קשיים שקשורים בהפרעת קשב כמו שכחנות, מוסחות, איחורים וקשיים בניהול זמן ומשימות יכולים להפוך את מקום העבודה שלכם לחוויה מאתגרת במיוחד.
זה לא משנה אם אובחנתם רק בבגרותכם, אחרי שחמקתם דרך מערכת החינוך והסתדרתם עם הקשיים בצורה כזו או אחרת למרות שכל הזמן אמרו לכם שאתם פוטנציאל לא ממומש עד שכבר לא היתה לכם ברירה ופניתם לאבחון הפרעת קשב, או שאובחנתם בילדות והתמודדתם בצורה טובה יותר עם האוניברסיטה עד שגיליתים שמקום העבודה זה לא עוד מסגרת חינוכית ולא כל הקשיים עברו.
מקום העבודה, וזה לא משנה אם אתם עובדים במשרד, בבית, עצמאים או שכירים קשור בציפיות לרמת תפקוד מסויימת. אדם שמתמודד עם הפרעת קשב מתמודד גם עם כל מני בעיות קשורות לתפקוד תעסוקתי. לחלק יש בעיות בהתארגנות ובתיעדוף של משימות ולאחרים יש קושי להשלים משימות שהם התחילו. באופן כללי, לחלק גדול מהאנשים שמתמודדים עם הפרעת קשב יש יותר סיכוי לתפקוד תעסוקתי נמוך יותר משל הקולגות שלהם, יותר סיכוי לחיכוך עם עובדים אחרים ועם המנהלים שלהם, ויותר מעברים בין מקומות עבודה ופיטורים.
אם תשאלו אנשים שמתמודדים עם הפרעת קשב, רובם יספרו לכם שהם מתמודדים עם מגוון של ביקורות על ידי עובדים אחרים: חלק יספרו על קשיים שקשורים ברמת הקשב – מוסחות, קושי לעמוד בהבטחות ומחוייבויות, איחורים, שכחנות. אחרים יספרו על האימפולסיביות שלהם ואיך היא פוגעת ביחסים עם עובדים אחרים: בין אם זה בגלל שהם מפספסים כל מני סימנים או דפוסי התנהגות מקובלים בארגון שאמורים לעזור להם להשתלב יותר טוב, או שהם נכנסים לדברי אחרים, או מדברים יותר מדי ואפילו קושי בויסות רגשות וחוסר סבלנות למה שאחרים עושים.
התוצאה של כל אלו, היא שאותם עובדים נתפסים כלא אחראים, שקשה לעבוד איתם ואפילו שהם איניבידואלים שלא מתאימים לעבוד בצוות. כשיש לך מוניטין כזה, אתה נמצא בעמדת נחיתות בכל מקום שאתה נמצא.
הפרעת הקשב שלכם היא בוודאי לא באשמתכם, אבל היא כן באחריותכם. לכן לכל אדם שיש הפרעת קשב יש אחריות לנהל את ההתמודדות שלו עם ההפרעה והוא יכול כמובן להתחיל את ההתמודדות בכך שהוא נעזר באנשי מקצוע. הוא יכול להעזר ברופאים כדי לקבל טיפול תרופתי שיכול לעזור להתמודד עם קשיי ריכוז, היפראקטיביות או אימפולסיביות שכמובן ישפיעו על התפקוד התעסוקתי. אתם יכולים גם להעזר בטיפולים לא רפואיים, כמו טיפולים פסיכולוגים או הקניית אסטרטגיות עבודה בכך שמקבלים כלים לעבודה נכונה יותר עם התפקודים הניהוליים.
אבל מעבר לכך, יש כל מני שינויים שאתם יכולים לעשות בסביבת העבודה, ביחסי העבודה שלכם עם עובדים אחרים ועם המנהלים שלכם, שיכולים לסייע גם לכם. עצם ההכרה של הסובבים אתכם בכך שיש לכם הפרעת קשב יכולה להשפיע על איך הם מתייחסים אליכם ולחסוך חלק מהתגובות האוטומטיות שלהם כשהם מגיבים למשהו שעשיתם (או שלא עשיתם).
