מה גורם לכם להיות בלחץ?

לא מזמן ישבתי עם חברה לעבודה ודיברנו על שחיקה ועל יכולת עמידה של עובדים/ות מול האתגרים שאנשים במערכת הבריאות מתמודדים איתם. למרות ששחיקה זו בעיה מערכתית ולא פרסונלית, ויש צורך בפתרונות כוללניים כדי להתמודד איתה עדיין יש גם דברים שא/נשים יכולים/ות לעשות כדי להקל על עצמם/ן ולחזק את יכולת ההתמודדות שלהם/ן.

כל אחד/אחת מאיתנו 'מחווט/מחווטת' בצורה שונה, והחיווט האישי שלנו הוא שילוב של תכונות, דפוסי חשיבה, התנהגויות ותגובות רגשיות שמשפיע על היכולת שלנו להצליח וגם להכשל בהתמודדות עם מצבי לחץ. חלק חשוב מהיכולת שלי להתמודד עם הלחצים בעבודה שלי, היא הנסיון שלי להבין את החיווט האישי שלי, ואיך התכונות הללו משפיעות על הדרך שבה אני מתמודד עם העולם.

הנה רשימה של תכונות ודפוסים נפוצים שיכולים להשפיע לרעה על יכולת העמידה שלכם/ן ולפגום בבריאות הנפשית שלכם/ן:

# מתקשים/ות להבחין בין דחוף לחשוב

יש הרבה דרכים לתעדף בין מטלות שאנחנו צריכים לבצע. עבור המנהלים שלנו, יש מטלות שהם/ן מבקשים/ות למחר, ויש מטלות שהן לאתמול. אני מכיר מישהו בעבודה שמדרג את המשימות שהוא מקבל לפי צהוב , כתום ואדום, ומישהו אחר שמסמן את המטלות ב 'ביצוע', 'חשוב' ו'משימות מנכ"ל'. האמת היא שהרבה פעמים יש קושי להבחין בין דברים דחופים ודברים חשובים, אבל מנסיוני בארגונים די מהר הקושי הזה גובר עד שכל המשימות הופכות למשימות דחופות.

# קושי בהאצלת סמכויות

יש הרבה אנשי/נשות מקצוע שפועלים/ות על פי האמונה ש'אם את/ה רוצה לעשות את זה כמו שצריך, תעשה/י את זה בעצמך'. הכלל הזה, ביחד עם קורטוב פרפקציוניזם גורם להרבה א/נשים קושי בהאצלת סמכויות. את/ה חייב/ת יכולת להתמודד עם חוסר ודאות ועם הסיכוי לטעויות כדי שתהיה לך היכולת להעביר את המשימה למישהו אחר ולבטוח בו שהוא יעשה אותה ברמה טובה מספיק. מצד שני, את/ה לעולם לא תוכל/י לעבוד בצורה מספיק טובה עד שתרכז/י את המאמצים שלך בדברים שאת/ה באמת צריך/כה לעשות בעצמך.

# לא להבין שאת/ה עכשיו מנהל/ת

יש הרבה אנשי מקצוע שמקבלים קידום לתפקיד ניהולי על סמך היכולות המקצועיות שהם מציגים. מתכנת מצויין מקודם לראש צוות. עורכת דין טוב מקודמת למנהלת מחלקה. אבל העובדה שהם אנשי מקצוע טובים לא מרמזת שהם גם מנהיגים טובים. כתוצאה מכך, אתם/ן יכולים/ות לגלות שאתם/ן עושים/ות הרבה טעויות של מתחילים/ות למרות שאתם/ן כבר הרבה שנים במקצוע, או שאתם/ן מנסים/ות לנהל את העובדים שלכם/ן ומתמקדים/ות בפרטים הקטנים במקום להסתכל על התמונה הכוללת.

# נמנעים/ות מהשיחות הקשות

גם אם אפשר לצפות מכם/ן שהתקשורת שלכם/ן עם העובדים תהיה אסרטיבית ומתוך עמדה של בטחון עצמי, מצב יותר נפוץ הוא שאתם/ן נמנעים/ות מלערוך את השיחות הקשות עם הסובבים אתכם/ן. לא חסרים מצבים שבהם אתם/ן נמנעים/ות לשוחח עם שותפה על הבעיות שיש בחלק שלה בביצוע המשימות, או עם עובד על ההתנהגות שלו. גם אם השיחה עומדת להיות קשה ומלווה בכאב וחוסר נוחות, אין ספק שאם תאמרו את מה שצריך להאמר, התוצאה תהיה סוג מסויים של הקלה, וזה כבר שווה את חוסר הנוחות.

# לא מגיבים/ות טוב לביקורת

האם כשאתם/ן אומרים/ות שאתם/ן רוצים/ות לשמוע ביקורת, אתם/ן גם מגיבים/ות בצורה ראויה כשהיא ניתנת? גם אם המשוב שאתם/ן מקבלים/ות לא נעים לכם/ן, או שהאדם שמעביר עליכם/ן ביקורת לא בדיוק האדם שאתם/ן מעריכים/ות במיוחד, האם אתם/ן מסוגלים/ות לשמוע את הביקורת ולבחון אם יש בה איזשהו גרעין של אמת, במיוחד כשהביקורת היא ביקורת בונה? לרוב, אנשים מצליחים לא שומעים ביקורת על הדברים שהם עושים ואז כאשר היא מושמעת, הם נוטים להפוך למתגוננים ותוקפניים.

