בכנס שנערך לאחרונה הציג ד"ר ג'פרי ניוקורן את החולשות והיתרונות של הטיפולים הקיימים להפרעת קשב, וכמה מחשבות על האפשרויות שממצאים אלו מציעים בפנינו בנושא הטיפול התרופתי.
ניוקורן, פרופסור לרפואה בבי"ח מאונט סיני בניו יורק הוא מומחה בינלאומי בתחום הפרעת קשב, ניתח את המצב הנוכחי בעולם התרופות להפרעת קשב, ואני מצרף חלק מהרשמים שעלו מההרצאה.
רוב המחקרים מראים שהטיפול באמצעות סטימולנטים כגון ריטלין וקונצרטה או אטנט וויואנס הוא מאד יעיל. אבל לטיפול בסטימולנים יש כל מני בעיות:
מצד שני, טיפולים שהם לא סטימולנטים גם הם סובלים ממגבלות שונות. הטיפול המוכר ביותר שמשתמשים בו בישראל הוא הסטרטרה או אטומיק (אטומוקסטין). בארץ נוטים לתת אותו רק כאשר כלל הטיפולים בסטימולנטים נכשלו (לפעמים אחרי שש או שבע נסיונות קודמים) אך אולי יש מקום לתת אותו בשלבים מוקדמים יותר. למרות זאת, אפשר לציין ש
ראשית, ברור שנצטרך לפתח שיטות טובות יותר להתאים את הטיפול התרופתי לפרופיל ההפרעה האינדיבידואלי של האדם. יש פוטנציאל בשימוש בביומרקרים כמו בדיקות גנטיות להתאמת טיפול תרופתי (לא קיים עדיין בשטח), כיוון שהמחקר הקיים לא מראה עדיין מספיק דיוק כדי לאפשר התאמה באמצעות בדיקות דם או בדיקות גנטיות בצורה כזו שתחסוך למטופל את תהליך התאמת התרופה.
בנוסף, נמצאים כיום בפיתוח מגוון של תכשירים שמבוססים על קומבינציות של חומרים, או שמשפיעים על שילוב של נוירוטרנסמיטורים כדי לאפשר השפעה חיובית עם מינימום של תופעות לוואי. הבהרה: חלק אלו תרופות שפותחו לדברים אחרים, חלקם בתהליכי בדיקה לגבי הפרעת קשב. סביר שחלקם כלל לא יאושרו למטרה זו.
החשיבות של המשך פיתוח טיפולים תרופתיים גבוהה כי יש עדיין אחוז של האנשים שהגיבו לתרופות אבל התגובה חלקית בלבד, או שהם לא מסוגלים לקחת את התרופות האלו בגלל תופעות לוואי. יותר מכך, העובדה שכל תרופה משפיעה למשך זמן שונה, ושיש שימוש לרעה בתרופות סטימולנטיות מקשה על מתן מסודר של התרופות גם מבחינת יעילות וגם אחריות משפטית. תרופות לא-סטימולנטיות פותרות את הבעיות של משך השפעה או שימוש לרעה, אבל מצד שני הן יעילות פחות. יתרה מכך, לא ניתן עדיין לדעת מראש מה יעזור למטופל.
לסיכום, ניוקורן טוען שגם שבדרך כלל הטיפולים הקיימים מאד יעילים, עדיין יש מקומות שהם לא מצליחים לתת מענה מספיק, בעיקר סביב משך השפעה, ושימוש לרעה. לכן כדאי להמשיך לפתח פתרונות נוספים.
ד"ר ירדן לוינסקי הוא פסיכיאטר מומחה, מנהל את מרכז רזולוציה לישומים פסיכולוגים מתקדמים. לפרטים נוספים או קביעת פגישה אפשר לשלוח דואר אל info@resolution.co.il או להתקשר עכשיו 03-6919961
לקבלת עדכונים אפשר להרשם לרשימת התפוצה או לעקוב אחריי בטוויטר.
תגובה אחת לרשימה ”טיפולים עתידיים להפרעת קשב“, בסדר כרונולוגי. ניתן להוסיף תגובות בהמשך העמוד.
יום שני, 05 בדצמבר 2022 בשעה 10:06
אשמח לקבל את המידע על תרופות של קשב וריכוז כמה שיותר כמו אריפלי ואטומיק
וכן על עוד מסוגים מלבד ריטלין סטנדרטי