יש כל מני דרכים שבהן אתם יכולים לעשות התאמות, חלקם יתאימו מייד וחלקם ידרשו מאמץ מכם ומהסביבה. הנה כמה דוגמאות פשוטות:
לצמצם שכחנות: אתם יכולים לשלוח מייל עם רשימת המשימות שלכם מייד כשאתם יוצאים מישיבה, כך שלא תצטרכו לזכור מה נאמר לכם שם. אפשר גם לצרף את לוחות הזמנים ואפילו הנחיות לביצוע אם קיבלתם כאלו.
ניהול זמנים אפשר לעשות על ידי ישיבות קבועות עם המנהלים שלכם או עם עובדים אחרים ושם להקפיד על דיווח אמיתי של סטטוס הפרוייקט. זה מעצבן אבל אפקטיבי. אתם יכולים לקבוע עם מישהו שהוא לא המנהל שלכם שאתם עובדים יחד על משימה מסויימת ואז יש סיכוי טוב שהלו"ז יהיה ברור יותר.
מוסחות אפשר לנטרל על ידי טכניקות מוכרות כמו שימוש באזניות מנטרלות רעשים, עבודה בחדר נפרד או שקט ואפילו עבודה מרחוק בחלק מהימים.
קצב העבודה ותדירות ההפסקות שאתם צריכים משתנה בין סוג משימה אבל גם צריך להתחשב ביכולת שלכם לשמר קשב ואם יש לכם מרכיב של אי שקט אז אתם צריכים למצוא דרכים לתת גם לזה מענה, כמו לצאת לסיבוב או להפסקות בתדירות גבוהה. גם בחירת מטלות מתאימות לאופי שלכם, או עבודה בתנועה או בעמידה יכולים להשפיע על היכולת שלכם להתמיד במשימות.
דברנות: אפשר להסביר לאנשים שכשאתם נכנסים למישהו לדברים זה כי יש לכם משהו חשוב לומר ואתם כל כך מתרגשים אחרת אתם יכולים לשכוח מה רציתם לומר. להסביר שכשאתם מרימים את הקול זה בגלל שאתם ממש בעניין ולא כי אתם כועסים, ושאתם מדברים ללא הפסקה זה כי זה נורא מעניין אתכם.
ואתם יכולים לבדוק עם הממונים מתי זה קריטי שתגיעו בזמן כי המנכ"ל הולך לדבר לעומת מצבים שיש לכם הזדמנות לשיחה חופשית עם חברים כדי להעלות רעיונות בלי החלק הפורמלי של פרזנטציות.
בכל מקרה, אלו רק כותרות ורעיונות. כדי להגיע לשילוב טוב בעבודה שיבטא את הכישורים שלכם, אתם צריכים להגיע למצב שאתם מודעים ועובדים על היתרונות והחסרונות שלכם, וגם הממונים עליכם לומדים להכיר אתכם בלי ציפיות לא ריאליות כדי לצמצם מצבים של חוסר הבנה.
בסופו של דבר זו עבודה, ואת הבוסים שלכם מעניינות התוצאות והדרך. אי אפשר להשתמש בהפרעת קשב כדרך להחלץ מחוסר ביצוע מטלות או מביקורת. זה פשוט לא עובד לאורך זמן. רוב האנשים שיש להם הפרעת קשב מפצים עליה בעבודה קשה יותר, ולא בהתחמקות. אבל אם אנחנו מבינים את זה, אפשר בעבודה משותפת שלכם, של איש או אשת מקצוע ושל השותפים שלכם לעבודה לייצר מצב שבו כולם מרוויחים.
ד"ר ירדן לוינסקי הוא פסיכיאטר מומחה, מנהל את מרכז רזולוציה לישומים פסיכולוגים מתקדמים. לפרטים נוספים או קביעת פגישה אפשר לשלוח דואר אל info@resolution.co.il או להתקשר עכשיו 03-6919961
לקבלת עדכונים אפשר להרשם לרשימת התפוצה או לעקוב אחריי בטוויטר.
הוספת תגובה