# מגדירים הצלחה בצורה בעייתית

יש רבים שמסתכלים סביבם ומנסים להגדיר את ההצלחה שלהם בצורה דומה להצלחה של אנשים אחרים. אם אתם/ן רואים/ות מישהו שמתקדם מהר ונראה לכם שהוא עושה את זה ללא מאמץ או שמעדיפים אותו עליכם/ן, אתם/ן יכולים/ות להרגיש מאד ביקורתיים/ות כלפי עצמכם/ן. אם תשאלו אותם איך הם עושים את זה, אתם/ן יכולים/ות לגלות שהם חושבים עליכם בדיוק את מה שחשבתם/ן על עצמכם/ן. או שלא.

# לא יודעים/ות לומר לא

יש הרבה מקצוענים/יות מצליחים/ות שלא לא יודעים/ות לסרב לבקשות של הממונים עליהם/ן או של הקולגות שלהם/ן. בכל פעם שהם/ן מסכימים/ות לבקשה או להוראה בלי לבחון אותה, הם/ן רק מעמיסים/ות על עצמם/ן יותר משימות. הרבה פעמים אותם/ן אנשים/נשים מרגישים/ות תחושות אשמה על כך שהם/ן לא הסכימו לעשות איזושהי מטלה. זה הקול הפנימי שאומר להם/ן שהם/ן לא מספיק טובים/ות כי הם/ן סירבו, או שהם/ן יאכזבו מישהו.

# לא יודעים/ות לבקש עזרה

אנשים השגיים, במיוחד כשהם בתפקידי ניהול, נוטים להימנע מלהיות במצב שמישהו ידע שהם זקוקים לעזרה במשהו מסויים ויתאמצו מאד לשמור על התדמית של מישהו שמסוגל להתמודד עם כל מטלה. בקשת עזרה היא סוג של פגיעות, כי אתם/ן מודים/ות שאתם/ן לא יכולים/ות לעשות את זה לבד. אבל אף אחד לא יכול לעשות את הכל לבד, ולפעמים הנסיון לעשות הכל לבד גורם ללחץ, לתסכול ולמצוקה ובסופו של דבר לשחיקה ותשישות.

# סומכים על השיגים כדי להרגיש טובים/ות

הרבה פעמים אנשים יוצרים חיבור בין הערך העצמי שלהם לבין ההישיגים שלהם. אם כבר לא 'מנהל מחלקה', בוגר האוניברסיטה, דוקטור למתמטיקה או המאמן, אז מה אתה בעצם? האם לא מספיק טוב שאתה שם, עושה את מה שאתה רוצה וצריך לעשות כדי שתרגיש טוב עם עצמך לאורך זמן? תעודות, קידום בעבודה ותארים עושים לנו הרגשה טובה (והם חשובים) אבל הם לא מייצגים את כל מה שאנחנו באמת.

האם חלק מהדברים האלו נשמעים לכם/ן מוכרים? אם אתם/ן יכולים/ות לזהות חלק מהתכונות ודפוסי החשיבה האלו אצלכם/ן, אתם/ן יכולים/ות לעשות את הצעדים הבאים כדי להתמודד טוב יותר עם דברים שמקשים עליכם/ן ומגבירים את הסטרס שלכם/ן.

ד"ר ירדן לוינסקי הוא פסיכיאטר מומחה, מנהל את מרכז רזולוציה לישומים פסיכולוגים מתקדמים. לפרטים נוספים או קביעת פגישה אפשר לשלוח דואר אל info@resolution.co.il או להתקשר עכשיו 03-6919961

לקבלת עדכונים אפשר להרשם לרשימת התפוצה או לעקוב אחריי בטוויטר.

קבלו עדכונים במייל

מחשבות של אחרים

פלונית: יש לי גיסה שנכנסה לדיכאון לאחר הלידה של הבת שלה ובייחוד לאחר שקיבלה איבחון על כך שהיא על הרצף האוטיסטי (הבת). ...

יעקוביאן חנוך: אני סובל שנים מכאבים כרוניים קשים בפלג גוף תחתון במיוחד ברגליים יש פריצות דיסק נירולג קבע פגיע עיצבית קשה...

יעל: שלום רציתי לדעת האם וולבוטרין גורם להשמנה? התחלתי לקחת לפני שבועיים, מיד שיפור במצב רוח, שיחסית יותר טוב, אך...

אני: מערכת החינוך בעיקר מתעלמת מהפרעת קשב, אלא אם במקרה דרך הביטוי שלה היא קושי במקצועות רבי מלל. ע"ע "לקות ללמידה"...

גראס: יש אנשים עם נטיה לפתח פסיכוזה, ברגע שישתמשו בגראס זה יעורר את הנטיה, מקרוב ראיתי את הקשר הישיר בין עישון גראס...

יצחק ויסברג: שלוםוברכה אני חושב שהקושי האמיתי שלי זה הפרעת קשב והפסיכולוג והפסיכטאר אומרים שזה אובססייה וא סי די מה אתה...

ליליטה: איך ניתן להיגמל מוולבוטרין בצורה הדרגתית אם אסור לחלק את הכדור?

נעמה: תודה על המאמר המרתק! כמה פרפקציוניסטי זה מצידי שמצאתי 2 מילים עם טעויות סופר במאמר ‍♀️ הן לא מפריעות לרצף...

הוספת תגובה






דוקטור, למה לא ענית? כדי להבין איך אני עונה לשאלות קראו את מדיניות התשובות שלי.

על מנת להגן על אתר זה מפני ספאם, שפה בוטה, התקפות אישיות או מסעות צלב, הפעלתי את אפשרות מודרציית התגובות באתר. כדי להבין איך אני עונה לשאלות קראו את מדיניות התשובות שלי.
אפרסם את תגובתך מייד לאחר שאוודא שאין שם שום דבר שמסוכן לבריאות.