 במאי 2012 בשעה 22:20
ירדן,
זו אני מהתגובה הראשונה בפוסט.
יש איזושהי סיבה שאינך עונה לי?
ואם אינך מתכוון לענות לי, אנא מחק את תגובותי אצלך ולא אבקר כאן יותר. תודה.
יום שני, 28 במאי 2012 בשעה 23:25
@אורית, לנשים (וגברים) שחוו דיכאון מאג'ורי אחד יש סיכוי גבוה יותר מהאוכלוסיה לסבול מאפיזודה דכאונית נוספת בעת אירועי דחק, כולל הריון. ככל שיש יותר אפיזודות, כך יש יותר סיכוי לאפיזודות נוספות.
בנוגע להערכות, אני מציע להפגש עם פסיכיאטר ולבנות תוכנית מעקב, יתכן להתחיל כבר מראש מפגשים עם פסיכיאטר / פסיכולוג על מנת לבנות לך רשת תמיכה מתאימה. אפשר לשקול עם המטפלים גם טיפול תרופתי מונע, אבל חשוב לא פחות ליווי להתמודד עם החרדה והמצוקה.
יום שלישי, 29 במאי 2012 בשעה 13:56
עזרת לי, תודה.
יום שישי, 23 באוגוסט 2013 בשעה 16:56
האם דיכאון לאחר לידה יכול להופיע גם לאחר יותר משנה לאחר הלידה?
יום ראשון, 25 באוגוסט 2013 בשעה 12:49
@צפנת, דכאון לאחר לידה צריך להופיע בסמיכות ללידה. אחרת זה דכאון רגיל, שגם הוא לא נעים בכלל
יום שישי, 21 במרץ 2014 בשעה 14:38
תודה,
אני פוגשת נשים רבות לאחר לידה ואכן קרה שזיהיתי מצבים של דיכאון
והמלצתי להן לפנות לרופא.
פעם אחת לא זיהיתי ובדיעבד האמא סיפרה לי והיא באמת הייתה מה"סובלות בשקט"
מאמר מצויין אשתף גם אצלי.
טלי