זה לא אתם, אבל כמה מהחברים שלכם מספרים שהם מסיימים את היום כשהם מותשים והראש שלהם פשוט לא מתפקד. זה לא רק בזמן מלחמה, לפעמים זה קורה לנו בשגרה.
כולנו מרגישים עייפות, אבל אנשים עם הפרעת קשב יכולים להרגיש עייפים חלק גדול מהזמן, במיוחד אם הם לא מטפלים בעצמם כמו שכדאי להם. המוח שלנו עובד כל הזמן, גם בזמן שאנחנו ישנים, אבל זה לא רק שהוא עובד, הוא צורך סביב 20% מהאנרגיה של הגוף, למרות שהוא מהווה פחות מ 5% מהמאסה של הגוף שלנו. אז אם המוח עובד, מה קורה אצל אדם עם הפרעת קשב שהמוח שלו עובד בהילוך רביעי רוב הזמן?
יש כמובן הרבה סיבות אפשריות לעייפות של אנשים, ולא כולן בהכרח קשורות להפרעת קשב. יש אנשים שלא ישנים בלילה בגלל בעיות גופניות כמו כאב או דום נשימה בשינה, יש אנשים שלוקחים תרופות מעייפות ויש גם אנשים שפשוט עובדים קשה מאד במהלך היומיום שלהם. אבל יש גם מחקרים שמראים שיעורים גבוהים יותר של עייפות מתמשכת אצל אנשים שמתמודדים עם הפרעת קשב. גם כאן, נראה שיש משהו מעבר להפרעות השינה הנפוצות אצל אנשים עם ADHD.
אחת ההשערות לעייפות הקוגניטיבית של אנשי הקשב, היא כמות הזמן, המאמץ והאנרגיה שאדם שמתמודד עם הפרעת קשב צריך להשקיע כדי לנהל את היום שלו בהשוואה לאדם שאין לו הפרעת קשב. אפילו הדיון הפנימי שאנחנו עושים בינינו ובין עצמנו אם הגיע הזמן לקום וללכת לישיבה שיש לנו עוד מעט או להמשיך לעשות את המטלה שאנחנו עסוקים בה, דורשת גם פעולה גופנית וגם השקעת אנרגיה קוגניטיבית. אנשים שמתמודדים עם הפרעת קשב, מתמודדים עם קשיים בתפקודים ניהוליים: משימוש בזכרון קצר טווח, דרך תיעדוף וקבלת החלטות ועד ויסות רגשי שמאפשר לכולנו להתמודד עם תסכול ועם הצלחות. כל התפקודים הניהוליים האלו, שמאפשרים לנו התחלת ביצוע מטלות, התמדה בביצוע משימות או מעבר בין משימות, דורשים יותר מאמץ ממישהו שיש לו הפרעת קשב.
גם אם אנחנו מתייחסים לכל מה שאנחנו עושים בשגרה כמשהו שגרתי, הרי ברור מתחילת המאמר שלי, שזה דורש השקעת אנרגיה. כל מעבר בין משימה, כל קטיעה של חוט המחשבה על ידי הפינג של הנייד שלכם, דורש השקעת אנרגיה נוספת כדי לחזור לתפקד. כשאתם נאבקים להחליט אם להתחיל ללמוד חשובה עכשיו למרות שהיא בעוד שבועיים, לעומת לסיים עכשיו סרט שרק התחלתם לראות בנטפליקס, זו אולי החלטה פשוטה להרבה אנשים, אבל אצל אנשים עם הפרעת קשב, זה דורש מאמץ לקבל את ההחלטה שכולנו מבינים שהיא הנכונה, ומאמץ גדול אף יותר להתחיל ולהמשיך בביצוע שלה.
הפחתת עייפות קוגניטיבית יכולה להגיע במגוון דרכים יעילות, שמשפרות הבטים שונים שמקשים על המתמודד. כמובן שטיפול תרופתי יכול לעזור להם להיות מרוכזים יותר (אבל לא משפר הרגלים באופן ישיר). אבל יותר מזה, אסטרטגיות התמודדות שהוכחו שוב ושוב יעילות יכולות לשפר את ניהול הזמן, את התיכנון, הארגון ויכולת ההתמדה של אנשים. זה לא מספיק שאתה יודע שאתה צריך לעשות את הדברים האלו, אתה גם צריך להבין איך אתה עושה את זה בצורה יעילה שמתחשבת בכך שיש לך הפרעת קשב. המטרה היא לא לייצר פעולות אוטומטיות, אלא ללמוד איך עושים דברים בצורה יעילה שחוסכת לכם משאבים – ובמקרה שלנו משאבי אנרגיה, כדי שתוכלו לנתב את האנרגיה לדברים שאתם בוחרים בהם.
ד"ר ירדן לוינסקי הוא פסיכיאטר מומחה, מנהל את מרכז רזולוציה לישומים פסיכולוגים מתקדמים. לפרטים נוספים או קביעת פגישה אפשר לשלוח דואר אל info@resolution.co.il או להתקשר עכשיו 03-6919961
לקבלת עדכונים אפשר להרשם לרשימת התפוצה או לעקוב אחריי בטוויטר.
תגובה אחת לרשימה ”הפרעת קשב ועייפות קוגניטיבית“, בסדר כרונולוגי. ניתן להוסיף תגובות בהמשך העמוד.
יום ראשון, 24 במרץ 2024 בשעה 16:58
היי ירדן,
האם אתה יכול לתת דוגמאות לאסטרטגיות התמודדות?